Het 1200 woningen plan???

Levende kerst tocht in Gennep Zuid (14 dec)

Of eigenlijk zijn het er nog beduidend meer. De kern Gennep krijgt er in 10 jaar zo'n 50% nieuwe woningen bij.

Zou niemand de totalen van al die plannen optellen? Het is wel duidelijk waarom Gennep tot het Walhalla van de projectontwikkelaars geworden is en dat de projectontwikkelaars, zoals wethouder Arnold Jansen (D66) bij de start van het bouwplan Achter de Hoven zelf verwoordde, "zo tevreden zijn over de gemeente Gennep". En de Gennepenaar? Die stond er bij en keek er naar.

Gelooft u het niet? Tel dan zelf maar.......

Plan
Pagepark
Achter de Hoven
Heikant
tussen Dr Nolens-Willem Boyeweg
boven Goede Herderschool
plan Bolwerk
Martinushof
Genneper-molen
de Kroon
Op de Logte
Totaal
woningen
320
43
368
23
45
30 (?)
20 (?)
40
12
270
1171

En dan heb ik het nog niet over de nieuwbouw van de Auroraflat (52 flats), de oude Rabo-bank (ca 7), de nieuwe Rabo-bank (ca 10), de Zuidwal (4), de plannen voor een nieuwe wijk aan het eind van de Moutstraat, de plannen van de gemeente voor "Gennep Centraal (nu ING en schoenenzaak Rutten: 9?) en de bouwplannen van Nebuvast voor de Groes. Tel er dus nog maar een paar honderd bij. (totaal zo'n 15-1600?) Dag Gennep................ Wist u overigens dat er van de flats van de Auroraflat er nog steeds een aantal (vanaf de bouw!) leeg staan? En dat hetzelfde veelal geldt voor àl die projecten? Snapt u nù, waarom dat sommige huizen tegenwoordig zo lang te koop staan? En dit zal alleen nog maar erger worden. O ja: ik zag straks tot mijn verbazing en schrik dat ik die nieuwe flat (u weet wel: het "Hobbeltje" van wethouder AJ) vanuit mijn keuken kan zien! En ik woon notabene aan het begin van de Emmastraat. HOBBELTJE

Het is een van de mooiste stukjes van Gennep, althans....dat zou het kunnen zijn. Gennep aan de Niers. En er is of beter wàs een schitterende wandel- en fietsroute langs de Niers, midden door de natuur. Er is alleen maar één probleem: het pad is al 3 jaar modderpad en bijna onbegaanbaar. Dat de Niersdijk versterkt moest worden is tot daar aan toe, maar zo'n klus duurt normaliter enige maanden, terwijl de echte Gennepenaar (en de toerist) nu al 3 jaar opgescheept zijn met de hudige puinhoop. Blijkbaar is men op het gemeentehuis niet echt goed thuis in het Gennepse en wandelt men dus niet in hartje Gennep. Dus wat zàl het ze interesseren..... Een trieste affaire, ik kan er niet meer van maken. Eigenlijk ben ik wel vóór een herindeling, maar niet van samenvoeging met Mook en Bergen maar van opsplitsing en terug naar de oude situatie van vóór 1973. Dan hebben we tenminste weer Gennepse bestuurders die weten wat er in Gennep leeft en speelt.

de niersdijk in 2004
de niersdijk in 2005
de niersdijk in 2006
de niersdijk in 2007
de niersdijk in 2007
vuurtje stoken?
Klei en modder
de zwanen trekken er zich gelukkig niets van aan
Bij de voormalige leerlooierij
De kade achter de vmlg leerlooierij wordt opgehoogd
het hoog water wijkt langzaam
De oude brandweerkazerne wordt gesloopt
stilleven op de Markt
waar de kerstboom inmiddels staat (een mooie dit jaar)
De split-level woningen aan de Zuid Wal (achterzijde)
Voor Vitesse is het weer de 3e zaterdag vd maand en wordt het oud papier opgehaald
Ook Vitesse: maar nog in 1922 op de Kellerberg (op achtergrond station)
Kerst-sferen

Vanavond (vrijdag 14 dec) was de levende kerst tocht in Gennep Zuid. De tocht voerde vanaf de Ratel langs diverse adressen, een ezel, een kameel, een herberg, uiteindelijk tot de "stal", de Norbertuskerk in Zuid. In VanOns konden kerststukjes gemaakt worden en was er een kerstmarkt. Tijdens de tocht was er gezang en glühwein (chocolademelk voor de kleintjes) en de heuse kerstman stond te wachten bij de kerk. Het was gezellig druk zodat de organisatoren tevreden kunnen zijn. En verder, met Frank als chauffeur, een ritje door Gennep op zoek naar kerstversieringen. De (voorlopige) winnaar zit (net als verleden jaar) in de Vogelbuurt.

