Zomerkamp

Verleden week hield Jong Nederland Gennep haar jaarlijkse zomerkamp als afsluiting voor de vakantie. Op 4 september wordt het nieuwe seizoen weer geopend met de Doe-Je-Mee-Dag voor alle kinderen en jeugdigen uit de regio.

Een twintigtal vrijwilligers vertrok met ruim 60 kinderen richting het Limburgse Bergen. Daar stond het jaarlijkse zomerkamp weer op de planning. Ook dit jaar werden kinderen, in de leeftijd van 6-18 jaar, vermaakt met tal van activiteiten, spellen en speurtochten. Zo moesten de oudste groepen (hikers) een eigen slaapplaats zien te regelen, was er dagelijks een inspectie en ontstond er in het centrum van Bergen een heuse strijd wie als eerste 45 dolle dwaze opdrachten had uitgevoerd. Zoals alle voorgaande edities van het kamp was er ook dit jaar weer een uitdagend, spetterend en vooral gezellig programma opgezet met een bijhorende rode draad; Hollywood. Typetjes Jessy, James en Julius kwamen dagelijks op bezoek om de kinderen mee te nemen in de wereld van Film en Wall of fame. Van Western tot Comedy en van Robin Hood tot James Bond, iedere dag stond in het teken van een ander thema. Samen met alle kinderen kijkt de leiding terug op een zeer geslaagd kamp en wordt er alweer uitgekeken naar volgend jaar!

Waar de Niers de Maas ontmoet....

Ik ben vanmiddag weer eens de Maaskemp in gefietst. In mijn jeugd kwam je daar bijna niemand tegen. Maar nu, in 2016, opgeteld heen en terug maar liefst tussen de 60 en 70 mensen, meest fietsers. Het Genneperhuis en vooral het pad en de trap naar de uitzichtstoren was van brandnetels ontdaan. Mooi. Nu alleen nog de takken ervoor bijsnoeien, zodat je inderdaad richting Milsbeek en Rijkswald kunt kijken. <aar al met al lag het er netjes bij. Er werd gefietst, gevliegerd, gevaren, gezwommen, gevist (en ook gekust :-)). Een mooi stukje Nederland (vooral bij dit weer). Hier omheen een aantal plaatjes.

Meer foto's staan in het album dat toegankelijk is via de volgende link: KLIK OP DEZE LINK

Binnenkort kom ik nog eens terug op de Romeinen. De Maaskemp is daarvoor een toepasselijke plek. Hoe de 7 Provinciën en de Oranjes hetzelfde idee hadden als de Romeinen 1600 jaar eerder en vervolgens over de Romeinen heen walsten. Hoe dat zit? Dat volgt..., binnenkort op deze website. Veel plezier.

Speciaal voor Ernst

Vroeger waren processies normaal. Elk jaar was er de sacramentsprocessie in het late voorjaar. Ik werd er dan op uit gestuurd door mijn moeder om in de Maaskemp bloemen te plukken om op straat te strooien. En met mij vele anderen. Er waren straat-altaren als rustplekken, heel veel misdienaars, "bruidjes", notabelen en vele anderen, die allemaal meeliepen en een rondgang maakten door de straten van Gennep.

Tegenwoordig kennen we deze traditie niet meer. In Boxmeer is nog wel "de vaart", maar in Gennep was de laatste processie in 2010, op verzoek van deken Huisman, bij zijn jubileum. En daarvoor? Weet ik niet eens meer. Er waren processies in de 1e helft van de jaren 60, maar daarna??

Dus Ernst: op jouw verzoek: een album met maar liefst 25 plaatjes van processies in het Gennepse. Klik op 1 van beide foto's voor het album. Veel plezier.

