U et F en ROB

Hielden vanmiddag, 19 jan, in PicaMare een gezamenlijk concert. U et F staat voor onze eigen harmonie Unitas et Fidelitas. ROB staat voor het project-orkest Regio-orkest Oost Brabant, waarin muzikanten uit verschillende korpsen uit die regio samenspelen.

Zoals u aan de foto links kon zien was het erg druk bij het dubbelconcert, dat alweer het 2e concert in 14 dagen is van onze harmonie, die al druk in voorbereiding is op de Proms later dit jaar. Na de foto's een kort filmpje van het optreden van het Regio orkest Oost Brabant.

 

 

 

Voor Fons

Op 26 september 1944 voerde een engelse typhoon een raket-aanval uit op het stationscomplex in Gennep en speciaal op de werkplaats van de MBS. (de film is volgens mijn info gevonden door Gerrie Franken op de site van IWM (Imperial War Museums)

 

In september 2009 vertelde Fons Keijsers het volgende over deze dag en over onderstaande foto's: ""directeur Schaffers bekijkt hier de schade na een aanval van geallieerde typhoons op de mbs-werkplaats. Mijn vader was met een paar collega's niet met lunchpauze gegaan om nog gauw wat kostbare spullen in de smeerput te verbergen voordat de moffen ermee vandoor konden gaan. Deze rampzalige beslissing heeft hij helaas met de dood moeten bekopen. Hij was toen 37, mijn moeder bleef achter met 3 kinderen en was in verwachting van mijn zus die op een evacuatieadres in Leek (Groningen) is geboren (jan.1945)". De datum van 26 september zal voor altijd in hun hoofd gegrift blijven.

Directeur Schaffers van de MBS bekijkt de aangerichte schade op 26 september 1944
Wiel Keijsers

 

Site-perikelen

Maar allereerst: de tentoonstelling in de Kenniskeuken over de holocaust in Gennep staat klaar, ruim voor de onthulling van het Lichtmonument op zondag 26 januari om 19:00h.

Tja, de site: is natuurlijk hopelijk ouderwets want werkt met mappen e.d en niet (voor mij ongrijpbaar) ergens in de cloud. En ik krijg weleens commentaar dat de site ouderwets is. Er was wat misgegaan met de links, maar dat komt omdat mensen internet-adressen veranderen (zoals bv het IVN) en andere web-adressen compleet verdwijnen. zals de website waar de vroegere Maas en Niersbode te vinden was. Weer andere websites kunnen niet in een frame geladen worden. Ik blijf gewoon op de oude voet doorgaan met mijn mappen, zodat het goed terugvindbaar blijft en zodat ik makkelijk kruiskoppelingen kan maken tussen verschillende webpagina's. En is er nog altijd de reguliere zoekfunctie (linksboven) èn u kunt via oude pagina's ruim meer dan 10 jaar terug gaan in het Gennepse. En kom daar maar eens om bij die "moderne" sites. En dan ook nog om de haverklap het format veranderen, of zelfs helemaal verdwijnen, of voor jou willen bepalen wat jij te zien krijgt. Daar doe ik dus niet aan mee.

Holocaust in Gennep: het Lichtmonument

Sinds 2005 is 27 januari de internationale herdenkingsdag van de Holocaust. In 2020 is het 75 jaar geleden dat Auschwitz bevrijd werd. Het Nationaal Comité staat met een tijdelijk lichtmonument stil bij het feit dat Joden, Roma en Sinti overal in Nederland onderdeel uitmaakten van onze samenleving en op brute wijze slachtoffer werden van een vervolgingssysteem. Ook in Gennep komt dit lichtmonument te staan. Dit monument wordt samen met het nieuwe informatiebord op het Ellen Hoffmannplein onthuld tijdens de lokale Holocaust herdenking op:

Zondag 26 januari 2020, 19:00h op het Ellen Hoffmannplein

het gratis 40 pag. dikke boekje, waarin het verhaal van de Gennepse Joden in WOII wordt verteld. Het boekje zal op 26 jan aan de aanwezigen worden uitgedeeld. Het boekje is rijkelijk voorzien van afbeeldingen,

