Nu online:

 

                  Gennep Nu (en vroeger)                            

email: harm.teunissen@home.nl

© 2006, Fotogalerij Gennep.

Home

Luchtfoto`s

Op de kaart

Spoorstad

Het water

Harmonie

Prenten en gravures

Ansichten

Gennep en WOII

Gennep in beeld

Gennep voor WOII

Gennep na WOII

landkaarten

Mensen

Groepen

Contact

Genneps Volkslied

 

email: harm.teunissen@home.nl

© 2006, Fotogalerij Gennep.

Webmaster

 

 

 

   
 
 
 
 

Welkom in Fotogalerij Gennep. Hier vindt u meer dan 15000! afbeeldingen, foto`s en film van Gennep en omstreken in meer dan 250!! verschillende albums.[noot: indien u rechten claimt op 1 van de afbeeldingen neem dan aub contact op]  Optimale schermresolutie om te kijken: 1280 x 960 pixels. Heeft u zelf nog foto's die leuk of interessant zijn, laat dat dan even weten. U merkt hoe leuk het kan zijn voor andere mensen om bepaalde mensen, plaatsen, gebouwen, groepen of gebeurtenissen nog eens terug te zien. [U mag de foto's gerust voor eigen gebruik downloaden. Bij publicatie graag bron vermelden]

Wordt in Gennep de klok achteruit gezet??

Vanacht gaat in heel Europa de zomertijd in. Dat betekent dat de klok 1 uur vooruit wordt gezet. (1 uur minder slaap dus). Het is echter de vraag of in Gennep de klok niet juist achteruit wordt gezet........ In 1917 werd in Nederland algemeen kiesrecht ingevoerd voor alle mannen van 25jr en ouder. De vrouwen moesten wachten tot 1919. Er verschenen toen ook de eerste vrouwen op verkiezingslijsten. En Gennep had als 1 van de weinige gemeenten van Nederland de primeur dat een vrouw in de gemeenteraad werd gekozen. Omdat Gennep een kleine gemeente was met slechts 5 raadsleden, betekende dat meteen dat Gennep de grootste vertegenwoordiging vrouwen in de gemeenteraad had van heel Nederland (20%). We leven inmiddels meer dan 85jr later en hoe is het nu in Gennep gesteld met het aantal vrouwen in de gemeenteraad????

1922. Het gemeentebestuur van Gennep poseert voor het stadhuis. Bovenste rij PJ Geurts (wethouder), WCMJ Wolters (Burgemeester: is straat naar vernoemd), APH Coolen (wethouder). Onderste rij: WH Ardts (secretaris), JM Hendriks, L de Groot, GL Pape en CW Steinman.
2006. De nieuw gekozen gemeenteraad poseert in het gemeentehuis (foto van website gemeente). 2 vrouwen zijn gekozen (1x namens D66, 1x namens PvdA)

Het percentage vrouwen in de gemeenteraad is teruggelopen van 20% naar slechts een schamele 11,8%. Voor een evenredige vertegenwoordiging (en er zijn meer vrouwen kiesgerechtigd dan mannen!) komen we dus tenminste 7 vrouwen tekort in de Raad. Ook de jeugd ontbreekt bijna volledig. Op een enkeling na is iedereen (ruim) boven de veertig. Een Raad dus met een hoog testosteron- en grijs-gehalte.......

Maar verder naar de voortgang op deze website: inmiddels hebben we (met dank aan Bart vd Bosch) weer een aantal foto's kunnen toevoegen aan de klasse-albums. En er is meer op komst. Dus blijf kijken.

"Bellewagen"

Deze foto staat onder "specials", "Henk Jaspers varia van 28 okt 2005" al op de site. Vanwege het uitzoekwerk van de bond van spoor- en trampersoneel op de foto uit het album van mevr de Jong, wist Henk nu ook de gegevens te vinden voor deze foto. Het is de "Bellewagen" 1947 Merk Austin. Links tegen spatbord is Frans Wouters en voorovergebogen is Leo van Schaik. De wagen is later verbouwd tot ambulance voor Gennep. Johnnie van de Kamp (Royal) was de eerste chauffeur hierop. De beide monteurs zijn echte Gennepenaren.