Processies, Dwarfs, SumMmertime en meer

Als u op de foto links klikt dan gaat u naar het facebook-item over Hong-Kong. Ik heb nog nooit zoveel likes en delingen gezien van een Genneps onderwerp dan dit eigengemaakte noodbordje van Hong Kong. Eigenlijk mag het natuurlijk niet, maar wat moeten ze ook anders? Een verzoek sturen aan de gemeente? Dan krijgen ze een automatisch antwoord dat er binnen 6 of 8 of nog meer weken gereageerd zal worden. Dan is dit dus een wat praktische oplossing, die de facebook gemoederen dus danig bezig hield: van den Boer naar Hong Kong in enkele stappen. :-)

U heeft me een weekje gemist. Tja, vakantietijd, komkommertijd zullen we maar zeggen. Maar nu links een paar foto's van SumMmertime van vandaag zaterdag 6 augustus. Ook de 2ehands boekverkoop bij het Petershuis loopt gesmeerd zo te zien. Duurt nog zolang het SumMmertime is. En op 28 juli was er in de tuin van PicaMare een toneelvoorstelling, Sneeuwwitje & the Dwarfs. Ik kwam er voorbij met Fleurtje en heb een paar plaatjes geschoten.
en dit was de reden van de afsluiting van de Niersweg. Komisch trouwens om te zien hoeveel mensen zich niets van de afzetting aantrekken en er toch door denken te kunnen. Het was wel mooi rustig op de Niersweg en ook in de shared space. Eindelijk veilig oversteken. Ben wel benieuwd of die hellingen of beter verkeersplateaus wel zullen helpen want ze zijn erg laag en niet erg afremmend. Wat waarschijnlijk veel beter helpt is dat de auto's Gennep in nu ineens aan het verkeer (ook fietsers dus) uit de Nieuwstraat en de Bleekstraat voorrang moeten verlenen. De 2e foto is genomen vanaf de Niersweg richting de Molenstraat (en het huis waar ik geboren ben)
ruim 50jr geleden zag het er zo uit. De foto is van Ton Teunissen en laat een sacramentsprocessie zien op 6 juni 1964. Toen was ik dus 8. Mijn latere schoonvader Jan Zeemering is trouwens de laatste lantaarndragen. Over deze processies en ook over de foto's van Ton Teunissen later meer.
omdat het zomer is nog een paar plaatjes uit mijn eigen tuin
Gennepse Mensen

Ik heb de gallerij van Gennepse mensen weer eens aangevuld (album 8 ditmaal) met dank aan Ton Teunissen en "de lange".

 