De levende kerst tocht in Gennep Zuid (vrijdag 14 december)
En de voorlopige stand van zaken mbt kerstversieringen
December

Kerstconcert in Milsbeek (za 22 dec)

Donker december...

Maar er zit wel van alles en nog wat aan te komen.

* As zondag kerstmarkt van Jong Nederland op de Markt (van 12 tot 5),

* ook as zondag de fakkeloptocht (om 18:15h vanaf het Wilhelminaplein),

* morgen (tussen 18:30h en 20:00h de levende kersttocht in Gennep Zuid (van de Ratel naar Vanons)

* volgende week vrijdagavond om 19:30h kaarsjesavond op de Markt

* en volgende week een kerstconcert in Milsbeek (GerJan Schouten stuurde een aankondiging).

En er is nog veel meer om donker december op te doen "lichten".

Kerstkaarten

Deze foto's heb ik alle vanaf de Niersdijk gemaakt. Mooie plaatjes. Wellicht voor mensen uit Ottersum aardige kerstkaarten (vooral nr 3). Ik heb op de 4e foto de kerstwens er bij gezet. Ik heb daarom de foto's in vrij hoge resolutie op de site gezet, zodat u de foto's eventueel kunt laten afdrukken. We zien overigens Achates hard aan het trainen op een licht-overgoten terrein. En... kunt u zien waar de boom stopt en de schaduw in het water begint?
Waar de flats aan de Brugstraat gestaan hebben wordt nu puin gebroken. Zo te zien proberen ze uit alle macht nog vóór Kerst klaar te zijn
Ondertussen worden achter de Weverflat de palen de grond in geslagen, die moeten dienen als fundering voor het noodgebouw van eht bejaardenhuis.
En de Piramide krijgt een nieuwe stoep.
Picardie 12: Ooit onteigend door de gemeente. Nu wordt er een woning gebouwd. En voor wie????
Mooie plaatjes bij de Niers. Het is vaak niet goed te zien waar de weerspiegeling eindigt en de boom begint of andersom
"draaikonterij"

En weer een nieuwe cartoon. Nu van Rob S. De cartoon spreekt voor zich, namelijk de vreemde gang van zaken mbt de voorgestelde automatenhal.

Overigens inderdaad een vreemde zaak. Ik heb eerlijk gezegd geen uitgesproken mening over een automatenhal al dan niet in Gennep. Maar om nu het Heijderbos wèl toestemming te geven en de kern Gennep nìet is tweeslachtig. Want de jeugd van Gennep komt niet of nauwelijks in dergelijke hal op het Heijderbos en omgekeerd komen weinigen van het Heijderbos in Gennep. En als je het Heijderbos toestemming geeft, dan moet je een Gennepse ondernemer dat óók geven. Of zou het ermee te maken hebben dat het Heijderbos wel erg veel geld in het Gennepse gemeentelaadje brengt?????? Hoe dan ook: consequent is het niet. En dit dan nog afgezien van de draaikonterij waar Rob op doelt.

Het blijft amusant in de gemeente Gennep.
Cartoons

Het slaat blijkbaar aan, die cartoons. Nu weer 2 bijdragen van bezoekers. En men gaat zelfs zijn/haar best doen om wekelijks een cartoon aan te leveren. Ik zal een dezer dagen een aparte pagina maken waar alle cartoons bij elkaar komen te staan: de Gennep.nu cartoon pagina! Leuk. Creativiteit is er in ieder geval genoeg in het Gennepse.

Gemeenteraad Gennep geeft geen toestemming voor vestiging automatenhal in Gennep (R1ek, 10 dec)
Samenwerking tussen LOGO en SMOG loopt spaak op bestuurders (LL, 6 dec)

En ik kreeg een mailtje van Linda Verpoort. Linda doet mee aan de Miss Maasdriehoek verkiezing 2007. Linda schrijft: " Uiteraard heb ik me niet voor niets laten optutten dus ik zou het heel prettig vinden als jullie allemaal even 1 minuut van jullie kostbare tijd aan mij willen besteden om te stemmen! Stuur een e-mail naar miss@demaasdriehoek.nl met in de onderwerpregel: Linda Meer hoef je niet in de e-mail te zetten. De krant valt vandaag of morgen bij iedereen in de bus dus dan kun je foto's nog een keer zien! " (vanuit elk mailadres kunt u maar 1x stemmen).

