Gennepenaren (album 8)

  link naar vorige albums:(album 7)  (album 6)  (album 5)      (album 4)     (album 3)    (album 2)       (album 1)

Gennepse Mensen deel 8:

Ik ga verder met de nieuwe verzameling Gennepenaren, album 8 alweer. Kent u mensen op de foto's of weet u iets over de achtergrond of anderszins leuke wetenswaardigheden? Stuur dan een mailtje, zodat ik die informatie erbij kan zetten.

Lieske van de Sèwiet

Vroeger kreeg je zondagsgeld en geen zakgeld als nu in 2020. En dan was het zondagochtend (na de mis) op naar Sèwietje in de Houtstraat. Dat was ook de enige winkel die ook op zondag open was. Onvoorstelbaar tegenwoordig. In 2020 heb je zo ongeveer overal vergunning voor nodig en zelfs een omgevingsvergunning met welstandsadvies voor het informatiebord bij de Joodse begraafplaats. Toen kon dat blijkbaar nog zonder al te veel "gezeik".

Bij Sèwietje moest je natuurlijk eerst de etalage bekijken, wat er was voor je dubbeltje of kwartje. En dan naar binnen. Lieske en soms haar vader, dhr van Dijk, stond achter de toonbank voor al die potten waar het snoep in zat. De bedragen gingen nog in centen, totdat je 10ct of 15ct of 25ct op waren en je met een rijk gevoel weer naar buiten stapte. De foto's zijn van de vroeger kapper van de Linden.

Zandstraat 9: daar was de electrazaak van Herman van Duuren. Op de foto rechts de hele familie met van links naar rechts: Carla, Herman, Gerrie, Gérard, Cor, Wim, Joop en Chris van Duuren

Ik trof vandaag (woensdag 8 juli 2020) deze 2 Gennepenaren samen op een bankje aan. Theo Gartsen en Gradje Noij, samen 150 jaar. Aan het mijmeren over verleden, heden en toekomst in Gennep. Ze zitten niet ver van hun geboorteplek. Gradje is geboren in het pand achter hen, waar ie later zijn winkel had (het Zuivelhuis) en Theo is geboren aan de overkant, boven café Gartsen, ofwel de Zandpoort, op de overgang tussen Zandstraat en Spoorstraat.

zomer 2016: 3 Gennepse (oud-)ondernemers gezamenlijk op een bankje voor de toenmalige Rabo-bank op/bij de shared space en bekijken de verkeers-chaos.

Sjang Giesbers aan het werk in zijn timmerwerkplaats aan de ZuidOostWal in Gennep (foto afkomstig vn kleinzoon Hans van Piet van Sjang)
Op 6 juli 1968 trouwde Tonny Wilbers
en dit is Tonny met een corona masker op 13 november 2020 (facebook foto van Tonny)

De relatie van de nieuwe burgemeester met Gennep wordt ook steeds meer duidelijk en het houdt verband met een schoester in de Emmastraat...... Een album met foto's van Ton Teunissen staat op deze website. Daarom ook hier een link naar dat foto-album: special van Ton Teunissen

 

Tonny Wilbers stuurde me 14 jan 2022 een foto uit 1936. Hij meldde: "Deze foto gekregen van de vriendin van Toon Franken ( Coby ) , huwelijk van Marie en Thij was  op 9 juni 1936, kiek mar wèr wa ge d,r mit duut, gr. De Lange"

Wie weet kent iemand nog namen.

In de zomer van 2000 vierde deken Huisman zijn gouden priesterjubileum. Naast een groot feest en een ballonvaart was er als cadeau voor de deken een pelgrimstocht naar Rome. Een bedrag van NLG 1050,= was voor deze tocht ingezameld en was hem cadeau gedaan door de vrijwilligers van de parochie St Martinus. De deken ging daadwerkelijk op pelgrimstocht naar Rome en mocht in november 2000 de afsluiting van het heilig jaar in de St Pieterskerk in het Vaticaan meemaken in aanwezigheid van de paus, paus Johannes Paulus II.

En dat niet alleen, hij mocht op de foto met de paus en deze schudde hem zelfs de hand, tot grote blijdschap van de deken, zo is te zien op de foto.

