D66 en PvdA: “muziek maken is alleen voor rijke mensen”

Heel vroeger konden alleen rijkere mensen het zich veroorloven om muziek te maken. Een instrument was immers kostbaar. Sindsdien is er veel veranderd. Anno 2008 kan een kind dat geïnteresseerd is zich melden bij de harmonie, die dan (gratis) een instrument ter beschikking stelt, waarmee het kind op muziekles kan. En hopelijk stroomt zo'n kind dan later in de harmonie.

De harmonie zorgt voor de bekostiging en het onderhoud van de erg dure instrumenten, zodat de muziek toegankelijk is voor jong en oud, voor rijk en arm. D66 en PvdA hebben daar dus geen boodschap aan en willen dit niet meer ondersteunen, met als gevolg dat, bijna onvermijdelijk, muzikanten zelf hun instrument moeten aanschaffen.

Terug naar vroeger dus, toen alleen de rijkere middenstand zich kon veroorloven om muziek te maken.

De volgende stap is wellicht dat voetballers zelf grond moeten zoeken en aankopen en dan vervolgens een veld moeten aanleggen (voor eigen rekening). Dat is een vergelijkbare situatie.

Uitspraken van D66 en PvdA politici in de Gelderlander van 7 okt

 

Uitspraak

Mijn commentaar

Nol van Est (D66)

“zo schep je nog meer verschillen tussen de verenigingen”

Juist de huidige praktijk van bekostiging schept verschillen. Wel grond en gebouwen voor sport en omroep enz (naast de reguliere subsidies) maar geen (dure) instrumenten?

Theo Kersten (PvdA)

“wij willen geen onderscheid maken”

Dus bv Vitesse zal verplicht worden om de grond van de Heijkuul van de gemeente te kopen (voor € 5 miljoen)???? Tenslotte krijgt de harmonie óók geen steun voor aanschaf van instrumenten.

Mariet Seegers, wethouder (PvdA)

“de Hafa's worden ook niet gekort”

2008 subsidie: € 4462

Toekomst: € 1790

Geen korting???????? (hier rest alleen "huh???")

Mariet Seegers, wethouder (PvdA)

“Iedereen moet, zo schrijft de WMO aan gemeenten voor, kunnen meedoen aan de samenleving”

Dus: muziek alleen nog voor de rijken??

Want dit besluit van de gemeente staat haaks op het beoogde in de WMO

O ja: die kortingen op subsidies zijn al langer aan de gang, want de subidies waren in eerdere jaren al teruggebracht. De korpsen hebben daarom al veel langer problemen om nog instrumenten te kunnen kopen na die eerdere subsidie-kortingen. Ik schat dat het meer dan 20jaar geleden is dat de harmonie nog een duurder instrument als een Franse hoorn, basklarinet of bariton kon kopen. (een basklarinet bijvoorbeeld kost € 6000!). En de toekomst? Waarschijnlijk alleen nog degenen die het zich kunnen veroorloven.

Ik vrees dat de dames en heren politici weinig notie hebben waar ze het überhaupt over hebben.
"Het wordt stil op straat"

foto-impressie

Massaal was het protest vanavond (6 okt) van de Gennepse fanfares en harmonie-orkesten.

De fanfares en harmonie-orkesten hadden zich vóór de Raadsvergadering op de Markt voor het stadhuis verzameld om hun protest te laten horen èn zien tegen de plannen van dit gemeentebestuur.

Je kunt het ook positief bekijken: dit gemeentebestuur heeft het eindelijk voor elkaar gekregen om de verschillende kernen van Gennep te verenigen in hun protest tegen de gigantische bezuiniging op de vaste subsidie, die wethouder Seegers van de PvdA bedacht heeft.

Het duurde erg lang voordat de ramen van de raadszaal opengingen en voordat bestuur en raadsleden hun gezichten vertoonden, maar uiteindelijk kwamen ze dan toch. De een lachend, de ander met een grimas.

Of het helpt? Math Rutten, de voorzitter van de Gennepse harmonie, maakt in ieder geval ook nog gebruik van het spreekrecht van de burger vóór de Raadsvergadering. Ik houd u op de hoogte. DE UITKOMST

Als u op de foto links klikt, opent een korte impressie. Hieronder een kort filmpje

korte film-impressie

 

Weg.....
Ma-avond Raadsvergadering: nieuwe subsidie-verordening: Nekslag voor Gennepse muziekverenigingen?

