Proms 2008.... Kei-goed!

Dorien zei het al in het gastenboek. De 1st night of the Proms, georganiseerd door onze plaatselijke harmonie Unitas et Fidelitas, was een grandioos succes, met optredens van de harmonie, Cheers, Heart of Stone en diverse solisten.

Morgenmiddag hebt u nog kans, want er zijn nog enige kaartjes te koop voor de zondag-middag (14:30h) in Pica-Mare. Een impressie van www.gennep. nu (later volgt meer)

En voor de diehards: 2 filmpjes (onbewerkt) van de Proms vóór en nà de pauze. Net als de foto's kunt u de filmpjes ook downloaden (rechter muisknop en dan kiezen "doel opslaan als". Veel plezier.
vóór de pauze
nà de pauze
Herfst

De ochtendnevel van vanochtend (zat 25 okt) zorgde dat er ineens overal spinnewebben zichtbaar werden. Waar je die normaal nauwelijks ziet, zorgden de condensdruppels, zoals op de foto links, dat deze magnifieke bouwsels overal zichtbaar werden.

En ja, het is natuurlijk het seizoen van de paddestoel, zoals deze in de Duivenakkerstraat (naast "de kleine paddestoel", ofwel het oude belastingkantoor)

Gennepse tricotagefabriek
Marjo Linders stuurde deze 2 leuke foto's. Ze zijn van de Gennepse tricotagefabriek en dateren tussen 1945 en 1950. Marjo schrijft: " Hallo Harm. Ik heb hier 2 foto`s van mijn moeder ( Door Linders- Derksen ) van de tricotagefabriek te Gennep. De groepsfoto`s zijn genomen na 1945 en voor 1950. Ze zijn genomen door foto Dorrestein uit de Niersstraat. Op 1 foto staat de eigenaar de hr. Sneider " Misschien herkent iemand van u 1 of meerdere personen? De foto's zijn ook toegevoegd aan het album met Gennepse groepen.
H, H en H

Henk Jaspers stuurde een aantal nieuwe afbeeldingen, welke ook zijn toegevoegd aan zijn special. Henk Maan stuurde een aantal foto's van oude Gennepenaren en had ook meteen een vraag. De foto's zijn ook toegevoegd aan het 4e album met Gennepenaren . De 3e H? Dat is de H van herfst, met 2 plaatjes uit de Martinushof. Het pad onderlangs de Niers vordert overigens erg snel.

Een bijzondere foto van de NBDS met op de foto oa dhr Mengelberg (2e van rechts) De foto is afkomstig van Hr. M.P.Mengelberg

Henk Maan: "In het foto album van (de ouders van mijn-) grootmoeder vind ik wellicht nogal wat bruikbaar materiaal dat onder deze noemer valt. o.a. fotos van mijn grootmoeder Anna Hermsen op jeugdige leeftijd (geb. 18.12.1881) en haar broertje Willem.
Zijn er nog mensen die uit (overlevering ) nog kunnen vertellen over haar of haar ouders Hermsen-Michaëlis?

Op uw website zie ik dat er ook nogal wat werk is gemaakt van de spoorweg geschiedenis. In dat verband kan ik vermelden dat overgootmoeder, verwant was aan (zus van?) de spoorweg ingenieur en latere directeur van toemalige Staats Spoor, N.Th. Michaëlis. Van hem komen ook foto´s voor, evenals de familie leden met de namen Philip, Norah, en Leonarda Michaëlis. Niet duidelijk is mij, welke verwantschappen er met hen zijn, noch of dit ook Gennepers waren.