De foto links dateert uit januari 1970 en laat de opening van het net nieuwe overdekte zwembad van Gennep zien. De foto is afkomstig van Wil Brouwers. Wil Brouwers zelf is het jongetje linksonder op de foto. We zien burgemeester Gilissen het lint doorknippen. Op de achtergrond zien we 3 heren. Van links naar rechts zijn dat dokter Gunneweg, dan mijn eigen vader Frans Teunissen (was toen directeur gemeentewerken) en vervolgens (gedeeltelijk achter het hoofd van Gilissen) zien we de toenmalige wethouder Christ van den Broek.

Het overdekt zwembad kwam precies op tijd, omdat het openluchtbad aan de Paesplas weg moest vanwege de aanleg van de rondweg om Gennep. Badmeester van Dael ging toen naar Sliedrecht.

Maar om terug te komen op de foto: ik heb even gezocht en kwam toen een erg leuk krantenbericht tegen. Blijkbaar had wethouder Christ van den Broek in 1969 tegen de gemeenteraad gezegd, dat het zwembad binnen een half jaar gereed zou zijn. Dat leidde blijkbaar tot een weddenschap tussen wethouder van den Broek en gemeenteraadslid Jan Linders, die dat niet geloofde.

"Als dat zo is (bad klaar binnen half jaar) dan kom ik in zwembroek naar de opening om een baantje met u te zwemmen" sprak de dikbuikige supermarkteigenaar. Deze uitdaging nam de wethouder aan.

Wethouder van den Broek is op de foto te zien, maar in kostuum. Jan Linders staat niet op de foto. Wellicht lag Jan al in zwembroek in het bad te wachten. Maar ik vermoed dat de weddenschap wel op een andere manier opgelost zal zijn.. :-) (misschien wel 1 minuut gratis boodschappen of zo). Kent iemand dit verhaal?

 

Gemengd Koor en Symphonie Orkest rond ca 1950.  Net onder andere: Mien van Os ,Diena Konings,Vic
Heesen, Doortje Noij zus van Fas, Sientje Andriessen, Griet van Zwamen,Eed Felling, Koosje van Zwamen, Zus Leuben, Jetje Janssen van M&N,Miets Noij,Jan van Rens onderaan en Truus Smeets.

Op 3 mei 2017 mailde Joep Smeets: dat is Zus Smeets (en dus niet Truus)

 

Begin 50e jaren. Uitstapje naar Nonnenwerth Duitsland van het Symfonieorkest uit Gennep

Links Sjen Bartels (Heijenseweg), Trees Smeets Gerrit Hennisen, (winkel op hoekje Niersstraat-later Mooren), Mien van Os.

(Gerrit had oorspronkelijk het winkeltje aan het Grunewald nu Weijers.
Begonnen met koloniale waren. Hij heeft de zaak verkocht en is nog enige tijd naar Ned. Indië geweest).

Joep Smeets mailde op 3 mei (2017): het is Zus Smeets. Bij het uitstapje staat ze tegen de zuil. En mijn buurman van vroeger Sjen Bartels kan alleen maar de man met de pet zijn onderaan de foto.

Een foto van inwoners van het bejaardenhuis zo rond 1950-1955. Henk wist een paar namen: links Mevr Bronsink derde is Mathis Franken met vervormde voet, naast hem Bronsink, 2e van rechts Hannes Konings Milsbeek en 3e rechts Mantje Klaassen, Picardie

Deze film en ook veel ander uniek filmmateriaal heeft Gennep te danken aan de familie Jetten. Een foto van deze familie mag dan ook niet ontbreken op deze website en is ook toegevoegd aan de albums Gennepse mensen. De foto is afkomstig van Gérard van Duuren en gescand door de "lange".

Dick Jetten leverde de informatie bij deze foto:

"Deze foto is in 1933 genomen bij gelegenheid van de 25 jarige bruiloft van Dries Jetten met Dien Jetten-Van Bergen (Dien van Nöl van het hotel) Dries was de eerste automobilist van Gennep en had zijn autobedrijf  in de Zandstraat.

Achter het paar staan hun vier zoons, VLNR: Gerrit (werd kruidenier, later groothandel), Nol (huisarts in Boekel), Piet (Auto Jetten Boxmeer) en Jan (Auto Jetten Gennep) "

 

Smid Loeffen: U vraagt zich misschien af, wie is nu weer die smid Loeffen?

