Onderstaande film (in 4 delen) is gemaakt ter gelegenheid van het 50 jarig jubileum van de bevrijding in 1995. De film is gemaakt met materiaal van Jan en Gerrit Jetten, en van de filmdienst van het Britse leger. De film is geprepareerd door een team (zie eindtiteling) en ingesproken door Han van Arensbergen. De film is in 1995 voor de allereerste keer vertoond en daarna ook op Magic geweest. De film geeft in een half uur een totaal beeld van de oorlogsjaren (met daarin ook de kermis op de markt en de intocht van sinterklaas), het wegvoeren van de Joden, het weghalen van de klok uit de Martinuskerk en het stadhuis, het zegel plakken, dolle dinsdag, de uitwerking van het bombardement op Gennep, de evacuatie, de bevrijding door de Schotse 51 Highland Division en de eerste tijd daarna t/m de 1e herdenking. Een uniek dokument dat voor velen erg interessant is. Ik heb het materiaal daarom bewerkt (verkleind) dat het middels internet voor het brede publiek beschikbaar is.

Een produktie van de werkgroep: Gennep 50 jaar bevrijd. Samenstelling door: Gerrit v.d. Mortel, Han van Arensbergen en Tonnie Jacobs. De beelden zijn, als gezegd van de families G. en J. Jetten en van de filmdienst van het Britse leger.

 

Deel 1

Film: Gennep in 1940-1945, deel 1. De oorlogsjaren tot aan de evacuatie in 44. Met straatbeelden, maar ook de kermis, de intocht van sinterklaas, maar dan het wegvoeren van de Joden, het weghalen van de klokken, het plakken van zegels, dolle dinsdag, de uitwerking van het bombardement op Gennep en tenslotte de evacuatie.

Deel 2

Film: Gennep in 1940-1945, deel 2. Vervolg van de evacuatie en dan de slag om Gennep, welke eindigt met de bevrijding door de Schotten. Operatie "Veritable" is succesvol. Deel 2 eindigt met de aanleg van de Hawkins spoorlijn, vanaf Mook tot aan de oude NBDS spoorlijn van Gennep naar Goch tbv de aanvoer van oorlogsmaterieel voor de geallieerden. Deze spoorlijn liep vanaf Mook, langs de Rijksweg, dwars door Milsbeek en ging bij de Roepaan de Niers over om aan te sluiten op de NBDS lijn.

 

Deel 3

Film: Gennep in 1940-1945, deel 3 : vervolg van de Hawkins lijn, dan de terugkeer, de Bailey bruggen over Maas en Niers, de schade en dan de herdenking van de gevallenen, het bezoek van koningin Wilhelmina aan Gennep en tot slot de herdenking van de bevrijding met een feestelijke optocht.

 

Deel 4

Film: Gennep in 1940-1945, deel 4 : vervolg van de herdenkings-optocht.

 

Terug naar FILMPAGINA