Meidagen

Het zijn de dagen van dodenherdenking, bevrijding, maar ook de maand, waar op de 10e mei Duitsland Nederland binnenviel. Dat is vandaag dus 67 jaar geleden. Mijn opa vertelde er vroeger weleens over; niet heel veel, want het was geen onderwerp, waar men graag over praatte. Maar een mooie gelegenheid dus voor een paar plaatjes uit die tijd uit het Gennepse. Er zijn ook een paar luchtfoto's van dec 1944, jan 1945, en ook van 2 jaar later, 1947. ik heb ter oriëntatie wat straatnamen ed in de foto's gezet. Veel kijkplezier.

De Duitse soldaten die na de overwinning in Nederland gelegerd waren, maakten ook kiekjes en zo ook van Gennep
Op de kerk van Oeffelt staat nog gekalkt Holland. Tenslotte waren wij "neutraal". De kerk zou de oorlog niet overleven
Hier worden in 1942 in de Martinuskerk (bij het kerkhof) nog gewoon diensten gehouden.
Maar in september 1944 begint de grote aanval van de geallieerden. Troepen landen bij de Plasmolen. Maar de aanval loopt vast en Gennep wordt een half jaar frontgebied.
De bevolking wordt geëvacueerd in okt 1944. De geallieerden aan de overzijde van de Maas bombarderen de Duitsers aan de oostkant van de Maas
En er worden natuurlijk vele luchtfoto's gemaakt voor verkenning.
Engelsen schieten vanaf Brabants grondgebied (hier bij de molen in Oeffelt) op Gennep
Een RAF piloot maakt kort voor de laatste aanval van de geallieerden een luchtfoto van het gebied (jan 1945). Duidelijk is de opgeblazen spoorbrug maar ook de overstroming van Maas en Niers te zien.
12 feb 1945 is het dan zo ver. De geallieerden bestormen Gennep, maar niet nadat de Duitsers de Niersbrug nog hebben opgeblazen. Om een noodbrug te kunnen aanleggen worden heir de restanten van de Niersbrug door de Engelse genie opgeblazen.
Onderwijl gaat de strijd om Gennep, die 2 dagen zou duren, verder. Deze foto is gemaakt van voor bloemenmagazijn van Riet.
Deze foto is gemaakt vanuit de Witte Olifant. Engelsen vallen Picardie 4 (waar Fons woont) binnen.
Na de verovering van Gennep, moet de logistiek voor de geallieerden gegarandeerd worden. Daarvoor wordt tussen het veerhuis en de Maasweg de "Gennep bridge" aangelegd. Op dat moment is het de langste brug ter wereld.
Hier een plaatje vanaf de baileybrug over de Niers. Het huis helemaal rechts is nu de copyshop van Sjang Noy.
Gennep is behoorlijk verwoest. Hier zien we het verwoeste Groene Kruisgebouw (pas in de 30-er jaren gebouwd). Later zou een noodgebouw verrijzen aan de Touwslagersgroes.
Hier kijken we vanaf de vroegere gemeentewerf richting de Haspel. Het witte gebouw is de oude school
Beeld van de verwoestingen van de Martinuskerk, gezien vanaf het Melkstraatje
Hier staan we op de Maasweg (bij de aansluiting van het Straatje) en kijken in de richting van de Doelen, met op de achtergrond de Hervormde kerk.
We kijken nu in richting van de Gennepermolen. Links is het kerkhof.
Ook de kerk van Heijen (tpv waar nu nog het kerkhof is) is verwoest
Evenzo de molen van Heijen
Foto vanaf de Maasweg/de Poel
Hier zien we de beschadigingen van het stadhuis. De foto is gemaakt vanaf de plaats waar nu villa Voss staat.
Woning in de Maasstraat
Doktersverklaring die dokter Hermans op 15 sept 1944 uitschreef voor mijn grootvader die toen 58jr was, dat deze wegens ziekte niet werken kan en mag (voor de duitsers en waarschijnlijk voor operatie Todt)
Na de bevrijding konden de Gennepenaren van hun evacuatie-adres terugkeren. Dat moest wel na toestemming, omdat in Gennep zoveel verwoest was.
En op de andere kant van de verklaringen stond het ook in het engels. (alhoewel ik nog nooit van het woord "burgomaster" gehoord had...
Luchtfoto van 1947. Het noodgebouw voor het Groene Kruis staat inmiddels aan de Touwslagersgroes. Na de bouw van het nieuwe Groene Kruisgebouw (nu aan de Picardie) wordt het noodgebouw als bibliotheek gebruikt
Luchtfoto van 1945. Centrum met gebied ten zuiden daarvan. Gennep likt zijn wonden.

Het zijn er 5!

Ik wist al dat de eieren uitgekomen moesten zijn, maar had de kuikens nog niet gezien. Vandaag dus wel. En het zijn er 5!. Na de 6 kuikens van 2005, de 4 kuikens van 2006, zijn er dit jaar dus 5 kuikens.

 

Familie Koolmees

We hebben sinds enkele weken weer inwoning. Familie Koolmees. Ze zijn erg druk, maar gelukkig hebben ze hun eigen ingang. Zo te zien ruimen ze ook netjes op. Ik weet alleen nog niet hoeveel kinderen ze hebben. Een korte update in plaatjes in een apart albumpje. Veel plezier.

Koninginnedag-feesten

Op een zonovergoten sportpark van Vitesse waren vanmiddag weer de kinderspelen ter gelegenheid van koninginnedag 2007. De kinderen vermaakten zich prima, hun ouders boven op het terras bij de kantine evenzeer. Nève d'n diepvries speelde en Jacob sloeg er de grote trom. En dat terwijl hij net eergister zijn 50jr bruiloft had gevierd. FOTO 50jr bruiloft Jacob en Truus. Het gehele gemeentebestuur was op bezoek. Kortom een geslaagde middag. Veel plezier met deze impressie.

De Tulakker

Een nieuwe bijzondere special en wel over de Tulakker (en haar direkte omgeving). Mede dankzij de foto's van Emile Goossens en zijn moeder mevr Goossens-Timmermans heb ik deze bijzondere special over de Tulakker door de eeuwen heen kunnen maken. De geschiedenis begint in 1732 en loopt tot de dag van vandaag. In de special staan een aantal bijzondere foto's uit het Gennepse. Veel plezier. De special is ook toegankelijk vanuit de overzichtspagina met specials.

Special over de Tulakker (klik op de foto links)

Gennep op de film in 1920! De Spyker C4

Fons attenteerde me op een filmpje dat op tv te zien is geweest en inmiddels ook op internet. LINK In 1920 verbeterde de Spyker het wereldafstandsrecord voor auto's tot maar liefst 30.000km. Dat deden ze door het traject Nijmegen-Sittard ettelijke malen op en neer te rijden. En daarbij kwamen ze natuurlijk telkens door Gennep. Laat daar nu een film van gemaakt zijn. Voor zover ik weet zijn dit de oudste bewegende beelden van het Gennepse. Ik heb een stukje van die film op deze site gezet. De gehele film is te zien op eerder genoemde link van VPRO geschiedenis. Veel plezier. Klik voor het filmpje op onderstaande link. Het filmpke staat ook op de filmpagina.

1920. De Spyker C4 komt door Gennep

Google
WWW harmteunissen.nl

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

 

mortgage