Archieven

Leuk, wat er nog uit oude albums en archieven tevoorschijn kan komen. Of uit de vuilnisbak, rommelzolder of een vergeten kast. Opnieuw een aantal plaatjes die Henk verzameld heeft. (toegevoegd aan de special "allerlei")

Duitse flak luchtverdediging in actie. Op de achtergrond zien we de molen aan de Ottersumseweg.
Na de bevrijding in februari 1945 troffen de Gennepenaren deze Martinuskerk aan
Maar we waren bevrijd. Hier zien we geallieerde soldaten in Gennep met een aantal Gennepse kinderen
Het hotel de Kroon van voor de oorlog was niet meer. Het was volledig verwoest door de bombardementen van de geallieerden
Net als dit pand. U herkent het waarschijnlijk niet. Het is de hoek Zandstraat-Maasstraat (waar nu Blokker zit)
In Gennepse station in meer vreedzame tijden
En het hotel Plasmolen. Een geliefde plek voor Gennepenaren om de zondag door te brengen. Enige maanden (sept 44-feb 45) lag Nr Limburg in de frontlinie.
Na de bevrijding worden Duitse krijgsgevangenen tewerkgesteld bij Plasmolen. Meestal moesten ze bommen opruimen.
Een "gesneuvelde" tank aan de Holleweg in Milsbeek
Luchtfoto van Gennep Zuid van 31 dec 1944. De geallieerden bereiden zich voor op de aanval
In de foto zijn een aantal herkenningspunten aangegeven. Bij (2) was de later speeltuin de Kellerberg en vroeger het veld van Vitesse
Nog op 8 februari werden luchtverkenningen uitgevoerd. Deze foto is gemaakt vanaf de Brabantse kant. De spoorbrug is door de duitsers als in sept 44 opgeblazen. Rechtsboven ligt Gennep.
Deze foto is van 14 feb 1945. Inmiddels is Gennep bevrijd. (rechtsboven. Je kunt nog het rode kruis merkteken zien op het dak van het ziekenhuis (sanatorium Maria-Oord). De gallieerden zijn begonnen aan de bouw van een noodbrug bij het Veerhuis (Gennep-bridge) waar later die maand Churchill en Montgomery een ontmoeting zullen hebben (zie elders op de site). Overigens is ook goed te zien dat aan de Touwslagersgroes nog slechts 2 huizen staan (èn het Maria-kapelletje)
In de Maaskemp wordt door de geallieerden een Transito-kamp voor de soldaten aangelegd. Gedurende deze tijd is Gennep leeggeroofd door geallieerde soldaten.
Nog een luchtfoto van 31 dec 1944. We zien hier het stuk Gennep tussen Spoorstraat (beneden), spoorlijn en Page (rechts) en de Niers (links). Duidelijk is het Genapium aan de vorm te herkennen.
De zon schijnt!

Allerlei

Via Henk weer een aantal toevoegingen aan het album Allerlei. Ik kwam trouwens zo straks langs PicaMare, maar ook langs de Martinushof. Het hele plein voor PicaMare, de gehele Picardie en àlle grasveldjes in de buurt stonden vol met blik. Niet zo vreemd, want vanavond is de zittingsavond van Bombakkes. En op de Martinushof??? Uitgestorven. Er stonden precies 2 auto's, terwijl dat parkeerterrein en het pad van € 80.000 toch bedoeld waren om overlast in de Picardie te voorkomen. Ben benieuwd waar gemeenteraadsleden en/of bestuurders hun auto parkeren.....

1955: Prins Jan (Mooren) wordt verkozen tot prins van het Bombakkiër-rijk
Tranhalte Heijen. Café Rutten (vooraan in Heijen). Kaart van 1916
Circus Renz op het latere Europaplein
De potjesfabriek op het latere Europaplein (v Arensbergen)
In de oorlog trokken de duitsers in de fabriek
Kaart met foto van de Gennepse fotograaf Perolles van het veer naar Oeffelt (1907)
Het Niersdal (ten noorden van Gennep) in 1948
Het veld van Gennepse Boys in 1948. (later terrein van de Zuid Ooster werkplaats en nu bebouwd met woningen)
Het Niersdal in 1948 bij de 3-kronen (richting Gennep)
De Markt (rond 1920)
Het Kindervakantiehuis aan de Heijenseweg in 1934
Blauwdruk van de hand van Heijs vor de nieuwbouw van slagerij Hoesen in 1923
1945. Gennep verwoest. De man links is dhr Gerrits (staat voor wat nu de kapperszaak van Jan vd Ende is). De 2e van rechts is dhr Wevers
1948: Het Zuivelhuis
Idem

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!

Bobbie, onze Heidewachtel

phpMyVisites : Een open source applicatie voor het bijhouden van webstatistieken ontworpen in PHP/MYSQL en verspreid onder de GNU GPL licentie. phpMyVisites