MBS 1930-2013

De schitterende baan van de MBS, waar het Gennep van zo'n 80jr herleeft, heeft in maart op de tentoonstelling TraXs in Utrecht gestaan in het spoorwegmuseum. Het tijdschrift Rail Magazine heeft in het blad van feb-0mrt 2013 een zeer uitgebreide reportage over deze mooie baan waar grote stukken van het toenmalige Gennep zijn nagebouwd, 9 pagina's maar liefst.

Indien u op de foto hieronder klikt, dan opent een webalbum met deze 9 pagina's met heel veel foto's. Hoe herkenbaar sommige gebouwen in 2013 nog zijn toont de vergelijking van de foto's links en rechts. De foto links is van de modelbaan, de foto rechts is uit een luchtfoto, die ik augustus 2012 gemaakt heb. U ziet dat waar indertijd de blauwe Brabander voortdenderde momenteel de auto's over de Brabantweg daveren. TINQ was er toen niet, evenmin als het flatgebouw Eurora. In het spoorgebouwtje achter de blauwe Brabander woonde indertijd de familie Goertz.

1930
Rail Magazine feb mrt 2013
2013
De Zandpoort als "shared space"

Je ziet het helemaal voor je: 7000 auto's per etmaal, vrachtauto's, bussen, motoren, bromfietsen, scooters, fietsers, rollators, kleuters, kinderwagens en ga zo maar door, op die toekomstige "shared space", die bij de Zandpoort gepland wordt. Maar ook nog helicopters? Vanochtend was het weer zo ver dat de traumahelicopter opgeroepen moest worden na een ongeval. Heel toevallig was ik vrijdagmiddag bijna zelf omver gereden toen ik op de fiets naar Jan vd Ende fietste. Een mevrouw die uit de ZO Wal kwam had mij blijkbaar niet gezien. Ik kan het haar eigenlijk ook niet echt kwalijk nemen, want je moet ogen in je achterhoofd hebben en een duivelskunstenaar zijn om alles in de gaten te houden op die toekomstige "shared space". En dan heeft Gennep ook nog eens waarschijnlijk de hoogste dichtheid aan minder validen van heel Nederland. Je vraagt je af of dit nu echt serieus is. En al helemaal als een aantal politieke partijen al klaagt over de hinder van fietsers op de Zandstraat....

Shared space? Mooi, leuk idee, maar alleen als het meeste autoverkeer eerst eens weg is. Het autoverkeer dat al vanaf de opkomst van de auto na WOII het grote probleem van Gennep is geweest en tot op de dag van vandaag nog steeds is. De Nieuwstraat werd aangelegd en hielp heel even. Daarna de rondweg. Daarna werd het verkeer over de ZO Wal geleid. Een nieuwe brug over de Niers bij Hoesen (was gratis te krijgen in de 70-er jaren) werd weggestemd in de gemeenteraad, zodat we anno 2013 nog steeds met hetzelfde probleem zitten. We willen wel graag bereikbaar zijn, maar de auto's moeten niet dwars door het centrum. Er is nog steeds één haalbare oplossing en dat is de ontsluiting vanaf de Niersbrug over het Melkstraatje naar een nieuwe aansluiting op de rondweg bij de Stamelbergerdijk en van daar verder over het Straatje naar de Brugstraat. Maar dan moeten onze politici eerst dit probleem eens goed in de gaten krijgen. Het is belangrijker voor Gennep dan een helehoop andere zaken, waarover men zich druk maakt en is de investering meer dan waard voor de toekomst van Gennep.

dat er volop "geshared" wordt blijkt uit deze plaatjes van zaterdag 30 maart.

Hieronder nog wat nostalgie uit het verleden.

oudste kadastertekening van Nederland (1731)
de fundering van de oude poort zit nog onder de grond
na de oorlog werd de bevrijding herdacht oa met deze (nep) Zandpoort
Rond 1900
Rond 1975
Rond 1970
Rond 1930
rond 1890 (de schuur helemaal links is nu het Geveltje)
Plaatjes van Piet
1966 bedrijfsvoetbal (Jetten)
carnaval 1968
feestje 1961
carnaval 1967
1966
1966
schoolreis ULO 1960
De huishoudschool van 1950

Mientje had ook nog een foto van de klas van 1950-1951. De foto is gemaakt in het steegje links van hotel de Kroon

Bovenste rij vlnr: Henny Fransen, Miens Jacobs, Zuster Theorarda, Juf Peters, Diny Builtjes, Beb Koenen
Middelste rij vlnr: Jo Schoofs, Marietje Koster, Anny Arts, Tinie Laemers, Bertha Laracker
Onderste rij vlnr: Lenie Martens, Mientje Zwartjens, Truus Vink, Nellie Jacobs, Marij Muskens

foto met namen (1950-1951)