En verder hebben we nu de foto's uit 1960-1961 van de Aloysius ULO (van Tony Giesbers) nu in een betere kwaliteit. Zie hiervoor het album van de Aloysius ULO. Blijf overigens klasse- en andere foto's insturen en namen geven, zodat we de albums langzamerhand kunnen completeren.

Geen "slag" maar BRAND op de Mookerheide Gisteren woedde een korte maar felle brand op de Mookerheid, waarbij oa de brandweer van Gennep werd ingeschakeld. L1 zond zelfs een nieuwsflits uit van deze brand die een aanzienlijk deel van de hei in de as legde.

Bouwactiviteiten in Gennep gaan (soms) gestaag door. De colossus Gennapiensis ter plaatse van de oude Rabo-bank nadert bijna het hoogste punt. en ook het dichtbouwen van het terrein achter het oude postkantoor vordert gestaag. (dus geen doorsteek van Zandstraat naar Zuidwal of een grand café met theetuin oid zoals in het plan voor Gennep gesuggereerd werd. Ondertussen liggen de bouwactiviteiten ter plaatse van hotel de Kroon nog steeds stil. Er is een proefsleuf gegraven voor archeologisch onderzoek Vanwege de vondsten wordt blijkbaar sterk overwogen om een algeheel onderzoek te doen, voordat alles wordt weggegraven voor een parkeerkelder onder de appartementen. Vertraging dus. Het is ook nog onduidelijk of de notariswoning nu al of niet gesloopt gaat worden (voor weer een andere "colossus Gennapiensis"). En verder: de gemeenteraad heeft inmiddels groen licht gegeven voor het maken van een plan tpv de huidige gemeentewerf (en brandweerkazerne). Maar liefst 4 bouwlagen hoog zijn de plannen (1 verdieping hoger dan zelfs de Gennepermolen). Blijkbaar houdt de Gemeente niet echt rekening met haar eigen rapporten en met het feit dat Gennep een historische kern heeft (en straks hàd, als we zo doorgaan). Kijk op 1 van de oude voorpagina's om een indruk te krijgen hoe dat er uit gaat zien..... Ik blijf u op de hoogte houden, maar hoop daarbij wel dat de lente nou eens ècht door gaat zetten en ik lente-plaatjes kan laten zien. Dan ziet Gennep er meteen een stuk aardiger uit.

Blijf kijken en blijf uw bijdrage leveren.

St Joseph school

Namen foto

Album de Brink

De voorloper van de Brink was de St Joseph school (niet te verwarren met de St Jozef school als voorloper van de Ratel). Van Peter Laracker kregen we een klassefoto van klas 6 van deze school, jaargang 1960-1961, inclusief alle namen. (hij had die indertijd bij de foto geschreven). Deze foto is inmiddels opgenomen in het album van de Brink, maar we kunnen natuurlijk nog heel veel meer klassefoto's (en namen) gebruiken. Zo is men bv op zoek naar een foto van jaargang 1966-1967 van Maria Goretti. Dit jaar dus 40jaar geleden!. Wie helpt?

 

En verder: Henk Jaspers heeft het onmogelijke mogelijk gemaakt en bijna alle personen van de foto van spoor- en trampersoneel achterhaald plus bovendien wat meer gegevens van die foto. Het is een foto van, vervoersbond “St. Raphael” van Burgerluchtvaart, Spoor- en Tramwegpersoneel . Oktober (Zondags met de Gennepse Kermis) 1952 0f 1953 voor Café Royal Spoorstraat Gennep. De Vlag is bewaard gebleven . De Leden die niet ingevuld zijn waren werkzaam bij de N.S. (Niet traceerbaar)

NAMEN

Onder Moeders Paraplu......