Weet u het nog? Morgenavond is de Raadsvergadering waar de Raad moet besluiten op het voorstel van PvdA wethouder Mariet Seegers om de basis-subsidie voor de Gennepse orkesten en koren terug te brengen met 47% en wel van in totaal € 35000 naar € 18500 per jaar. Dat is voor al die orkesten en koren samen 1/3 van de jaarlijkse subsidie voor podium de Roepaen en gemiddeld nog 1 euro per inwoner van Gennep. LINK Tegelijkertijd is diezelfde wethouder aan het leuren om gebruikers te vinden voor het nieuwe jongerencentrum dat de gemeente gebouwd heeft en dat jaarlijks meer dan 50 duizend euro kost. Begrijpt ù het nog. Hopelijk is de Raad meer bij zinnen dan diegenen die dit voorstel gemaakt hebben en de commissieleden die dit zo laten passeren. Dus Gennepenaren, en zeker leden van orkesten maar ook leden van het Vocaal Ensemble en van bv Cheers, maar ook de plaatselijke toneelverenigingen, laat ùw stem horen, voordat het te laat is!

Vitesse wint met 4-2 van Venhorst

3-2 Jimmy Brons (niet zichtbaar)

3-2 Jimmy Brons (niet op foto)

op een herfstachtige Heijkuul. Ik heb alleen de 2e helft gezien, maar die was behoorlijk overtuigend van de kant van Vitesse. Ruststand was 2-1 voor Vitesse. Door geklungel achterin maakte Venhorst 2-2. Binnen een paar minuten scoorde Jimmy Brons echter 3-2 uit een terugspringende bal en even later scoorde Bitter een erg mooie 4-2. 2 treffers van Vitesse werden nog afgekeurd, waarvan in ieder geval de eerste twijfelachtig was, maar dat mag u hieronder zelf beoordelen. Samen met SVEB is Vitesse nu koploper met 12 punten uit 5 gespeelde wedstrijden.

4-2 door Peter Bitter

4-2 door Peter Bitter

Linksboven ziet u de bal terugspringen van de keeper van Venhorst waarna Jimmy Brons (onzichtbaar) mooi afmaakt.

Linksonder ziet u hoe Peter Bitter de verdediging en keeper van Venhorst verschalkt en de 4-2 maakt.

Voor het album met de foto's, klik op de foto hier rechts

wedstrijd-album

Ik meldde de 2 afgekeurde goals, Maar oordeelt u zelf over de 1e afgekeurde goal. Koen Reynen breekt op rechts door en legt de bal tenslotte af op Jimmy Brons. De grensrechter is (nog) in geen velden of wegen te bekennen evenmin als de scheidsrechter. Toch wordt deze treffer vanwege vermeend buitenspel afgekeurd. Ik stond weliswaar niet op 1 lijn, maar heb toch mijn twijfels over deze beslissing.. In de 2e helft was er nog even commotie toen de scheids Vitesse geen strafschop gaf. Wat gemopper van de toeschouwers is tot daar een toe, maar 2 jeugdige toeschouwers achter de goal noemden de scheids luid en duidelijk een e(vrucht van de eik), hetgeen de scheids terecht niet pikte. Het duurde even voor de 2 van achter de goal verdwenen waren zoals geëist door de scheidsrechter. Emotie mag en hoort zelfs, maar iedereen moet wel zijn fatsoen houden. En over fatsoen gesproken: ik zag de politie weer bij slijterij Jetten staan, waarschijnlijk ivm de nasleep van de misdadige overval van afgelopen vrijdag. (LINK) . Overigens las ik in het gastenboek van Flamingo's dat het gelukkig meevalt met die afgrijselijk lijkende blessure van 1 van de tegenstanders van het dames 1 afgelopen zaterdag.

een half uur

duurde het voordat een ambulance vanmiddag arriveerde, toen bij de 1e thuiswedstrijd van dames 1 van Flamingo's een van de tegenstanders een ernstige blessure opliep. Wachten duurt normaal al lang, maar dit duurde wel errug lang. Het betekende natuurlijk het eind van de wedstrijd. Desondanks wat plaatjes van Dames 1, Heren 1 en Heren 2.

Schaatsen op de Paesplas

Ton Teunissen stuurde weer een aantal oude foto's uit zijn privé-album, welke ik aan zijn webalbum (special Ton Teunissen) heb toegevoegd. Ton in het water van het toenmalige openlucht zwembad aan de Paesplas, maar ook Ton bovenop datzelfde water. Binnenkort volgen nieuwe luchtfoto's van Gennep (pas gemaakt door Henk) en ook heeft de Romein weer een aantal nieuwe ansichten verkregen, waar een paar hele oude en hele leuke bij zitten.

niet zwemmen maar schaatsen op de Paesplas. Ton Teunissen laat zien dat ie ook kon schaatsen
openlucht zwembad begin 60-er jaren (Paesplas)
Aloysius MULO 1960, volleybalwedstrijd leraren-leerlingen
sinterklaasfeest 1961
 