Smid Loeffen, was een Gennepse smid met een smederij in de Zandstraat. We kennen hem vooral van het waterrad dat hij voor de Gennepermolen gemaakt heeft aan het eind van de 19e eeuw en waarvoor hij vol trots poseert met zijn voorhamer in augustus 1899. Want toen werd het waterrad in bedrijf genomen. De foto is gemaakt door de Gennepse fotograaf Perolles en beschouw ik zelf echt als een van zijn mooiste foto's. Want tel maar eens hoeveel mensen (min of meer herkenbaar op die foto staan)

De hele foto van de Gennepermolen, met ook de sluiswerken in de Niers, de oude Martinuskerk met de huisjes (en kroeg) ervoor en ook de Niersstraat, staat hieronder. Deze foto is nu, anno 2016, dus 117 jaar oud. In 2016 zouden we dat waterrad graag in ere hersteld zien, maar dat is anno 2016 te duur. Als u op de Niersbrug staat, dan kunt u in de gevel van de Gennepermolen nog zien waar de as van het waterrad gezeten heeft. Naast de hoogwater-indicaties van 1926, 1993 en 1995 is op die plek dus nog meer te zien.

Smid Loeffen heeft ook het vak geleerd aan Nöl Wilbers en zo komen we ook aan beide foto's hieronder in het midden en rechts. Op de foto in het midden staat moeke Loeffen (de vrouw van..) met Nöl Wilbers. Op de foto rechts zien we de Zandstraat in waarschijnlijk 1946. De smederij heeft het oorlogsgeweld niet overleefd. Maar omdat al het puin is opgeruimd en de panden provisorisch zijn hersteld, vermoed ik dat het 1946 moet zijn geweest. De vlaggen zijn wellicht voor de viering van 1jr bevrijding. De foto van moeke Loeffen en Nöl Wilbers zijn aan de achterzijde van het gat in de Zandstraat en dus in de Oliestraat gemaakt.

bovenstaande foto is afkomstig van Henk Hoesen en toont de bewoners van de Maasstraat voor WOII. Ik heb de foto gekregen via Tonny Wilbers. De mensen op de foto zijn:

Bovenste rij van L naar R : Riek Wouters-Bert Surig-Loet Achterberg-Marie Wouters-Zus Hoesen Wouters-Jan Surig-Door Roosenboom-Mia Hoesen-Tilla Hoesen. Onderste rij: nr. 1 en 2 onbekend-Theo Hoesen-Henny Rosenboom-Loek Hoesen-Bert Surig-laatste 2 ook onbekend. ( Hoesen Slagerij  was er toen in de Maastraat). Op de foto rechts staan de namen ook op de foto.

deze foto toont de familie Kets, uit de Burgemeester Woltersstraat zo rond WOII. Op de foto rechts de namen. Op de achtergrond zien we op de foto het huis van de fam van Leeuwen aan de Spoorstraat. De foto is afkomstig van Pieter Bleyleven en gescand door "de lange"

Gennepermolen bij de oplevering van het waterrad in augustus 1899

Op de foto de jubilarissen: vlnr: Mary Reintjes-Peters, Pastoor Kessels, Willemien van Duuren-Takken, Truus Kersten-Bijleveld, Clemens Roland, Jos van Duuren, Carel Bos, Joke Noij-Elbers, Frans Welles, Nellie Lamers, Coen Ploum.

Frans Jansen en Dory Korstanje-Artz waren verhinderd

 
Op de jaarlijkse vrijwilligersdag van de Norbertus en Martinusparochies op zondag 6 november 2016 werden de jubilarissen (25jr of meer vrijwilliger) in het zonnetje gezet. Ook werd officieel afscheid genomen van dhr Coen Ploum (geheel rechts). Hij was medeoprichter van de St. Norbertuskerk in zuid en was jarenlang kerkbestuurslid bij Norbertus èn Martinus. (dhr Ploum is oud leraar Hezelandcollege Gennep). Maar hij doet nog steeds werk op de achtergrond
 