Er komen nog meer namen voor die mij niets meer zeggen en enkele fotos hebben helaas geen bijschrift. Verder heb ik nog portretjes  van oude Gennepers o.a. van  Elisabeth Mechteld van Wylick  13.5.1756 tot 5.11.1835  (ev  Conrad Theodor Hermsen, predikant te Gennep)"

Harmonie treedt op op de Markt in de 50-er jaren

 

 

Dit is het ouderlijk huis van de vrouw van Henk (Wilmy), adres Nijmeegseweg 90. Henk: " Het is gesloopt t.b.v. de rondweg. Oorspronkelijk was het 1300 m3 groot . Het is gebouwd door A.Coolen de steenfabrikant van de Milsbeek. Schoonvader kocht het in 1936 van hem. Uit dit huis zijn Wilmy en Henk getrouwd. Helaas weg!
Op verkansie

dit lag in de Emmastraat

:-)

een ballon bijna in aanvaring met de kerk
vorderingen achter de Gennepermolen
deze eekhoorn in de Martinushof is voor de winter bezig
en zo komt het pad langs de Niers er uit te zien
Het zwembad moet al aardig stoken
terwijl in de verte de "booster" zijn laatste rondjes draait
een laatste vlinder geniet van het najaars-zonnetje
Maan
Frank stuurde een foto van de maan vanavond boven het Gennepse. Het is deze week net volle maan geweest.
De Proms (en andere verzoeken)

Binnenkort (over 10 dagen) zijn weer de Proms en wel in PicaMare.

Dat màg u niet missen. De vorige Proms zijn alle een groot succes geweest met een grote toeloop.

Bovendien is het bij uitstek dè gelegenheid om de Gennepse cultuur en in het bijzonder de Gennepse harmonie te steunen en een hart onder de riem te steken, nadat vooral D66 en de PvdA zo'n grote aanslag hebben gepleegd op de bestaansbasis van de harmonie, maar ook van de Gennepse koren en toneelverenigingen.

U kunt kiezen tussen de voorstelling op zaterdag 25 oktober en zondag 26 oktober. De kaartjes kosten slechts €10 en kunt u nu al kopen bij Pierre Verhasselt en bij foto/video Ben (na deze week).

Het bestemmingsplan "Gennep Noord", dat nu ter inzage zal worden gelegd, omvat het grootste gedeelte van Gennep en bijna alles muv het oude centrum, het Pagepark en Gennep Zuid.

Op verzoek maak ik de meest relevante dokumenten ook toegankelijk via deze site. Voor vragen en andere zaken kunt u natuurlijk altijd bij de gemeente terecht.

De plankaart van het gedeelte gemerkt als A. De plankaart voor het gedeelte gemerkt als B. De voorschriften. De toelichting.

Ik ben overigens benieuwd hoe het nu staat met de beloofde 4e Niersbrug (zie opm Wolfman in het gastenboek) en eigenlijk ook naar die opmerking van ene "Pieter" op de site van de Gelderlander mbt douceurtjes van de Gemeente richting Nebuvast. Of dat zo is, weet ik niet. Wat ik wèl weet, is dat de gemeente alle zaken mbt het Bolwerk, Gennep Centraal en bv de bouwactiviteiten van die woning aan de Picardie met erg veel mist omkleedt.

Langs de Niers

Het lijkt er op dat we toch nog een wandelpad onder langs de Niers krijgen. Hiep-hiep. O ja: en vanavond is volgens mij die info-avond over de voet-/fietsbrug over de Niers. En nu ik het toch over de gemeente heb: er ligt een nieuw bestemmingsplan ter inzage van een groot stuk van Gennep. Wellicht goed om er kennis van te nemen. LINK

Het lijkt erop dat we toch nog een pad onder langs de Niers krijgen. Vanochtend werden voor de

Het lijkt wel een "kerst-plaatje", niet waar?

 

 

En dit ook, maar wel een beetje vroeg. Je vraagt je af of Novita zijn etalage nà de kerst niet gewoon tot volgend jaar kan laten staan.