1963: foto vanuit dakraam van de schoenmakerij aan de Emmastraat
1963: Emmastraat. We zien nog net een bus die via de Emmastraat het Wilhelminaplein met het busstation oprijdt. Op de hoek aan de overkant zien we nog de drogisterij van Liebrand
sinterklaasfeest 1961. wedstrijd ballon-blazen
 

Dit weekend speelt Flamingo's (D en H) hun 1e thuiswedstrijden van dit seizoen in Picamare en zondag moet Vitesse proberen op de Heijkuul om de nederlaag van volgende week te doen vergeten. Morgen gaat Batucada naar Zandvoort (RTL 7, 13:30h) en maandag is dan de raadsvergadering waarin besloten wordt over de nieuwe subsidieverordening die zo'n vervelende gevolgen heeft voor nogal wat Gennepenaren. Gelukkig is dat minder erg dan overvallen te worden (LINK Overval), maar toch.

Gennep verovert Holland

Nadat Martijn Krabbé voor het programma "uitstel van executie" anti-reclame voor Gennep gemaakt heeft door op een behoorlijk neerbuigende manier te praten over deze "uithoek" van het land, wordt het tijd voor de tegenaanval. Batucada neemt het initiatief voor de eerste "aanval" op Holland en wel te beginnen met Zandvoort......

Hetty stuurde me een mailtje:

" Mag ik via jou een beetje sluikreclame maken voor Batucada Tropicana? Aanstaande zondag mogen wij met onze samba-percussiegroep meelopen in de openingsceremonie van de A1GP op het circuit van Zandvoort. Samen met 50 (!) sambadanseressen in vol ornaat lopen we 500 meter mee in de parade, voorafgaand aan de ‘grote' race!  Lijkt me toch mooie reclame voor Gennep, na al die negatieve aandacht door Martijn Krabbé ;-) .

De openingsceremonie en de race worden live uitgezonden op RTL7, vanaf ca. 13.30 uur! "

 

En aangezien dit vooral een galerij van plaatjes is, heb ik maar een bijpassend plaatje gemaakt voor deze activiteit van Batucada.

 

Hallo, DAG Norbertushof

Na de tentoonstelling "Dag Norbertushof", die afgelopen weekend voor het laatst te bekijken was, is het nu DAAAAAG Norbertushof.

De sloop vordert met rasse schreden. Ik denk dat morgen (do 2 okt) het gehele gebouw tegen de vlakte ligt, waarna de aanleunflat snel zal volgen. Hier rechts een korte filmimpressie.

Hieronder een aantal beelden van deze sloop,

Het LAATSTE concert in Gennep?

Aanstaande maandag is de raadsvergadering waarin het nieuwe subsidiebeleid van de gemeente Gennep aan de orde komt zoals wordt voorgesteld door wethouder Mariet Seegers van de PvdA. In dat subsidie-voorstel wordt vooral gesneden in de subsidie voor de plaatselijke orkesten. Waar andere verenigingen en stichtingen ondersteund worden tav kapitaalgoederen (oa grond en gebouwen) gebeurt dat niet voor orkesten, waar het geïnvesteerde kapitaal vooral in de erg dure instrumenten en uniformen zit. Een enorme kaalslag en culturele verarming zal het gevolg zijn van het plan van deze PvdA wethouder. Waar een commerciële instelling zoals de Roepaen een kolossaal subsidiebedrag van de gemeente krijgt en her en der allerlei terreinen en gebouwen door de gemeente ter beschikking worden gesteld dreigen de lokale harmonieën en fanfares maar bv ook een vereniging als het Vocaal Ensemble kind van de rekening te worden. Een 190 jarige neemt het voortouw in een poging om de Raad op het laatste moment tot bezinning te brengen. Het CEL beweert dichtbij de bevolking te staan. Evenzo partijen als het CDA en D66. Brengen zij dit dan ook in de praktijk? Zorgen zij voor gerechtigheid? En bent u geïnteresseerd in muziek, of wilt u met de neus vooraan staan, noteer dan maandagavond 6 okt in uw agenda. Vanaf 19:45h op de Markt. De Raadsvergadering is gepland te beginnen om 20:00h! (zie ook: LINK)

Klant-tevredenheid

Ook de berichten gelezen dat de gemeente Bergen haar burgers oproept met: " Het is dus tijd om uw stem te laten horen " tav het herindelingsvoorstel van de Provincie Limburg. (artikel de Gelderlander) In Gennep en Mook reageerde men blijkbaar "gelaten", want daar denkt men "hoe groter hoe beter". Alhoewel..... Vandaag kwamen ook onderzoeksresultaten naar buiten over de tevredenheid van huurders van woningbouwcorporaties, waarbij een uitsplitsing gemaakt werd tussen grote en kleine corporaties.

