Gennep Nu (en vroeger)

email

Keuzemenu : druk op pijl!

Nu online:
Welkom! Voor toelichting op de website zie deze pagina
   

Sneeuwpret op donderdag 8 februari

Èchte kraaksneeuw was er vandaag. Maar het is alweer aan het smelten. De sneeuw leverde behalve overlast voor sommigen toch ook plezier voor anderen en tevens mooie plaatjes. Veel plezier met deze korte impressie:

Werkplaats MBS

Ik raakte in discussie met Fons Keijsers over de precieze lokatie van de werkplaats van de MBS, waar zijn vader in 1944 bij een luchtaanval van de geallieerden gevallen is. Ik had het dus bij het verkeerde eind. Fons heeft navraag gedaan bij dhr vd Mortel en ik heb deze site nog eens nageplozen. Van Fons en van her en der op deze website een serie afbeeldingen die de plek laten zien. Veel plezier (overigens werkt de teller niet goed: hierbij de statistieken van woensdag 7 feb 2007: (511 bezoekers)

Een plaatje met het traject van de tramlijn door Gennep en de remise en werkplaatsen van NBDS en MBS. De tram sloeg komende vanaf Gennep na de spoorovergang rechts af, voor Aurora langs. Daar waren ook stallingsgebouwen (staat er nog). Vervolgens kon recht achteruit gestoken worden, de tramlijn over richting station en papierfabriek waar de werkplaatsen waren (ook van de spoorlijn)

Op deze foto uit 1942 (tijdens de bezetting dus. Vandaar het duitse onderschrift) zien we een tram vanuit Gennep over de Spoorstraat de spoorovergang kruisen (nu de rotonde Brabantweg-Spoorstraat)

 

 

Op deze geallieerde luchtfoto uit december 1944 (na de verwoestende luchtaanvallen van de geallieerden dus) zien we Gennep vanaf ongeveer de Zandpoort (Splitsing Zandstraat-Picardie rechtsonder op de foto) t/m het spoor. Ik heb voor de duidelijkheid de verschillende straten erbij gezet.

Deze foto is genomen staande ongeveer voor het stationsgebouw in de richting van Aurora. Op de voorgrond zien we hier de tramlijn die vanaf het Auroraterrein richting werkplaats voerde.

 

Na de bombardementen was de schade enorm, zoals uit deze foto blijkt.

 

Deze 2 foto's heb ik al eerder getoond en laten Direkteur Schaffers zien die de schade komt opnemen

 

Een plaatje van de tramhalte in de Spoorstraat voor het kantoor van de NBDS. Op de achtergrond ziet u de spoorwegovergang en daarachter weer de Aurorafabriek.
Na de oorlog kwam een einde aan de MBS als trammaatschappij. Veel was verwoest en de bussen waren in opkomt. De MBS ging een buslijn exploiteren en was de voorloper van de Zuid Ooster. De oude werkplaatsen werden nu voor het onderhoud aan bussen gebruikt. Pikant detail is dat ook Fons Keijsers op deze plek gewerkt heeft, waar zijn vader bij die luchtaanval op 26 sept 1944 is omgekomen. In latere jaren verhuisden de werkplaatsen van de ZuidOoster naar het toenmalige voetbalterrein aan de Burg Woltersstraat
Luchtfoto uit 1952 van het Pageterrein, waar we de werkplaatsen nog duidelijk kunnen herkennen
En ook in 1966 was het gebouw nog aanwezig.
Links zien we een luchtopname uit 1961 van de spoorwegovergang. De tramlijnen waren inmiddels verdwenen. We zien de Aurorafabriek (gedeeltelijk) rechts op de foto. Links van de spoorwegovergang staat nog de spoorwegloods die later in gebruik was als noodkerk en weer later door drukkerij Janssen
Foto uit 1915 vanaf de spoorwegovergang richting Gennep. De tramlijn is nog niet zo heel lang gereed. We zien de tramrails richting Gennep gaan. Het witte woonhuis rechts staat er nog steeds net zo. Helemaal rechts op deze foto staat de spoorwegloods waarover ik het zojuist had.