U vraagt zich misschien af, wat is dat nu weer..... Nou, het is een heel bekend nederlands kinderliedje. Melodie, Tekst. Dit liedje is gecomponeerd door Johannes (Jan) Wierts in plusminus 1900. Deze Jan Wierts was Gennepenaar en de zoon van de herbergier Wierts van logement Wierts aan de Markt (nu hotel de Kroon). Jan Wierts leefde van 1866 tot 1944 en componeerde meer dan 170 werken waaronder dus dit liedje, maar hij was ook de componist van het Genneps volkslied (in 1890) (Genneps Volkslied). De tekst van het Genneps volkslied was trouwens gemaakt door het hoofd van de Gennepse lagere school Alois Hilgers tgv de 10e verjaardag van Wilhelmina. (bron: Kleine historie van Gennep van Wiel van Dinter). Maar hoe kom ik hier nu op? "De Romein" (die van de ansichtkaarten op deze site) heeft op ebay een envelop gekocht uit het jaar 1867 en afkomstig uit Gennep. En wat blijkt: de envelop blijkt een uniek tijddokument te bevatten, namelijk een handgeschreven brief (aan een schuldeiser in Amsterdam) van herbergier Wierts, de vader dus van onze componist Jan Wierts. En dankzij het scanwerk van Henk Jaspers heeft u nu ook toegang tot dit dokument, bijna 150jr oud, van de hand van de vader van de componist van zowel het Genneps volkslied als een hele serie andere liederen, waaronder dus "onder moeders paraplu". En ook hij had last van schuldeisers....

(druk op de afbeelding voor een vergroting)

Sloop Alu Premetaal

Het laatste stuk is vandaag tegen de vlakte gegaan. Alu Premetaal is niet meer in Gennep Zuid. Pascal Nogarede heeft een fotoreportage gemaakt van de sloop, welke u kunt vinden in Gennep 2006 èn in webalbums van Gennepenaren. En natuurlijk eerst hier op de voorpagina. .

Klas 5 1945-1946 RK Meisjesschool Gennep

Annie v.d. Hurk-Derks uit Veldhoven geboren in de Emmastraat te Gennep stuurde onderstaande foto van een reünie in 1998 van de oud klasgenotes van de 5e klas van de RK Meisjesschool in Gennep, de voorloper dus van de Maria Gorettischool, die in 1954 begon aan de Picardie. Ik neem aan dat de school in 1945-1946 (zal best vreemd geweest zijn zo direkt na WOII; na een jaar dat heel Gennep geëvacueerd was en terug in een Gennep dat zwaar verwoest was door het oorlogsgeweld) bij de nonnen in de Doelen was. Ik heb de foto toegevoegd aan het album van de Maria Gorettischool.

Namen: bovenste rij achter het muurtje van links naar rechts: ? Annie Wouters, Dientje v.Hout, Nelly Artz, Marian v.den Heuvel, Wilma Willemsen, Annie Derks, Annie v.Tankeren, Corrie Goossens, en Martha a.d.Meulen; Staande voor het muurtje van links naar rechts: Trees Damink, Dora Lamers, Greet Dorrestein, Nellie Deters, Corrie Rutten, Riet Giesbers, Mientje Wouters, Gerda v.Dinter en Annie Verhasselt.? ?
13 juni 1998. Reünie van oud-klasgenoten van de 5e klas van RK Meisjesschool in Gennep van 1945-1946 (voorloper van Maria Goretti). Deze foto is afkomstig van Jan en Annie vd Hurk-Derks uit Veldhoven. Rechts van de foto staan de namen.

Scholen

Kleuterschool bij de nonnen
St Martinusschool
Maria Goretti school
Aloysius Mulo
BS De Brink, Ottersum
BS De Ratel (vroeger St Jozef)
BS Elckerlyc
BS De Goede Herder
   
MAVO
Hezeland (vroeger LTS)
  Overzichts-pagina

Zoals hierboven te zien is, schiet ik al aardig op met de nieuwe meer overzichtelijke indeling van klassen en scholen. Er ontbreken echter nog erg veel foto's en ook de bijbehorende namen. Maar ik heb niet alleen binnen gezeten. Er was vandaag (zondag) een mooi zonnetje.

Heel langzaam ontwaakt de natuur. Later dan anders. Aan de voet van de oud stadsmuur zien we hier de sneeuwklokjes voorzichtig de kop opsteken

 

 

Colossus Gennapiensis. Als je zo rond loopt valt het toch wel héél erg op. Wie dit nu mooi vindt?? Langzamerhand verdwijnen de torens die karakteristiek zijn voor Gennep uit het zicht en wordt de eeuwenoude kern volgepropt met die kolossale blokken als geldmakers voor de projectontwikkelaars. Het terrein achter het oude postkantoor is al bijna volgebouwd. Citadellen gaan verrijzen, bolwerken worden gebouwd, en ook de notariswoning aan de Houtstraat willen ze al slopen voor een nieuwe colossus Gennapiensis

Klassen en reacties!