De kleinere corporaties scoren op alle fronten beter. Er is maar één uitzondering en dat betreft de openingstijden. Als we dat doortrekken, dan zou dat betekenen dat het gemeentekantoor na de herindeling ruimere openingstijden kent maar we verder wel slechter af zijn.

We'll see.

Voor mezelf wel aardig: vandaag verscheen het artikel met het interview en foto in Nuon business. Een mooie foto, maar ik ken nu wel het verschil tussen een professionele fotograaf uit A'dam en mijn eigen kiekjes. (deze klant is/was tevreden)

De foto werd op het noorder-eiland gemaakt met de fabriek van Hendrix op de achtergrond. Inclusief het vinden van de lokatie, opstellen van de belichting ed kostte het maken van deze foto 50 minuten.... Mooie dreigende lucht trouwens.

En bij de sloop van het bejaardenhuis gaat het rap. Ze hebben al een behoorlijk "snee" midden dwars door het gebouw gemaakt.

Voor de nieuwsgierigen: Vitesse verloor vanmiddag met 3-0 uit van Montagnards (Bergen) en verspeelde daarmee ook de koppositie, die is overgenomen door SVEB. 5 ploegen (ondermeer Vitesse) hebben 9 punten uit 4 wedstrijden

Metamorfose

De voorkant is nu klaar. Donderdag is de bloembak geïmpregneerd om alg-aanslag te voorkomen en bovendien om te voorkomen dat de knipvoegen op den duur kapot vriezen. Dat zou zonde zijn. Meteen daarna de aanplant er in en klaar is kees.

Joop is hier links de voegen aan het snijden. Knipvoegen maken is een langzaam en zorgvuldig klusje

Eom om die knipvoegen te beschermen heb ik de bloembak laten impregneren. Op deze manier probeer ik vooral te voorkomen dat de knipvoegen op den duur kapot zullen vriezen.

Na beplanting is daarmee de voorkant van het huis (op de dakkapel na) klaar en kan de bruiloft van 17 april komen. :-)

Zo wàs het voor de zomer
en zó is het nu
Duut ie ut wèr?

Ik moest vanmiddag even bij mijn schoonvader op de Norbertushof zijn en zag het al toen ik aan kwam fietsen. Maar liefst 2 busjes met onderhoudsmonteurs van Kone, de lift van de Norbertushof. En ja hoor. Wéér storing. De verzorgenden moeten dan mensen die persé naar bv de dokter moeten met zijn tweeën van de trap af zien te krijgen en dan terug om daarna de rolstoel naar beneden zien te krijgen.

Toen ik wegging kwam ik langs een oud vrouwtje dat bij de lift stond en vroeg of ik ook de lift naar beneden wilde nemen, want ze durfde niet meer alléén. Een andere mevrouw die een stukje verder zat vroeg: "duut ie ut wèr?". Ja, vrolijk wordt je er niet van. Maar slechts 1 lift voor al die mensen die vaak slecht ter been zijn en dan ook nog een lift, waar je blijkbaar niet op kunt vertrouwen
Ondertussen gaat de sloop van het oude bejaardenhuis in rasse schreden verder. De Nierszaal is al van de aarbodem verdwenen en vandaag en gisteren hebben ze ook de balustrades en de puien verwijderd.
Gisteren (donderdag) vierden de kids van de Ratel het 40jr bestaan van hun school, ondermeer met een ritje met het treintje
De bodemsanering achter de Gennepermolen gaat rap door. Volgens de planning zal het over zo'n 3-4 weken afgerond worden
Nog een laatste verdwaalde vlinder langs de Niers
En de buizerd-familie heeft dit jaar zo te zien 2 jongen grootgebracht.
Foutje.... Het is nòg erger

Goof attendeerde me op een fout in mijnsubsidie-verhaal. Dat krijg je als je de informatie in de stukken van de gemeente klakkeloos overneemt. De bedragen die voor de orkesten genoemd worden zijn niet de basis-bedragen (zoals erboven staat), maar inclusief een projecten-subsidie. Wat betreft de basis-subsidie gaat de harmonie er dus 60% op achteruit. Het commerciële podium Roepaen krijgt dus 28 (!!) x zoveel subsidie dan de Gennepse harmonie, € 50.000 tegen € 1770. Ik heb de bedragen in de special aangepast: NAAR DE SUBSIDIE-SPECIAL

De gemeente Gennep geeft de harmonie van Gennep dus een basis-subsidie van 20 cent per inwoner van de kern Gennep....... Kan dat er wel vanaf gemeentebestuur? en gemeenteraad? Ik schaam me eerlijk gezegd voor mijn eigen gemeente....

Wij waren de oorzaak!