Wie natuurlijk niet mag ontbreken is Drieka van café de Kröt. Links is de tante van Fons Rievers( Drieka van de café Kröt of Kreut ) , dan Kloas Vermeulen ( schoenmaker ) de vader van Jan Vermeulen en daarnaast de vader van Michiel ( Giel ) Gijs Bezemer. Op de achtergrond staat de wagen van Hub Timmermans met Heineken erop, Gijs was de chauffeur bij Timmermans ( voor de deur van Café Bouman, want die hadden geen Heineken !!!!!! )
Ger Mauriks ( woonde toendertijd boven Verhasselt op de Markt ) en rechts is de “STER”  slagersknecht ( Basten ) bij Hoesen Slagerij in de Maasstraat ( alom bekend toendertijd met zijn uitspraak van : De Ster ziet God , de Ster spreekt met God !
ziekentriduum in hotel de Kroon We zien oa deken Jansen en kapelaan Schampers (zo te zien staat links de bisschop van Roermond)
Op deze foto van het ziekentriduum in de zaal van hotel deKroon (1953?) zien we enkele prominente Gennepenaren welke achter in de zaal van De Kroon staan helemaal achterin bij de schuif/draaideuren van toen. !!!! Piet Peters ( de Knip )-Martens ( gem. secr. ) – van Hout uit de Middelweg (PTT) – Adriaan Trienekens ( koster) . De tweede persoon van links die in bed ligt is Dhr. Reinders die woonden toen in de Loodsstraat; een dochter is getrouwd met Wim van Duuren
ziekentriduum in hotel de Kroon
ziekentriduum in hotel de Kroon
1963 bij Jan Linders, opening van de "alles voor uw ega beurs". Met oa burgemeester Gilissen. Mijn eigen moeder Annie Teunissen staat links van hem. Jan Linders zelf staat helemaal links
pa Wilbers (van de "lange") vol trots bij zijn eerste auto, die hij bij garage Mestrom in Nijmegen gekocht had voor de toen kolossale prijs van Fl 3912.04, een MINOR.
Ton Teunissen en Otto Hendriks (juli 2016) Ton:: " Vorige week zijn we naar de Vierdaagse in Gennep gaan kijken en hebben daar leuke contacten gehad, die ons hebben bijgepraat over de goede veranderingen in Gennep. Hierdoor hebben we besloten om deze week terug te gaan naar Gennep om het Genneperhuis en de kerktoren te bezichtigen en tevens per fiets de omgeving nog eens te verkennen. Dit omdat we na de dood van vader in 2011 bijna niet meer in Gennep waren geweest. Trouwens op de site van Gennep zag ik je adres in de Steendalerstraat. Ben je verhuisd? Nadat we het Genneperhuis hadden gedaan en via de Drie Kronen via de Niersstraat reden om daar wat te drinken, kwamen we in contact met 2 vrouwen en haalden wat herinneringen op aan de tijd, dat ik ook in Gennep woonde. Komt daar een man aan, die me bekend voorkwam. “Dat is mijn man.” zei een van de vrouwen. Hij kwam me wel erg bekend voor en ik vroeg dan ook aan hem, of hij Otto Hendriks was. Dat bleek het geval. Hij woonde vroeger op de Duivenakker. Samen hebben we op de kleuterschool en op de lagere school bij elkaar in de klas gezeten. Sinds 1960 heb ik hem nooit meer gezien. Hier staan we voor de oude winkel van hun dochter, die nu hun winkel in de oude zaak van ‘t Hoekje hebben geopend.
1954: Maria Sterre der Zee processie.
de namen van de misdienaars

 

