Autozegening Martinuskerk

Zondag 30 juni 12:00h. Kapelaan Slaven had er zo te zien zin in. Een druk bezochte autozegening, waarbij zelfs organisator van het eerste uur Tonny (alias "de Lange") acte de présence gaf. Het was imposant.

en een kort filmpje:

Ottersumse jeugdvierdaagse van 2024

Eigenlijk moet ik avondvierdaagse zeggen, maar voor mij zal het altijd Ottersumse jeugdvierdaagse blijven. Ik was donderdg kort bij de finish van de 3e dag op de Brink. Heel kort en maar een paar foto's (met mijn Iphone)

10 mei 1940 de inval: lezing door Roel Dekkers

Op woensdagavond 15 mei 2024 gaf Roel Dekkers van de Stichting Erfgoed Gennep een zeer druk bezochte lezing over de inval van 10 mei 1940 en de verovering van de Maasbrug in Gennep. De lezing was georganiseerd door de Stichting Erfgoed Gennep en geaccommodeerd door Biblioplus (waarvoor onze dank). Er was heel veel belangstelling voor de lezing. De inschrijving was dik en dik overtekend zodat deze lezing nog een keer herhaald zal gaan worden.

Paul Mengelberg, secretaris van de Stichting Erfgoed Gennep hield een korte introductie
Waarna Roel het woord nam.

Roel is oud militair en na zijn pensionering heeft hij zich verder verdiept in de militaire geschiedenis in en rond WOII, waardoor hij inmiddels uitermate deskundig is in deze materie. Hij is ook tourgids van Rhineland Battlefield Tours, die regelmatig fieldtrips maakt met oud-militairen, hun nabestaanden en andere geïnteresseerden op het voormalige slagveld "het Rijnland en Noord-Limburg"

het was afgeladen vol in de Kenniskeuken
voor deze lezing door Roel
waar het publiek van begin tot het eind zeer geïnteresseerd bleef.

Hoe de verdediging van Nederland werd ingericht in de jaren voor de oorlog en wat dat in de praktijk betekende voor Gennep, werd voor de pauze uiteengezet. De verschillende troepen, waar ze gelegerd waren, verhakkingen, kazematten, omgezette wissels, telefoonverbindingen: het werd allemaal uitgelegd.

En na de pauze werd de overval van uur tot uur uitgelegd. Het publiek was enthousiast en de lezing is zeker voor herhaling vatbaar. En ook al omdat er nog veel mensen op de reservelijst staan voor dergelijke lezing. De lezing wordt daarom zeker herhaald. Deze lezing is nog maar de opmaat tot veel meer lezingen over WOII en Gennep door de stichting erfgoed Gennep en Veritable.

Concert Vocaal Ensemble vanwege 60jr bestaan

Op 12 mei gaf het Genneps Vocaal Ensemble in de Gennepse Martinuskerk een concert met een grote C. Na de coronapandemie trad het Vocaal al wel op. Het was echter voor het eerst dat het koor muzikaal groots uitpakte. Dat deden de zangers onder de lleiding van dirigent Ernst Lamers en samen met Fenna Ograjensek, sopraan en Sef Thissen, bariton. Oksana Bos-Baljva speelde op de vleugel. Ik heb begrepen dat het talrijjke publiek zeer enthusiast was. Dankzij Dory 2 plaatjes.

100e geboortedag deken Huisman

op 10 mei 2024 werd herdacht bij het graf van de deken bij de Martinustoren. Kapelaan Slaven Brajkovic van de Martinusparochie leidde de bijeenkomst welke werd opgeluisterd door een delegatie van de kerkelijke harmoniet Unitas et Fidelitas. Annette Jetten vertelde over de deken, beginnend met haar persoonlijke ervaringen 25 jaar geleden na een sterfgeval dichtbij. Daarna vertelde acoliet Mark Geurts een anekdote over de deken en zijn "vermogen om voor mooi weer te zorgen". Ook deken Bouman van Heerlen was extra vanuit het diepe zuiden naar Gennep gekomen. Hij volgde deken Huisman als pastoor van de Martinusparochie op en vertelde over zijn ervaringen met de deken. De engelbewaarder op de bagagedrager van de deken en zijn betrokkenheid bij Bombakkes en hoe de uitvaart was gegaan. Het slotstuk kwam van voorzitter Mart Rutten van de harmonie, die vertelde over de rol van de deken als president van de harmonie, een ceremoniële rol die traditiegetrouw voor de pastoor van de Martinusparochie was en hij verraste kapelaan Slaven door hem te benoemen tot de nieuwe president van de harmonie. filmpje van de Martinusparochie met Annette Jetten en Mark Geurts. Filmpje van de Martinusparochie met deken Hans Bouman van Heerlen, Een paar foto's:

Mark Geurts vertelt anekdote
Tonny Wilbers "chauffeur van de deken" luistert toe
delegatie van de harmonie
deken Hans Bouman aan het woord
Mat Rutten overhandigt kapelaan Slaven de oorkonde met de benoeming tot president van de harmonie
Overhandiging 1e exemplaar 2e druk "En toen waren ze weg"

Op donderdag 9 mei werd door Sjoerd Korsmit (weduwnaar van Harrie-Jan Metselaars) en Mirso Bajramovic bij het holocaust monument het eerste exemplaar van de 2e druk van het boek over de Jodenvervolging in Gennep uitgereikt aan de burgemeester Hans Teunissen. Deze had zich na het dauwtrappen omgekleed en de ambtsketting omgedaan voor deze gelegenheid. Het boek "en toen waren ze weg" is een voor Nederland zeldzaam complete en diepgaande beschrijving over wat er in de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw met deze Gennepenaren gebeurd is en beschrijft daarnaast uitgebreid hoe de struikelstenen en het holocaust monument door de stichting Monarch gerealiseerd zijn.

met het holocaust monument op de achtergrond hield Sjoerd een korte toespraak. Daarna overhandigden hij en Mirso het 1e exemplaar aan burgemeester Hans Teunissen
vlnr: Henk Jaspers. Jan Wessels, Sjoerd Korsmit, burgemeester Hans Teunissen, Mirso Bajramovic en ikzelf (Harm)

 

Lintjesregen 2024

Daags voor Koningsdag en dus op 26 april werden in Gennep weer lintjes uitgereikt.

Mijn broer Goof had me vantevoren ingeseind dat mijn zusje Dory een lintje zou krijgen en we zouden om kwart voor 10 samen naar de Molenstraat gaan. Ik zat al klaar met mijn jas aan toen er ineens een zoete inval was en ikzelf ineens verrast werd. En daarna werd Dory ook nog verast met het lintje. Ik moest de rest van de dag bijkomen van de schrik. Op de volgende dag werden we om 9 uur verwacht bij PicaMare voor ontvangst door het college van B&W.
daar kregen we taart en koffie. (in de kantine van sporthal/zwembad)
waarna buiten een foto gemaakt werd
En daarna naar de zaal van PicaMare waarvan Hay een aantal foto's gemaakt heeft
Na afloop stond St Caecilia buiten opgesteld om een serenade te brengen

Goof, da ge bedankt ziet wette wah?

100ste geboortedag van deken Huisman.

Op vrijdag 10 mei a.s. is het 100 jaar geleden dan deken Everardus Huisman werd geboren in het Gelderse Gendt. Hierbij willen we stilstaan op zijn geboortedag om 17 uur bij zijn graf bij de oude Martinustoren.
De langste tijd van zijn leven heeft deken Huisman doorgebracht in de stad Gennep. De plaats met haar inwoners die hij in zijn hart had gesloten. Vandaar dat hij na zijn emeritaat graag in Gennep wilde blijven wonen.
In 1982 werd deken Huisman pastoor/deken van Gennep. Tot en zelfs na zijn emeritaat was hij betrokken bij het wel en wee van het stadje aan de Niers. En dan vooral haar inwoners, van jong tot oud. Bij bekenden ging hij graag op bezoek, voor een kopje koffie of een glaasje wijn. Met jongeren ging hij graag in gesprek over wat hen bezighield in hun leven. De onderkerk werd een echt museum. Elke gelegenheid die er was werd feestelijk en met betrokkenheid van velen gevierd. Gans eten met het Bombakkes, naar de kermis met de misdienaars, kleiduif schieten met het gilde, de autozegening en meedoen met de carnavalsoptocht, de bedevaart naar Kranenburg
en natuurlijk de openluchtviering bij de Mariakapel aan de Touwslagersgroes. Ook elk jubileum werd groots aangepakt, zijn gouden priesterfeest en 10 jaar later het diamant festival waar honderden Gennepenaren aan meededen.
Wekelijks waren zijn Plukkertjes te lezen in de Maas- en Niersbode en lange tijd was hij op de lokale televisie met Een woord tot bezinning. Hij deed er alles aan om mensen te bereiken en te raken. Fietsend door Gennep met een beschermengel onder de snelbinder. De verhalen over zijn leven, niet alleen in Gennep, zijn na te lezen in een boek over zijn leven uit 2017; Deken Huisman, mijn jawoord ,van Truus Hopman. Op 16 november 2017 overleed de deken op 93 jarige leeftijd.
De uitvaart was een blijde gebeurtenis, precies zoals hij dat had gewenst. De kist met zijn lichaam gedragen op de schouders van zijn acolieten. Weinig toespraken, korte preek en blijde liederen.
Vrijdag na Hemelvaart, om 17 uur, zullen we deken Huisman gedenken. Een korte dienst bij zijn graf op het oude kerkhof in Gennep, die dienst zal worden geleid kapelaan Slaven. Wilt u eerst meer informatie, dan kunt u contact opnemen met kapelaan Slaven via 0485-511888. Iedereen is van harte uitgenodigd voor de viering van de 100ste geboortedag van Deken Everardus Huisman op vrijdag 10 mei 2024 om 17 uur.

 

Dodenherdenking 2024

Op zaterdag 4 mei was bij de Barmhartige Samaritaan weer de traditionele dodenherdenking georganiseerd door het Burgerinitiatief BGarmhartige Samaritaan. Het goot dit jaar maar dat weerhield velen niet om toch deel te nemen aan de herdenking van de Gennepse slachtoffers van het oorlogsgeweld van WOII en daarna. Geen gilde en geen doedelzak dit jaar maar wel als vanouds het Vocaal Ensemble en trompettist Gerard Jaspers. Wethouder Pubben legde met kapelaan Slaven Brajkovic kransen bij de Barmhartige Samaritaan en bij het Indiëmonument. Janny de Wolf legde de krans bij het Holocaust monument. Stadsdichter Piet Tunnesen en Janny de Wolf hielden voordrachten, waarbij de laatste de verschillende monumenten op het Vredesplein uitlegde inclusief de laatste toevoegingen, de loot van de Anne Frank Boom en het veteranenmonument. Het verkeer was net als vorig jaar perfect geregeld. Geen voorbijrzende auto's en brommers meer, maar vooral stilte. (behalve natuurlijk de kauwen die zich door de regen niet lieten stil houden). Het was nat en mooi met een zeer behulpzame kapelaan die alle sprekers droog hield. En volgend jaar is het 80jr geleden dat WOII was afgelopen. Een speciaal jaar met als opmaat naar 4 en 5 mei heel veel initiatieven in het Gennepse.

