De familie Smeets is welbekend in Gennep. Een telg van die familie, Sjef Smeets, heeft een serie afbeeldingen beschikbaar gesteld waarvoor we weer onder specials een apart web-album gemaakt hebben. Sjef heeft zelfs de moeite genomen alles netjes in te scannen en van bijschriften te voorzien, zodat het verhaal wat meer gaat leven. Een nieuw inkijkje in het Gennep van zo'n 40-50jr geleden. Met dank aan Sjef Smeets. (niet alleen voor het beschikbaar stellen, maar ook omdat het al erg netjes voorbereid was voor publicatie op het internet)

Kijk maar eens wat of wie of wat u nog herkent of kunt thuisbrengen. We laten Sjef Smeets zelf aan het woord. Veel plezier

Links: Een blik in de banketbakkerij van mijn vader, Dries Smeets. Dit zal ergens eind jaren 50 geweest zijn. Rechts is de ‘grote' oven zichtbaar waar onderin de rijskamer (waarvan deur open staat. Dat de bakkerij groot genoeg was om ook te spelen blijkt uit de step achterin. De fotograaf staat ong. halverwege de totale ruimte. Ik herrinner me dat wij als kind ook weleens mochten helpen, met name Sinterklaas tijd en Pasen. Met Sinterklaastijd mochten we helpen met het maken van fondantjes door het vullen van kleine rubber malletjes, laten afkoelen uit uitnemen en opnieuw beginnen. Met Pasen mochten wij weleens de chocolade vormen voor eieren of Paashaas vullen, laten harden, zijkanten even smelten en twee helften tegen elkaar plakken. Dat veel handwerk was, blijkt uit het ontbreken van een ‘machinepark'.

Midden boven Sjef Smeets, rechtsboven Dries Smeets. Onder Freddy Stroowinder. Noot Harm: volgens mij is de persoon linksboven 1 van de 2 meisjes van Stroowinder.

Een dagje dierentuin met: 1 - ??? 2 - IJsbeer 3 – Charlotte Smeets, mijn zus 4 – Ollie Smeets, mijn moeder 5 – Tante Willy, de overbuurvrouw, echtgenote van Vas Noy, de slager op de hoek Zandstraat/Nieuwstraat.6 Dries Smeets 7 Jos Noy 8 Nol Noy 9 - ??? 10- Dries Smeets, mijn vader 11 – Richard Smeets, een van mijn broers (correcties 7/8 door Ted Noij)

klas 4-5, 60-er jaren: 5-Harrie Smeets 10-Hr Dohmen 15- ?? van der Linder van de (dames)kapper 16-Hans Gubbels 17-Piet(je) Verhasselt van Verhasselt Mode 18-?? Heijs van de schoenenzaak Overige namen weet ik niet : Toevoegingen door Nellie: 1) Noij (?), 2) van Bergen, 4) van Driel 9) Wim Reijnen, 12) Rudi Konings, 15) vd Linden 20) Jan Jansen 21) Jan Roosenboom, 8) v Bergen (?), 18) Mark Heijs

Kleuterklas op de Doelen (bij de nonnen). In de zandbak: 8 is Danny Reijnen van de campingwinkel. 11 is Dries Smeets
Nog een foto van de kleuterklas bij de nonnen op de Doelen. 3 is Danny Reijnen, 4 is Norbert Gilissen van de burgemeester en 9 is Dries Smeets
Mijn vader bij het ijsloket. Wie de klanten zijn weet ik niet. De machine links werd het ijs mee gedraaid.
Sjaak Noij (van de slager) kan niet genoeg krijgen van de winter.
Volgens mij staat deze prent al ergens op de site. Links Modezaak Verhasselt. Het gehele witte gedeelte was vroeger het Patronaatsgebouw waar onder andere Sinterklaas kwam (voor de buurt).
Deze kwam ik ook tegen, weet hiervan geen details, wel is de trambaan nog duidelijk zichtbaar. En op de achtergrond langs het Petershuis zie je het transformatorhuisje dat naast het oude kerkhof stond

Mijn vader had veel plezier in zijn banketbakkersvak en etaleerde dat geregeld met kunststukjes gemaakt in suiker. De nodige arbeidsuren zijn in dit soort rariteiten gaan zitten.

Bovenstaand schuitjes zoals je ze destijds op menige kermis tegen kwam.
Voorbeelden van het suikerwerk dat Dries Smeets maakte.
Het winkelinterieur van de banketbakkerswinkel, gemaakt door ome Tonnie van de Heijenseweg. Het fraaie decoratieve schilderwerk kwam ook terug op de bedden bij ons thuis, die ook door hem gemaakt zijn.

