Er zijn twijfels geuit of de woning in het album van HJ over 1948 (LINK) daadwerkelijk Emmastraat 18 betreft. Ik heb nu de hand gelegd op de schadetekening en wederopbouwplannen uit november 1947 en deze ingescand. Het onweerlegbare bewijs!

De foto waar het om ging. Is dit inderdaad Emmastraat 18 en is Emmastraat 16 (waar nu dhr Aarnoutse zijn dierenarts praktijk heeft) verwoest.
Het bewijs: de legenda van de schadetekening.
Hier de beschadigde voorgevel.
De 2 onder 1 kapper is bij het herstel wel volledig aangepast. De eindschilden van het dak verdwenen, de dakkapellen werden verplaatst, het afdak boven de voordeuren verdwenen en het dak van de erker werd van hout ipv zoals oorspronkelijk beton. Tevens werd de gehele voorgevel opnieuw opgetrokken. De toiletten werden van naast de voordeur naar onder de trap verplaatst.
De plattegrond, waar duidelijk aangegeven is dat Emmastraat 16 volledig verwoest is.
De achtergevel, voor zover nog aanwezig.

In januari 2015 legt Frank (die inmiddels met Nellie) in het huis Emmastraat 18 woont, contact met de dochter en de zoon van dhr Wilbers, de kleermaker, die de huizen Emmastraat 16 en 18 in de jaren 30 van de 20e eeuw heeft laten bouwen en ook heeft laten herbouw na de verwoestingen van de 2e wereldoorlog. De familie Wilbers heeft tot aan 1975 op Emmastraat 18 gewoond, waarna het voor 105k verkocht is aan de fam Peters.

Op za 24 jan 2015 zijn Riet en René op visite geweest in hun oude huis en hebben toen ook wat oude foto's mee gebracht.

Net na de bouw eind jaren 30 vd 20e eeuw
de familie vóór Emmastraat 18
Beeld bij terugkomst in 1945. Emmastr 16 verwoest, Emmastr 18 zwaar beschadigd
maar al snel wordt het dak provisorisch gedicht
de kinderen Wilbers voor de verwoeste erker
in 1948 wordt de voorgevel van 18 herbouwd
idem
nadat in 49/50 ook Emmastraat 16 weer herbouwd is, ziet het er dan zo uit (gefotografeerd vanuit de Tulakker)
René en inge op de binnenplaats
poseren voor 18
René test de luchtbuks in de tuin
Plaatje van rond 1960
en dit is kleermaker Wilbers in actie in zijn werkplaats achter Emmastraat 18. In 2015 is het de woonkeuken van Frank en Nellie
 
ca 1978: Emmastraat 18 met Geert Peters, Marc keijsers. meisje vd kamp, en Olga en Harrie Peters
nog wat foto's die al op deze site staan

Voor de oorlog. Dhr Wilbers op de fiets voor zijn huis

Emmastr 16 ligt nog plat

1958

1958

voor de oorlog
en eind jaren 40
Om eea compleet te maken wat luchtfoto's uit oktober 1944, 1949 en 1954
en tenslotte als afsluiting hoe het er in 2014 uit zag

Nellie en ik hebben het huis in het voorjaar van 1983 gekocht, net voor de geboorte van onze oudste dochter Nellie en we hebben er gewoond tot 7 juli 2014. Frank en Nellie (diezelfde) hebben het stokje over genomen. We hebben er 31jr met heel veel plezier gewoond en dachten dat we er oud zouden worden totdat ons huidige huis ineens voorbij kwam. Het kan raar lopen.

Er is in die 31jr wel het een en ander aan Emmastraat 18 gebeurd. Alle electra is vernieuwd, alle waterleidingen, alle riolering. De CV is compleet vernieuwd, er is een nieuwe badkamer, een nieuwe keuken. We hebben een garage met stenen schuur aan de achterzijde (zijde Middelweg) gebouwd. Het dak is geïsoleerd, de spouwmuur is geïsoleerd, het platte dak is vernieuwd en geïsoleerd. Zowel aan de voorzijde als de achterzijde zijn 2 grote nieuwe dakkapellen gemaakt. Bijna alle ramen zijn van elektrische rolluiken voorzien. De gehele begane grondvloer is vernieuwd, geïsoleerd en van een betonvloer met vloerverwarming voorzien met daarop Noorse leisteen. Alle glas is HR++, de voorgevel en de achtergevel zijn voorzien van nieuw voegwerk (met knipvoegen), de voordeur is vernieuwd, alle plafonds zijn vernieuwd, op de 2e verdieping zijn 3 kamers gemaakt, de bloembak en entree zijn vernieuwd en dan vergeet ik nog het een en ander. Maar het was het waard. Het was en is nog steeds een schitterend huis, dat dus in de loop van de jaren het een en ander heeft meegemaakt.