Nu online:

 

                  Gennep Nu (en vroeger)                            

 

Home

Luchtfoto`s

Op de kaart

Spoorstad

Het water

Harmonie

Prenten en gravures

Ansichten

Gennep en WOII

Gennep in beeld

Gennep voor WOII

Gennep na WOII

landkaarten

Mensen

Groepen

Contact

Genneps Volkslied

 

email: harm.teunissen@home.nl

© 2005, Fotogalerij Gennep.

Webmaster

 

 

 

   
 
 
 
 

Welkom in de Fotogalerij Gennep. Hier vindt u afbeeldingen, foto`s en film van Gennep en omstreken in meer dan 250!! verschillende albums.[noot: indien u rechten claimt op 1 van de afbeeldingen neem dan aub contact op]  Optimale schermresolutie om te kijken: 1280 x 960 pixels.

Uit het "rijke Roomse verleden"

Maar liefst weer 3 nieuwe albums in de category specials en alledrie over het katholieke verleden. Een album over de bouw van de huidige Martinuskerk, een tweede album over het 25jr priesterjubileum van deken Janssen (in 1952) en de priesterwijding van Verhees (in 1955). Tenslotte een 3e album over de komst van Maria "Sterre der Zee" naar Gennep in 1954. De kerk is nog niet gereed, maar de onderkerk wordt toch al gebruik en feestelijke processie door het toenmalige Gennep. Blijf ook kijken naar de recente toevoegingen. Uw hulp bij de invulling van de namen van al die klassen wordt zeer op prijs gesteld. Hetzelfde geldt voor nieuwe foto's.

1953-1954 Bouw van de Martinuskerk
1952 Deken Janssen is 25jr priester, 1955 Verhees wordt tot priester gewijd
1954 Maria "Sterre der Zee" doet Gennep en de Martinusparochie aan

Zeer recente toevoeging: Nieuwe schoolklassen + aanvulling Gennepse Mensen

Van Peter Janssen heb ik verleden maand een aantal nieuwe foto's met schoolklassen gekregen (schoolklassen deel 3 inmiddels) en tevens een aantal foto's rond 1950 die ik geplaatst heb in inmiddels het 3e album met Gennepse mensen. Ik hoop dat dit ook een uitnodiging voor anderen is om hun oude foto's of in te scannen of uit te lenen voor verdere uitbreiding van deze site. Ook hoop ik dat mensen die namen weten of andere informatie over de foto's hebben dit kenbaar maken (inmiddels heeft Nellie al een 1e poging gewaagd en zijn verder ook de namen bij klas 6 Maria Goretti 67/68 en de MAVO brugklas 68/69 gezet) (bij voorkeur uw bijdrage toezenden via mail)

Gennepse schoolklassen (via Peter Janssen). Kent u de namen en het jaartal?
Gennepse mensen (via Peter Janssen)

Wat is het oudste stukje Gennep?

Wat denkt U is nou echt het oudst in Gennep en dan hebben we het niet over de stukken die de archeologen in de bodem vinden, maar over zaken die tot op de dag van vandaag actief zijn en overduidelijk aanwezig zijn in het Gennepse? Het oudste huis staat in de Molenstraat, goede 2e is het Petershuis, dan het stadhuis en vervolgens de Ned Hervormde Kerk. Maar dit stukje authentiek Gennep verslaat hen allen. Al enig idee? U kunt de oplossing vinden op de volgende nieuwe pagina:

DE OPLOSSING

(de Nieuwjaarsduik is overigens nog te vinden in de rechter navigator)

MBS materieel komt weer tot leven!

Het Maasbuurtspoor (MBS) die de tramlijn door Gennep exploiteerde en haar hoofdkantoor in Gennep had werd na de oorlog opgedoekt (zie ook Gennep en het spoor). Er was veel materieel in de oorlog verloren gegaan. Toch waren er nog locs en wagons die werden verkocht en wel aan de RTM in Rotterdam. En daarom kunt u delen van het materieel van de MBS nog in volle glorie bewonderen. Daarvoor moet u wel naar het westen van het land. Hieronder beelden van materieel dat gerestaureerd wordt (website:http://www.rtm-ouddorp.nl/ ):

De volgende tekst is van een van de leden van de stichting Stichting RTM Ouddorp v/h Rotterdamsche Tramweg Maatschappij.