Iemand enig idee wat voor vogel dit is?

zoveelste keer weer rijplaten op de Niersdijk gelegd en.... er is iets uitgezet in het "Nierspark"
Overigens beginnen ook bij Overvecht de "kerst-shows" al
Het was al donker. De kwaliteit van de foto is dus maar zo-zo
Dit plaatje dateert van een paar weken geleden.
Maar blijkbaar gaat het op toerbeurt, want nu was Theo aan de beurt
Accijnzen

Ik denk dat het een goede zaak zou zijn als de kroegen in Gennep bv één dubbeltje extra gingen vragen per glas sterke drank om daar een fonds mee op te richten. Met het geld van dat fonds kan dan betaald worden voor de schade die de kroeggangers aanrichten aan gemeentelijk, maar ook aan particulier eigendom. In het verleden heb ik in totaal 8000 gulden schade gehad aan mijn auto door afgerukte spiegels, afgebroken antennes, deuken die in het voorbijgaan getrapt werden en ga zo maar door. Het is een serie jaren redelijk goed gegaan, maar het wordt weer erger. Beschadigde prullenbakken, verbogen verkeersborden, geplunderde bloembakken en ga zo maar door. En dan heb ik het nog niet over de etensresten, blikken en erger. Vannacht was het weer raak. Dan doe je moeite om dergelijke bloembak netjes te houden met vetplantjes en bloeiend spul. (1e 2 foto's). Omdat ik een paar dagen vrij heb en het mooi weer is heb ik een wat grotere rondje met Bobbie gelopen. Daarom dus wat plaatjes van futen, wegwerkzaamheden, het Pagepark en gewoon herfstplaatjes. O ja: en kermisbloemen, weet u nog wat dat zijn? (2e plaatje onderste rij) Veel plezier.

3-0 of 2-1

Het was druk vandaag. Allereerst wilde ik nog een keer foto's op de kermis maken, maar ik moest ook om 4 uur bij de gemeente zijn voor de herinrichtingsplannen van het Wilhelminaplein. En 's avonds weer naar de gemeente voor de bezwaarcommissie voor de bezwaren tegen de verkeersbesluiten van de gemeente, ondermeer om de Weverstraat en de Spoorstraat 2-richting verkeer te maken.

kermis-maandag

U vraagt zich misschien af: waarom maakt ie zich daarover zo druk. Nou dat heeft te maken met verkeers(on)veiligheid op de Spoorstraat, het probleem om straks nog van het Wilhelminaplein de Spoorstraat op te kunnen, maar het allermeest nog omdat de gemeente de gewoonte heeft niet te luisteren en zijn eigen gang te willen gaan. Natuurlijk zou het prettig zijn om door de Spoorstraat terug te kunnen rijden, maar niet ten koste van de veiligheid of met weer andere problemen tot gevolg. Van de gemeente mag verwacht worden dat ze komen met integrale voorstellen die het decennia-lange verkeersprobleem van Gennep nu eens echt oplost. Overigens heb ik daarvoor in het verleden al aanzetten voor gegeven.....

In het verleden heb ik tot nu 2x bezwaar gemaakt en beide keren ben ik in het gelijk gesteld. Dit is dus de 3e keer en ik ben benieuwd naar de uitkomst. Wordt het 3-0 of wordt het 2-1.

Om eea te illustreren heb ik in het verleden al een filmpje online gezet over de situatie op het Wilhelminaplein. Dit is voor Gennepenaren een bekende problematiek, maar waarschijnlijk niet voor de niet uit Gennep komende en niet in Gennep woonachtige ambtenaren.

filmpje van december 2007

Ook afgelopen zaterdag heb ik een filmpje gemaakt, die goed laat zien hoe problematisch de situatie is. Volgens de gemeente is er niks aan de hand en volgens het deskundigen rapport van de gemeente (rapport Goudappel-Coffeng) is er totaal geen probleem met de verkeersafwikkeling (althans volgens het door hen gebruikte model).

filmpje van zaterdag 11 okt 2008

Wilt u mijn pleitnota lezen ( denk er wel aan: het zijn 6 pagina's) kies dan de volgende link: PLEITNOTA

Kermiszondag

Een mooie kermiszondag. Jammer dat het beloofde zonnetje verstek liet gaan in Gennep. Maar dat mocht niet deren: Het was ouderwets druk en gezellig. Heeft u zelf nog mooie foto's gemaakt? U kunt ze altijd toezenden of uploaden in bv Picasa.