Namen

We hebben nog een eind te gaan bij het invullen van de namen bij de foto's van de schoolklassen. Dory maakt een begin met de namen van groep 8 van 1992 van de Ratel. Bea van Erp heeft in 1971 in klas 6 bij Mr Schobers gezeten en wist allen namen van die jaargang.

En nu maar hopen dat (veel) meer namen zullen volgen.

De Ratel: Groep 8 van 1992: Dory geeft de 1e voorzet van de namen: Bovenste rij van links naar rechts. Emiel Bögels, Freek Oldenhof, Christiaan Niessen, Robbie Ebbers, Dion Schrijen, Dave Kuijers (Oeffelt), Paul Schoenmakers, Bernice Bongaards, Caroline Xhofleer, Wendy …, Nellie Vulling (juf), Ronald......, 2e rij vlnr: Dhr. Schobers (directeur), Karel Xhofleer, Niek Spanjers, Elke v. Veenendaal, Esther Franken, Angela Voss, Lesley Dinnessen, Niek van Tiel, Sybrand Homan, Susanne Hendrikx, Tom Reijnen, Leo Vermeer, Corrie ....., Naresh Kalisiran , 3e rij vlnr: Frans Hoogkamp, Saïd El Moudni, Ruud Lamers, Femke van Tiel, Anita Vermeer, Ans Bernards, Kelly...., Angelique (?)...., Josy vd Boogaard, Martijn Hoesen, Jorrit Jilissen, Sander Simons
1971, Bea van Erp zat in deze klas 6 bij Mr Schobers (van toen nog de St Jozefschool) en wist nog alle namen

Vlnr Hans Spanjers, Mike van Abel, Marco Joacobs, Maurits Sengers, Elly Francissen, Marian van Velthoven, Joyce van Tankeren, Marleen Brons, Kitty Stamps, Marian Schut, Bea van Erp, Anja van de Lest, Willy Hermsen, Marion Franken, Dhr. Jan Schobers, Math Knops, Wim Liefrink, Cor van Schayk, Jos van Wanroy, Pauline Kok, Gerda Thepass, Sonja Petra, Lia Franken, John Mikkers, Jan Junier, Alex van de Mortel, Gerrie van Ginkel, Peter Weber, Frans Kleine, Anton Lamers, Remi van Lent, Kees Louwers

26 september 1944.

Op verschillende plaatsen op deze site staan afbeeldingen van en over de 2e wereldoorlog, de schade en de gevolgen, die voor de gennepse bevolking en Gennep zeer aanzienlijk waren. Op deze voorpagina een 3tal foto's die daarvan getuigen. De foto's links zijn van september 1944. Het is net na dolle dinsdag en de aanval van de geallieerden is gestart om een bruggehoofd over 4 rivieren tot aan de andere zijde van de Rijn te bewerkstelligen. Men wil een eind maken aan de oorlog en nog voor Kerstmis 1944 Berlijn veroveren. Paniek in 1e instantie in de duitse gelederen, maar later "herpakt" men zich. De actie is vooral bekend geworden van "Een brug te ver". De aanval ging gepaard met veel flankerende luchtaanvallen door de geallieerden en ook Gennep moest eraan geloven. Deze aanval van de geallieerden was maar deels succesvol en de duitsers bleven tot aan februari 1945 in Gennep met desastreuze gevolgen en bv ook de evacuatie van de voltallige burgerbevolking door de Duitsers. De luchtaanvallen en het verdere oorlogsgeweld kostten wel de nodige slachtoffers waaronder ook Gennepse burgerslachtoffers. Éen van die slachtoffers was Willem Keijsers, de vader van Fons Keijsers. Hij viel op die rampzalige 26e september 1944, toen geallieerde vliegtuigen aanvielen. We vinden de naam van Willem of Wiel terug op de plaquette met namen van Gennepse oorlogsslachtoffers bij de Niersbrug. We laten Fons aan het woord:"directeur Schaffers bekijkt hier de schade na een aanval van geallieerde typhoons op de mbs-werkplaats . mijn vader was met een paar collega,s niet met lunchpauze gegaan om nog gauw wat kostbare spullen in de smeerput te verbergen voordat de moffen ermee vandoor konden gaan. Deze rampzalige beslissing heeft hij helaas met de dood moeten bekopen. Hij was toen 37, mijn moeder bleef achter met 3 kinderen en was in verwachting van mijn zus die op een evacuatieadres in Leek (Groningen) is geboren (jan.1945)". Noot Harm: de werkplaatsen van de MBS (MaasBuurtSpoor= de tramlijn Venlo-Nijmegen met hoofdzetel in Gennep) waren thv het huidige TinQ-tankstation aan de Brabantweg. De gebouwen staat deels zelfs nog en zijn nog in gebruik. Elders op deze site staan nog meer foto's van de aangerichte schade.

