70jr Sinterklaas in Gennep

Sinterklaas is een vaste gast in Gennep, die sinds de uitvinding van de camera ook op beeld is vastgelegd in Gennep. Zo staat Sinterklaas op zijn schimmel op de film, die Jan Jetten in de oorlogsjaren gemaakt heeft. Maar ook na de oorlog bleef Sinterklaas elk jaar weer trouw Gennep bezoeken. A.s. woensdag is zijn verjaardag en daarna vertrekt hij weer terug naar Spanje. Een leuke gelegenheid daarom om de bezoeken van Sint aan Gennep in de 20e eeuw nog eens in beeld te brengen. (in willekeurige volgorde)

Sint in 1949 op bezoek bij LTC (de opvolger van Kann & Co). Van deze foto kennen we ook de meeste namen (link naar foto met namen)
Sinterklaas ontvangt Gennep's kinderschare in 1952 in hotel van Bergen. Kapelaan Sampers helpt de Sint
In 1971 is er ook weer een ontvangst in hotel van Bergen. Dit keer assisteert burgemeester Gilissen
In 1972 is er zelfs een hele tafel met Gennepse notabelen, die Sint assisteren
terwijl de kinderen aandachtig toehoren
Sint is in al die jaren op verschillende manieren gearriveerd: per stoomboot over de Maas, over de Niers, per paard en zoals hier met een limousine. (de bijrijder heeft trouwens een bekend gezicht (Willie Michels). Chauffeur is Rein Eltink. De man met de fiets is Piet Sluiters)

Hieronder nog een serie plaatjes van de Sint in al die jaren

22 februari 1944

was de datum van het "vergissings-bombardement" van de geallieerden op Nijmegen. Er kwamen 766 mensen om. Onder andere Cornelis Dorresteijn uit de Niersstraat, die bij de MBS werkte en op het stationsplein bij de tram van het MaasBuurtSpoor was. Cornelis Dorrestein woonde met zijn vrouw, Maria en hun 10 kinderen in Gennep in de Niersstraat bij hun drogisterij. Zijn vrouw dreef de zaak en Cornelis werkte bij de MBS. Een ander slachtoffer was Mathilda Bongers, die in de Picardie woonde en verder ook Frans Kerkhoff uit Milsbeek, die net als Jacob van Tankeren toen op de ambachtsschool aan de Kronenburgersingel in Nijmegen zat. Jacob vertelde wat er die middag in Nijmegen gebeurde.

 

Jacob vertelt

over zijn ervaringen in WO2. Hij vertelt over het vliegtuig van majoor Bolton dat neerstort en waar de parachute van Bolton weigert en deze terechtkomt achter de Mariakapel op de Groes. En hij vertelt hoe hij de familie Kaufman op hun laatste tocht uit Gennep begeleidde. Maar ook dat hij en zijn broer de op de Gennepse Heij ondergedoken Simon van Leeuwen op een gegeven moment zagen en waar hen toch wel zeer uitdrukkelijk op het hart gedrukt werd om hierover nooit een mond open te doen. Jacob is Jacob van Tankeren, die ik 2 jaar geleden over dit onderwerp geïnterviewd heb. Deze en nog meer films zijn ook te bekijken in de Kenniskeuken ter gelegenheid van de tentoonstelling over de holocaust in Gennep, welke daar nog tot 6 januari te zien is.

 

En toen was het weg!

zo lijkt het te gaan met de boeken van het struikelstenen-project met als titel "En toen waren ze weg". Ze vliegen de deur uit, zodat de oplage van 600 stuks misschien wel te klein kan blijken te zijn. Het boek is (nog) te koop bij Bruna, Primera, AH, Juul's kruidenhoekje en vanaf morgen ook nog bij het Petershuis, de VVV en op de woensdagmiddag in de Kenniskeuken (zoalng de voorraad strekt helaas)

Afgelopen vrijdag werd het 1e boek overhandigd aan burgemeester de Koning en werd tevens de tentoonstelling in de Kenniskeuken (ruimte onder de bieb) geopend. Deze tentoonstelling is nog te zien tot 6 januari 2019 en is een aanrader. Dit zeker als opmaat richting de viering van 75 jaar bevrijding. In de Kenniskeuken is trouwens nog veel meer leuks te zien, zoals de model-spoorbaan met de NBDS spoorlijn, het stationscomplex en het oude centrum van Gennep (zo'n 100jr geleden). Er is ook een permanente tentoonstelling van 1940-1945. Vrijdagavond waren er in PicaMare nog lezingen over de holocaust in Limburg en meer speciaal de holocaust in Gennep. Zowel bij de boekuitreiking als bij de lezingen was het erg druk, zoals bijgaande afbeeldingen laten zien.