Ik kreeg een enthousiast mailtje van Anita Kleter: " Goedenavond Harm. Vandaag werden wij getipt door een collega van mijn man dat wij op internet stonden. Het artikel ging over de nieuwe brandweer auto in Gennep. In het artikel stond dat de plechtigheid werd vertraagd door een bruiloft die er tussendoor kwam. Nou, wij zijn degene die de vertraging veroorzaakte!!! De vraag is wie had eerst geboekt? Wij of de brandweer???!!! Maar alle gekkigheid ten zijde, wij zagen dat jij een aantal foto ' s gemaakt hebt, voor en na onze ceremonie. Heb jij misschien nog meer foto ' s van onze truck en gasten?"

Ook heb ik van Anita een foto gekregen van het bruidspaar.

Tijdens de reünie van klas 3 van Maria Goretti van 1963-1964 (de klas van juffrouw Corrie Derks) zijn nog veel meer foto's gemaakt. Speciaal voor de klasgenoten heb ik die foto's (gemaakt door Riekie en daarnaast door Lies) ge-uploaded (ze zullen ongeveer een maand blijven staan)

20 sept 2008: bruiloft van Anita en Gijs Kleter
De reünie-foto's van klas 3 van MG van het jaar 63-64
Gennepse orkesten bedreigd??

Naar aanleiding van de discussie in het gastenboek heb ik eens gekeken naar de plannen van het gemeentebestuur onder aanvoering van Mariet Seegers (PvdA) tav de gemeentelijke subsidies voor Gennepse verenigingen en sociale activiteiten. En tot mijn schrik moest ik constateren dat de voorstellen zeer wel een ernstige bedreiging kunnen gaan vormen voor het voortbestaan van die Gennepse gezelschappen. Het Vocaal Ensemble gaat 63% achteruit in subsidie, de Gennepse harmonie 33%, Cheers 54%!!!!. Bovendien worden onder het mom van "gelijkheid" appels en peren met elkaar gelijkgeschakeld en wordt onvoldoende rekening gehouden met cultureel erfgoed en met de sociale functie van dergelijke gezelschappen. Ik heb een special gemaakt met de gegevens: SPECIAL.

Ik heb overigens niet veel hoop op een ommezwaai en een beetje ruggegraat van de zijde van de Gennepse raad. Dat hebben ze tot dusver niet veel vertoond. Wellicht geven ook zij liever (een veelvoud van de gekorte) bedragen aan de Floriade in Verweggistan (Venlo) of aan de moneymakers van de Roepaen.... Het is door de Commissie blijkbaar al goedgekeurd als "hamerstuk" voor de Raad. Ik hoop dat het niet gekker gaat worden en ben benieuwd of er nog een politieke partij in de Gennepse Raad zit die voor de Gennepse orkesten en daarnaast ook zangverenigingen op wil komen...

Een trotse vader

Ik kreeg een mailtje van Joop van de Heuij: " Beste Harm , onze zoon Frank heeft een boven beste prestatie geleverd. Misschien iets voor jou pagina? Hij is in maart j.l. kampioen van nederland en de best of best geworden. Nu had hij een certificaat gekregen voor het hoogst aantal punten. Groetjes Joop van den Heuij". Via de volgende link komt u op de website, waar Joop naar verwijst: LINK

En ook Marco Thijssen stuurde een mailtj nav een serie foto's die hij gemaakt heeft (overdag en bij avond) van de sluizen bij Sambeek. De links vindt u hierna: foto's overdag en foto's 's avonds

Vitesse"08-Hapse Boys 3-0

Ook de 3e competitiewedstrijd werd dit jaar door Vitesse gewonnen. Op een zonnige Heijkuul werd ditmaal Hapse Boys aan de zegekar gebonden. Al na 80 seconden stond het 1-0 voor Vitesse toen een mooie aanval door Sijmen de Greef knap werd afgerond. De toeschouwers gingen er eens goed voor zitten en hoopten dat Vitesse net als afgelopen week, uit tegen Stormvogels, een mooie partij op de mat zouden neerleggen. Veel passes kwamen echter niet aan, zodat Hapse Boys steeds beter in de wedstrijd kwam, zonder echter (op een enkele uitzondering na) echt gevaarlijk te worden. In de 2e helft en na de nodige wisselingen ging het bij Vitesse beter lopen, ook al omdat Hapse Boys minder behoudend ging spelen, wat voor ruimte voor de Vitesse-spelers zorgde. Rond de 70e minuut onderschepte Rob Janssen de bal en gaf een steekpass op Sijmen de Greef, die knap afrondde: 2-0. Dit betekende dat de wedstrijd gespeeld werd. In de 85e minuut werd nog een speler van Haps van het veld gestuurd, waarschijnlijk vanwege commentaar op de leiding. Het was verder overigens een sportieve wedstrijd. In de 89e minuut maakte Sijmen de Greef er zelfs met het hoofd nog 3-0 van, nadat een hoekschop was doorgekopt. Vitesse is nu alleen en ongeslagen koploper. Hieronder enige spelmomenten. Als u op 1 van de foto's klikt, dan opent het album. Veel plezier.