Maar eerst is er ook nog de 2e druk van "en toen waren ze weg". Als het goed is worden de boeken as maandag bij mij thuis geleverd en dan zal as donderdag om 10:30h het eerste exemplaar worden overhandigd aan burgemeester Teunissen door Sjoerd Korsmit (echtgenoot van Harrie-Jan) en Mirso Bajramovic ( voorzitter van de stichting Monarch en ontwerper van het Holocaust monument). De overhandiging zal zeer toepasselijk bij het Holocaust Monument plaatsvinden. De dagen daarna zullen de boeken te koop zijn bij het Petershuis, Visit Gennep, Primera (en wellicht Bruna. Moeten we nog vragen). Het boek, dat behoorlijk uniek is, omdat het de geschiedenis van alle Gennepse Joden in WOII in detail beschrijft met zeer veel foto's en afdrukken van gemeentelijke en andere dokumenten. Een hoofdstuk beschrijft de tot stand koming van de Gennepse struikelstenen en het Gennepse Holocaust monument. Maar nu eerst wat plaatjes van de dodenherdenking van 2024. Klik op de foto hieronder voor het album.

1944. Gennep onder vuur

Dit najaar is het 80 jaar geleden dat Gennep frontstad werd. Eerst was het dolle dinsdag dat iedereen in Nederland dacht dat de geallieerden eraan kwamen. Gennepenaren moesten voor de Duitsers loopgraven en schuttersputjes graven voor de Westwall. En op 17 september begon operatie Market Garden waarmee de geallieerden hoopten over de Rijn te komen om de oorlog nog voor het eind van 1944 te beslechten. Het was helaas een brug te ver. De geallieerden lagen inmiddels wel aan de overkant van de Maas en in Mook/Plasmolen. Gennep was ineens frontstad geworden. En Gennep werd beschoten en gebombardeerd door de geallieerden met burgersalchtoffers als gevolg. Stichting erfgoed gaat een film maken over die gebeurtenissen. Een van de Gennepse slachtoffers was Wiel Keijsers die in de remise van de MaasbuurtSpoorweg dodelijk gewond raakte. Wiel woonde in de dr Nolensstraat had op dit moment 3 zonen, Mat (9), Harrie en Fons (4) en een vrouw die 6 maanden zwanger was van een 4e kind. Mat werkte in de remise van de MBS. Een Typhoon schoot raketten af op het spooremplacement en de remise van de MBS. Wiel raakte zwaar gewond en werd op een ladder naar het gasthuis bij het bejaardenhuis gebracht, waar hij die avond overleed. In de film over 1944 vertellen Mat en Fons het verhaal. Maar we hebben ook film van die beschieting. De piloot filmde namelijk de beschieting en dat filmpje is aanwezig in het Imperial War Museum in Groot Brittanie.

 

Mat en Fons op dinsdag 16 april 2024 bij de maquette van het spooremplacement in Gennep in de Kenniskeuken. Ze wijzen de remise van de MBS aan waar hun vader in 1944 dodelijk getroffen werd bij die geallieerde aanval.
titel van het IWM filmpje
uit de film
Mat (links) en Fons (rechts) bij de maquette van de MBS remise waar hun vader dodelijk gewond raakte bij een gallieerde luchtaanval op 26 september 1944

In 2007 had ik al een update gemaakt over dit onderwerp. Een paar plaatjes van toen:

Directeur Schaffers van de MBS bekijkt de aangerichte schade op 26 september 1944
Wiel Keijsers
1e communie Martinuskerk Gennep

Na hun 1e communie in de Martinuskerk in Gennep gingen de communiecantjes op zondag 14 april 2024, traditiegetrouw voorafgegaan door de Gennepse harmonie, naar de Mariakapel aan de Touwslagersgroes in Gennep. Klik op onderstaande foto voor een kort album. Daaronder weer een kort filmpje.

 

2 Gennepse monumenten minder: Paul en Nol RIP

Nol en Paul samen in een bootje op de Niers in de begintijd van D66 in Gennep.

Nol overleed afgelopen week. Hij wist dat ie ernstig ziek was en meldde al gekscherend dat hij voor de laatste keer ging "verhuizen". De foto hierboven werd getoond bij het afscheid van Nol afgelopen maandag 8 april 2024 in Oostrum. Paul zou een toespraak houden maar moest verzaken. Groot was de schok toen nog tijdens het afscheid van Nol het bericht door kwam dat ook Paul die ochtend was overleden. Het verschijnen van deze heren in de Gennepse gemeenteraad was indertijd een schok voor het politieke establishment in Gennep, maar hun bijna gelijktijdige definitieve afscheid is dat evenzeer. Ze waren beiden zeer nadrukkelijk aanwezig in het Gennepse in de afgelopen 50 jaar. Een tijdperk lijkt daarmee afgesloten. Zowel Paul als Nol hebben diverse malen bijdragen geleverd voor deze website.

En omdat dit een fotogalerij is een paar plaatjes van beide heren in de afgelopen 50 jaar.

Paul (met step in het Voorhoevepark) werd in 2013 ridder in de orde van Oranje-Nassau
Nol (hier in 1972) was het 1e gemeenteraadslid in Gennep voor D66. Later zijn beiden nog wethouder geworden.
In 1972 waren er verkiezingen vanwege de herindeling per 1 jan 1973. De "grote" partijleider Hans van Mierlo kwam naar Gennep om de Gennepse D66 te helpen voor deze verkiezingen. Hij heeft zelfs nog geflyerd in Gennep. Paul (helemaal links) luistert aandachtig toe.
bij de installatie van de nieuwe burgemeester van de nieuwe gemeente Gennep was raadslid Nol van Est (geheel links) van de partij.
Paul was nauw betrokken bij Jong Nederland Gennep. Hier in 2005 bij het 60 jarige jubileum
beide heren waren behoorlijk activistisch en nooit te beroerd om te flyeren of om op de markt te staan. En natuurlijk ook om de kiezers te bedanken zoals hier in 2007. Paul plakt in zijn tuin thuis "bedankt" op de verkiezingsposters.
Paul was ook vast jurylid bij de optochten van Bombakkes
13 november 2010 was dan de grote dag van de reünie van klas 2 van de Martinusschool uit 1954-1955 van meester Dimmers
de Gennepse gemeenteraad van 2011
5 okt 2020: de installatie van onze huidige burgemeester Hans Teunissen. Paul zit achteraan ergens (verscholen).
proefdruk 2e editie van de holocaust in Gennep is binnen

Gisteren heb ik de proefdruk van de 2e editie van "En toen waren ze weg" over de holocaust in Gennep ontvangen. Na controle kan ik het licht op groen zetten voor het drukken van die 2e editie en het boek zou dan in mei 2024 beschikbaar moeten komen. Ik houd u nog op de hoogte.

 

U kunt hier de plattegrond van het vernietigingskamp Sobibor vinden, waar het merendeel van de Gennepenaren direkt na aanomst werden vermoord.
en de route die de Gennepenaren volgden, van Vught naar Westrbork naar Sobibor en Auschwitz.
burgemeester van Banning rapporteert het vertrek van de Gennepse Joden. (hij had het trouwens niet helemaal bij het rechte eind, want een aantal van de genoemde Joden was ondergedoken)

De serie "de Joodsche Raad" is momenteel op TV over de rol die de Joodsche Raad gespeeld heeft. Lastig lastig lastig.

Maar dat geldt ook voor de gemeentebesturen en ambtenaren en politieambtenaren. Wel of niet meewerken met de Duitsers aan al die maatregelen tegen de Joden.

Ik ben blij dat ik die keuze nooit heb hoeven maken. Kinderfietsje confisceren zoals op de lijst links, waar onder andere gerapporteerd wordt door de politie en gemeente dat de kinderfiets van Selly Andriesse in beslag is genomen.

Ik houd u op de hoogte wanneer het boek beschikbaar is voor de verkoop.

weer verder met Gennepnu.nl
Reünie Martinusschool

Ik kreeg vragen waarom ik geen updates meer plaatste. Blijkbaar voldoet dat toch aan een behoefte. En daarom dus weer verder. Allereerst een bericht over de geplande reünie van de Martinusschool en wel van de 6e klassen van jaargang 1966-1967. Ikzelf hoor bij die jaargang. Ik zat toen bij meester Beckers. De andere 6e klas had meer dan 2x zoveel kinderen en had meester Dohmen als meester. Eric Corstjens en Wilfried Sluiters kwamen bij mij met dat plan voor die reünie (in november dit jaar). Maar helaas heb ik geen foto's van die 6e klassen. Wel van de 4e klas van diezelfde jongens. Dat waren de klassen van meester Nefkens en meestre Broere. De foto's staan ook al sinds jaar en dag op Gennepnu.nl. Maar dan het verhaal zoals ik dat op 25 februari dit jaar op facebook plaatste:

Reünie op komst!

Van de Martinusschool jaargang 1966-1967. De klassen van meester Beckers en meester Dohmen. De reünie wordt georganiseerd door Eric Corstjens en Wilfried Sluiters. Het idee is begonnen bij een ontmoeting tussen beiden in Portugal en verder uitgewerkt tijdens een gezamenlijke trip naar Gambia waar de stichting https://www.dawdasg.nl/nieuws/ ontwikkelingswerk doet.

Zij noch ik hebben echter foto's van die 6e klassen, maar wel van de 2 vierde klassen (meesters Nefkens en Broere), waar die jongens van die 6e klassen in zaten. De reünie is gepland voor 15 november 2024, maar we hebben dan natuurlijk wel alle namen en adressen en liefst email-adressen nodig.

Vandaar mijn oproep hiervoor. Ik voeg de 2 klassefoto's (met al de meeste namen) en een foto van dec 2023 in Gambia bij. Ik heb ook al een lijst van namen, die ik van die 2 foto's gehaald heb. Ik heb beloofd om te helpen en ook al omdat ik zelf in die klassen zat. Die jongens (waarvan er een paar overleden zijn) zijn of worden binnenkort 69 of 70 jaar oud.

Svp reactie onder dit bericht of rechtstreeks naar Eric (eric@corstjens.nu) of Wilfried (Wilfried Sluiters <wjmsluiters@gmail.com>).

En dan nu de foto's van die klassen (zonder en met de namen)

klas van Nefkens zonder (bekende) namen
klas van Broere (zonder namen)
klas van Nefkens met de (bekende) namen
klas van Broere met de namen

Geef aub een seintje als u nog ontbrekende namen weet of als u denkt dat er iets verkeerd is. En geef uzelf aub op bij Eric of Wilfried voor die reünie.