Directeur Schaffers van de MBS bekijkt de aangerichte schade op 26 september 1944
Wiel Keijsers

In de schaduw van de torenflat..

Frank heeft vanochtend (4 feb) een nieuwe update gemaakt van het Pagepark, waar, zeker nu de bebouwing vordert, de vraag begint te rijzen: hoort het Pagepark nu bij Gennep Centrum of bij Zuid??. De vuilnisophalers vinden blijkbaar bij het Centrum. Anderzijds ligt de nieuwe wijk grotendeels aan de andere kant van het vroegere spoor (en nu de Brabantweg). Ù mag het zeggen. En binnenkort: Bommen en Granaten en niet te vergeten, scherp geslepen messen. Met bijdragen van Jan Lamers, Fons Keijsers en Henk Jaspers. Ik zet alvast een afbeelding van een spreukenbord afkomstig van Henk online. Een spreuk die bij menigeen een brede grijns op het gezicht zal toveren. De vraag is alleen welke (chauvinistische) Gennepenaar dit ooit bedacht heeft. Veel plezier. De update van vandaag is ook toegevoegd aan de "Pagepark pagina"

Update Pagepark Spreuken-tegel

Zonnebaden in februari

Het was gister 3 februari wel een héél mooie dag. Ik heb volgens mij nog niet eerder meegemaakt dat je zonder jas begin februari buiten in de zon kon zitten. Maar er was ook errug mooi licht om er met de camera op uit te trekken. Daarom: een buizerd zweeft boven Gennep, split-level zonder parkeren, details van loszittende dakbedekking, ontluikende natuur en gewoon Gennep.

Receptie Prins Pierre II

Vanavond, 3 februari, hield Prins Pierre II van Bombakkes zijn receptie in PicaMare. Een impressie met de harmonie, de dansgardes en de eigenbuurt (Heiloberg) van de prins. Veel plezier.

Google
WWW harmteunissen.nl

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

Links Links2

Recente albums/films:

8 februari: sneeuwpret

27 jan: uit de oude doos

4 feb: lente in Gennep???

3 feb: receptie prins Pierre II

18 jan: nieuwe webspecial: 55jr geleden

13 jan 2007: het webalbum van de Mèrtzitting van 2003!

10 jan: de tentoonstelling in 1996 van 125jr vervoer in Gennep

9 jan: de lokfeesten in 1982

7 jan 2007: Nieuwjaarsconcert met oa Cheers en de harmonie

6 jan 2007: Gala-feest van Jong Nederland

1 jan 2007: Het album van Bets Tunnessen-Janssen

24 december: Genneps jaaroverzicht 2006

21 december: Kaarsjesavond

17 december: Kerstmarkt Jong Nederland

15 december: feestelijke verlichting

10 december: nieuwe ansichtkaarten van De Romein

26 november: update Pagepark (door Frank)