"De RTM heeft na een grondige opknapbeurt de motorwagens en rijtuigen in dienst genomen. De DI als M65 + z.g stuurstand rijtuig 422 en de DII als de M66 + stuurstandrijtuig 423. Vanuit een stuurstand rijtuig bevindt zich ook een bedieningspaneel om een tram te laten rijden.  De DIV en DV zijn bij de RTM in dienst gekomen als de eerste M68 en M 69. Na het uitbranden van de eerste M 68 is de DIII in dienst gekomen als de tweede M68. In 1951 en 1952 zijn twee houten motorwagens, de M 69 en de (tweede)M68  omgebouwd en voorzien van een stalen carrosserie en weer in dienst gesteld als M 1805  en M 1806. de 1805 is geheel gerestaureerd en dienstvaardig als 1805. De toenmalige  DIV  is bij de RTM  in dienst gekomen als M68 en na een keer te zijn uitgebrand opnieuw in dienst als M67. Deze motorwagen tot en met de laatste dag van de exploitatie van de tramweg door de RTM dienst gedaan als motorwagen. Zij heeft of 14 februari 1966 een van de laatste ritten uitgevoerd bij de RTM. Na een periode in het spoorwegmuseum te Utrecht te hebben gestaan is zij begin jaren 90 teruggekeerd naar de RTM. Voor wat betreft de rijtuigen zijn er twee bewaard gebleven die zowel bij de Maas Buurt Spoorweg als bij de  Rotterdamsche Tramweg Maatschappij dienst hebben gedaan. Momenteel wordt de M67 gerestaureerd, de houten opbouw is bijna gereed en wordt er gewerkt aan de draaistellen, de bijbehorende rijtuigen dienen beiden nog te worden gerestaureerd. Een bewogen geschiedenis van het materieel waarvan de  zowel de motorwagens als rijtuigen ruim 90 jaar oud zijn. Een deel van dit materieel is bewaard beleven als een stuk geschiedenis van zowel de Maas Buurt Spoorweg als de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij. De tramexploitatie bij de Maas Buurt Spoorweg is na de oorlog niet meer hervat en officieel op 7 mei 1946 opgeheven. De  laatste tram bij de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij reed op 14 februari 1966. "

Abrahams

Weer van Hans Nogarede een scan van de 6e klas van de Martinusschool uit 1968. Deze jongens (of mannen) hebben net Abraham gezien of zien die de komende maanden, aangezien ze allen rond 1955/1956 geboren moeten zijn. Deze foto wordt aan het nieuwe album met klassefoto's toegevoegd (schoolklassen 3). Bovendien is uw hulp nodig:

Wie kent nog de namen? We herkennen al onder meer: Jos Nogarede, Hans Vreede, Wimke Peters, Berry en Willie de Bont, Willie Hermsen, Wim Kamps, Frans Roland, en verder (geloof ik) Beumler, Smits, Surig, Hermens, Verbeeten, van Wanroy, van Uden, Thissen, Hontong.... en meester Jacques Goossens. Wie helpt????

Eerste hulp komt van Harrie Vermeulen, oud-Gennepenaar en inmiddels al zo'n 25jr woonachtig in München: Op de klasfoto v.d. 6e klas 1968 geloof ik nog een paar namen te kennen. middelste rij 6e v. links: Guelen, 8e v. links. mijn broer Frans Vermeulen, knielend; 6e v. links; Thissen, 7e v. links Beer Xhofleer, 8e v. links: Cor Konings, geheel rechts Anton Sengers. Het zou echt leuk zijn als er misschien een klasfoto van de 6 e klas van 1969 er zou zijn. Heel veel groeten uit een versneeuwd München. Harrie Vermeulen.

Dus: wie heeft er nog de klassefoto van de Martinusschool van klas 6 uit 1969??

Verder hebben we nog de 2 recente albums, beide met afbeeldingen ingescand door Henk Jaspers. Het 1e betreft een nieuwe set ansichtkaarten van vooral Gennep vanaf ca 1900 (sommige staan al op deze site). Het 2e betreft het 1e Indië-album van Theo Guelen, Gennepenaar die voor het Nederlands leger in het toenmalige Nederlands Indië diende. Veel plezier.