De namen die we hebben zijn:

Klas van Broere: Egbert Hermens,Hans Vreede,Peter Noy,Gerard ten Haaf,Theo Kersten,Wim Michels,Gerard Goossens,Peter Jetten,Tonnie ten Haaf,Loeki Wouters,Pietje Guelen,Gerard Klaassen,Leo Linders,Hans Franken,Tjeuke Baumler,Theo Kusters,Ronny Broenen,Vincent Fleuren,Hans Lamers,Marius Hermsen,Martien Hendriks,Pieter van Bergen,Gerard Beumeler,Paul Hollanders,George Geurts,Hans Bindels,Gerrie Heijnen,Eric Corstjens,Sjaak Arends,Peter Slungers,Frans Elemans,Henk van de Lest,Cor Boom,Sjaak Vullings,Harry Verkade,Adje van Leeuwen,Jos Gubbels,Theo Toonen

Klas van Nefkens: Rudie Hendriks,Harry Flaton,Niek Thijssen,Andre Stortelder,Tonnie Janssen,Wim Peters,Jos Seuren,Harm Teunissen,Frits Verbeeten,Huub Gerrits,Wilfried luiters,Bert Stockmans,Hans Thissen,Adje Smits,Sjaak van Schaijk,Bas Schuurbier,Freddy Stroowinder,Johnny Weber,Rob Verhoeve,Martien Arts,Albert Kleine,Gerrit Tunnessen,Jan van Riet,Andre van Wanroy,Nico Bottenberg,.. Surig,Theo Rutten,Willie Venhovens

Tenslotte nog een foto van Eric en Wilfrien in Gambia:

de intocht van Sinterklaas in Gennep in 2023

De intocht van Sinterklaas in Gennep in 2023. Ditmaal niet bij het stadhuis omdat de BIZ de intocht niet meer financieel ondersteunt, maar bij PicaMare waar Sint toch ontvangen kan worden door de financiele ondersteuning van AH-van der Laan Gennep. Maar intocht....? Waar is de Sint.? de harmonie is er, 4Events is er, wethouder Janine van Hulsteijn is er, de brandweer is er, de pieten zijn er en natuurlijk de kinderen met hun ouders. Maar waar is Sinterklaas?

 

1952 "elftal" jongens speelplaats Martinusschool

Deze foto is afkomstig van Henk Hoesen (slagerij Maasstraat) en is gescand door Tonny Wilbers. De foto is van een "elftal" schooljongens op de speelplaats van de Martinusschool. Henk wist zelfs nog alle namen.

Boven van links naar rechts: Theo Thissen-Karel Xhofleer-Henk Hoesen-Math. v.d Maat-Pieter - Bleyleven, onderste rij: P.Weijers-Wim Bremer-Piet Hubers-Th. Meussen-Berry Guelen-Gerard Cuypers

Luchtfoto Marten

Gennep van boven. Deze foto heeft mijn neefje Marten op 5 september vanuit een vliegtuigraam gemaakt op weg naar zijn vakantie in Egypte. Zo te zien vloog hij boven het Reichswald. De foto is met zijn smartphone gemaakt en toont helaas weinig details, maar geeft wel een heel mooi overzicht van zand/grindafgraving de Banen, de lob, dan Ottersum met links landgoed Zelder, dan de Niersvallei met daarachter Gennep, de rondweg, de Maas met de Paesplas, het industrieterrein en Heijen en achter de Maas zien we Beugen en vervolgens Boxmeer. Leuk! De foto is dus gemaakt vanuit een van die vliegtuigen die we vanuit Gennep hoog boven ons zien vliegen. De hoogte (vanaf Schiphol) zal ruim 8 km zijn geweest. Maar zo zien we er dus van boven uit.

de huishoudschool begin jaren 50

Ik kreeg mail van René Janssen uit Heerlen. Zijn moeder Lidwina Francken is afkomstig uit Heijen en zat in de jaren 50 op de huishoudschool of de landbouwhuishoudschool in Gennep. In 1e instantie zat die school in een lokaal aan het eind van de steeg links naast hotel de Kroon, In de jaren 50 werd een nieuwe huishoudschool gebouwd aan de Maasweg, waar nu een fitnesscentrum is. René stuurde 2 foto's en probeert opheldeiing en hopelijk meer namen van mensen op de foto's te krijgen. Wat René schrijft staat onder de betreffende foto's. (de foto's worden eveneens toegevoegd aan het album van de huishoudschool: link)

René: " Deze foto moet ergens tussen 1950-1958 gemaakt zijn. Mijn moeder Lidwina Franken zit op de 2 rij onder geheel rechts. Zij is geboren op 15-01-1937 in Heijen. Of dit een schoolfoto is weet ik niet. Ik heb een aantal schoolrapporten 1950-1952 waar ze op de Landbouwhuishoudschool te Gennep zat, halverwege 1956 is ze gaan werken bij Juvena Naaiatelier eveneens te Gennep."
René: " Ik heb hier nog 1 foto en deze is dan wel van de huishoudschool, ergens tussen 1950-55. Mijn moeder zit in het midden op de voorgrond en precies achter haar staand is dan juf Peeters. Op jullie website staat ook al een groepsfoto in dezelfde steeg genomen"

wie kan helpen?

Simac Ladies Tour etappe Gennep-Gennep

Simac Ladies Tour 2023: etappe Gennep-Gennep. Impressie van Gennepnu.nl. Het laatste optreden van Annemieke van Vleuten maar ook met de aanwezigheid van de wereldkampioen, de Europees kampioen en nog veel meer. De etappe eindigde in een massasprint op de Niersbrug en werd gewonnen door de Italiaanse Elisa Balsamo voor Lorena Wiebes. Wereldkampioen Lotte Kopecky werd 14e. Het startschot werd gegeven door burgemeester Hans Teunissen. De Gennepse ooievaars bleven gelukkig ongedeerd. ;-) Klik op de foto voor een korte impressie

En ik heb ook een filmpje gemaakt:

 

Gennep op de film 1917-1967

Een unieke compilatie van net geen 50 minuten over 50 jaar Gennep. Vele unieke nooit geziene beelden laten u Gennep zien in deze periode van 50 jaar. De compilatie heb ik indertijd gemaakt voor een presentatie bij het KBO. De film is elke woensdagmiddag op groot scherm te zien in de Kenniskeuken. Veel plezier

 

 

zomerconcert harmonie Unitas et Fidelitas

In het gras van de groene gracht naast het Bolwerk hield de Gennepse harmonie op zondag 16 juli 2023 haar traditionele zomerconcert ter afsluiting van het seizoen en het begin van de vakantie. Eerst speelde het leerlingorkest en werden diploma's uitgereikt. Daarna was het de beurt aan de harmonie zelf. Een paar foto's (klik op de foto voor het korte album)

Intocht van de Ottersumse vierdaagse van 2023 (vrijdag 7 juli)

Na de rust bij de blokhut in Gennep volgde de intocht en de uitreiking van de medailles in Ottersum. We gingen natuurlijk kijken want kleindochter Jackelien deed ook mee. We misten haar bij de blokhut, maar gelukkig niet bij de finish in Ottersum. 2 albums van bij de blokhut en in Ottersum en daarna ook nog een filmpje dat ik gemaakt heb.

blokhut
intocht

 

Foto's autozegening Martinuskerk 25 juni 2023

klik op 1 van bovenstaande foto's voor het album

24 juni 2023 Kunstmarkt SumMmertime

Een paar plaatjes van de zeer zonnige en warme kunstmarkt van SumMmertime. Klik op 1 van de foto's.

Jaarlijkse autozegening Martinuskerk Gennep

Op zondag 25 juni 2023 was de jaarlijkse autozegening bij de Martinuskerk in Gennep. Na de hoogmis van 11:00h had pastoor Guido Kessels het maar druk met zijn wijwaterkwast, want de stoet met auto's en andere voertuigen was langer dan ooit. Tonny Wilbers voerde de stoet met auto's en vrachtauto's aan. Bedrijven als Hopmans banden, Noy transport, AVG en anderen gaven acte de présence. We hebben in Gennep geen "Gennep on wheels" meer, maar op deze manier herleeft Gennep als transport- en logistieke stad toch weer een beetje. Mooi! Gennepnu maakte een filmpje om u een indruk te geven. Later nog een paar foto's.

 

Brand Meester (Wiel van Dinter)

Een nieuwe Gennepse revue anno 2023 met een eigentijds programmaboekje. Met een gok, die verkeerd uitpakte. Na 100 jaar het waagstuk van een eerste schouwspel in de open lucht. Een weekend met temperaturen van 27-31 graden. Na vrijdag en zaterdag vond men de voorstellingen op zondag voor publiek en medewerkenden fysiek onverantwoord. Afgelasten dus. Jammer, jammer. Het was zo mooi!

Reden
De eerste Gennepse revue van 1923 't Komt wel terecht schreef Gerrit van Bergen Azn -vanwege de vele Van Bergens in Gennep bekend als de grieze Gèrrit - de revue om Gennep een hart onder de riem te steken. In 2023 schrijft de inleider in het programmaboekje: vanwege de slechte tijd na de oorlog van 1914-18. De eerste reden is evenwel een andere.

Bankroet
Mijn oom Rienus van Dinter (geb. 1900) -als vrijgezel in de kost bij Gerrit van Bergen- vertelde mij later, dat G.v.B. zich de ellende aantrok van tientallen gezinnen in Gennep en de omtrek door het faillissement van de NBDS (1922). Dit hing jaren als een donkere wolk boven het stadje. Alle ambtenaren en beambten werden door het Staatsspoor overgeplaatst. Tientallen arbeiders stonden op straat.

Opening
Ik had stiekem gehoopt in deze jubileumrevue op creatieve wijze een spoorscène aan te treffen. Nu gaat een gedenkwaardige mijlpaal geruisloos voorbij. Het is namelijk volgende maand 150 iaar geleden dat de naam Gennep op de wereldkaart werd gezet. Op 15 juli 1873 reed 's middags de eerste reizigerstrein van de Noord-Brabantsch-Duitsche Spoorweg-Maatschappij van Gennep naar Boxtel. En was een roemruchte spoorlijn geopend.

Het is oorverdovend stil in Gennep. Lok 94 treurt.

Wiel van Dinter

SumMmertime korendag Jan Lindersplein, zondag 21 mei 2023

De opmaat voor SumMmertime 2023 bestaat dit jaar uit een korenfestival op het Jan Lindersplein op zondag 21 mei 2023. Het weer werkte goed mee en het was aangenaam vertoeven op het plein midden in Gennep. Verleden jaar had het Vocaal Ensemble het initiatief genomen en dit jaar heeft SumMmertime het over genomen. Gennepnu schoot een paar plaatjes van oa Caecilia (Ottersum), Ven's plezier en Cheers. Klik op de foto hieronder voor het album.

kinderrommelmarkt Jong Nederland bij de blokhut

Op de zondag van het hemelvaart-weekend was traditiegetrouw weer de kinderrommelmarkt van Jong Nederland. Waar de rommelmarkt in het verleden op het Europaplein was en daarna kort op het Jan Lindersplein is de rommelmarkt tegenwoordig bij de blokhut van Jong Nederland. Vroeger zeer druk bezocht met vele kraampjes, maar de laatste jaren wordt het steeds minder. Gennepnu is ook van mening dat die rommelmarkt in het centrum thuishoort. Ik weet niet waarom dit niet meer gebeurt. Misschien een terugval van de animo, of het wegvallen van de braderie, kosten voor Jong Nederland of het niet kunnen/willen voldoen aan alle vergunning-eisen die tegenwoordig blijkbaar gesteld worden. In elk geval jammer. De combinatie met het korenfestival zou best gekund hebben. Ik heb dus maar 1 foto van de rommelmarkt van 2023 op een zonnige maar vrij stille grasmat bij de blokhut.