Van "de lange': een foto van zijn vader Arnold (Nöll) Wilbers, met naast Arnold: Arie van Bree ( tabakswinkel Zandstraat 44 ), Herman van Duuren (elektro Zandstraat 9) en Jan van de Logt ( 50 jr. monteur bij Garage Jetten en die woonde boven Het Geveltje in de Zandstraat). Tonny noemt het viertal gekscherend zijn "ondernemingsraad" in die tijd .
Rechts de winkel van Arnold en later Tonny in de Zandstraat.
De fam Wilbers: kermis 1946 met op de achtergrond de Mallemeule en pand Rievers ( Geveltje ) en op de foto's staan van links naar rechts: tanta Dina uit Mill, dan Tonny Wilbers (1941), Theo Wilbers (1938) dan Tante Ton Hendriks ( zuster van moeder Wilbers uit Mill ) dan Gerrie Wilbers (1943) en dan Mimi Lamers ( van de Kroef Panoven Ottersum ) was bij de fam Wilbers in het huishouden want moeder Wilbers was in Barneveld bevallen van dochter Elly ( 1945 ).
Juli 2016: broer en zussen dag van de kinderen Wilbers, deze keer in Veghel bij Gerrie. vlnr: Ria-Elly-Gerrie-Theo-Marianne en Tonny
Hieronder een aantal mensen die natuurlijk niet mogen ontbreken in de gallerijen van Gennepse mensen. De foto's zijn uit 1983 en afkomstig van "de lange"
Henk van de Lest, die samen met broer Jan het Gennepse Supertex deed groeien en bloeien. Maar hij was ook een begenadigd spreker die regelmatig in de ton stond op zittingsavonden van Bombakkes
En daar trad natuurlijk ook altijd good old Teun Metselaars op
Evenals vaak Piet Verhasselt
De eregasten hadden het in ieder geval prima naar de zin. Ondermeer deken Gelissen en Harrie van Arensbergen (Harrie de Koi)
In de albums Gennepse mensen mag Marie van d'n alde Tol aan de Nijmeegseweg natuurlijk niet ontbreken. Henk stuurde deze 2 foto's. Marie, die eigenlijk Marie Gruus heette leefde van 1895 tot 1971 en was een tante van de vrouw van Henk. Willem in het gastenboek corrigeerde mij: " Marie van den alde Tol , Marie van Jan Goossens, Marie Gruus , en ze had nog meer namen ,maar haar naam was Marie Hubers - Goossens". Beide foto's dateren van 1968. Oktober 2018 ontving ik een mailtje van Fred Hulsman: Bij het onderdeel Gennepse mensen deel 8 staan 2 foto`s van Marie Goossens (Gruus, Alden Tol) op de linkse foto op het terras is de linker persoon Hen Krebbers uit Groesbeek en de rechter Fred Hulsman(ondergetekende) toen uit Mook nu ook uit Groesbeek.
Van "de lange" (Tonny W) komt de foto links. Zijn opa staat er op, maar de andere mensen zijn nog onbekend. Wellicht dat een van de kijkers kan helpen. "De lange" schrijft: " Beste Harm, heb een foto gevonden waarvan ik maar 1 naam weet en dat is mijn OPA Th. Wilbers geb. 1873- overl. 20 juni-1945. Hij is de 2e pers op de bank van Rechts naar links. Foto is genomen bij de nonnen in Gennep waar mijn Opa werd verpleegd. Hij is direct na de bevrijding overleden. Er zitten enkele personen op welke ik duidelijk herken maar geen naam van weet. Probeer eens meerdere namen te ontvangen via Gennepnu.nl.  Het zullen wel wat oudere Gennepenaren moeten zijn die hier iets van herkennen. ik laat me verrassen."

De foto links is ook van "de lange". De foto toont de Beltmolen die op de Heijenseweg gestaan heeft met daarvoor een aantal Gennepenaren.

Op dezelfde foto (rechts) heb ik er de nu bekende namen bijgezet.

Over deze molen: Op 1 september 1926 behandelt de gemeente Gennep een aanvrage van Ger. Jacobs uit Milsbeek-Ottersum, molenaar en molenbouwer, tot het oprichten van een windmolen. Hij krijgt 18 september d.a.v. de vergunning en mag aan de Heijenseweg op de Logterheuvel een molen bouwen mits “……de afstand van den beerput tot den welput minstens 6 M bedraagt en de grondkeerende muren eene dikte hebben van tenminste 0.33M.” Jacobs bouwt de stenen beltmolen, een buitenkuier met niet gestroomlijnde ijzeren wieken en een vlucht van 24 meter. Hij gebruikt daarbij onderdelen van zijn ontmantelde windmolen aan de Oude Molenberg (nu; Ovenberg) te Milsbeek. De Logtermolen steekt 11 m boven de heuvel uit, heeft muren van 33cm dik en een houten kap bedekt met geteerd asfalt. Deze molenbouw getuigt niet van een grootse toekomstvisie, want binnen tien jaar komen de maalactiviteiten al stil te liggen (sept. 1935). Motormaalderijen in Gennep en Heijen zijn de korenmolen te machtig. Jacobs probeert eerst zijn terrein inclusief molen te verkopen aan de buurman, het sanatorium “Zonlichtheide”. Bij geen interesse aldaar denkt hij een koper te hebben in iemand die er een hoenderpark en zilvervossenfokkerij wil beginnen. Ook deze koop springt af. De wieken blijven stilstaan en het geheel gaat ten slotte over in handen van J.J. Jansen, een Gennepse handelaar in tractoren, fornuizen, kachels enz. De korenmolen “Logterheuvel” blijft in de oorlog werkeloos staan en dient in de weken dat Gennep in de frontlinie tussen geallieerden en Duitsers ligt (sept. 1944 – feb. 1945) als uitkijkpunt voor de Duitse militairen. Hij wordt doelwit van het Engels geschut aan de Brabantse kant van de Maas. Op 10 november 1944 's middags is de artillerie ingeschoten en blijft van de molen slechts een puinhoop over.