Hier omheen de afbeeldingen van vrijdagmiddag 13:00h in de kenniskeuken
Het 1e boek wordt overhandigd aan burgemeester de Koning
Verwelkoming van de gasten, introduktie van het project.
het boek gaat overhandigd worden
aandachtige toehoorders in de Kenniskeuken
Marietje van Arensbergen en Mies Mooren openen gezamenlijk de tentoonstelling over de holocaust in Gennep met de onthulling van de foto uit 1933, waar zij beiden en ook Nanny Kaufman, 1 van de slachtoffers van de holocaust op staan.
Er was voor PicaMare gekozen om een vrije toegang zonder vooraanmelding mogelijk te maken. Nogmaals bedankt 4events voor het faciliteren van deze avond. De foto's zijn gemaakt door Tom Oosthout.
Ook 's avonds was het erg druk bij de 2 lezingen in zaal PicaMare.
Voedselbank-actie Jong Nederland

Ook dit jaar ondersteunt Jong Nederland Gennep weer de actie van L1 om spullen bijeen te brengen voor de voedselbank.

De kinderen en leiding van JongNL Gennep zetten zich in om hen te steunen. De kinderen versieren een doos, die ze thuis vullen met houdbare levensmiddelen. Zo hopen we ruim 100 gevulde dozen te ontvangen. De Gennepenaren kunnen een steentje bijdragen, want van 6 t/m 13 december is de Blokhut (Pr. Irenestraat 23 in Gennep) op werkdagen van 18.30-19.30 uur geopend als inzamelpunt. Op zaterdag 8 december wordt er van 9.00-14.00 uur actie gevoerd bij Jan Linders in Gennep. Klanten worden gevraagd of ze extra levensmiddelen willen kopen voor de actie. In principe zijn alle houdbare levensmiddelen welkom, mits ze niet gekoeld of ingevroren bewaard moeten worden. Ook is het mogelijk om een financiële bijdrage te schenken. Link naar persbericht van Jong Nederland.

Tentoonstelling over de holocaust in Gennep is bijna klaar

Aanstaande vrijdag wordt de tentoonstelling geopend. Dan kunt u tot 6 januari 2019 deze tentoonstelling bekijken, met daarin een stuk Gennepse geschiedenis van 1930 tot 1950. Wat er toen allemaal gebeurde. Hoe een complete groep Gennepse mensen werd uitgemoord, maar ook hoe daar na de oorlog helemaal geen oog voor was. Er is een uitgebreide tijdlijn, waarin u alle belangrijke gebeurtenissen in het Gennepse in de jaren 1940-1945 op een rijtje ziet staan, tot en met ook de bombardementen op Gennep, de evacuatie en de terugkeer van de mensen. Er is een maquette van Sobibor, waar 14 van de 22 Gennepse holocaust slachtoffers werden "vernietigd".

De Statiefoto's van Sint en zijn Pieten

en zoals elk jaar heeft Frank ook statie-foto's gemaakt van Sint en zijn Pieten
De intocht van Sinterklaas
Vandaag, zondag 18 november, kwam Sinterklaas aan in een zonovergoten (maar koud) Gennep. Ikzelf was helaas verhinderd, maar Frank was paraat en heeft foto's gemaakt. Klik op 1 van de foto's voor het fotoalbum.
Metamorfose

De Mariakapel aan de Touwslagersgroes, inmiddels 80jr oud, is dit jaar opgeknapt en het resultaat mag er zijn. Erg mooie letters, vind ik zelf