Ansichtkaarten van de Romein
1e Indië-album van Gennepenaar Theo Guelen

De andere recente toevoegingen blijven ook nog even beschikbaar:

Er wordt wat afgesloopt in Gennep en nogal wat staat op de nominatie om nog gesloopt te worden, zoals Sport 2000, de oude Martinusschool (de Brug), het Muzikaaltje, wellicht het repetitielokaal van de harmonie (als de gemeente haar zin zou krijgen), de oude gemeentewerf, de aanbouw van het notariskantoor aan de Houtstraat enz enz. Soms niet zo erg, soms gaat met dat slopen een stukje authentiek Gennep verloren en wordt dan vervangen door "neo-klassieke" bouwwerken, vaak appartementen en van een soort dat het best te karakteriseren is als 13 in een dozijn. (en die je overal kunt aantreffen). Gelukkig wordt niet alles gesloopt. De Hervormde Kerk is in 2005 gerestaureerd. Ik heb een webalbum gemaakt van de gebeurtenissen in 2005, te beginnen met een plaatje uit de winter 2004-2005 (vóór de restauratie) van een sneeuwbedekte markt. Volg de gebeurtenissen:

Op de filmpagina een (kwalitatief zeer matige) impressie van de kaarsjesavond. Verder hebben we als uitbreiding van de site vandaag (weer van Hans Janspers) een filmpje dat hij gemaakt heeft van de sloop van het gebouw van de Paters vd Heilige Geest aan de Spoorstraat, het voormalige hoofdkantoor van de NBDS, toen Gennep nog een Spoorstad was. Ook is een film van de hand van Hans Jaspers uit 1993 van de moutfabriek aan de webspecial over de moutfabriek toegevoegd (zie webspecials bedrijven). Ook we weer een bijzonder nieuw web-album van een Indië-ganger, in dit geval Henk Hendriks. Henk Jaspers heeft het album ingescand. We krijgen zo langzamerhand een aardige collectie van deze toch wel bijzondere afbeeldingen over en van de Gennepse Indië-gangers. De recent geplaatste albums en afbeeldingen blijven (nog) rechtstreeks vanaf de voorpagina toegankelijk. Veel plezier.

Sloop gebouw Paters vd Heilige Geest in 1993
Indië-album van Henk Hendriks

Kerstmarkt Jong Nederland 2005

deel 1
deel 2

Natuurlijk zijn ook de andere recente albums en films nog te bekijken

Oorlogsschade Emmastraat 16 en 18

Er werd betwijfeld of de woning op de foto links uit 1948, daadwerkelijk Emmastaat 18 betreft. Tenslotte: waar is dan Emmastraat 16? en...de woning ziet er momenteel wel een beetje anders uit. De ingescande tekeningen van de oorlogsschade van nov 1947 tonen daadwerkelijk aan dat dit toch het pand op Emmastraat 18 is. Zie het met eigen ogen in het webalbum
Het webalbum van Govert met oa een onbekend bezoek van de koningin (begin 50-er jaren?), de harmonie en allerlei notabelen is nu uitgebreid met de onthulling van het gevelornament (Roovers) voor het repetitielokaal van de harmonie in 1968. In dit album afbeeldingen van nogal wat bekenden: de koningin, burgemeester Gilissen, deken Jansen, de kapelaans Kurvers en Terlingen, de architekt Corstjens, dhr Rovers en bekende leden van de harmonie, waaronder bv Harry Simons en Wiel van Dinter.

Oorlogsverwoestingen Station, Page en MBS! En verder heb ik no 2 volledig nieuwe webalbums gemaakt van Gennep als Spoorstad. Helaas zijn de foto's wat kleiner dan u gewend bent. Maar de foto's zijn wel zeer interessant:

De verwoestingen van station Gennep, het Pagecomplex, het MaasBuurtSpoor en de omliggende gebouwen, gefotografeerd in de zomer van 1945
De noodbrug over de Maas, gelegd door de geallieerden in 1945 en de vervanging van die brug door een definitieve spoorbrug in 1950

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:

3 nieuwe specials Martinuskerk

Nieuwe schoolklassen en Gennepse mensen

Het oudste object van Gennep

De MaasBuurtSpoor trams komen weer tot leven

Abrahams

Reünie in 1984

Nieuwjaarsduik

Terugblik op 2005

Kerstspecial

Kerstmarkt Jong Nederland 2005

1955: Opening Maasbrug Gennep

Koningin in Gennep

Kerstsfeer in Gennep

Oorlogsschade..

Vliegend tapijt??

Goudkoorts in Gennep

2 nieuwe albums

Hendrix-UTD in Heijen

Gennepse Indië-ganger Theo Guelen

film over de sloop van de moutfabriek Aurora in 2000

2 nieuwe filmpjes over Gennep

Koning Winter Rules

films van Bombakkes rond 1960- speciale filmpagina

Brand!!!!