Zo zal het pand eruitgezien hebben toen mijn ouders het kochten. Dit zal rond 1952 zijn. In de aanbouw was de banketbakkerij. Boven en onder het raam stond de slogan:“Des landman's hoop en noeste vlijt, wordt hier tot heerlijkheid bereid”.

IJs werd toen ook al gemaakt. Links is het pand van Hendriks de groenteboer en de zonnewering is van Gerrits de bakker, waar nu Jan (van den Ende) de Kapper zit.

Na enkele jaren werd de banketbakkerij uitgebreid met een lunchroom om weer enkele jaren later helemaal te verdwijnen en er uitsluitend de lunchroom overbleef. In het raam zie je ook nog de ijsmachine. Boven de lunchroom hadden wij bij gebrek aan een tuin onze speelruimte/terras. Deze foto dateert uit ong. 1958-‘59. Duidelijk is op de foto de vernieuwingsdrang te zien. Ook Hendriks heeft de nodige verbouwing aan zijn pand uitgevoerd. Helemaal rechts heeft Hendriks zijn achterom, er zijn nog enkele kratten van het groentetransport zichtbaar. Droste, Rivella en Heineken hebben overleefd maar Perl is niet meer.

1965. Buiten voor de lunchroom

Lange tijd heeft het pand als restaurant gefungeerd.

Onze speelruimte/terras is hier opgeofferd voor woonruimte zodat de gehele verdieping royaal ruimte bood aan een gezin met 6 kinderen.

Dick Willems, voorheen uitbater van “The Old Inn” heeft hier onder andere de Gennepse jeugd vermaak geboden door een cafe/kroeg/bar “de Vijf” te beginnen. Deze foto zal van ergens eind jaren 60, begin ‘70 van de vorige eeuw zijn.
Nadat de horeca vaarwel gezegd is, word het pand grondig opgeknapt en van een vernieuwend jasje voorzien. Dit gebeurd in ong. 1974. Het is duidelijk dat dit een aanzienlijke verfraaiing van het aanzien is. Jan de Kapper is inmiddels in Gennep gearriveerd. Te zien aan het nieuwe gele markies. Het witte pand is het voormalig woonhuis van dokter Gunneweg, waar hij ook zijn praktijk had (ingang om de hoek in de Houtstraat).
In 1975/'76 trok de familie Smeets weer terug op het nest. De ruimte beneden werd verhuurd en boven werd gewoond. Deze foto dateert echter van recentere datum. Het verkeer is inmiddels uit de kern van Gennep verdwenen net zoals de karakteristieke bestrating uit vroeger jaren (Noot Harm: toen werden er meubels verkocht. Ikzelf heb er in 1979 nog mijn bed en kast gekocht. In de 80-er jaren werd er een drukkerij (soort copy-shop) gevestigd.

En nu dus Xieje: Sjef Smeets vervolgt:

Vandaag de dag (2005) is het pand weer in ere hersteld voor zover het het gebruik betreft. Sinds enkele jaren kan men hier weer genieten van een heerlijk kopje koffie al dan niet met een stukje gebak. Heeft men een grotere honger is dat ook geen probleem. De kaart biedt volop keuze om een lawaaiige maag het zwijgen op te leggen.

Bombakkeskrant in 1982. De buurtvereniging van de Zandstraat bestaat 30jr. De inhoud spreekt voor zich.

Deze en de foto hiernaast zijn met een tussenpoos van 1-2 jaar gemaakt. De personen (en nummering) zijn dezelfde: 1 = Opa (Joseph) Smeets Hoofdonderwijzer te Ottersum 6 = Harrie Smeets 2 = Oma (Bertha) Smeets-Klerckx 7 = Griet Smeets 3 = Zus (Maria) Smeets 8 = Jules Smeets 4 = René Smeets 9 = Sjef Smeets 5 = Tonnie Smeets 10 = Dries Smeets

1 = Opa (Joseph) Smeets Hoofdonderwijzer te Ottersum 6 = Harrie Smeets 2 = Oma (Bertha) Smeets-Klerckx 7 = Griet Smeets 3 = Zus (Maria) Smeets 8 = Jules Smeets 4 = René Smeets 9 = Sjef Smeets 5 = Tonnie Smeets 10 = Dries Smeets

Oma Smeets met haar 11 kinderen, vlnr (staand): tante Z us (Maria), Heeroom George, Oma zelf, tante Greet, Ome Tonnie (van de Heijenseweg), Ome René, Heeroom Harrie; vlnr zittend:

Dries (mijn vader), Ome Sjuul, ome Frans die later in Gennep het plein voor het gemeentehuis maakte/ontwierp, tante Trees en Heeroom Sjef. (Deze foto dateert van augustus 1950).