44 jaar later
Nieuwe brandweerauto

In het album van de Maria Goretti school staat een klassefoto van klas 3 van het schooljaar 1963-1964. Het was de klas van juffrouw Corrie Derks die toen 52 (!!) meisjes telde. In december 2007 plaatste juffrouw Corrie een oproep in de Trompetter hetgeen uiteindelijk leidde tot een reünie van deze groep op zaterdag 20 sept 2008.

De reünie, 44,5 jaar, nadat de oorspronkelijke foto genomen was,begon op de Maria Goretti school, waar herinneringen opgehaald werden. Daarna toog men onder aanvoering van juffrouw Corrie naar de kerk om 44,5 jaar na dato op diezelfde plaats weer een klassefoto te maken.

De middag werd vervolgd met een stadswandeling, verzorgd door 2 van de stadsgidsen en daarna werd de inwendige mens versterkt. Van de oorspronkelijke 52 meisjes, nu dames, waren er maar liefst 40 present die van heinde en verre gekomen waren. (Link naar de eerdere update over deze klas)

het album van de reünie
idem maar nu met 3 groot formaat foto's (om te bewaren)

Vanmiddag werd de nieuwe brandweer-auto van de Gennepse brandweer overgedragen aan het korps. De overdracht vond op de Markt plaats, 1 uur later dan oorspronkelijk gepland, omdat een bruiloft "tussendoor" kwam.

Om 5 uur kon het dan beginnen en na een speech van de burgemeester sloegen "ineens" de rookwolken uit het stadhuis, zodat de aanwezige brandweerlieden op een drafje naar de kazerne moesten. En ja hoor: na enige tijd kwam de nieuwe 4-wheel drive auto van de brandweer de markt opgereden en kwam de brandweer in actie, daarbij gade geslagen door nogal wat publiek, een mogelijk toekomstige spuitgast, een mogelijk toekomstige vrijwilliger (?) en natuurlijk de toegesnelde pers.

het album

Binnenkort start trouwens weer de nieuwe rookmelder-actie van de brandweer. Tegen gereduceerd tarief kunt u een rookmelder deskundig laten plaatsen door brandweerlieden van de Gennepse brandweer. Een aanrader, want een goed functionerende rookmelder redt levens en is eigenlijk onmisbaar op alle plaatsen waar mensen aanwezig (kunnen) zijn en zeker in woningen. Kijk op de site van de brandweer voor meer informatie of stuur een mailtje naar: MAIL
de toekomst
de nieuwe hectometer paaltjes die op de Niersdijk verschenen.
weinig ruchtbaarheid, maar Take-one heeft verleden weekend de deuren gesloten
Het bewijs dat het herfst wordt
Verhaaltje in plaatjes: het laarzenpad wordt steeds vaker gebruikt. Afgelopen week begonnen ook deze 2 personen aan dat pad. De koeien waren nieuwsgierig en gingen een kijkje nemen. En de wandelaars? die maakten ijlings rechtsomkeerd...
dit is dan de bruiloft, waardoor de nieuwe brandweerauto van Gennep vertraging opliep
gestaag vordert de klus achter het Genneperhuis
Calimero

Zij zijn groot en ik is klein en dat is niet eerlijk!

Iedereen kent wel het kleine zwarte kuikentje dat zich met een verongelijkt stemmetje beklaagt dat ie zo klein is en dat dàt niet eerlijk is. Tot mijn verbazing zag ik op de website van de PvdA een cartoon waar de gemeente Bergen belachelijk gemaakt werd omdat ze niet instemden met de door de Provincie opgedrongen herindeling. Behoorlijk kinderachtig voor een politieke partij en ik zal maar niet inhoudelijk op deze zaak in gaan. Je vraagt je af wie nu eigenlijk het meest Calimero is, de gemeente Bergen ofwel de PvdA in Gennep? Ik kan het niet laten om een reactie te maken op dit plaatje...... Morgen gaan ze weer de straat op voor "meer rood op straat", wellicht ook op de Norbertushof. Je vraagt je wel af: waar waren zij, maar ook de gemeente en anderen waren toen het er om ging en de bejaarden het aflegden van de hitte?? Maar goed dat er een actiegroep was.....

Brand op de Norbertushof!!

Rond 1 uur kreeg ik woensdagochtend een seintje dat er brand was op de Norbertushof!!! Zie hier links voor de meldingen op de alarm-site. Mijn schoonvader zit daar en ik ben er dus naar toe gefietst.

Gelukkig waren het niet de barakken die als noodbehuizing voor onze bejaarden moeten dienen. De laagbouw achter de voormalige aanleunflat stond in brand en is volledig uitgebrand. Je moet er niet aan denken dat het de andere containers zouden zijn, waarmee het noodbejaardenhuis is gebouwd........... Een filmpje van de brand staat hieronder.

