Genneperhuis

Dankzij Ton kan ik u de plannen rond het Genneperhuis laten zien tot in alle detail: de uitgraving van de vroegere kroonwerken, de paden en de oversteken van de Niers en de greppels. En ook gaan we bijna 400jaar in de tijd terug aan de hand van etsen van de omgeving van en het Genneperhuis zelf. (zie ook webalbum Gennepse prenten). Zie ook het webalbum Genneperhuis op deze site.

overzichts tekening

 

De kroonwerken, paden en bruggen
de kroonwerken aan Milsbeekse kant
de kroonwerken aan Gennepse kant

Plattegrond van de omsingeling door Prins Frederik Hendrik in juni/juli 1641 (de stedenbedwinger) van het Genneperhuis. FH had zo'n 20000 man ter beschikking. De verdedigende spanjaarden (zo'n 2000 man) onder bevel van de Ier Preston moesten zich na ca 7 weken overgeven. De gebeurtenissen hebben geleid tot een vrij grote serie van afbeeldingen van de belegering. De linker prent is uit Beudeker. Het 6-luik rechts is een ingekleurde gravure die rond 1649 door de bekende Blaeu is uitgebracht

Een heel aardige beschrijving van de 80 (of 30) jarige oorlog en hoe het geld van de zilvervloot gebruikt werd om het Genneperhuis te veroveren op de Spanjaarden kunt u vinden op: geschiedenis

Ets van Bouttats op basis van een tekening van J Peeters, Gemaakt rond 1675

2 luik van Genneperhuis en de stad Gennep. Deze ingekleurde gravure is door Blaeu rond 1649 uitgebracht.

(op de bovenste prent kijken we vanaf de Kleineweg richting Gennep. De schipbrug over de Niers eindigt ongeveer bij de huidige Martinuskerk)

Een brief van Inge

Ik kreeg een brief met een foto van Inge Rijnders uit Uithoorn. Inge schrijft:

"Zeker voor mensen zoals mijzelf (1948) is de site Gennep.nu erg leuk. Ik kwam bij het kijken de schoolfoto's tegen. Wat me wèl opviel is dat er uit onze tijd veel meer jongens als meisjes-klassefoto's zijn.

Ik kwam de foto 6e klas uit 1957 tegen. (Martinusschool). Daar staat bij geschreven Eus Rijnders (mijn broer), maar dat moet zijn Rob Rijnders (ook mijn broer). Foto 4e klas van schooljaar 49/50 van mijn broer Boy Rijnders moet zijn 50/51, want we zijn pas in okt 1950 naar Gennep, of liever Nederland, gekomen. De foto uit 1958 toont wel Eus Rijnders. Het is denkelijk zijn laatste schoolfoto. Hij overleed 3 juli 1959 in Gennep (12 jaar). Wij verhuisden 14 juli 1959 naar Amsterdam, maar... Ik heb nog wel een schoolfoto van mezelf, kleuterklas met juffrouw Cup. Dat moet 1953/1954 geweest zijn. Een paar kinderen wist ik nog. Thea Holla, Mariette Gunneweg, Chris van Duren en mezelf. Hopelijk kun je deze foto toevoegen. (foto met deze namen)"

Inge, bedankt. Ik heb de foto toegevoegd aan het schoolalbum van de bewaarschool. Ook heb ik de namen gecorrigeerd van je broer in het album van de Martinusschool.

Zon-overgoten kinder-rommelmarkt èn braderie
Op een zon-overgoten Europaplein deed de jeugd goede zaken op de kinder-rommelmarkt van 2009, georganiseerd door Jong Nederland. Er werd geschminckt, gezongen en stevig gehandeld. Frank maakte deze update. En om 11 uur startte de braderie, waar het al snel erg druk was.
kinder-rommel-markt
 
braderie
Koe in Niers

Zaterdagavond (23 mei) lag er (weer eens) een koe in de Niers. Het arme beest is er waarschijnlijk thv het begin van de Niersdijk in terecht gekomen. De koe probeerde herhaaldelijk vergeefs op de kant te komen en wandelde/dreef/zwom steeds verder de Niers af, begeleid door Wendy, die met hem meewandelde en probeerde het beest naar de kant te drijven. Wendy had inmiddels ook de brandweer gebeld. Bij de Niersbrug stopte de koe, ofwel bang voor de brug, ofwel bang voor alle rotzooi (verkeersborden, hekwerken ed) die het uitgangspubliek 's nachts van de brug in de Niers gegooid heeft.