Ik miste eigenlijk maar 2 dingen. Waar is de bussengooi-tent en waar is de balonnenverkoper van vroeger gebleven? En (met dank aan Wolfman, zie gastenboek): waarom hebben we zo'n armetierige draaimolen dit jaar?

Achates en Vitesse hebben op deze kermiszondag geen steek laten vallen. Beide hebben vandaag gewonnen.

Vraag:

Hent Basten stuurde me een vraag over de bijnaam van zijn vader. Misschien kan een van de bezoekers van deze site uitsluitsel geven:

"Mijn vader Thij Basten  geb. 17-10-32 overleden 25-10-07 had de bijnaam den boest. Waar die naam vanaf komt weet ik niet. heb diverse mensen hierover gesproken maar niemand kon me het juiste antwoord hierop geven. Iemand die het weet? alvast bedankt en met vr. gr. Hent Basten "

Kermis

Kermis 2008. Werkelijk schitterend weer op de zaterdag. We krijgen wat we verdienen, zullen we maar zeggen... :-) Een korte sfeer-impressie van www.gennep.nu. Als u op de foto links klikt, dan opent het album. En daarnaast: (is het geen dropje?) Beetle, de nieuwste aanwinst van Frank en Nellie, bijna 9 weken oud. En onze felicitaties gaan natuurlijk naar harmonie St Caecilia uit Ottersum/Ven Zelderheide die vandaag op het bondsconcours een 1e prijs met promotie hebben behaald in de 3e divisie.

Klassen

Natuurlijk ga ik door met het "Genneps verhaaltje". As maandag is trouwens de hoorzitting op het gemeentehuis. Dan horen we uiteindelijk hoe het sprookje in het echt afloopt.... Maar eerst wat andere zaken. Theo van der Venne stuurde de namen van de klas van 1977 van de Ratel. Wim Liefrink stuurde een betere kwaliteit foto van een kleuterklas bij de nonnen, èn corrigeerde de naam van zijn zus. Bedankt heren. De foto en namen zijn aan de schoolalbums toegevoegd.

Namen van vlnr (boven eerst):

Eerste rij: ?, Grard Donker, ? Jan Franken, ?,? Walter van Tankeren, zuster Wilma

Tweede rij: Cora Derks, ?, Jan Junier, Bea van Erp, Marietje Brouwers,  Ria Geulen, ?, WilmaJacqueline Liefrink, Wim Liefrink

Derde rij: Gerda Thepass, Wilma Thepass, Jan Willem Eykmans, ?, ?, ?.

Kleuterschool bij de nonnen 1963-1964. 1e foto van Bea van Erp. Wim Liefrink stuurde later een betere kwaliteit foto en wist te melden dat zijn zus op de foto niet Wilma, maar Jacqueline heet

De Ratel 1977

Theo van de Venne wist alle namen

Bovenste rij v.l.n.r. Dhr. Schobers, Hugo van Bergen, Rob Guelen, Twan v d Steeg, John Basten, Erik Grens, Esther Bos, Hetty Builtjes, Marion Hermsen, Carla Peeters, Anita Franken, Elvira van Bergen, Sigrid Goossens en Carin Vromen

Onderste rij v.l.n.r. Sjaak Venbrux, Joop Franken, Ronnie Overgoor, Berry Jetten, Iwan Leen, Silvia Francissen, Desiree Peters, Leon Melssen, Peter Martens, Gerrie Brouwers en Theo v d Venne.