Op 16 januari is het lichtmonument onthuld, waarover uitgebreid wordt bericht in het AD. Met onder andere een filmpje met interviews. LINK

De herdenking start om 19.00 uur met een welkomstwoordje van de burgemeester. Aan de aanwezigen wordt een boekje uitgereikt, gebaseerd op het boek “En toen waren ze weg”, dat in 2018 uitgegeven is bij gelegenheid van de plaatsing van struikelstenen in Gennep. Vervolgens zal Harrie-Jan Metselaars, de auteur van het boek “En toen waren ze weg” in het kort het verhaal vertellen van de Joden van Gennep. Daarna worden zowel het lichtmonument als het nieuwe informatiebord onthuld door de wethouder. Vanaf 19.30 uur is er koffie en thee in de Kenniskeuken bij een tentoonstelling over de Jodenvervolging in Gennep. Deze tentoonstelling opgezet door de stichting Monarch zal een aantal weken tijdens openingsuren te bekijken blijven.

In Auschwitz zelf, waarvan de 75jr bevrijding herdacht wordt, zijn 4 Gennepse vrouwen omgebracht. Op bovenstaande afbeelding zien we Auschwitz, of eigenlijk de concentratiekampen van/bij Auschwitz. Het oospronkelijke kamp is Auchwitz I, een voormalig pools legerkamp. Auschwitz II of Auschwitz-Birkenau is het grote vernietigingskamp dat door de Nazi's gebouwd is. Hedwig Kölling-Hirschberg van de Nijmeegseweg is op 17 juli 1944 In Auchwitz I overleden. Hildegard Andriesse uit de Middelweg, Hedwig Bock uit de Houtstraat en Helene Andriesse-Hes uit de Brugstraat (toen Schoolstraat), werden op zaterdagavond 29 augustus 1942 in "das weise Haus" vergast. De grote gaskamers van het kamp werden pas later gebouwd. 14 Gennepenaren werden in april 1943 vanuit Gennep gedeporteerd en niet veel later in Sobibor in het oosten van Polen vergast. 4 Gennepenaren kwamen, na uit Gennep gedeporteerd te zijn, om het leven in werkkampen en op dodenmarsen. 22 Joden werden dus vanuit Gennep naar de dood gevoerd. En ook vanuit elders in Nederland vonden Joden, die eerst in Gennep woonden, de dood in WOII. Maar daarover kunt u alles lezen in het boekje.

Over het lichtmonument: Om mensen in hun eigen gemeente te betrekken bij de holocaust, is op verzoek van het Nationaal Comité 4 en 5 mei een tijdelijk lichtmonument ontworpen door kunstenaar Daan Roosegaarde: LEVENSLICHT.

Lichtgevende herdenkingsstenen: Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinticultuur zijn stenen belangrijk. Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. In gesprek met Holocaustoverlevenden en hun familie kwam hij tot het ontwerp van LEVENSLICHT. Met 104.000 lichtgevende herdenkingsstenen (gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland) staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holocaust.

het lichtmonument wordt getoond bij DWDD

Levende kersttochten Gennep-Zuid: van 2007 t/m 2019

Zo'n 800 foto's van 10 jaargangen. Ik kreeg recent een mailtje van Liesbeth Hubertus, voorzitter Stichting Kersttocht Gennep, dat er zo weinig foto's van die kersttocht op Gennepnu stonden. Op deze site stonden albums met foto's van de kersttocht van 2007 en van 2014. Liesbeth heeft me vervolgens een hele serie foto's gestuurd (ik weet niet wie de fotograaf is, resp fotograven zijn) en ik heb een special gemaakt met de albums van die kersttochten. De 1e is van 2007 en die heb ik zelf gefotografeerd. Het zijn in totaal ongeveer 800 foto's met heeeeeeeel veel mensen. Klik op 1 van onderstaande foto's voor deze special. (of kijk natuurlijk in het album specials)