2e en laatste ruilmiddag van de plakplaatjes (STEG/AH)

De zeer succesvolle actie van de stichting erfgoed Gennep samen met AH-van der Laan Gennep van de uitgave van het verzamelboek "de vele gezichten van Gennep" werd op zaterdag 20 mei 2023 afgesloten met de 2e en laatste ruilmiddag, waar iedereen zijn boek kon volmaken met nog ontbrekende plakplaatjes. Na de 1e zeer druk bezochte 1e ruilmiddag was de verwachting dat het nu wel niet zo druk zou worden. Maar er kwamen meer dan 200 (!) mensen ontbrekende plaatjes ophalen. En weer was de uitgifte van de ontbrekende plaatjes prima georganiseerd en konden mensen zeer snel geholpen worden. Een paar foto's van gennepnu. Klik op de foto hieronder. De vraag is nu: komt er nog een 2e boek en daarna misschien nog meer? Ik laat u in spanning.

Blaasmaarraakfestival van Zuutjes én

Zuutjes én bestaat dit jaar 33 jaar en vierde dat jubileum met de organisatie van een festival voor dweilorkesten op de Markt op zaterdag 20 mei 2023. Het blaasmaarraakfestival. Voor herhaling vatbaar en zeker met het mooie weer van 2023. Klik op de foto voor een klein album van gennepnu.

Roze Vogol evenement Flamingo's

Op de vrijdag na het hemelvaarttournooi organiseert Flamingo's voor de jeugd het "roze vogol evenement". De roze vogol youth experience. Een paar foto's van 19 mei 2023

Hemelvaarttournooi Flamingo's, 18 mei 2023

Onder een stralend zonnetje (maar het was niet echt heel warm) werd op 18 mei 2023 weer het jaarlijks volleybaltournooi van Flamingo's op de Groes gehouden. Gennepnu maakte een paar foto's en filmpjes van het evenement. Klik op de foto voor het (korte) album.

Frans Beckers † / de moutfabriek

Frans Beckers †
Verleden week overleed Frans Beckers (87), de kleinzoon van de bij de oudste Gennepenaren bekende 'Vâdje' (Franz) Beckers.

de moutfabriek met daarvoor de villa van dhr Mickina
de duikklok van Vadje Beckers, waarmee hij de goudschat van de Lutine wilde bergen. Zie ook de special hierover op deze site: link naar de special over de lutine

Deze moderniseerde de moutfabriek ‘Aurora' van de vroeg gestorven oprichter Sef Mickina. Met de dood van kleizoon Frans sluit Gennep weer een stuk historie af. De oudere 80plussers herinneren zich nog wel de wee-ige lucht die over het stadje kon hangen als Beckers mout uit gerst maakte voor de bierbrouwerijen. Landelijk bekend werd ‘Vâdje' Beckers toen hij probeerde met zijn duiktoren het goud uit het gezonken fregat ‘De Lutine' naar boven te halen (1933).

Kelders
De kolossale fabriek – het mooist lelijke gebouw van Limburg- had twee kelderverdiepingen onder de fabriek. Die kelders boden een veilige schuilplaats, toen Gennep na Operatie Market Garden onder kanonvuur kwam te liggen. Mensen die op het sanatorium Zonlichtheide niet gemist konden worden vonden daarin veiligheid met hun gezinnen.

Helse dagen
Het huidige aantal Gennepse 80plussers weet het nog wel: bij de gedwongen evacuatie van Gennep (15/16 okt. 1944) bleven de tbc-patiënten van Maria Oord en Zonlichtheide met hun onmisbaar personeel in het frontstadje Gennep achter, omdat de Duitsers geen vervoer hadden voor bedpatiënten. Zo bleven er enkele honderden burgers in kelders achter. En begonnen voor jong en oud onder aanhoudend granaatvuur “honderd helse dagen”.

Stiemens
Dokter Stiemens met vrouw, de uit Plasmolen gevluchte, hoogzwangere dochter Tiets, haar man dr Albert Daan en hun 4 kinderen hadden de Spoorstraat moeten verlaten en een kelder gevonden op de Heijenseweg tegenover ZLH. Daar houdt mevr, Stiemens-Hopman een dagboek bij. Daarin staat een beschrijving van de kelders onder de moutfabriek, die ik door het overlijden van Frans Beckers (kleinzoon van de eerste Franz) nog één keer in het blikveld wil plaatsen.

Wiel van Dinter (1930)


Mevr. Stiemens schrijft:

27 November (1944)

“Ik kreeg een brief, waarop ik meende direct mondeling te moeten antwoorden en zoo toog ik naar de Moutfabriek, waar in de kelders een vijftig menschen wonen, alle in hun eigen box met eigen meubilair, kastgerei etc. Er zijn goede menschen van ons bij, ook Dr. Muller en Dr. Bauer met hun gezinnen. Ik was er nog nooit geweest. De paar minuten lopen er heen zijn niet zonder gevaar, ook nu worden de granaten bij legio afgeschoten, maar deze keer kwamen ze van Duitsche zijde, dan gaan ze ver over ons hoofd heen naar de overzijde van de Maas. Daar in die kelders van de Moutfabriek ziet het precies uit als op een kermisterrein; achter de coulissen daar staat men zich te scheren en te kappen, daar wordt op de fornuizen gekookt, hangt de wasch aan lijnen, iemand is zich aan het ontluizen; overal zijn stillevens van keukengerei te ontdekken, kleine kinderen met bleke onder-de-grond-snoetjes spelen of eten; honden en katten voltooien het schilderij. Het geheel is verlicht door geheimzinnige lampjes. Het huis van de fabriek van de familie Beckers is telkens en telkens weer zooals ook de fabriek zelf getroffen en maakt een treurigen indruk. Bij den ingang trof ik onze oud-patiënte, vrouw K. uit Heijen, die aan het wortelen schrapen was, met haar kleine meisje, naar wie ze zooveel jaren heeft uitgezien ('t is nu twee jaar) bij zich. Zij vloog in mijn armen en kuste me zoo warm hartelijk. Ik voelde zoo wat zij miste en hoe deze tijd op haar ingewerkt heeft.

Toen ik mijn boodschap gedaan had, liep ik vlug naar huis maar niet zoo vlug of ik zag nog hoe bijna alle huizen op den Rijksweg geruïneerd zijn! Ik was blij in ons keldertje terug te komen bij al mijn lieve jongens en kleine Karin.”

Deze foto is in mei 1945 gemaakt. We zien een kapotte tram van de MBS voor de moutfabriek

1e ruilmiddag Gennepboek groot succes

Zaterdag 13 mei 2023 was de 1e ruilmiddag van de plakplaatjes van het verzamelboek "de vele gezichten van Gennep" welk door AH-van der Laan Gennep in nauwe samenwerking met de Stichting Erfgoed Gennep is uitgegeven (zaterdag 20 mei is de 2e en laatste ruilmiddag). De 1e ruilmiddag was een groot succes. Bijna 250 mensen hebben hun boek (of boeken) compleet kunnen maken. Misschien was de term "ruilmiddag" niet helemaal correct, omdat niemand onderling hoefde te ruilen. Men moest bij binnenkomst de stapel(s) dubbele plaatjes inleveren en kon vervolgens bij de vrijwilligers van de stichting erfgoed de ontbrekende plaatjes ophalen. Als men een lijstje had meegebracht was het helemaal simpel voor de vrijwilligers. Gennepnu heeft een paar plaatjes geschoten en een kort filmpje gemaakt om een impressie te geven van de middag.

De reacties waren lovend en vooral dat het zo goed georganiseerd was. (Er was veel uitzoekwerk vooraf gedaan door de vrijwilligers zodat 216 bakjes met 216 verschillende plaatjes gevuld gereed lagen). Ook de film Gennep tussen 1917 en 1967 kon bekeken worden en werd zeer positief ontvangen. Zaterdag 20 mei dus de 2e ruilmiddag in de Kenniskeuken en daarna is het afwachten op een mogelijk 2e deel van deze succesvolle uitgave en bijdrage aan Genneps erfgoed.

Karin, Roel en Elsemieke druk bezig met de voorbereidingen
Paul en Nellie vullen de bakjes nog eens bij
Al voor 2 uur arriveerden de eersten
achter de tafels Jan, Roel, Nick, Marc en Nellie
het werd langzamerhand drukker . Elsemieke bleef binnen gekomen plaatjes sorteren, zodat de bakjes gevuld konden blijven
het verliep heel ordentelijk en mensen konden snel geholpen worden.
vooral het 1e uur was het heel erg druk
de film Gennep 1917-1967 wordt bekeken

 

Dodenherdenking Gennep bij de Barmhartige Samaritaan

Het was weer druk en de samenwerking met de gemeente en de politie lijkt inmiddels beter dan vroeger. Er was tenminste geen verkeersoverlast, zoals een aantal jaren geleden. En bij de 2 minuten stilte was het (op de roeken na) echt stil. Na afloop legden de aanwezigen een bloemetje vij de Barmhartige Samaritaan, het holocaust monument en het Indië monument. Een filmpje van die bloemlegging en wat foto's van de herdenking.

  Gerard Jaspers speelde zoals elk jaar Last Post en het Vocaal Ensemble zong het volkslied en natuurlijk het Genneps Volkslied. De tocht van het stadhuis naar het Vredesplein wer vooropgegaan door doedelzakspelende Toon.

Klik op 1 van de foto's voor het korte album.

Rondum d'n Mèrt editie 3, 30 april 2023

Op zondag 30 april 2023 was de 3e editie van "Rondum d'n Mèrt" in zaal PicaMare. Na 2000 en 2010 was dit de 3e keer dat deze reünie gehouden werd van (oud-) Gennepenaren die in en rond de kern woonden in 1960. De reünie was in zaal PicaMare. Helaas is het anno 2023 bijna niet meer mogelijk om (tegen redelijke kosten) zoiets op de Markt te organiseren, zoals beide vorige keren. Deze 3e editie was eigenlijk in 2020 gepland, maar toen gooide corona roet in het eten.

Van de organisatoren van het eerste uur heeft Tonny Wilbers het stokje doorgegeven, zodat de organisatie inmiddels bestaat uit: George Smeets, Doortje Vedder-Gerrits, Gérard van Duuren en Ted Noij. Zo'n 170 mensen hadden zich ingeschreven, zodat het aardig druk was in PicaMare. Gennepnu was ook uitgenodigd en had zich ingeschreven en heeft een paar plaatjes geschoten. (niet van hoge kwaliteit, want het was erg donker, maar toch)

Koningsdag 2023 in Gennep

Er waren weer kinderfeesten op de Heijkuul, maar dit jaar was er ook een Koningsdagfeest op het Jan Lindersplein. De dag tevoren, 26 april, had burgemeester Teunissen 6 lintjes uitgereikt: 3 in Milsbeek en 3 in Gennep. De Gennepse lintjes waren voor Matthieu Simons, Riet Graat en Marcel van Schijndel. Op Koningsdag zelf kregen de gedecoreerden een ontvangst op het gemeentekantoor en een serenade van de Gennepse harmonie. Gennepnu heeft foto's van de kinderfeesten, van de serenade en via de facebook pagina van de gemeente ook foto's van de uitreiking van de Gennepse lintjes. Kees Schafrat mag daarbij natuurlijk niet ontbreken. Hij woont weliswaar momenteel in Gennep, maar hij is Gennepenaar want geboren in 1962 in Gennep. En hij is zelfs ridder geworden. Hij staat dus ook bij de Gennepenaren, die een lintje gekregen hebben. En tenslotte ook nog 2 filmpjes: van het feest op het JL plein en van de serenade voor het gemeentekantoor. Klik op een van de foto's hieronder voor de 3 albums. Daarna volgen de filmpjes.

uitreiking lintjes (foto's facebook gem Gennep)
Koningsspelen op de Heijkuul
serenade gedecoreerden

  Koningsfeest Jan Lindersplein

Serenade gedecoreerden door Gennepse harmonie 

 
In memoriam: Harrie-Jan Metselaars, door Wiel van Dinter

Harrie-Jan Metselaars (1947-2023)

Zondag 19 maart 2023 overleed in Amsterdam -zijn tweede thuisstad- Harrie-Jan Metselaars. Bij oude Gennepenaren bekend als ‘de zoon van Teun'. Ik had hem als leerling in de tweede klas van de Lagere Jongensschool St.-Martinus aan de (toen nog) Schoolstraat. Hij was een oplettende, ijverige, leergierige leerling met een helder verstand. Hij kon vragen stellen waaruit bleek, dat hij over dingen nadacht. Vaderlandse geschiedenis vertelde ik altijd. Dan ging Harrie-Jan rechtop zitten. Op de speelplaats ging het er soms heftig aan toe. Dan stond Harrie-Jan op veilige afstand.