Ik krijg steeds meer reacties op de klasse-foto's, zowel namen als nieuwe foto's. (probeer aub de foto's zo groot mogelijk te sturen!). De meest recente aanwinst is van Sjaak Noij: een foto van de kleuterschool uit 1949. (incl namen). Daarnaast wist Sjaak de meeste namen van de Martinusschool klas uit 1956. Sjaak kende ook een klas van de Aloysius ULO, waar we nog geen informatie van hadden. Verder kreeg ik recent weer 2 nieuwe foto's van de Aloysius Mulo van Tony Giesbers van de Panoven. Ook Jan Lamers had nog 2 foto's van deze ULO. (zie in het album van de Aloysius ULO). Jan Guelen en Willy Goertz wisten weer meer namen van de St Martinusschool. Inmiddels heb ik aparte albums gemaakt van de Maria Goretti school, de St Martinusschool, de Aloysius Mulo en de kleuterschool bij de nonnen. De verbeteringen worden in die nieuwe albums aangebracht. Op termijn hoop ik dan aparte albums te maken voor alle scholen van Gennep. (maar ik heb nog heeeeeel erg veel foto's en namen nodig). Ik kreeg ook een mailtje van Jan vd Hurk en Annie Derks die de vader van Annie herkenden op 1 van de foto's uit de webspecial met foto's van mevr de Jong. (onderste rij, 3e van rechts). Ze zijn benieuwd wie meer informatie over deze foto heeft en wie zelfs andere mensen op deze foto herkent. Inmiddels al enige reacties: Hans de Wit herkende zijn grootvader: "Dan de bovenste foto op de openingspagina: grote verrassing... hier staat mijn opa, Jan Stoffelen op! Voorste rij staande personen, 4e van links. Zoals altijd met sigaar in de hand!!!" Ook Henk Jaspers herkende al een aantal personen: " Op het eerste gezicht zie ik een hele boel mensen die ik goed gekend heb. Maar nu nog de namen. Hen Arts(Bosse Hen) zie ik links boven, onderste rij lamgs de kapelaan zie ik Hein Guelen uit de Willem Boyeweg, Wim Smit man van Truus Metselaars, V.d. Broek erlangs van de KVP (zie ook zijn webalbum onder "specials"). Daarna reageerde Jan Koster (geb in de Loodsstraat): Links van Jan Soffelen (met de sigaar dus) Mat(je) Cuypers, en daar weer links van (man met bril) een zekere Rutten. Ze waren overburen, en woonden bij ons in de Loodsstraat waar ook Chris van de Broek woonde die zittend op de foto staat.Theo Albers herkent kapelaan Sampers (zittend) en meent staand naast de pilaar dhr Slungers te herkennen" Blijf namen opgeven en foto's sturen. Dit geldt natuurlijk zeker voor De Ratel (of St Josef of Zuid-treintje), Elckerlyc, de Brink, Hezeland (vroeger de LTS), Norbert Mavo, De Goede Herder, de 3 vijvers, LHNO, de Vonder, de Heggerank enz. Hetzelfde geldt eigenlijk ook voor clubs, verenigingen enz. Mijn dank aan eenieder die namen of foto's bijdraagt.

1940

2 bijzondere foto's: Na de inval in Nederland in mei 1940, was de spoorbrug bij Gennep onbeschadigd in Duitse handen gevallen. De duitsers gingen de spoorbrug meteen geschikt maken om ook met trucks en auto's naar de overkant te komen voor hun aanval op Holland. Rechts een andere bijzondere foto. De duitsers legden een pioniersbrug over de Maas bij Gennep om snel troepen te kunnen aanvoeren naar het front in het westen van Nederland. 5 jaar later deden de geallieerden hetzelfde, maar dan voor hun aanval op Duitsland. Intussen duurde de bezetting wel 5 donkere jaren. Op de foto is nog het silhouet te zien van de oude kerk van Oeffelt. Zie ook het album Gennep en WOII