Van "de lange': een foto van zijn vader Arnold (Nöll) Wilbers, met naast Arnold: Arie van Bree ( tabakswinkel Zandstraat 44 ), Herman van Duuren (elektro Zandstraat 9) en Jan van de Logt ( 50 jr. monteur bij Garage Jetten en die woonde boven Het Geveltje in de Zandstraat). Tonny noemt het viertal gekscherend zijn "ondernemingsraad" in die tijd .
Rechts de winkel van Arnold en later Tonny in de Zandstraat.
De fam Wilbers: kermis 1946 met op de achtergrond de Mallemeule en pand Rievers ( Geveltje ) en op de foto's staan van links naar rechts: Dina Groothuyse uit Barneveld waar de familie Wilbers geëvacueerd was dan Tonny Wilbers (1941), Theo Wilbers (1938) dan Tante Ton Hendriks ( zuster van moeder Wilbers uit Mill ) dan Gerrie Wilbers (1943) en dan Mimi Lamers ( van de Kroef Panoven Ottersum ) was bij de fam Wilbers in het huishouden want moeder Wilbers was in Barneveld bevallen van dochter Elly ( 1945 ).
Juli 2016: broer en zussen dag van de kinderen Wilbers, deze keer in Veghel bij Gerrie. vlnr: Ria-Elly-Gerrie-Theo-Marianne en Tonny
Hieronder een aantal mensen die natuurlijk niet mogen ontbreken in de gallerijen van Gennepse mensen. De foto's zijn uit 1983 en afkomstig van "de lange"
Henk van de Lest, die samen met broer Jan het Gennepse Supertex deed groeien en bloeien. Maar hij was ook een begenadigd spreker die regelmatig in de ton stond op zittingsavonden van Bombakkes
En daar trad natuurlijk ook altijd good old Teun Metselaars op
Evenals vaak Piet Verhasselt
De eregasten hadden het in ieder geval prima naar de zin. Ondermeer deken Gelissen en Harrie van Arensbergen (Harrie de Koi)
Ton Teunissen en Otto Hendriks (juli 2016) Ton:: " Vorige week zijn we naar de Vierdaagse in Gennep gaan kijken en hebben daar leuke contacten gehad, die ons hebben bijgepraat over de goede veranderingen in Gennep. Hierdoor hebben we besloten om deze week terug te gaan naar Gennep om het Genneperhuis en de kerktoren te bezichtigen en tevens per fiets de omgeving nog eens te verkennen. Dit omdat we na de dood van vader in 2011 bijna niet meer in Gennep waren geweest. Trouwens op de site van Gennep zag ik je adres in de Steendalerstraat. Ben je verhuisd? Nadat we het Genneperhuis hadden gedaan en via de Drie Kronen via de Niersstraat reden om daar wat te drinken, kwamen we in contact met 2 vrouwen en haalden wat herinneringen op aan de tijd, dat ik ook in Gennep woonde. Komt daar een man aan, die me bekend voorkwam. “Dat is mijn man.” zei een van de vrouwen. Hij kwam me wel erg bekend voor en ik vroeg dan ook aan hem, of hij Otto Hendriks was. Dat bleek het geval. Hij woonde vroeger op de Duivenakker. Samen hebben we op de kleuterschool en op de lagere school bij elkaar in de klas gezeten. Sinds 1960 heb ik hem nooit meer gezien. Hier staan we voor de oude winkel van hun dochter, die nu hun winkel in de oude zaak van ‘t Hoekje hebben geopend.
1954: Maria Sterre der Zee processie.
de namen van de misdienaars

Over een EHBO oefening in 1963 en de verschijning van Rien van Nunen (van Stiefbeen (en zoon)) volgt later meer.

De Maasbrug

Twitter stond vanavond (wo 27 juli) bol van de alarmberichten (brandweer, duikploegen, ambulances, politie, traumahelicopter) met ook nog een hoop retweets. Ik doe aan dergelijke berichten principieel niet mee, als er mensen betrokken kunnen zijn. En er zijn ook interessante andere onderwerpen. In dit geval de Maasbrug.

Met de bouw daarvan is de NBDS in 1871 begonnen. (De NBDS was de Noord Brabantse Duitse Spoormij die opgericht was voor de spoorlijn van Goch naar Boxtel en vice versa en die ook aan de wieg heeft gestaan (in 1912) van de MBS (MaasBuurtSpoor, de trammaatschappij, die later overging in een busmaatschappij, de Zuid-Ooster enz). Zowel de NBDS als de MBS (en Zuid-Ooster) hadden hun hoofdkantoor en werkplaatsen in Gennep. Het verhaal van de NBDS kunt u elders op deze site lezen en ook hoe de Maasbrug een cruciale rol heeft gespeeld in de aanval van Duitsland op Nederland op 10 mei 1940).

Enfin, in 1872 was men zo ver dat men met de stalen vakwerkconstructie van de (toen) spoorbrug kon beginnen. De pijlers werden zo breed gemaakt dat er later nog een 2e brug naast gelegd zou kunnen worden aan de noordzijde. Deze vooruitziende blik van de NBDS bleek zo'n 80jr later heel nuttig te zijn geweest, want toen konden die brede pijlers gebruikt worden om de verkeersbrug op te leggen, voor auto's en fietsers, welke in 1955 geopend werd. De 4daagse van Nijmegen gebruikte de brug nog een aantal jaren voor de oversteel van de Maas (op de vrijdag!). Ruim 20jr later werd de spoorbrug opgeruimd en was de oorspronkelijke spoorbrug alleen nog maar een verkeersbrug. Maar even terug naar nu ruim 140jr geleden. Imposant dat ze in die tijd, zonder onze moderne hulpmiddelen, al zo'n giga klus konden klaren. Wat plaatjes van heeeeeeeel lang geleden.