26 november update

18 november: Gennep in herfst-tooi

18 november: Mooie plaatjes van Gennep door Edward Cremers

19 november: Sinterklaas komt aan bij de loswal

19 november: Ontvangst Sinterklaas bij het stadhuis

19 november: Statiefoto's van Sint en zijn Pieten

12 november: St Martinus optocht

6 november: webspecial van Fons Keijsers

5 november: webspecial van Hans Gelsing

28 oktober: nieuw album verbouwing woonkamer

21 oktober: de Proms 2006

15 okt: kermis zondag: een impressie

15 okt: Vitesse"08-de Zwaluw: 4-0

de foto-tentoonstelling ter gelegenheid van 60jr Helpt Elkander

14 okt: begin kermis (zaterdag-avond): een impressie

14 okt: verbouwing woonkamer

23 sept 2006: Brand bij Loong Foong

1992: familie Lemmen maakt ballonvaart

27 aug: Zevenmorgenziep op de schop

27 aug: Buikschuiven op de Markt

27 aug:Helpt Elkander 60jr: de reünie

27 aug:Helpt Elkander 60jr: bezoek aan de tentoonstelling

27 aug:Helpt Elkander 60jr: de mis

27 aug:Helpt Elkander 60jr: Het album van Yannick

27 aug:Buikschuiven: het album van Yannick

5 aug: nieuwe luchtfoto´s

24 juli: vervanging erker Emmastraat 18

19 juli: 4daagse vuurwerk Cuijk

22 juli: update pagepark

24 juni: zomercarnaval: de start

24 juni: zomercarnaval: de deelnemers

24 juni: zomercarnaval: er om heen en het publiek

24 juni: intocht jeugd4daagse op de Bredeweg

24 juni: intocht jeugd4daagse bij de kerk

24 juni: intocht jeugd4daagse: op het voetbalveld

November 2005: Gennepse Revue

3 juni: flamingo's 50jr jubileum: de receptie

3 juni: flamingo's 50jr jubileum: de hudiging

3 juni: flamingo's 50jr jubileum: de teams

3 juni: flamingo's 50jr jubileum: spelmomenten

3 juni: flamingo's 50jr jubileum: in en om het veld

28 mei: Braderie: een impressie

21 mei: Ottersum: Ossebraadfeesten: een impressie

21 mei: Ottersum: Ossebraadfeesten: vanuit de kraanbak

19 mei: Intocht avond-vierdaagse

9 mei: 1995: Mallemolen 75jr in Gennep, deel I

9 mei:1995: mallemolen 75jr in Gennep, deel II

7 mei: Mooie plaatjes

7 mei: Pagepark update

7 mei: (jeugd)carnaval 60-er jaren

7 mei: Winkeliers-acties 70-er jaren

7 mei: Peter en de Rockets- begin jaren 60

7 mei: 1978 Reconstructie Zandstraat en Niersstraat

7 mei: Diverse foto's Joop den Boer

6 mei: Barend Barendse en de weging van de middenstand in 1976

5 mei: Gennep in bloei

4 mei: dodenherdenking bij de Barmhartige Samaritaan

30 april: albums van Dora Noij

24 april: schatgraven in Gennep

23 april: 1e H Communie

23 april: Gennep on Wheels

20 april: het wordt lente

april Amerika: Texas en New Mexico

28 feb: jeugdboerenbruiloft

27 feb: optocht Ottersum

26 feb: publiek optocht

26 feb.: Carnavals-optocht

26 feb.: optocht Steendalerstr

25 feb: Mèrt-zitting

24 feb: foto's omgeving

5 feb GESP actiedag

2 februari: uitsneeuwende mist

29 januari 2006: Mooi Gennep

29 jan 2006 Schaatsen Siep

update januari 2006

De Niersklanken

Gennep vestingstad???

Gennepse mensen deel 4

Guus Hermens vertelt

De foto's van Hans Nogarede

De foto's van Henk de Bruin

1954 Maria "Sterre der Zee"

1952: deken Janssen 25jr pr.

bouw Martinuskerk

Gennepse mensen deel 3

oudste object van Gennep

Schoolklassen 3

Nieuwjaarsduik 2006

Indië-ganger Theo Guelen

ansichtkaarten de Romein

Mooie plaatjes 2005

Terugblik gebeurtenissen 2005

Teunissen-clan

Kerstversieringen 2005

Restauratie Herv Kerk in 2005

Sloop Paters vd Heilige Geest

Indië-album Henk Hendriks

schade Emmastr 16 en 18

Kerstmarkt J Ned 2005, dl 2

Kerstmarkt J Ned2005, dl 1

Goof: koningin in Gennep

feesten tussen oorlogsschade

Brand de Ridder, jan 2003

Brand de Tulakker 1998

Klassen 1

Klassen 2

Verwoestingen station Gennep

De Maasbrug na de oorlog

Ballonvaart 3 okt 2000

Goudkoorts in Gennep

Film Aurora

Hendrix UTD in Heijen

Gennep bij avond

Dieren in/om Gennep