Voor zijn studie en daarop volgende werkkring verliet hij Gennep al vroeg maar vergat Gennep nooit. Ik merkte dat hij mijn publicaties volgde. Hij gaf mij tips uit zijn omvangrijk netwerk als rijksarchivaris. Hij maakte mij opmerkzaam op de Memoriael Van Randwijk, een schitterende bron van Gennep uit 1561. Een schat aan details van Gennep vóór de catastrofale stadsbrand van 1597.

Na mijn boek “De joden van Gennep' (1990) kwam hij op gezette tijden bij ons lunchen en spraken we over Gennepse zaken en vooral over de Gennepse joden: Andriesse, Bock, Kaufman, Kölling, Van Leeuwen, enz. Hij had plannen voor een uitputtende publicatie. Hij nam mijn dossier over de Gennepse joden in een koffer mee. (Hij reisde altijd met openbaar vervoer.) Na de lunch sprak hij over de vorderingen van het manuscript.

Na een lunch -de laatste zou blijken- kregen we een telefoontje dat een vorm van ALS hem had getroffen. Zijn lichamelijk functioneren ging langzaam maar onverbiddelijk achteruit. Zijn laatste bezoek aan Gennep was in een rolstoel.

Wie schrijft, die blijft. Harrie-Jan Metselaars zal over honderd jaar nog genoemd worden, want zijn standaardwerk “En toen waren ze weg” zal dan nog ter hand genomen worden. Bedankt Harrie-Jan. Zus en Teun zullen trots hun zoon verwelkomen daarboven. En Kalverjöpke zal zeggen: “Moj gedaon, jóng, haj ìk kunne srie.ve.”

Wiel en Marijke van Dinter
"En toen was ie weg"; overlijden Harrie-Jan Metselaars

  Nellie en ik kregen vandaag een rouwkaart met uitnodiging voor het afscheid volgende week maandag in Amsterdam van Harrie-Jan Metselaars. Harrie-Jan is de auteur van het boek "En toen waren ze weg" over de holocaust en de Gennepse Joden uitgegeven door de stichting Monarch. Al snel na de publicatie van het boek kreeg Harrie-Jan lichamelijke problemen en hij heeft het nog lang volgehouden.

Harrie-Jan is afgelopen zondag 19 maart in Amsterdam overleden. Op 26 januari 2020 heeft hij nog het verhaal verteld bij de onthulling van het lichtmonument om het Ellen Hoffmannplein (1 van de 22 Joodse Gennepenaren, waarvoor struikelstenen zijn gelegd). Jan en ik zijn afgelopen najaar nog in Amsterdam op bezoek geweest bij Harrie-Jan en Sjoerd Korsmit en dat werd zeer op prijs gesteld. RIP Harrie-Jan.

Op de 2 foto's: 1) Harrie-Jan voor de muur met graffiti op hun appartementsgebouw in het Oosterdok tegenover de centrale bibliotheek. 1 van de boektitels die de kunstenaar heeft weergegeven is het Gennepse boek "en toen waren ze weg) 2) een foto die ik op 26 jan 2020 gemaakt heb bij de onthulling van het lichtmonument.

Harrie-Jan was (enig) kind van Teun Metselaars en Zus Lueben. Hij was geboren op 16 januari 1947 en is dus overleden op 19 maart 2023. Harrie-Jan was de zoon van een zeer bekende Gennepenaar, maar heeft Gennep al redelijk vroeg verlaten. Hij was Rijks-archivaris in zijn werkzame leven. Ik kwam rond 2012 met hem in contact toen ik het lot van de Gennepse Joden in de 2e wereldoorlog meer bekendheid wilde geven en later daarom wilde proberen om in Gennep struikelstenen te krijgen voor de vermoorde Joodse Gennepenaren. Harrie-Jan had zich verdiept in de families Kaufman en Andriesse en ondersteunde mijn initiatief. Toen de plaatsing van struikelstenen daadwerkelijk ging gebeuren en wij tevens een boek wilden maken sloot Harrie-Jan zich aan bij de stichting Monarch. Toen bleek dat Harrie-Jan niet alleen goed de weg wist in archieven, maar ook zeer leesbaar kon schrijven en hebben we hem gevraagd om auteur te worden van het boek dat later "en toen waren ze weg" ging heten. De rest is geschiedenis. Maar Harrie-Jan heeft in Gennep een behoorlijke nalatenschap en dit keer niet omdat hij de zoon was van, maar omdat hij zo'n belangrijke rol heeft gespeeld voor de realisatie van de Gennepse struikelstenen en alles wat daarmee samenhangt. Harm

Hieronder nog een link naar een updat die ik maakte in 2018:

https://www.gennepnu.nl/20181027%20en%20toen%20waren%20ze%20weg-boek-lezingen-tentoonstelling.htm

website struikelstenen

hoe het tot stand kwam

Een nieuwe special: onbekende foto's (wie helpt?)

Van onderstaande foto weten we heel weinig. De foto is gemaakt in 1916 of 1917 en zo te zien van de 2e en 3e klas van de meisjesschool bij de nonnen in de Doelen. Ik kreeg de foto via Frans Simons (KBO). De foto is afkomstig van Ria Weckx (lid van KBO in Mook). Ze schrijft:

"Hierbij de foto waarvan ik graag zou weten waar onze 'moeke' Stappers (geboren 30 jan.1904) op zou moeten staan. Haar naam is Hendrika Coppens en ik denk dat deze foto van de Zusterschool met klas 2 en 3 zo rond 191910 moet zijn gemaakt. Weet jij of deze foto in Gennep bekend is of ken jij iemand die het zou kunnen weten? Alvast veel dank voor het zoeken! Hartelijke groet, Ria Weckx."

Gezien de periode van de foto zal het wel heel moeilijk zijn om iemand te vinden, die nog kan helpen, maar wie weet.

Van de 2 foto's hieronder weten we al veel. Ze zijn van de hofkapel, begin jaren 70 en zo te zien (Hay van Arensbergen) wordt een serenade gegeven voor Arthur en Truus van Leeuwen. op de Spoorstraat voor hun huis daar tegenover het Wilhelminaplein.

 

We kregen 2 foto's waarbij ons gevraagd werd of wij konden helpen om die foto's thuis te brengen. Een (militair?) muziekkorps en een groep atletiek-bedrijvers. De foto's zouden uit ongeveer 1920 stammen.

We kregen de foto's met dat verzoek van Jan Arts. Het bericht luidde: "Ik heb van een zoon van Jan Haerkens (1895-1991) twee foto's gekregen die vermoedelijk rond 1920 genomen zijn. De een is van een muziekvereniging en de ander van een atletiekvereniging. Jan kwam uit Oeffelt maar we weten niet om welke muziek- en atletiek vereniging gaat. Oeffelt, Gennep, Boxmeer, Cuijk?? Kunt u helpen? Ik heb dit bericht ook verstuurd aan de heemkundeverenigingen van Gennep en Boxmeer."

Tot nu kon niemand helpen, maar wie weet helpt deze oproep. Deze 2 foto's worden wel de 1e 2 foto's van een nieuwe rubriek of special waarin ik aan het publiek vraag of ze foto's of mensen op getoonde foto's herkennen.

de atliek vereniging

het muziek korps

Stad Gennep in 1724

Wiel van Dinter vertelt:

 

In het rijke oud archief van de gemeente Gennep vinden we ook een schriftelijke kopie van de beschrijving van de stad en de geografische omgeving. De burgemeester (Johan Engel) moest het origineel door de stadsbode in Kleef laten bezorgen voor de plannen betreffende een nieuwe kaart van het hertogdom. Voor ons in 2023 een interessante terugkijk op Gennep 300 jaar geleden door de ogen van destijds de burgemeester!

 

We laten Johan Engel aan het woord. (WvD)

De stad Gennep ligt aan de rivier de Niers, die voor schepen onbevaarbaar is. Zuidwaarts verheffen zich zandheuvels die omgeven worden door uitgestrekte heidegronden. Oostwaarts op ongeveer één uur gaans ligt het koninklijk ‘Hehrwalt' op een bergrug; daarnaast in het dal halen de ingezetenen van Gennep en Ottersum hun turf en andere brandstoffen uit het moeras. Een kwart uur gaans van de stad, mede oostwaarts, ziet men de ‘Hoeke' met struikgewas bedekt 1) . De grens tussen Gennep en Heijen is mede met kreupelhout bezet.

De Heren van Gennep, die ook privilegiën aan de stad verleend hadden, bewoonden voorheen het voormalige slot Lovenstein 2)

binnen de stad, die geheel met muren omgeven is. Het raadhuis is een tamelijk goed gebouw. De magistraat ( gemeenteraad ) bestaat uit één burgemeester, zes schepenen en vier raadsleden. De stad bezit een gewoon lager gerecht, waarvan men in hoger beroep kan treden voor het gerecht van Kleef. Zij telt 30 schuren en 125 huizen, bewoond door gereformeerden, luthersen en katholieken 3). Deze laatsten zijn het talrijkst. Eén protestantse en één katholieke kerk staan ten gebruike der inwoners.

De ingezetenen vinden hun middel van bestaan hoofdzakelijk in de akkerbouw en het vetmesten van rundvee. Enkelen leggen zich ook toe op het lakenweven.

Eertijds werd hier ook gerstenbier gebrouwen; thans maakt men bruin "linke" en wit bier; dit laatste was vroeger zeer geroemd.

De jaarmarkt wordt gehouden op Maandag na St. Victor.

De stad heeft zich nog niet hersteld van de schade, die zij geleden heeft door de brand in 1672, toen 36 huizen en één 0liemolen in as werden gelegd 4).

1) Is de ‘Hoeke' een vroegere benaming van de ‘Looi'?

2) Bedoeld is ‘Lonenstein', het stenen huis van de graaf Van Loon.

3) Aan de volgorde kan men zien dat de magistraat protestant was.