Links de omschrijving in het jaarverslag 1971-1872 van de NBDS dat de stand van zaken mbt de werkzaamheden aan de Maasbrug betreft.
Hieronder de werkzaamheden aan de pijlers in 1871
File op de maandagmorgen

Gistermorgen, maandag 25 juli, is de fa Laarakkers begonnen met de aanleg van een 2tal verkeersdrempels of beter kruispuntplateaus in de Niersweg en wel ter plaatse van de kruising met de Nieuwstraat en met de Bleekstraat. Niet alleen worden het plateaus, ook is de Niersweg dan geen voorrangsweg meer. (opletten dus).

Maandagochtend hadden 3 Gennepse coryfeeën, Paul van Riet, Joop den Boer en Tonny Wilbers (dus met de n bij Joop en met de y bij Tonny :-)) plaats genomen op het bankje voor de RaBobank om de gedragingen van de dames en heren automobilisten te observeren. Ik laat ze zelf aan het woord: " Het was geen opdracht van de gemeente om een verkeerstelling te doen, maar we hebben moeten constateren dat de borden van : Omleiding Niersweg  en volg “ O “ door bijna niemand begrepen werd en dus doorreden totdat het ook echt niet meer ging en draaien of via Bleekstraat, Oliestraat, Molenstraat ( weer omdraaien), naar de Nieuwstraat links af en dan mag je het raden ( of via de Markt of via de Zandstraat !!!! ).  Dus files in Gennep op Maandagmorgen.".

Ik denk overigens dat het niet zozeer een kwestie van niet begrijpen was, maar vermoedelijk meer een kwestie dat de dames en heren de bebording negeerden, want persé die kant uit wilden in de veronderstelling dat ze er wel door zouden kunnen. Niet dus. Ik moet overigens ook constateren, dat de shared space meteen een stuk aangenamer is geworden met uitzondering dan van bij de aansluiting met de Picardie. Misschien dus maar de Niersweg voorgoed afsluiten. ;-). Hieronder nog een paar plaatjes van de maandag.

lijkt mij toch duidelijk zat

of niets soms?

luchtfoto van de gemeente

En vandaag ben ik met Mike de Niers afgezakt vanaf de Viller-Muehle tot aan het Nierspark. Na de eerste hindernissen vanwege alle omgevallen bomen en takken een mooie tocht. Helaas geen bevers, zwanen of ooievaars gezien. Hieronder wat plaatjes van langs de Niers.

het stikte van de libelles langs de Niers

zo hoog worden de windmolens

moeder en zoon

zenuwachtige vogel (vermoedelijk met nest)

De reiger verstopt zich

Roepaan vanuit ander gezichtsveld

Ook weer eens wat anders Bus Nijmegen-Gennep over de Oordsebrug

de oude en de nieuwe kerktoren op 1 foto

Totaal gebrek aan respect

Links en onder foto's van het Heilig Hartbeeld in de Wagenstraat van vandaag zondag 24 juli. Ik zal verder commentaar achterwege laten, omdat dat volstrekt onnodig is. De linkerhand is compleet afgebroken en ook de rechterhand is ernstig beschadigd.

Het beeld dat meer dan 80 jaar oud is, is een geschenk van de Gennepse bevolking en stond eerst op de hoek van de Zuid-Oostwal en is later verplaatst naar de huidige positie in de Wagenstraat. Rechtonder een plaatje uit de 30-er jaren, toen het beeld nog op de hoek ZO-Wal-Zandstraat stond.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!r

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

lektech  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!