Webalbums

Ben nu bezig met probeersel van het plaatsen van webalbums met foto's van anderen (zie knop bovenaan). Eerste probeersel (als test) was met foto's van Saïma (wordt nog beter). Daarna werden foto's van een zonovergoten Looierhei aangeleverd door Koos. Indien u foto's stuurt, probeer dan als afmetingen tenminste een breedte van 1200-1600 pixels aan te houden, om te waarborgen dat de kwaliteit behoorlijk blijft voor de kijker. Verder wist Willy Goertz een aantal aanvullingen voor de klassefoto's van de St Martinusschool en kregen we een verzoek uit Zuid Afrika via het gastenboek. Ook kreeg ik nog een mailtje van Fon Tunnissen van het Veerhuis in Oeffelt. Zijn grootvader stond blijkbaar bekend als ‘Driek van 't vèèr' . Tenslotte heb ik zelf een kort webalbum gemaakt met wat beelden vanuit het Gennepse van begin maart. (ook in album Gennep2006)

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:

Oude voorpagina's

Google
WWW harmteunissen.nl
 

 

Nu online:

Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

 

Links

Recente albums en films:

28 feb: jeugdboerenbruiloft Bombakkes Gennep

27 feb: optocht Ottersum

26 feb: publiek optocht

26 feb.: Carnavals-optocht

26 feb.: Carnavals-optocht in Steendalerstraat

25 feb: Mèrt-zitting

24 feb: foto's omgeving

5 feb GESP actiedag

2 februari: uitsneeuwende mist

29 januari 2006: Mooi Gennep

29 jan 2006 Schaatsen op de Siep

update januari 2006

De Niersklanken

Gennep vestingstad???

Gennepse mensen deel 4

Guus Hermens vertelt

De foto's van Hans Nogarede

De foto's van Henk de Bruin

1954 Maria "Sterre der Zee" doet Gennep aan

1952: deken Janssen 25jr priester, 1955 Verhees tot priester gewijd

bouw Martinuskerk

Gennepse mensen deel 3

oudste object van Gennep

Schoolklassen 3

Nieuwjaarsduik 2006

1e webalbum Indië-ganger Theo Guelen

Nieuwe ansichtkaarten de Romein

Mooie plaatjes 2005

Terugblik gebeurtenissen 2005

Teunissen-clan

Kerstversieringen 2005

Restauratie Hervormde Kerk in 2005

Sloop Paters vd Heilige Geest

Indië-album Henk Hendriks

Oorlogsschade Emmastraat 16 en 18

Kerstmarkt Jong Nederland 2005, deel 2

Kerstmarkt Jong Nederland 2005, deel 1

Goof's album: koningin in Gennep, harmonie en notabelen

Aug 1948: feesten tussen de oorlogsschade

Brand de Ridder, jan 2003

Brand de Tulakker 1998

Klassen 1

Klassen 2

Verwoestingen station Gennep in 1945

De Maasbrug na de oorlog

Ballonvaart 3 okt 2000

Goudkoorts in Gennep

Film Aurora

Hendrix UTD in Heijen

Gennep bij avond

Dieren in/om Gennep

Luchtfoto's Karel Goertz

Foto's Karel Goertz

Webspecial Henk Jaspers

luchtfoto's augustus 2005

Archief deken Huisman

Koning winter rules

update Pagepark

Indië-gangers

Theo Guelen in Indië

Special Henk Jaspers en Theo Albers

Foto's mevr de Jong

Schilderijen van Frans Smits

Ansichtkaarten de Romein

Brand

Jubileum Jong Nederland 2005

Sloop de Kroon

Sloop moutfabriek (foto's)

Sloop Page (foto's)

Karel Heijs: Gennep tussen 1940 en 1960

Films Bombakkes

Familie Smeets

Intocht sint 2005

Pastoor Verheijen

St Martinusoptocht 2005

Film: Gennep in 1968

Film: Ottersum in 1968

Paul van Lieshout

Matigheid en Genoegen

Piet Snijders: water

Page

Album van Sint

Afscheid van H Heijs in 1954

Piet Snijders: Gennep

Ansichtkaarten van 8-10-2005

Luchtfoto's 1978 de Romein

Gennep in oude tijdschriften en kranten

Gennep on wheels 2005

Kraanbak Ottersum 2005

Kraanbak Gennep 2005

Carnaval 2005

Communie 2005

Vanuit de toren van de Martinuskerk

Vitesse A1 kampioen

Vitesse B1 kampioen

Vitessecup 2005

Vitesse-elftallen 1983

venters op Balkan