4) Opmerkelijk dat de magistraat de Maas niet noemt; ook niet het Genneperhuis (in 1710 volledig opgeblazen door de Fransen).

 
het Carillon van Gennep

Een van de parels van Gennep. Geplaatst in 1950. Hoe dit tot stand kwam vertelt het volgende filmpje.

Het carillon van het stadhuis van Gennep dateert uit 1950. In 1950 zou het herstel van de oorlogsschade en de uitbreiding van het stadhuis gereed zijn en wilde men tevens vieren dat Gennep 1000 jaar zou bestaan. De gouverneur was uitgenodigd.

Het gemeentebestuur kwam begin november 1949 met het plan om een beiaard in de toren te doen plaatsen als een geschenk van de Gennepse bevolking. De beiaard zou 9 klokken hebben, want vanwege het gewicht en de ingewikkelde installatie zouden meer klokken niet kunnen. De kosten werden geraamd op 2000 gulden. Er werd een commissie ingesteld onder leiding van wethouder Peters.

Die kwam in contact met het bedrijf Petit en Fritsen in Aarle-Rixtel die met een gloednieuw voorstel kwamen. Inmiddels waren er elektro-magnetische mechanieken bedacht, waarmee wel een grotere beiaard en carillon mogelijk zouden zijn en wel met maar liefst 25 klokken. En met een klavier, zodat het carillon bespeeld zou kunnen worden. Dat vond men een schitterend idee en net voor kerstmis 1949 werd voor de hele Gennepse bevolking een grote bijeenkomst gehouden in hotel van Bergen om het plan te bespreken. De firma Petit en Fritsen zouden met grammofoonplaten het beoogde geluid laten horen. Dergelijk carillon zou ruim 11000 gulden kosten.

Er werd besloten dat men voor het grote carillon zou kiezen en er werden acties in Gennep opgezet om het bedrag bijeen te brengen. De Middenstandsvereniging schonk de grootste en duurste klok en de MBS schonk klok nummer 4 van 670 gulden. Bombakkes schonk klok nummer 25 van 300 gulden en zo schonken ook het Martinusgilde een klok evenals het personeel van de brandweer samen met het personeel van de gemeentesecretarie en de buitendienst. Er werden klokken geschonken door hotel de Kroon, door Huub Timmermans, de schoenenhandel Henk Heijs, door sigarenmagazijn Michels, door de Gennepermolen, namens de vroegere burgemeester Peters, enzovoorts. Er werd koper ingezameld in Gennep en in juni werd een loterij georganiseerd waar men voor een kwartje een lot voor het carillon kon kopen. 4 kleine klokken waren de prijzen die men kon winnen en die 4 gewonnen klokjes zijn in 2023 weer in Gennep bijeen gebracht.

Uiteindelijk werd het totale bedrag met wat moeite bijeen gebracht en kon Harry Denissen bij de opening van het herstelde stadhuis het carillon bespelen. Het carillon van Gennep werd door leveranciers gebruikt als voorbeeld om dergelijke carillons te promoten in Nederland, Europa en tot zelfs in Amerika. Later kregen bijvoorbeeld Cuijk en Venlo dan ook een carillon.

Maar het carillon bleef wat problematisch en veel onderhoud vergen en vooral omdat het mechanisme aan de buitenkant van de klokken zat en aan weer en wind was blootgesteld. Ook de geponste boeken voor de besturing waren problematisch en duur, waardoor het repertoire beperkt was totdat men dat zelf oploste door dergelijke boeken op een handige manier te maken. Later werd de firma Eijsbouts ingehuurd om het carillon tot het huidige carillon aan te passen en kunnen we vanuit de stadhuistoren melodieën over Gennep horen schallen.

oorlogsschade stadhuis van Gennep
restauratie stadhuis
viering Gennep 1000 jaar stad in 1950
oproep aan Gennepse bevolking voor algemene vergadering in hotel van Bergen
de actie die uiteindelijk ruim 11000 gulden opbracht
de prijzen van de loterij ten bate van het carillon
het carillon
het carillon
de relaiskast voor de klokken
Het verkeer in Gennep in 1977

De N271 liep nog dwars door Gennep, want de rondweg was nog in aanleg. Het was file rijden in Gennep en nog een graadje erger dan nu in 2023. In 1951 was het nog 2-richting verkeer in de Niersstraat zelf, maar daaraan kwam een einde met de aanleg van de Nieuwstraat, de traverse tussen de Zandstraat en de Niersweg. (filmpje van de opening van die Nieuwstraat in augustus 1951) Maar het autoverkeer bleef maar toenemen, vooral in de 2e helft van de jaren 60 en in de jaren 70. Er werd toen besloten tot het aanleggen van een rondweg. Er waren 2 mogelijkheden, rondom Ottersum en tussen Gennep en de Maas. De laatste oplossing had de voorkeur, want dat veroorzaakte geen problemen voor de aansluiting naar Brabant bij de Maasbrug. Gevolg was wel dat Gennep van de Maas en de Maaskemp werd afgesloten en het betekende tevens het einde van het openluchtbad aan de Paesplas. Badmeester van Daal, in dienst bij de gemeente verkaste naar het westen van het land en Gennep kreeg toen een overdekt zwembad aan de Picardie. Maar hoe het verkeer in Gennep toen, in 1977, was laat het volgende filmpje (verkregen via Anja Smits) goed zien. Ook leuk is dat we de restanten na sloop van het oude winkelcentrum aan de Spoorstraat zien dan eerder in 1977 was afgebrand. De Brabantweg richting de Maasbrug was net klaar. De andere kant richting de Page moest later volgen. Veel plezier.

 

Tentoonstelling Helpt Elkander in 2006

In 2006 bestond de oudste buurtvereniging van Gennep "Helpt Elkander" 60 jaar en dat werd groots gevierd met onder andere een expositie in de Crypte (onderkerk) van de Martinuskerk. Gennepnu was er toen bij en heeft een flipboek gemaakt van de tentoonstelling van toen. Ik meen dat die toen door Jan Noy was samengesteld. Klik op de link hieronder voor het flipboek.

Tentoonstelling Helpt Elkander 60 jaar in 2006

Nieuwjaarsconcert in PicaMare

Zondag 8 januari 2023 was er na 2 jaar onderbreking vanwege corona weer een nieuwjaarsconcert van harmonie Unitas et Fidelitas. Gennepnu heeft wat plaatjes geschoten (zie verder). Traditiegetrouw werden ook de jubilarissen gehuldigd. Dit keer waren het Karin Kaesler die 25 jaar muzikant was, die het speldje kreeg van burgemeester Hans Teunissen. En verder was het Mathieu Simons die het speldje met oorkonde kreeg vanwege 60 jaar lidmaatschap van de Gennepse harmonie. Bijzonder is dat zijn vader Thei Simons diezelfde eer te beurt viel, 32 jaar en 1 maand geleden, omdat Thei toen eveneens 60 jaar lid was van de harmonie. Burgemeester Berger speldde hem toen de versierselen op.

burgemeester Hans Teunissen speldt Karin Kaesler de versierselen op
Burgemeester Hans Teunissen spreekt jubilaris Mathieu Simons toe
beide jubilarissen
de aubade ruim 32 jaar geleden voor de vader van Mathieu, Thei Simons voor zijn 60jr lidmaatschap (december 1990)

Hieronder het fotoalbum van het nieuwnjaarsconcert. Klik op de foto voor het album.

en een film-impressie:

 

Marietje

Op dinsdag 3 januari 2023 overleed Marietje van Arensbergen, 1 dag voor haar 97e verjaardag. In februari 2018 had ik een aantal gesprekken met Marietje over de jaren 40. De aanleiding was om haar ervaringen met de Gennepse Joodse meisjes Selly Andriessen en Nanny Kaufman met ons te delen. Maar ze vertelde nog veel meer over de jaren 40. Ik heb toen een klein stukje opgenomen. Als eerbetoon aan deze bekende Gennepse dit stukje film. In 2018 leefde haar hond Bimbo nog. Die is ze voortdurend aan het strelen.

 

Oliebollenactie Coloradokevers!

Oliebollenverkoop Jeugdcarnavalsvereniging de Coloradokevers

Al jaren staat de Coloradokevers op de laatste 2 dagen van het jaar op het Europaplein met de lekkerste oliebollen van Gennep.

Ook dit jaar kunt u bij hen terecht voor lekkere oliebollen. Mede dankzij uw bijdrage zijn zij in staat om voor de jeugd uit Gennep, van klein tot groot, carnavalsactiviteiten te organiseren.

Kom dus voor de lekkerste oliebollen en krentenbollen op vrijdag 30 en zaterdag 31 december van 09.00 tot 16.00 naar het Europaplein in Gennep!

Oliebollen 11 stuks voor €7,50

Krentenbollen 11 stuks voor €8,50

Het is ook mogelijk om van tevoren uw bestelling door te geven door te mailen naar decoloradokevers@gmail.com

U kunt bestellen t/m vrijdag 30 december voor 30 en 31 december. U kunt de bestelling dan ophalen op het Europaplein. Het is fijn als u aangeeft hoelaat u ongeveer komt om de bestelling af te halen.
1930: het poezie-album van mijn tante Dora Teunissen

de 3 jaar oudere zus van mijn vader heb ik nooit gekend, want zij is op 17 jarige leeftijd in 1935 overleden. En dat is 20 jaar voor mijn geboorte. Zij overleed op 6 januari 1935 aan diabetes (suikerziekte). Daar kon toen blijkbaar nog weinig aan gedaan worden. Het moet een erg moeilijke tijd geweest zijn voor de direkt betrokkenen. Zij is niet meer, maar we hebben het poezie-album dat zijn in 1930 gekregen heeft.

Poezie-album van Dora Teunissen uit 1930

Om haar beter voor te stellen ook nog een aantal foto's uit die tijd.

Frans en Dora Teunissen. Ik neem aan dat de foto rond 1926 gemaakt moet zijn
Familiefoto van de familie van Uden. Dora staat midden achterin en steekt boven iedereen uit. Het meisje rechts naast haar is Dora Venhovens, haar nichtje, die later met Harrie Jansen (d'n drukker) zou trouwen
De 2 Dora's: Dora Teunissen links en Dora Venhovens rechts in Plasmolen
Op deze ansichtkaart van Mariaoord is Dora ook te zien. Zij is het meisje in het midden achter de tafel vooraan.
Het bidprentje
en tenslotte een foto, die van het graf op het oude kerkhof gemaakt is. Het is bijna onvoorstelbaar hoeveel verdriet haar vader en moeder (mijn opa en oma) gehad moeten hebben
Jan Linders, zakenman in spé...... (door Wiel van Dinter)

Jan ging in Ottersum, naar de lagere school, ik bij meester Beckers in Gennep. Hij woonde op de Nijmeegseweg, ik op het Gennapium. In de 30er jaren twee gescheiden werelden. We kwamen elkaar tegen op de Mulo van meester De Visser in de Schoolstraat (in 2022 Brugstraat). Jan zat in de klas op een strategische plek links achterin.