Een Genneps verhaaltje
 
filmpje
't Zuidtreintje en de nonnen

Bea van Erp stuurde 2 klassefoto's uit vervlogen tijden: een kleuterklas bij de nonnen (1963-1964) en een klas van het Zuidtreintje (voorloper van nu de Ratel) uit 1964-1965. Ze heeft ook al de meeste namen erbij gezet. De resolutie van de foto's is (nog) niet geweldig. Ik heb Bea gevraagd of ze die op hogere resolutie wil scannen. Bea, alvast bedankt. De foto's zijn/worden ook toegevoegd aan de albums van deze scholen. Veel plezier. (Kleuterschool bij de nonnen) (de Ratel/Zuidtreintje)

Kleuterklas 1963-1964. Namen van vlnr (boven eerst):

Eerste rij: ?, Grard Donker, ? Jan Franken, ?,? Walter van Tankeren, zuster Wilma Tweede rij: Cora Derks, ?, Jan Junier, Bea van Erp, Marietje Brouwers,  Ria Geulen, ?, Wilma Liefrink, Wim Liefrink Derde rij: Gerda Thepass, Wilma Thepass, Jan Willem Eykmans, ?, ?, ?.

1964-1965 (nood)kleuterschool 't Zuidtreintje in Zuid. Namen van vlnr (boven eerst)

Eerste rij: ?, .van dijk, Bea van Erp, Hans Spanjers, ?, Juffr. Biezels,?,?, Mattie Knops, ?, Johnny van Dalen, ?,?,? Tweede rij: ?, Liesbeth Geulen, Jos van Wanroy, Maurits Sengers, Corry van Schayk,?,?,?, Wielie de Rutter, ?,?, Erik Peters, Piet de Rutter, ? Derder rij: ?, Dorothe van Schayk, Anita van Schayk, Jos Geulen, ...van Dijk,?,?,?, Hetty Wouters,?

Valkennest

Begin van het jaar neergezet door het IVN om ooievaars te trekken. Maar toen die kwamen zaten er ganzen op het nest. Dus gingen de ooievaars (met de bekende afloop) naar het stadhuis.

Later dit jaar zaten er weer ganzen, kraaien en duiven op het nest, maar de laatste weken zie ik er regelmatig een.... valk.

We kunnen het ooievaarsnest misschien dus maar beter omdopen in het "valkennest"

En de kermis komt er weer aan.

De mallemolen staat er al.

En......., geloof het of niet:

Het wordt mooi weer!

Zelfs take-one gaat voor deze gelegenheid nog een keer open

Nieuwe Ansichtkaarten

De Romein heeft in de afgelopen tijd weer "nieuwe" oude ansichtkaarten verzameld, welke door Henk zijn ingescand. Deze kaarten heb ik in een nieuw album gezet, die toegankelijk is vanaf de verzamelpagina met ansichten van de Romein. Hieronder 3 voorbeelden uit het album. Vooral de linkse kaart is erg leuk. De fotograaf staat ter hoogte van waar nu de Hema is. Links bij de grote poort is nu het Geveltje dat ca 1906 gebouwd is. Rechts is de wal richting de Niers (en nu Martinuskerk). Ook toen werd er al reclame gemaakt, zo te zien aan het (weggehaalde) aanplakbiljet. Een stukje verder rechts, net voorbij de Molenstraat is 1 van de stadspompen nog te zien. Ook opvallend is dat de Zandstraat oorsponkelijk vooral aan de westzijde (kant Geveltje) lag. Dit klopt met het de waarschijnlijke ligging van de vroegere Zandpoort. Aan de westkant thv de gevel van het geveltje, aan de rechter (oostkant) zo ongeveer midden onder de huidige Zandstraat.

nieuwe serie van 8 oktober 2008: link naar dit album

Zoeken

Met dank aan Yannick (zie gastenboek) heb ik een zoekfunctie gemaakt voor deze site. Via de knop links bovenaan vindt u instrukties.

En ook de politie was vanochtend aan het zoeken, zoals de foto's rechts laten zien, die Bert vd Bosch vanochtend maakte van de politiefuik, die de politie had opgezet aan het begin van de Brugstraat. Er liepen nogal wat manschappen rond. Ikzelf had overigens geluk, want ik mocht doorrijden

D66 en PvdA: “muziek maken is alleen voor rijke mensen”

Heel vroeger konden alleen rijkere mensen het zich veroorloven om muziek te maken. Een instrument was immers kostbaar. Sindsdien is er veel veranderd. Anno 2008 kan een kind dat geïnteresseerd is zich melden bij de harmonie, die dan (gratis) een instrument ter beschikking stelt, waarmee het kind op muziekles kan. En hopelijk stroomt zo'n kind dan later in de harmonie.

