MC Limburgia

Ik kreeg (30 jan 2018) een mailtje van Hans Zeegers, dat hij motorclub Limburgia op de site miste. En daarin heeft hij gelijk. Maar aan deze omissie kan ik nu een einde maken, want Hans stuurde een paar foto's. Wellicht komen er nog aanvullingen en zijn er mensen die nog wat weten te verhalen over deze motorclub, die in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw Gennep "onveilig" maakte.

Hun clublokaal was "de koi" (van Arensbergen, nu anno 2018 "de Dragonder" en op de foto is een goed gevulde prijzenkast te zien. Hans vertelde dat deze bekers oa gewonnen waren door Hilbert Oldenhof, Toon Franken, Piet Vullings, Huub Knoops, Peter Roers, Wiel Siebers, etc.

MC Limburgia in 1972 met vlnr: Nols Simons, Hans Seegers, Sjang van Arensbergen, Huub of Henk Verpoort en Jan Venhovens.

Helemaal achteraan (met de hoed) staat Tonny Wilbers

MC Limburgia in 1972 voor de prijzenkast in "de Koi" (nu de Dragonder).

vlnr: Hans Seegers, Jan Venhovens, Sjang van Arensbergen, Nol Simons en Huub of Henk Verpoort

Het pasjes van Hans Seegers.

Wat me wel opvalt is dat de bloedgroep en huisarts blijkbaar vermeld moest worden.

Ook Wim en Jan van Riet waren actief bij MC Limburgia. April 2020 stuurde Wim me een mailtje met foto's:

" Ik zag op je site dat je ook een item hebt over MC Limburgia, de motocrossclub welke Gennep ooit heeft gehad.

Zelf ben ik ook lid geweest van Limburgia en ik herinner me dat als een hele mooie en gezellige periode. Het betrof de eind zestiger en begin zeventiger jaren. Wij werden destijds enthousiast gemaakt voor deze mooie sport door mannen als Hilbert Oldenhof, Toon Franken, Piet Vullings, Peter Roersch en Gerry Arts. Deze mannen gingen met een vrachtwagen van Franken transport naar de crosses en wij mochten als broekies mee. De meeste crossers uit Gennep kwamen van de Gennepse Hei of van het Voorhoevepark (de Balkan). Die buurten lagen destijds aan de rand van Gennep en de bewoners deden niet moeilijk als de motor een keer op de openbare weg werd uitgeprobeerd.  Ik herinner me nog dat Karel Goertz de administratie van de vereniging verzorgde en Tonny Wilbers (de lange) was jarenlang voorzitter. De feestavonden na de jaarlijkse cross in de Looi waren berucht en Tonny Wilbers was onnavolgbaar in de wijze waarop hij ons instrueerde de leeftijdscontroles aan de kassa gedegen uit te voeren. Gestart op een 50cc brommer ben ik al snel overgegaan naar de 250 cc klasse. Ik reed een Maico en zoals de meeste crossmotoren destijds was dat een door onszelf omgebouwde legermotor. Later heb ik nog met broer Jan in de zijspanklasse meegedaan. Dat was op een BSA Gold Star. Wij waren toen het jongste zijspanduo bij de GeLimBra. Dat was de "wilde"bond in Zuid-Nederland. MC Limburgia was aangesloten bij deze bond. Bijgaand wat foto's uit die tijd.

Ik reed op de Maico overigens met nr. 32 en op de BSA zijspan hadden mijn broer Jan en ik nr. 4. Ben zelfs nog in bezit van het originele gele Limburgia shirt. (met olievlekken) Ben alleen bang dat ik er niet meer in pas. Dat water in die watergeul tussen de touwtrekkers ging allemaal met de tractor en gierton. Af en toe werd tijdens de wedstrijd ook de crossbaan besproeid tegen de stof. De bulldozer van Teunesen stond paraat om vastgelopen auto's, tractoren etc los te trekken en af en toe de baan wat glad te schuiven.

Over het filmpje: Ik zie broer Jan van Riet en Ger Noij bij de kassa. Touwtrekkers Nol (nulleke) Simons (nu bekend van de HCV carnaval), Toon Sanders, Jos Reintjes, Sjaak van Schaijk, Jan Wessels, Jan van Riet en coach Harrie Teeuwen. Ik meen ook Hilbert Oldenhof te herkennen. Erg mooi om te zien.
De contributie was destijds 12 gulden per jaar. De crosses werden destijds druk bezocht en er waren inkomsten uit entreegelden en de verkoop van limonade en broodjes worst. Het circuit had MC Limburgia in bruikleen van de firma Teunesen Zand en Grind. In de Looi was toen een zandafgraving. Gennep en Afferden hadden de mooiste zandcircuits in de regio met flinke hoogteverschillen, springheuvels en vervaarlijke "knippen", en dat blijkt ook wel want nu zijn het prachtige natuurgebieden geworden waar je geweldig kunt wandelen. Eind jaren zestig was natuur en milieu echter nog geen issue. "

In het volgende korte album de foto's die Wim gestuurd heeft:

 

Een van de filmpjes die al gedigitaliseerd is door Paul is afkomstig van Jan en toont een motorcrosswedstrijd van MC Limburgia, de Gennepse motorcrossclub, die in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw furore maakte in Gennep. Het filmpje is hier en nu te zien.