Zorgwekkend vind ik het wel . Er wonen dus wel zo'n 120 bejaarden in die andere containers een stukje verderop.

's Nachts zijn daar 2 verzorgenden. Er is maar 1 lift, die bovendien bij brand onbruikbaar is! Veel bejaarden zijn slecht ter been en kunnen zeker niet zelf de trap af en ze zullen bijna allemaal hulp nodig hebben...

Filmpje van de brand van woensdagnacht 17 sept 2008

Reünie op de Ratel
Groeten van Koos
Update Pagepark

Overigens, voor de geïnteresseerden: Vitesse heeft vanmiddag de (gevreesde) uitwedstrijd tegen Stormvogels met 4-0 gewonnen!

Pascal Nogarede maakte het bovenstaande album (zie ook hieronder)

(oud-Gennepse) Koos van Dijk uit Nijmegen bewaart goede herinneringen aan Gennep. Groeten van Koos

En Frank maakt een update van het Pagepark. Een zonnige septemberdag in 2008

update van Frank

BIRDS!!
Toeristische route in Gennep: het "laarzenpad". Een paar duitse mevrouwen moesten van de fiets en zaten tot de enkels in de modder. Ze hadden geen laarzen aan...
de luisterkei op de Niersbrug ligt inmiddels
Hier de plaat bovenop
maar deze konijntjes op de Groes hebben geen kei odig om te luisteren...
Ook toepasselijk: "pet's place"...
Inderdaad: hier wonen dieren
De klus van 1 miljoen vordert gestaag.
Moet toch iets van 100.000 euro per week zijn dat hier aan kosten gemaakt worden voor de gemeente
de futen op de NIers hebben er geen weet van en zijn meer in de visjes geïnteresseerd..
Reünie de Ratel

Afgelopen vrijdag 12 sept was dan de reünie van de oud-leerlingen van basisschool de Ratel, die dit jaar 40jr bestaat. Pascal Nogarede heeft een serie foto's gemaakt van de klassen zoals ze er nu uit zien. In de nabije toekomst volgen nog een aantal sfeerbeelden van deze reünie. De foto's op de site zijn iets verkleind. Wilt u de foto's in eht oorspronkelijke formaat hebben, dan kunt u een mailtje sturen naar Pascal met het nummer van de foto. Pascal zal deze dan toesturen. Zijn email-adres is: pamidadi@home.nl

Klik op de foto links voor het album. Het wordt ook toegevoegd aan het school-album van de Ratel.

Groeten van Koos

Ik kreeg een tijdje geleden een mailtje van Koos van Dijk. Ze schrijft: " Als oud-bewoonster van Gennep vind ik het prachtig dat ik op internet toch aardig wat van Gennep kan bekijken. Ik woon al ruim vijftig jaar in Nijmegen maar Gennep is mij nog steeds dierbaar. Ik kom er nog geregeld. Wij woonden de laatste oorlogsjaren op het station waar nu niets meer van overgebleven is. Ik hoop nog veel foto 's te zien te krijgen". Koos heeft haar foto-albums uitgeplozen en stuurde me een paar foto's van vroeger. Ik heb haar gevraagd of ze nog namen en gebeurtenissen weet. Wellicht volgt dus nog meer informatie of namen. Maar misschien herkennen kijkers ook wel mensen (?)

1943. Toekijken bij een voetbalwedstrijd in Gennep (Gennepse Boys?)
1947: de gidsengroep onder leiding van kapelaan Miedema
6 dec 1949: LTC. Sinterklaasviering
augustus 1939. de "kroongroep" op uitstapje in Velp
G Dimmers Toon van Dijk en een Guelen
Moeke van Dijk in het bejaardenhuis
Luchtgevecht in het Niersdal

Overdenkertje

Bejaardenzorg in Gennep

 

 

Volgende week begint de tentoonstelling over 130 zieken- en bejaardenzorg in Gennep in de noodbehuizing van de Norbertushof. Een mooie gelegenheid om ook de noodopvang van de Gennepse bejaarden eens van dichterbij te bekijken en tevens om een stukje Gennepse geschiedenis op te snuiven. Het ziekenhuis, de nonnen, de start van het ouderen-opvang, het sanatorium Maria-Oord van dr Siemens. Nu alvast een special met foto's van deze website. Veel plezier.