Johan de Visser, hoofd van de ULO

Daar, achter een twintigtal jongensruggen zat Jan verscholen voor meester Van de Ven, Nillesen en anderen. Kon hij al vast het opgekregen huiswerk voor morgen maken. Want thuis moest hij pootaan spelen in de melkslijterij van zijn vader.

meester van de Ven

Godsdienstles
Eens in de week kregen wij godsdienstles van deken Kreijelmans. Misschien heeft de bejaarde Zeereerwaarde Heer het half uur net zo'n crime gevonden als wij jongens. Elke week kregen wij van tevoren door het MULO-hoofd een preek van hel en verdoemenis met straf als we bij de deken de zaak verstierden.

Monoloog
Als de deken binnenkwam schoten we naast de bank met “Dag, mijnheer de Deken”. Die knikte minzaam, schreed naar de lessenaar en ging zitten. Hij wapperde dan met zijn handen dat we konden gaan zitten.. Hij keek over die zee van hoofden heen en zei: “Ik wil het vandaag met jullie hebben over het heilig Oliesel”. Met jullie? Hij startte met zachte stem een monoloog van 25 minuten. En wij jongens zakten in elkaar.

deken Kreijelmans

Projectiel
Jan achteraan werd actief. Twee potloden, met een elastiekje op elkaar vastgebonden, begon hij blaadjes vol te schrijven. De rest van de klas zat ‘de les' uit te zitten. Er werden propjes papier rond geschoten. Het spannends was een kapotte kroontjespen vanuit een bankspleet op iemand richten. Arie, de schlemiel van de klas, was altijd de klos. Kreeg hij zo'n projectiel in zijn nek dan liet hij een onderdrukte gil. De deken onderbrak zijn betoog, keek hem verwonderd aan, en ging dan verder.

Straf
De tweede keer keek hij Arie streng aan en zei: “Schrijf jij je naam maar op de achterkant van het zij-bord en lever volgende week maar 100 strafregels in : Ik moet gehoorzaam zijn in de klas”. Die strafregel is het hele jaar hetzelfde gebleven.

Verkoop
Om twaalf uur ging ‘de school uit'. Arie wachtte Jan Linders op. “Jan, hèdde gïj hónderd reegels vör mien”? Jan had er ondertussen al een voorraadje geschreven. “Zeker,”zei Jan, “hier, 5 sé.nt.” - “Oh Jan. Ik krie.g mar 5 sé.nt zóndagsgé.ld.” – “Goe.d, vör ów mé.rge 3 sé.nt.”

Jan Linders, direkt na de oorlog

Jan Linders in 1942, zakenman in spé…

Wiel van Dinter

korte film-impressie van kaarsjesavond 2022

 

Kaarsjesavond 2022

Na een onderbreking van 2 jaar vanwege corona was het vanavond, op de kortste dag van 2022 weer kaarsjesavond op de Markt in Gennep. De regen probeerde nog even roet in het eten te gooien, maar het werd uiteindelijk toch nog redelijk droog. De burgemeester ontstak na een welkomstwoord de grote kerstboom voor het stadhuis en wat volgde was samenzang met de harmonie en het Vocaal Ensemble. Gennepnu schoot een paar plaatjes op de feeëriek verlichte Markt van Gennep. Klik op onderstaande foto voor het album.

Schaatsen op de Siep

Woensdag 14 december 2022. We zitten midden in een koude periode met nachttemperaturen tot min 9 graden en overdag halen we op zijn best net het vriespunt. Er kon woensdagmiddag 14 december dus weer geschaatst worden op de Siep. Het ijs was nog niet bepaald dik en het aantal schaatsers was nog op 1 hand te tellen. Maar toch. De Siep wordt wel elk jaar kleiner en de begroeiing neemt toe. Hopelijk blijft het in de toekomst mogelijk om daar te kunnen blijven schaatsen.

Toren van de Martinuskerk in de steigers

Eind november 2022 werden ineens steigers gebouwd rondom de kerktoren van de Martinuskerk. Pastoor Guido gaf tenslotte uitsluitsel over wat er gebeurde. Blijkbaar was de toren aan onderhoud toe. De pastoor: "De toren van de Martinuskerk is in slechte staat. Noodzakelijk onderhoud is nodig. Onder andere dient het volgende te gebeuren: De toren(dak) omloop vernieuwen. De bekroning reviseren/vernieuwen. Het mergelwerk herstellen. Het torendak voorzien van een mangat/luik. De betonnen toren transen/overstekken herstellen. De bovenste toren geleding opnieuw voegen. De roestende bouten in de galmgaten uitnemen. Ondanks het feit dat de Martinuskerk een monument is en deze onderhoudskosten voor een gedeelte subsidiabel zijn hebben we toch hard uw bijdrage nodig!"

Ik heb wat foto's gemaakt, want het is toch wel bijzonder. En op 12 december maakte Do een aantal foto's toen een nog grotere kraan op het kerkplein verscheen voor takelwerkzaamheden.

Riek Achterberg-Roosenboom en de Gennepse Joden

Tante Riek werd vorige maand 100 jaar. *Ik had ruim vijf jaar geleden een gesprek met haar over de Gennepse Joden en haar ervaringen in en direkt na de oorlogsjaren. Op jonge jaren kwam tante Riek namelijk in betrekking bij de familie Jordan in de Emmastraat. Die familie is in de holocaust omgekomen. Tante Riek wilde liever niet in beeld en daarom heb ik a) dit filmpje gemaakt met haar slechts zeer vaag in beeld en b) heb dat filmpje nooit online gezet. Maar vandaag heb ik toestemming. Ik had het gesprek omdat ik haar verhaal een (klein) beetje kende en omdat ik bezig was met de struikelstenen voor de Gennepse Joden.

 

Dergelijke interviews/gesprekken zijn belangrijk om te hebben en om vast te leggen, zoals ook de gesprekken die bijvoorbeeld Wiel van Dinter in de jaren 80 en 90 had met Gennepenaren (gedigitaliseerd op de site van de stichting erfgoed Gennep). Ook dit is onderdeel van het werkplan van de stichting, waarvoor we nog hul-p en ondersteuning kunnen gebruiken. Heeft u belangstelling of weet u (oude) Gennepenaren, waarmee zo'n gesprek over vroeger gehouden zou moeten/kunnen worden, meldt u dan aan bij het secretariaat van de stichting erfgoed Gennep.

"Dit zijn wij"

Ruim 5 jaar geleden zond de VPRO in de programma-reeks "dit zijn wij" op 14 juli 1917 een aflevering uit, waarin Gennep een hoofdrol speelde. Met onder andere de toenmalige prins van de Waggelaars, Michiel Ponjee, en de voorbereidingen voor de viering van 400 jaar stadhuis van Gennep. Met daarbij de verkleedpartij in historische kleding van Gennepse "notabelen". Leuk om nog eens terug te zien.

 

Intocht Sinterklaas op 13 november 2022

Na de jaren met corona-beperkingen kon Sinterklaas op zondag 13 november 2022 (onder een stralend zonnetje) eindelijk weer eens een grootse entree maken in Gennep, op de Markt. En na de ontvangst trokken Sint, Pieten, kinderen en ouders naar de zaal van PicaMare. Klik op 1 van onderstaande foto's voor een kort album.

 

op bezoek bij Harrie-Jan Metselaars in Amsterdam
 

Jan Wessels en ikzelf zijn op woensdag 9 november 2022 op bezoek geweest bij Harrie-Jan Metselaars. Harrie-Jan is zoals misschien bekend ernstig ziek. Gelukkig heeft hij Sjoerd om voor hem te zorgen. Voor Sjoerd is het intensieve mantelzorg. We gingen om even bij te praten en om wat spullen op te halen en dan met name de correcties, die Harrie-Jan gemaakt heeft in het boek "En toen waren ze weg". Dit is het boek dat de stichting Monarch uitgebracht heeft in 2018 bij het leggen van struikelstenen in Gennep en beschrijft wat er in Gennep in de 30-er en 40-er jaren gebeurde met de Joodse Gennepenaren. Harrie-Jan heeft dat boek geschreven en de oplage van 650 stuks was in no-time uitverkocht. We hebben nog zitten kijken of er geen tweede druk mogelijk was, maar dat is voor de stichting Monarch (financieel) niet haalbaar en de gemeente Gennep wilde niet bijdragen. Beste alternatief is dan om het boek digitaal te publiceren als pdf en/of als flip-boek, zodat eenieder kennis kan nemen van de toch wel belangwekkende inhoud. Dat zullen we binnenkort gaan doen op de struikelstenen-website en op de website van de stichting erfgoed Gennep. Maar daarvoor moet ik het hele boek nog wel door-akkeren en dus met de verbeteringen, die Harrie-Jan gevonden heeft. We hebben ook een aantal foto-albums meegenomen vanuit Amsterdam om die voor de stichting erfgoed Gennep te digitaliseren.

We hebben beneden natuurlijk geposeerd voor het graffiti-kunstwerk met de uitgebeelde boekenkast, waarin tussen allerlei bekende Nederlands titels onder meer het boek "en toen waren ze weg" is afgebeeld. Gennep is zelfs doorgedrongen tot Amsterdam. :-) De plek is wel heel mooi, want is tegenover de grote bibliotheek van Amsterdam.

Het uitzicht vanuit het apartement van Harrie-Jan en Sjoerd met een weids overzicht van de binnenstad van Amsterdam is werkelijk fantastisch zoals de foto laat zien.

Het bezoek aan hebben Jan en ik gecombineerd met een bezoekje aan het vlakbij gelegen scheepvaartmuseum. En foto's van ons aan het stuurwiel van het pronkstuk van het museum, de Amsterdam, mogen natuurlijk niet ontbreken.

Jan (links) en ikzelf (rechts) poseren bij het graffiti kunstwerk met de boekenkast met bekende boeken met daarin ook het Gennepse boek "en toen waren ze weg". Als u het wilt bezoeken, het ligt op het Oosterdok, naast het centraal station.

Hieronder een paar plaatjes van de Amsterdam en van mijzelf en Jan aan het stuurwiel van het machtige schip.

11-11-2022: d'n Aftrap. Uitkomen van de nieuwe Prins Joris I

 

Joris Lekatompessy, de nieuwe (en jubileum-)prins van Bombakkes. In 2007 al jeugdprins van de Coloradokevers en nu dus van het Bombakkes. Op een volgepakte markt in Gennep. Gennep heeft zin in carnaval. De volgende halte? Dat is Maniefest, op de Groes. Traditiegetrouw is na het uitkomen van een nieuwe prins op de volgende dag "open huis" op de plek waar de prins woont. "De lange tafel" was dus zaterdag 12 november 2022 gesloten en werd in de ochtend door Bombakkiërs ingericht voor de ontvangst van alle bezoekers vanaf 14:00h. Onder de bezoekers was ook een delegatie van het gemeentebestuur met burgemeester Hans Teunissen en 2 van zijn wethouders, Frank Pubben en Peter Stevens. De burgemeester postte onderstaande foto op zijn facebook account.