Link naar de special over deze kapel

70-80 jaar terug in de tijd: FILM

Op de tentoonstelling over de Gennepse Joden, die 23 november in de Kenniskeuken (ruimte onder de bieb) wordt geopend, kunt u op groot scherm maar liefst 6 films bekijken. Het zijn de gefilmde interviews met Marietje van Arensbergen, Mies Mooren en Jacob van Tankeren, die over de jaren voor en in de oorlog vertellen. Ook Fred Spiegel, die als 6-jarige, in 1938 naar Gennep kwam en de duitse overval op 10 mei 1940 in Gennep mee maakte, doet zijn verhaal. Verder is de beroemde Westerbork film te bekijken. Het leven in kamp Westerbork, de aankomst van nieuwe Joden en het vertrek van Joden richting het oosten komt uitgebreid in beeld. Een 5e film is de L1 documentaire over het monument in Cosul (Kosel), gemaakt op de plek 80km voor Auschwitz, waar de 3 Gennepse mannen eind augustus 1942 van de trein werden gegooid. "In de late namiddag van zaterdag 29 augustus stopte die trein in Cosul, 80 kilometer ten westen van Auschwitz. Alle mannen van 15-50 jaar moesten daar uitstappen. Dat ging met veel geweld gepaard. Tot de groep van 158 mannen die uitstapten behoorden de drie mannelijke Gennepenaren, Sjuul en zijn neef Walther Andriesse en Werner Hertog. Zij werden gedwongen op het perron te gaan liggen, gezicht naar de grond. Uit de bagagewagon werden wat koffers op het perron gesmeten, en daarna reed de trein weer verder. Tot verbijstering van de overgebleven passagiers.De trein reed verder naar Auschwitz-Birkenau en stopte op een zijspoor naast het nieuwe kamp. Later is het spoor uitgebreid en liep de spoorlijn tot in het kamp. Dat is het beeld dat we van de film kennen, maar dat was in 1942 dus nog niet zo." En tenslotte is er ook de film van Monarch zelf van 20 en 21 april 2018, van de lezingen en het leggen van de struikelstenen. De films zijn (naar keuze) te kiezen en vervolgens op een groot scherm te bekijken.

de familie Martens van de Heijenseweg

De foto links is van de familie Martens aan de Heijenseweg 89 in 1929. Ton Martens stuurde een mailtje eind oktober 2018:

"Een deel van mijn “roots” ligt in Gennep. Op de foto in de bijlage staan mijn opa en oma (huwelijk 1929) met de hele familie voor hun boerderij op de Heijenseweg 89. . Hubertus Martens en Helena Thoonen waren de ouders van mijn opa en destijds de eigenaren van de boerderij.  Arnoldus Martens is de man in het midden met naast hem zijn nieuwe vrouw Elisabeth Janssen (mijn oma) Johannes Martens (Ome Jan) ligt nog in Gennep op het kerkhof samen met Margaretha Bruns (Tante Greet). Binnenkort ga ik samen met mijn ome Hub (zoon van het echtpaar) proberen alle namen op de foto te identificeren. Een van de dames op de foto is “Tante” An.

Zij staat ook op een andere foto op uw website met de Landwachters op de Heijenseweg. 5 de pagina gennepenaren." 

Een ander mailtje kreeg ik van Fred Hulsman Bij het onderdeel Gennepse mensen deel 8 staan 2 foto`s van Marie Goossens (Gruus, Alden Tol) op de linkse foto op het terras is de linker persoon Hen Krebbers uit Groesbeek en de rechter Fred Hulsman(ondergetekende) toen uit Mook nu ook uit Groesbeek.

Gennepse bikkels
want het was guur en nat bij aanvang van de Martinusoptocht dit jaar, vanmiddag rond 17:00h op het Europaplein. Gelukkig konden de parplu's al snel dicht in de ondanks het weer grote groep kinderen en ouders. Echte bikkels dus. De tocht toog uiteindelijk naar de Groes, waar het verhaal van St Maarten werd uitgebeeld en verteld. De bedelaar die een stuk mantel krijgt om zich tegen de kou te beschermen. Daarna werd het vuur ontstoken. Na afloop konden de kids bij de bus van het gilde de traditionele tractatie afhalen. (Supermarkt Jumbo had het snoepgoed hiervoor ter beschikking gesteld. Heel mooi) . Ik heb een paar (sfeer) plaatjes gemaakt en later volgt ook nog een filmpje van de Martinusoptocht van 2018.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

www.gennepnu.nl Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken! Special struikelstenen