Special bejaarden- en ziekenzorg in Gennep

Bronvermelding
Afgelopen weekend sloeg ik de Maasdriehoek open en zag toen bij de advertentie Natuurlijk Gennep een achtergrondfoto die ik herkende. Het was namelijk een van mijn eigen foto's, een foto van de Maasbrug op de achtergrond met daarvoor een veld met uitgebloeide paardebloemen. Het is de foto rechts, die ook in het album "Gennep in beeld" opgenomen is. Vreemd dan om zonder ergens van te weten je eigen foto in een nieuwsblad terug te zien. En afgelopen zondag zag ik op Magic een, overigens leuke, reportage over de Niersbrug, waarin een hele serie foto's van vroeger verwerkt was.

Foto gemaakt door de Gennepse fotograaf Perolles. De foto is afkomstig van dhr Steinman en is gescand door Henk Jaspers

En ik heb zo'n donkerbruin vermoeden dat meerdere foto's vanaf deze site gekopiëerd zijn, zoals de foto links bv. En ook hier geen bronvermelding. Voor de special over de Gennepermolen zie overigens de volgende link: special Gennepermolen

Nu komt het vaker voor dat mijn foto's gebruikt worden. Zo herkende ik mijn foto's op de website van de evenementenkalender en bv ook op de website van de stichting LOP, die gaat over de landschapsontwikkeling in het gebied Gennep-Mook. Hierover later meer. Ook verenigingen, anderen tot en met zelfs het KNMI gebruiken mijn foto's. Dat is meestal geen probleem. Zoals ik al schrijf in mijn toelichting (linksboven op de voorpagina) ben ik voorstander van openheid en vind ik bv privé-gebruik geen enkel probleem. Leuk zelfs.

Maar het wordt wat anders indien foto's commercieel door kranten, tijdschriften of omroepen gebruikt gaan worden. Dan is op zijn minst een nette bronvermelding gewenst of zelfs noodzakelijk. En heel vaak is men ook netjes, zoals bv voor de LOP, zoals het KNMI en anderen. Maar niet altijd dus.

Ik probeer me zelf ook aan deze code te houden en publiceer geen materiaal tenzij het uitdrukkelijk ter beschikking wordt gesteld of ik het zelf heb gemaakt. Ik probeer ook ten alle tijde te melden van wie de informatie of het beeldmateriaal afkomstig is. Dit vind ik wel zo netjes. Zo is het bv voorgekomen dat een foto van de watersnood van 1993 op de site stond (ingestuurd door een kijker) terwijl de fotograaf (in dit geval Theo Peters) van niets wist. Ik heb deze foto toen ook direkt verwijderd. Het laatste wat ik overigens ook wil is om brood uit de mond te stoten van mensen die beroepshalve met fotograferen hun brood verdienen. Dit is niet de bedoeling en getuigt mijns inziens van weinig respect. Net zoals ik het van weinig respect vind getuigen om zonder bronvermelding (en zonder toestemming) materiaal van anderen voor eigen toepassing te gebruiken. Dit zeg ik overigens ook namens de mensen die informatie voor deze site ter beschikking hebben gesteld en die daar soms veel moeite voor hebben gedaan. Nogmaals, dit geldt niet voor privé-gebruik. Indien ik info van buitenaf heb, dan zal ik in het algemeen proberen om een link naar die informatie op te nemen en de informatie zelf niet integraal op mijn site kopiëren. Tenslotte: Ik zou het erg spijtig vinden om de afmetingen van de foto's zo te moeten beperken ofwel de foto's van logo's oid te voorzien dat dit illegaal gebruik door derden niet meer mogelijk zou zijn. Liever niet. Het moet ook een béétje leuk blijven.

Maar nu wat leukers: u kunt lezen op de website van de LOP, dat u mee kunt doen aan een fotowedstrijd. U kunt daarbij een rondvlucht boven het Gennepse winnen. Altijd leuk. Misschien hebt u nog een of meerdere leuke foto's liggen, die u op kunt sturen, of u trekt er op uit om dergelijke foto's alsnog te maken. Om u in de stemming te brengen heb ik een kort album gemaakt van een selectie van mijn foto's uit het Gennepse. Veel plezier.

En? Wat vindt u daar nou van? Reageer svp in het gastenboek. Binnenkort: is reclame, banners ed ofwel een mogelijkheid voor links naar Gennepse bedrijven een goed idee of niet?

Wethouder stapt op

Net gehoord dat Ad Houtepen om privé-redenen stopt als wethouder: zie LINK

Gennepenaar op RTL5

Het is u waarschijnlijk niet opgevallen maar een Gennepenaar (eigenlijk Ottersummer) deed vandaag zijn opwachting op RTL5. Len van de Laak is uitgekozen om mee te doen aan "Rocknation", waar uit 20 getalenteerde muzikanten een rockband geformeerd gaat worden. Len is toetsenist, woont inmiddels in Amsterdam en is 1 van de 4 uitverkoren toetsenisten. Vanavond was de eerste uitzending. De website van het programma is te vinden achter de volgende LINK

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!

Bobbie, onze Heidewachtel test