100 jaar geleden: een dubbele voorstelling van Matigheid en Genoegen
Ik kreeg in oktober 2022 de foto links via Tonny Wilbers. Het is een foto van Matigheid en Genoegen van eind oktober 1922, waarin een dubbele voorstelling in hotel Verzett in de Niersstraat wordt aangekondigd. De oorspronkelijke datum was 12 november 1922, maar in de krant van die tijd is te lezen dat de voorstellingen een week uitgesteld zijn geweest. Tante Riek Achterberg, die recent (29 okt 2022) precies 100 jaar is geworden en dus geboren is omtrent de tijd van die voorstellingen wist een aantal van de heren op de foto te herkennen. Het zou mooi zijn als we ook de andere namen zouden kunnen invullen. Wie helpt?
Riek Achterberg-Roosenboom oudste inwoner van Gennep

Op zaterdag 19 oktober 2022 werd tante Riek 100 jaar en ook werd zij oudste inwoner van Gennep. Tante Riek is afkomstig van de Gennepse Heij en was getrouwd met Hein Achterberg, neef van mijn vader Frans Teunissen. De vader van Frans, Joost of Josef Teunissen (timmerman/aannemer in Gennep) en de moeder van Hein, Liesbeth Teunissen waren broer en zus. Vandaar dus tante Riek. Zij is ook peettante van mijn jongste broer, Govert. Tot enkele jaren geleden de jaren gingen tellen, kwam zij nog elk jaar met de verjaardag van Govert op bezoek om Govert te feliciteren. Wat een peettante dus.

Aan het begin van de 2e wereldoorlog was tante Riek in "betrekking" bij de familie Jordan voor in de Emmastraat. Zij was toen 17 of 18 en was gevraagd door Hilde Andriessen uit de Middelweg aangezien het vorige meisje in verwachting was en ontslag had genomen. De heer Jordan was een van de eigenaars van textielfabriek DACO aan de Duinweg (nu Burgemeester Woltersstraat). De familie is toen het de Joden in Gennep te heet onder de voeten werd, eerst gevlucht naar Hilversum, maar uiteindelijk toch in Westerbork terecht gekomen. Tante Riek heeft op verzoek van de familie Jordan nog pakjes naar Westerbork gestuurd met spullen, die zij bij Jetten in de Niersstraat gekocht had. Uiteindelijk is de hele familie Jordan omgebracht in de holocaust. De ouders van dhr Jordan hebben de oorlog wèl overleefd en na de oorlog nog een brief gestuurd aan tante Riek om haar te bedanken voor haar hulp. Tante Riek heeft die brief altijd bewaard en kunt u ook lezen: brief van de vader van dhr Jordan aan Riek Achterberg-Roosenboom.

Later in de oorlog werkte Riek voor het CDK, het Centraal Distributie Kantoor. Het CDK was verantwoordelijk voor de inname en vernietiging van de (distributie) bonnen die je in WOII nodig had om iets te kunnen kopen. De winkeliers namen die in en moesten die ter vernietiging afdragen. Wagonladingen bonnen werden in een ruimte bij de papierfabriek ingenomen geadministreerd en werden vernietigd (er werd nieuw papier van gemaakt).

Na de oorlog is Riek met Hein getrouwd en woonden ze achter aan de Heijenseweg, waar ome Hein een administratiekantoor begon.

Op 29 oktober dus werd tante Riek 100 jaar en de familie had een verrassingsfeest georganiseerd in een loods aan het Melkstraatje. Het was er druk, maar wat wil je ook met kinderen, 10 kleinkinderen en 19 achterkleinkinderen, heel veel neven en nichten en verdere familie en kennisen. En ook de burgemeester van Gennep, Hans Teunissen, was er om haar te feliciteren en haar namens de gemeente Gennep een bloemetje te geven.

 

Concert harmonie Unitas et Fidelitas met zangvereniging Caecilia

Op vrijdagavond 28 oktober 2022 sloten harmonie Unitas et Fidelitas uit Gennep en zangvereniging Caecilia uit Ottersum een periode van bijna 3 jaar corona-perikelen al met een concert in zaal PicaMare "the show must go on". Het nieuwjaarsconcert van 2020 was immers het laatste grote concert van de harmonie, waarna in februari 2020 de corona-perikelen begonnen met lockdowns, beperkingen enzovoorts. Gennepnu was er bij en maakte een paar foto's en een korte (5 minuten) filmimpressie. Klik op 1 van onderstaande foto's voor het foto-album. Daaronder volgt het filmpje.

 

Wederopbouw en stadsontwikkeling Gennep

veel straten, die er nooit kwamen

Na de 2e wereldoorlog lag Gennep in puin, moet worden hersteld en er moesten veel huizen gebouwd worden voor de groeiende bevolking. En dus werden er plannen gemaakt. Gennep schakelde architectenbureau Margry en Lerou in, die in november 1948 hun plannen voor de herontwikkeling gereed hadden. Het plan werd in februari 1951 door de Gennepse gemeenteraad goedgekeurd. De gemeentesecretaris, de heer Martens dagtekende de plannen met het besluit van de gemeenteraad.

Meest aansprekende voorbeeld van de plannen, dat ook nog vandaag in 2022 levensecht aanwezig is, is de Prinsessenbuurt, die op die plannen uit 1948 voor de eerste keer verschijnt. De Wagenstraat, tot na de oorlog een kort straatje tussen Bergstraat en Loodsstraat, wordt doorgetrokken tot de Steendalerstraat en vandaar verder tot zelfs de Picardie. De eerste huizen in de nieuwe straat werden begin 1948 betrokken en In sept 1948 wordt het eerste kind geboren in die verlengde Wagenstraat. De Roggestraat verschijnt in de plannen. Van een Vogelwijk of zelfs Roofvogelwijk had toen nog niemand zelfs durven dromen. En ook de Gennepse Heij ontbreekt op deze plannen.

Waarvoor wel plannen gemaakt werd, was de ontwikkeling van Gennep West. De Brugstraat bestond nog niet en een voorname ontsluitingsweg in de plannen was de Touwslagersgroes. Van daar gingen wegen naar het zuiden, helemaal tot aan de huidige Burgemeester Woltersstraat.

Ik laat de plannen voor Gennep West en Gennep Oost zien, met daarnaast dezelfde tekening met in het rood aangegeven de straten die nooit gekomen zijn. En tenslotte een huidige (google-maps) kaart met daarop de plek van die nooit aangelegde straten.

Opvallend als zijnde nooit uitgevoerd zijn de weg van het Wilhelminplein naar de Middelweg, de weg tussen Steendalerstraat en de Picardie (halverwege de Kruisstraat en de Wagenstraat), de Wagenstraat, die zelfs tot de Emmastraat is doorgetrokken en tot slotte, de straat tussen de Martinusstraat en de Wagenstraat (ter hoogte van de oprit van van Treeck).
Gennep West ziet er tegenwoordig heel anders uit dan toen gepland. Het Voorhoevepark is gebleven, maar de rest is compleet anders geworden, vanwege de aanleg van de Maasbrug en de ontsluitingsweg naar Gennep, die heel toepasselijk Brugstraat genoemd werd (met de blauwe stippen aangegeven)

Anno 2022 met in rood aangegeven die nooit aangelegde Gennepse straten.

Gennepse kermis-traditie en de Giezen/Vermolen carrousel

 

een paar plaatjes van de Gennepse kermis van 2022

Jammer dat het aan het eind van de zondagavond ging regenen, maar anders was het weer tijdens de Gennepse kermis dit jaar perfect geweest. Een paar plaatjes van Gennepnu om het af te sluiten en om te beginnen een luchtfoto van zondag 9 oktober 2022.

Halloween op de Gennepse kermis

Op vrijdagavond 14 oktober 2022. En een groot succes want het was erg druk op deze voor de Gennepse kermis ongewone vrijdag. Want van oudsher was het in Gennep een volle week kermis van de 1e zondag na de 10e oktober tot en met de zondag daarna, maar met een pauze oorspronkelijk op de vrijdag en de zaterdag. Dit jaar was de kermis on-onderbroken van de zaterdag (8 oktober) tot en met de zondag de week erop (16 oktober). En ook geen kinderkermis meer, niet op het plein en zeker niet op de Markt, waar van oudsher het centrum van de kermis was met de mallemolen van Giesen. Tegenwoordig staat er een soort van draaiding op het Europaplein dat eigenlijk totaal niet vergeleken kan en mag worden met de majestueuze draaimolen van Giesen, die meer dan 75 jaar in Gennep gestaan heeft. Het draaiorgel met zijn klanken alleen al, de bewegende schuitjes, de paarden en dan die bronzen bel, die geluid werd. Het is misschien nostalgie, maar ik mis die draaimolen echt. Vanavond was het dus halloween, waar men zich zelfs kon laten schminken, zoals Mark op de foto hieronder laat zien.

100 jaar geleden: Matigheid en Genoegen

Tonny Wilbers stuurde een heel mooie foto en wel van Matigheid en Genoegen in 1922. De foto is genomen bij hotel Verzett in de Niersstraat en is de aankondiging van zelfs een dubbele toneelvoorstelling op zondag 12 november 1922 in de zaal van hotel Verzett. De eerste voorstelling is een drama met de naam "de Wees" en de 2e voorstelling is een blijspel met de titel "de Mexicaanse Zilvermijn". Overigens zou die voorstelling later een week uitgesteld worden. Van de heren op de foto herken ik er 1. Namelijk "ome Harry", ofwel Harry Janssen (d'n drukker), die linksboven staat. De overige heren kunnen we misschien nog achterhalen.

Ik kende deze foto helemaal nog niet. Wel is er een foto uit 1917 van het gezelschap, waar we zelfs de namen weten. Misschien lukt dat bij de foto uit 1922 ook wel.

Matigheid en Genoegen in het oprichtingsjaar 1917: de foto is opzij van hotel Verzett gemaakt: Staand van links naar rechts: Hent van de Lest, Jan van Dinter, Pierre Verhasselt, Harry Janssen, Jan Metselaars, Martijn Janssen, Jan Kersten en Joep Donkers. Knielend en zitten vlnr: Harry van Bergen, Jeu Noij, Teun Metselaars en Rinus van Dinter.
Niet alleen Matigheid poseerde en oefende bij hotel Verzett. Dat deed ook de Gennepse harmonie getuige deze foto uit 1874!

Hotel Verzett was in de 19e eeuw "the place to be" in Gennep, waar de optredens werden gehouden en waar de feesten werden gevierd. In 1942 werd het gebouw omgebouwd tot belastingkantoor door de Gennepse aannemer Joost Teunissen uit de Pottenhoek (mijn grootvader). Daarvoor zat het belastingkantoor aan de Heijenseweg, maar men had meer plek nodig en verhuisde daarom naar de Niersstraat. Hieronder nog een tweetal afbeeldingen van het roemruchte hotel Verzett in de Niersstraat.

hotel Verzett, gefotografeerd vanaf de kant van de Niersbrug en nog voordat er een tram door de Niersstraat kwam (die kwam in 1913)
de gelagkamer van hotel Verzett met uitzicht op de Niersstraat. Een potkachel zorgde voor de broodnodige verwarming.
Tonny stuurde nog een afbeelding en wel van de Nierswal, die tegenwoordig Niersweg heet en waar het autoverkeer van en naar Gennep doorheen racet. In het gebouw op de hoek van de Pottenhoek (ofwel Bleekstraat) zat de winkel van van de Lest (die later de Supertex winkel hadden, eerst in de Spoorstraat (waar recentelijk de tandarts is gaan zitten) en later in de Brugstraat. Het gebouw met de afgeschuinde hoek, waar de entree was, is in de oorlog vernield en niet meer zo opgebouwd. Rechts op de achtergrond zien we de Gennepermolen met (vaag zichtbaar) daarvoor de leerlooierij.
Nierswal Gennep