60jaar is de fundering overeind gebleven alsmede de contouren van deze molen. Ik meen dat deze niet al te lang geleden verwijderd zijn. Op de foto's hieronder een foto van deze fundering (foto uit 2006) en 2 ansichtkaarten met deze molen, waarop u ook kunt zien, waar deze molen gestaan heeft.

 

Ik heb me trouwens altijd afgevraagd waar die naam Pau Hop vandaan komt. Pau Hopp was de bijnaam van Paul Victor Janssen, de vader van Harry Janssen. Paul werd vaak Pau Hopp genoemd, waarschijnlijk om deze "Janssen" te onderscheiden van de vele andere Jans(s)en in Gennep. Peter zijn eerste vrouw heette Hopp en was de dochter van de schilder JV Hopp in de Maasstraat waarbij Peter op 19 jarige leeftijd introk om het vak van schilder te leren. In de volksmond werd Paul Victor Janssen vaak Pau Hopp genoemd. Abusievelijk denken veel mensen later dat dat de bijnaam van zijn zoon Harry Janssen was.

Marie-José (Simons-) Martens stuurde de foto rechts van de 2e klas van de Gennepse meisjesschool van 1925.

wist 2 namen van deze 2e klas uit 1925: Rij 2, tweede van rechts: Zus Voss-(Martens)
Bovenste rij: tweede van rechts: Mia Sluiters-(Bakker)

Wie (her)kent meer van deze jongedames?

Peter Roosenboom uit Eindhoven reageerde al: " Hallo Harm, Volgens mij, mijn zus Gemma en volgens Christa haar dochter is het meisje dat op de tweede rij van onder helemaal rechts zit, direct naast de zuster: Bep Roosenboom, Mijn tante. Ze is in 1917 geboren in Gennep, dus de leeftijd klopt. Ze is de dochter van Piet Roosenboom en Christina de Gier, die in die tijd een slagerij hadden op de hoek Zandstraat Emmastraat. Groeten, Peter Roosenboom,Eindhoven"

Ook Gennepse mensen, maar nu in 2015: Marcel van Schijndel (links) en Geert Spikmans (rechts). Ze hebben op de foto net de zilveren speld met oorkonde gekregen, uitgereikt door Jong Nederland vanuit het hoofdkantoor in Melick ter ere van hun inspanningen gedurende 25jr voor Jong Nederland Gennep. De speld met oorkonde werd uitgereikt in de Gennepse blokhut. Beide heren zijn trouwens ook prins geweest bij Bombakkes.

Bovenstaande foto is van de familie Martens aan de Heijenseweg 89 in 1929. Ton Martens stuurde een mailtje eind oktober 2018:

"Een deel van mijn “roots” ligt in Gennep. Op de foto in de bijlage staan mijn opa en oma (huwelijk 1929) met de hele familie voor hun boerderij op de Heijenseweg 89. . Hubertus Martens en Helena Thoonen waren de ouders van mijn opa en destijds de eigenaren van de boerderij.  Arnoldus Martens is de man in het midden met naast hem zijn nieuwe vrouw Elisabeth Janssen (mijn oma) Johannes Martens (Ome Jan) ligt nog in Gennep op het kerkhof samen met Margaretha Bruns (Tante Greet). Binnenkort ga ik samen met mijn ome Hub (zoon van het echtpaar) proberen alle namen op de foto te identificeren. Een van de dames op de foto is “Tante” An. Zij staat ook op een andere foto op uw website met de Landwachters op de Heijenseweg. 5 de pagina gennepenaren."