De harmonie zorgt voor de bekostiging en het onderhoud van de erg dure instrumenten, zodat de muziek toegankelijk is voor jong en oud, voor rijk en arm. D66 en PvdA hebben daar dus geen boodschap aan en willen dit niet meer ondersteunen, met als gevolg dat, bijna onvermijdelijk, muzikanten zelf hun instrument moeten aanschaffen.

Terug naar vroeger dus, toen alleen de rijkere middenstand zich kon veroorloven om muziek te maken.

De volgende stap is wellicht dat voetballers zelf grond moeten zoeken en aankopen en dan vervolgens een veld moeten aanleggen (voor eigen rekening). Dat is een vergelijkbare situatie.

Uitspraken van D66 en PvdA politici in de Gelderlander van 7 okt

 

Uitspraak

Mijn commentaar

Nol van Est (D66)

“zo schep je nog meer verschillen tussen de verenigingen”

Juist de huidige praktijk van bekostiging schept verschillen. Wel grond en gebouwen voor sport en omroep enz (naast de reguliere subsidies) maar geen (dure) instrumenten?

Theo Kersten (PvdA)

“wij willen geen onderscheid maken”

Dus bv Vitesse zal verplicht worden om de grond van de Heijkuul van de gemeente te kopen (voor € 5 miljoen)???? Tenslotte krijgt de harmonie óók geen steun voor aanschaf van instrumenten.

Mariet Seegers, wethouder (PvdA)

“de Hafa's worden ook niet gekort”

2008 subsidie: € 4462

Toekomst: € 1790

Geen korting???????? (hier rest alleen "huh???")

Mariet Seegers, wethouder (PvdA)

“Iedereen moet, zo schrijft de WMO aan gemeenten voor, kunnen meedoen aan de samenleving”

Dus: muziek alleen nog voor de rijken??

Want dit besluit van de gemeente staat haaks op het beoogde in de WMO

O ja: die kortingen op subsidies zijn al langer aan de gang, want de subidies waren in eerdere jaren al teruggebracht. De korpsen hebben daarom al veel langer problemen om nog instrumenten te kunnen kopen na die eerdere subsidie-kortingen. Ik schat dat het meer dan 20jaar geleden is dat de harmonie nog een duurder instrument als een Franse hoorn, basklarinet of bariton kon kopen. (een basklarinet bijvoorbeeld kost € 6000!). En de toekomst? Waarschijnlijk alleen nog degenen die het zich kunnen veroorloven.

Ik vrees dat de dames en heren politici weinig notie hebben waar ze het überhaupt over hebben.
"Het wordt stil op straat"

foto-impressie

Massaal was het protest vanavond (6 okt) van de Gennepse fanfares en harmonie-orkesten.

De fanfares en harmonie-orkesten hadden zich vóór de Raadsvergadering op de Markt voor het stadhuis verzameld om hun protest te laten horen èn zien tegen de plannen van dit gemeentebestuur.

Je kunt het ook positief bekijken: dit gemeentebestuur heeft het eindelijk voor elkaar gekregen om de verschillende kernen van Gennep te verenigen in hun protest tegen de gigantische bezuiniging op de vaste subsidie, die wethouder Seegers van de PvdA bedacht heeft.

Het duurde erg lang voordat de ramen van de raadszaal opengingen en voordat bestuur en raadsleden hun gezichten vertoonden, maar uiteindelijk kwamen ze dan toch. De een lachend, de ander met een grimas.

Of het helpt? Math Rutten, de voorzitter van de Gennepse harmonie, maakt in ieder geval ook nog gebruik van het spreekrecht van de burger vóór de Raadsvergadering. Ik houd u op de hoogte. DE UITKOMST

Als u op de foto links klikt, opent een korte impressie. Hieronder een kort filmpje

korte film-impressie

 

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!

Bobbie, onze Heidewachtel test