De huishoudschool in 1949

Mientje Rutten-Zwartjens stuurde de foto links van de huishoudschool in 1949. Die was toen nog bij de nonnen bij het bejaardenhuis. Mientje heeft de namen er bij gezet zodat we weten dat:

Kitty Stensen, juf Peters, Jo Weijers, Lenie Martens, Dinie Builtjes, Truus Verstraaten, Hennie Fransen, Marij Muskens, Truus Vink, Mientje Zwartjens, Annie Arts, Tinie Laemers, Bep Koenen en Dora Queens (?) op de foto staan.

Mientje zelf zit dus precies in het midden van de middelste rij. (ik heb haar nog gevraagd of ze de foto in betere kwaliteit kan krijgen). En ik voeg de foto natuurlijk toe aan het album van de huishoudschool.

foto met de namen er op

Voorjaar?

Het is inmiddels 27 maart en nog steeds erg koud. Maar de zon schijnt tenminste en de zon doet zijn best de aarde en alles er op te verwarmen. Sein om te gaan ploegen, hetgeen voor de vogels een feestmaal oplevert.

De bouwwerken in Gennep vorderen inmiddels gestaag. Ook het kantoor van Dichterbij nadert voltooing. Op de Paeplas heeft een hele grote heistelling meerpalen aangebracht.

Lekker dat zonnetje. Laat de Paashaas maar komen. Morgen witte donderdag. De werkweek stopt vandaag al voor nogal van mijn collega's in andere landen. Daar staat tegenover dat de meesten geen 2e Paasdag kennen.

Jong talent in Gennep
Over 2 weken is het de jaarlijkse donateursactie van de harmonie. Dan bent u alvast gewaarschuwd. Dit hoorntrio was vanmiddag al driftig aan het oefenen als opmaat voor de donateursactie! We kunnen in ieder geval niet zeggen dat er geen jong talent in Gennep is. Want ook de mini's hieronder van Flamingo's werden afgelopen weekend kampioen, waarbij er zelfs sprongservices werden gemaakt (heb ik van horen zeggen). Chiel,Elle, Evelyn,Imke,Minima en Lara en natuurlijk coach Marijke...Gefeliciteerd

Alles beter dan dat afgrijselijk koude weer van de laatste paar dagen. Siberië is er niks bij. Ik had gister te doen met de winkeliers, die vol goede moed aan hun koopzondag begonnen waren. Economisch mogen het dan barre tijden zijn. Het weer van de laatste dagen is nog een graadje erger.

Trieste aanblik van de Zandstraat op de koopzondag
dacht dat de bladeren weg waren
In de Picardie heeft de Floriade plaats gemaakt voor eten
De jeu de boule baan is opgeknapt, nu het weer nog
graffiti is verwijderd
maar de ooievaars vragen zich af waarom ze niet in Afrika of in Spanje gebleven zijn
Gaat het al slecht in de bouw. Staan de bouwvakkers op het dak van het nieuwe bejaardenhuis ook nog eens letterlijk in de tocht.
Plaatjes van en vanuit Bolwerk

Ik was vandaag op de bouwplaats en heb daar wat plaatjes geschoten. Schitterend uitzicht, zeker vanuit het penthouse. Morgen is open dag. Kunt u zelf gaan kijken, want ze moeten nog de nodige flats verkopen. Kleed u wel warm aan, want het is dit weekend errug koud. En denk ook aan goed schoeisel want het is en blijft natuurlijk een bouwplaats, waar je tot je enkels in de modder loopt.

Palmpasen as zondag. Maar ook koopzondag dit weekend. brrrr. En er zijn nog geen betere vooruitzichten. Volgende week met Pasen kunt u paaseieren zoek (of beter: de kinderen kunnen dat) op de kinderboerderij.

De kaart van 1939

Inmiddels is ook het binnenblad van de Gennepse Almanak van 1939 terecht. Tonny Wilbers had hem. Op dit middenblad stond een schets met de plattegrond van Gennep, de straten en de voornaamste gebouwen. We zien straten en gebouwen die er niet meer zijn. En tevens ontbreken straten, die we anno 2013 kennen.

Wilt u weten waar dokter Stiemens zat, of de andere doktoren? De meisjesschool, slachterij of de fabriek van Kann en Co of de Daco? Of misschien het kermisterrein of stadsbleek?

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

 

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!