Sloop (3x) en Prinsen

Nieuwe pagina met bedrijven specials

Intocht Sinterklaas (én Martinus-optocht)

RIP sloop van zaal de Kroon

De Russen komen

Nieuwe special Theo Albers en Henk Jaspers

Tranen

Matigheid en genoegen

De familie Smeets: een nieuwe special

Hoera!! Nellie is geslaagd voor haar doctoraal

Ramp: mijn computer is gecrasht..

Ga er maar eens voor zitten

Uit de archieven van de St Martinusparochie

De moderne tijden

Gennep POLDERSTAD

Brand

Feest op de Steendalerstraat

Nieuw album met Gennepenaren (het 3e inmiddels)

Gennep.nu gekozen tot beste site van de week

Gennep on Wheels 2005

Foto's vanuit de toren van de Martinuskerk

Vissen in de Niers

Zware bevalling

Het openlucht zwembad van Gennep (helaas historie)

Filmpje vanuit de kraanbak op het Wilhelminaplein in 1995

De watersnood van 1995

Film Focus op Gennep

1 september

site gekraakt

auto total loss

2-richting verkeer op de Spoorstraat

Nieuwe luchtfoto's van 27 augustus 2005

Gennep in 1968, de volledige film

Gennep in 1968 deel 2

Gennep in 1968

Het nieuwe cultureel centrum in de micro-hal

Een wandeling langs de Niers

Niers anno 1600

Nostalgie

Aankondiging nieuwe domeinnaam

Verbouwing oude RABO-bank

Milsbeek op de kaart.

Vliegveld in Gennep?

Gennep van de kaart geveegd.

test

Nu online:

Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

 

Links

Recente albums en films:

1954 Maria "Sterre der Zee" doet Gennep aan

1952: deken Janssen 25jr priester, 1955 Verhees tot priester gewijd

bouw Martinuskerk

Gennepse mensen deel 3

oudste object van Gennep

Schoolklassen 3

Nieuwjaarsduik 2006

1e webalbum Indië-ganger Theo Guelen

Nieuwe ansichtkaarten de Romein

Mooie plaatjes 2005

Terugblik gebeurtenissen 2005

Teunissen-clan

Kerstversieringen 2005

Restauratie Hervormde Kerk in 2005

Sloop Paters vd Heilige Geest

Indië-album Henk Hendriks

Oorlogsschade Emmastraat 16 en 18

Kerstmarkt Jong Nederland 2005, deel 2

Kerstmarkt Jong Nederland 2005, deel 1

Goof's album: koningin in Gennep, harmonie en notabelen

Aug 1948: feesten tussen de oorlogsschade

Brand de Ridder, jan 2003

Brand de Tulakker 1998

Klassen 1

Klassen 2

Verwoestingen station Gennep in 1945

De Maasbrug na de oorlog

Ballonvaart 3 okt 2000

Goudkoorts in Gennep

Film Aurora

Hendrix UTD in Heijen

Gennep bij avond

Dieren in/om Gennep

Luchtfoto's Karel Goertz

Foto's Karel Goertz

Webspecial Henk Jaspers

luchtfoto's augustus 2005

Archief deken Huisman

Koning winter rules

update Pagepark

Indië-gangers

Theo Guelen in Indië

Special Henk Jaspers en Theo Albers

Foto's mevr de Jong

Schilderijen van Frans Smits

Ansichtkaarten de Romein

Brand

Jubileum Jong Nederland 2005

Sloop de Kroon

Sloop moutfabriek (foto's)

Sloop Page (foto's)

Karel Heijs: Gennep tussen 1940 en 1960

Films Bombakkes

Familie Smeets

Intocht sint 2005

Pastoor Verheijen

St Martinusoptocht 2005

Film: Gennep in 1968

Film: Ottersum in 1968

Paul van Lieshout

Matigheid en Genoegen

Piet Snijders: water

Page

Album van Sint

Afscheid van H Heijs in 1954

Piet Snijders: Gennep

Ansichtkaarten van 8-10-2005

Luchtfoto's 1978 de Romein

Gennep in oude tijdschriften en kranten

Gennep on wheels 2005

Kraanbak Ottersum 2005

Kraanbak Gennep 2005

Carnaval 2005

Communie 2005

Vanuit de toren van de Martinuskerk

Vitesse A1 kampioen

Vitesse B1 kampioen

Vitessecup 2005

Vitesse-elftallen 1983

venters op Balkan