In de zomer was er altijd wel een moment voor ontspanning. Een belevenis om naar de Maas te gaan pootje baden.

Voor het geval je graag de namen wilt weten, vlnr:

George, Harrie, ons pap (Dries Smeets) Dries, Richard en ik (Sjef).
Ons mam (Olly) ging natuurlijk ook mee. Op de achtergrond is loswal met los/laadvoorzieningen nog zichtbaar
Samen een zaak beginnen betekent natuurlijk ook samenwerken

Op de trouwdag van mijn ouders was het natuurlijk ook voor Ome Sjuul (broer van mijn vader) een feestdag. Hij wordt opgetuigd als volgende bruidegom. De man links achter hem, die hem op zijn hoge hoed tikt, is ‘ome' Harrie Paes. De man die de Paesplas zijn naam gaf vanwege de baggeractiviteiten aldaar. Mijn vaders zus, Maria - maar in de familie zoals destijds gewoonte was - tante Zus genoemd, heeft bij ome Harrie gewerkt als huishoudster/gouvernante.

Zijn zoon Jan Paes heeft lange tijd in Gennep gewoond aan de Markt
De familie van mijn moeder kwam regelmatig op bezoek, toendertijd nog op de bromfiets. Dit zal ongeveer in 1957 geweest zijn. De blonde peuter is Richard Smeets.
Ondanks dat we thuis een ‘zaak' hadden was er toch wel tijd om ons op de fiets weg te brengen, meestal naar de Heijenseweg, naar Ome Tonnie. Want daar hadden we neven en nichten met wie we op de Gennepse Hei konden struinen
De oude kerk in Gennep was vernield in de oorlog. Toen mijn ouders trouwden was nog geen nieuwe kerk gebouwd. Er werd dus in de noodkerk getrouwd bij het station. De noodkerk stond tussen waar nu Sjaak Vreede is en de Spoorstraat.
Op de Heijenseweg werd ook getrouwd. Later heeft ome Tonnie dit huis van Opa en Oma Smeets gekocht
Het interieur van de noodkerk, kompleet met lakens over de communiebank. Tijdens de ontvangst van de heilige communie diende je handen onder dit laken te worden geschoven (ik denk om te voorkomen dat er stukjes van de Heilige Hostie op je handen zou komen).
Opa Smeets in de Torenstraat. Hij loopt hier in de richting van de kerk/het kerkhof. Achter hem rechts is het klooster/bejaardenhuis te zien, links van hem de winkel –met boogdeur- van de fotograaf (naam ben ik kwijt) die daar toen zat.

Klas 4 of 5, 1964 (Martinusschool)

1 - Maarten Schenk 11 – Sjef Lamers 21 – Tonnie van der Velden 2 - (jullie) Jos Teunissen 12 – Martien Schaap 22 – Toon Sanders 3 - Pieter Snijders (zoon van Sinterklaas) 13 – Piet Smeets 23 – Joop Peters 4 - Kees Teunen (kwam uit Amsterdam) 14 – Huub Kraus 24 – Louis Omloo 5 - Wim van Riet 15 – Tonnie Vos 25 – Sjaak Roosenboom 6 - Jan Thissen 16 – Giel Schim 26 – Jan Nillesen 7 - Vonnie (Fons) de Rütter (De Kluut) 17 – Mark Steinmann (Genneper Molen) 27 – Willie Coumans 8 - Henk Reijnen 18 – Louis van Rens 28 – Henkie Vervoort 9 - Robbie Berends (DAF-garage Heijenseweg) 19 – Albert Schoenmakers 29 – Cor Thissen 10 - Hans Reijnen (Campingzaak Zandstraat) 20 – Ger Noij 30 –André van der Vleuten

Klas 6, 1967 Martinusschool.

1 Wil? Franken 2 Pierre Sophie 3 Gerard Jacobs 4: Rik Wouters, 5 Wim Dimmers 6 Hans van der Zeeuw 7 Cor Witjes 8 Richard Smeets 9 Theo Hoefs 10 Matthieu Simons 11 Wim Jetten 12 Erik Reijnen 13 Peter Kleine 14 Gerard Müskens (nu apotheker) 15 André Bögels 16 Gerrie Daemen 17 Hans Thijssen 18 Ben Janssen 19 Peter Rutten 20 Henk Heys. Onderwijzer is Heer Dohmen. 21 Karel Derks 22 Cor Meussen 23 Jan de Jong 24 Corrie Grutters 25 Sjang van Arensbergen (nu juwelier)

(Toevoegingen door Nellie)