De koe ging terug en ging de zijtak van de Niers op. Na ca 100m kwam ie dan uiteindelijk zelf weer op de kant. De net gearriveerde brandweer hoefde niet in te grijpen. (net zo min als het ganzenkoppel op het ooievaarsnest)

Uitgevlogen

De mezen in het nestkastje bij ons in de tuin zijn gister uitgevlogen.

de eerste die het nest verliet, zat eerst een tijdje tegen de muur "geplakt"
zijn broertje of zusje keek al nieuwsgierig uit net nest
terwijl de ouders de boel in de gaten houden
de eerste dagen worden de jonkies door de ouders nog gevoerd
BOZE kinderen op het Pagepark

Vrijdagmiddag 22 mei was een heuse demonstratie op het Pagepark. Boze kinderen en hun ouders hadden zich verzameld om hun onvrede te uiten over het feit dat er door de gemeente nog steeds geen speeltuintje is gemaakt op het Pagepark en dit ondanks herhaalde verzoeken en herhaalde toezeggingen. Al in 2004 zijn er door de gemeente toezeggingen gedaan. De toegezegde speeltuin zou met Pinksteren 2008 gereed zijn. Toen zou de speeltuin eind 2008 gereed zijn en toen werd het lente 2009. Frank was paraat om foto's te maken.

En een speeltuin of speelgelegenheid? Die is er nog steeds niet, terwijl het Pagepark zo langzamerhand een van de meest kinder-rijke buurten van Gennep aan het worden is. Kinderen en ouders zijn boos. Ze zijn het zat! En het vertrouwen in de gemeente is tot een dieptepunt gezakt.

Recreanten-tournooi Flamingo's

Op hemelvaartsdag was traditioneel het recreanten-tournooi van Flamingo's. Flamingo's, deelnemers en toeschouwers hadden het naar hun zin onder een lekker zonnetje op de Groes.

Dubbele regenboog

De 4e Niersbrug ligt er weliswaar nog niet, maar Ottersum en Gennep waren vanavond (di 19 mei) toch met elkaar verbonden, en wel door een dubbele regenboog, na afloop van een korte maar felle onweersbui. Zou de plek van de regenboog de plaats van de nieuwe brug markeren??

:-)

Discussie-pagina

Omdat de discussies over allerlei onderwerpen eigenlijk niet thuishoren in het gastenboek, heeft Frank daarvoor een aparte pagina aangemaakt. Graag dus discussies over bruggen, brandweer en wat dies meer zij op die discussie-pagina. Het gastenboek kan dan zijn eigenlijke bestemming weer terug krijgen, namelijk voor opmerkingen en vragen over deze site en de foto's die erop staan.

Ik heb inmiddels de knop naar midden boven verplaatst en deze zou voor iedereen zichtbaar moeten zijn. (heel erg roze)

Let wel op: het kan zijn dat jullie computers het oude scherm in het cache geheugen opgeslagen hebben en dat jullie het scherm eerst moeten refreshen of vernieuwen (F5 toets)

Deze site is trouwens gebouwd vanuit een schermresolutie van 1280x960. Als men dan zelf een scherminstelling heeft van 800x600 dan kan eea inderdaad problematisch zijn. Scherminstelling kunt u trouwens zelf aanpassen. Klik vanuit het windows-bureaublad (dat is het windows-beginscherm) op de rechter muisknop en volg dan de aanwijzingen. Suc6.

zoals hierboven zou het scherm er nu moeten uitzien
Senioren

Op verschillende plaatsen is men begonnen met de bouw van appartementen voor onze senioren. Het heeft even geduurd, maar op het terrein langs de Brugstraat is de aannemer begonnen met het aanbrengen van schroefboorpalen voor de fundering. En aan de Spoorstraat is de aannemer al een stuk verder en bezig met de kelderwanden voor de aanleunflat bij de Paters. Ook Flamingo's is driftig aan het bouwen geweest. De tent en de afrasteringen aan het Straatje staan klaar voor de volleybalfeesten die komende week losbarsten. Het schijnt ook wat warmer te worden, hetgeen voor Flamingo's mooi meegenomen zal zijn. De lift bij Norbertus hangt overigens, maar was nog niet functioneel. Vermoedelijk moet ie eerst gekeurd worden.

Dierenwereld

Niet alleen de ooievaars zijn druk in de weer (wie weet trouwens hoeveel jongen er nu zijn? Ik zag dat er geen eieren meer liggen). Ook de mezen in onze tuin vliegen af en aan. En jonge hondjes? Die zijn altijd actief.

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!

Duet