Koninklijk bezoek in Gennep

Na de zeer imposante koningsvaart op het IJ (het was er een stuk drukker dan vorige week donderdag), is er bijna een eind gekomen aan deze dag van de troonswisseling. Ik liet recent al foto's zien van het laatste koninklijke bezoek aan Gennep (afgezien van een bezoek aan de streekwerkplaats in 1968) dat ruim 60jr geleden plaats vond. Daarvoor was ook koningin Wilhelmina in Gennep. Direct na de oorlog bezocht zij het zwaar getroffen Noord-Limburg en kwam ook in Gennep. En daarvan hebben we zelfs een paar (levende) beelden, dankzij de Jetten-film van Gennep in WOII. De troonswisseling is een mooie aanleiding om die beelden nog eens te laten zien.

Kinderspelen op de Heijkuul
Onder een oranje zonnetje waren er vanmiddag natuurlijk ook de traditionele kinderspelen op de Heijkuul.
Koningslinde

Vanmiddag rond 13:00h werd de koningslinde "onthuld" door burgemeester Koning samen met Jacob van Tankeren, die er nog bij was toen in 1937 de Julianabank werd onthuld. Ook toen werd een boom geplant, die er nog steeds staat.

Het gezelschap was gelopen vanaf de Markt, vooraf gegaan door de heijense fanfare.

Gedecoreerden in Gennep

Op koninginnedag worden de gedecoreerden van Gennep ontvangen in de Raadszaal van Gennep en daarna is er een Gennepse bordesscene. De serenade werd dit jaar verzorgd door de fanfare van Heijen. Als u de "ridder" zoekt? Ridder Paul was er wel, maar had zich ergens op de achtergrond (linksachter) half verstopt.

Na de huldiging trok de groep voorafgegaan door de Heijense fanfare naar de Martinushof voor de "onthulling" van de koningslinde.

En de winnaar is?.... Pr. Beatrixstraat

Geen twijfel over mogelijk.

Niet alleen is een 33jr lange fout mbt de naam van de straat nu hersteld, koningin werd weer prinses, maar ook:

De Prinses Beatrixstraat is met afstand de best vlaggende straat van Gennep

Ridder Paul

Ridder Paul

Links: op vrijdag 26 april 2013 werd Paul Wessels Ridder in de Orde van Oranje Nassau

4 mei viering, 2e bericht

Hallo, Burgers van Gennep,

Hierbij ons 2e bericht; een aantal zaken hebben in de afgelopen periode hun beslag gekregen, om op 4 mei uitgevoerd te gaan worden.

- Na het indienen van de "Melding" van deze manifestatie bij de gemeente, hebben wij van de gemeente "het bericht van geen bezwaar" ontvangen. - Het St. Martinus-gilde heeft zijn medewerking toegezegd en zal de stoet vanaf de Markt openen. - De trompettist Jos Hendriks zal de "Last Post" blazen. - Een tweetal burgers zullen ieder een gedicht voordragen, t.w. Mw. R. Graat-Janssen en de Hr. P. Tunnesen. - De gemeente zorgt voor een vrije doortocht in de Niersstraat. Het Vrijheidsplein zal vrij zijn van onkruid en de vlaggemast, met daaraan de Nederlandse driekleur halfstok gehesen, zal geplaatst zijn. Mw. Voncken, wethouder en loco-burgemeester zal namens het gemeentebestuur een krans plaatsen. - Het St. Martinus/gilde zorgt voor een drie-tal verkeersregelaars. - De kerken laten hun klokken luiden. - De geluidsinstallatie van de Ottersumse parochie zal weer mogen worden gebruikt. - De directie van Veolia is verzocht hun chauffeurs te verzoeken  hun bus stil te laten staan om 20.00 uur; op dit verzoek is door de directie van Veolia nog niet gereageerd. Als aanhangsel treft u het tijdschema - programvolgorde aan. TIJDSCHEMA

Wij gaan ervanuit, net als vorig jaar, dat eenieder op het trottoir zal blijven en niet op de rijweg gaat staan. Al degenen op onze maillist verzoeken wij, de overige aanwezigen hierop te attenderen. Iedereen tot ziens op 4 mei 2013, op het Marktplein, of later op het Vrijheidsplein.

Met vriendelijke groet, Ine Mijnders en Adriaan de Kater
Feest en herdenken

As dinsdag, 30 april, is het abdicatie en kroning en vieren we feest. Op 4 mei wordt er weer herdacht. Zaterdag 4 mei, om 20:00h bij de Barmhartige Samaritaan. En ook dit jaar wordt het weer georganiseerd door het burgercommittee dat in actie kwam toen het gemeentebestuur verleden jaar de herdenking bij de Niersbrug wilde afschaffen. Maar ook hier is het bestuur op zijn schreden weergekeerd en zal dit jaar wethouder Voncken ook een krans leggen. Ik ontving van de organisatoren het volgende schrijven: Brief van committee.

Er is her en der veel discussie of ook de duitse slachtoffers herdacht moeten worden, zoals onder de duitse soldaten die op de foto links in sept 1944 op de Nijmeegseweg blij zijn om een paar appels te kunnen plukken. Een moeilijke discussie, zonder winnaars. Zoals een oorlog eigenlijk altijd zonder winnaars is.

Ik heb een albumpje gemaakt met wat foto's uit vooral 1945, die de puinhoop in Gennep en dan met name in de buurt van het spoor laat zien. Verwoesting alom. Maar er zit ook een advertentie uit oktober 1942 tussen, voor de kermis van dat jaar. 1,5 maand daarvoor zijn de 1e Joodse Gennepenaren op transport gegaan om in Auschwitz vergast te worden. Kermis ging door. Triest, maar misschien ook maar goed, want het leven moet doorgaan.

Wel moeten we stilstaan, en daarvoor is het moment as zaterdag 4 mei om 20:00h bij de Barmhartige Samaritaan. Klik op een van beide foto's rechts voor het albumpje.

Koud

Vrijdagavond 26 april. Koud.....!!! Ongelooflijk dat het gister nog zo warm was. Ik was in Hoofddorp voor een vergadering met mensen van over de hele wereld (Australie, Chili, Canada, UK, Noorwegen, China) en daarna, zoals dat er blijkbaar bij hoort, een tochtje over de grachten in Amsterdam. Op de plek waar volgende week de Koningsvaart plaats vindt op het IJ. De terrasjes waren allemaal vol, mensen vrolijk en opgewekt bij aangename temperaturen. En dan nu... 2 graden vanacht. Brrrr. We zijn daarna overigens gaan eten in Fiftheen Amsterdam dat geënt is op Jamie Oliver's ideeën. Leuk, maar voor het eten hoeft u er wat mij betreft niet naar toe.

Gennepse lintjes

Ter gelegenheid van de lintjesregen 2013 reikte burgemeester Peter de Koning  van Gennep op vrijdagochtend 26 april aan tien inwoners een eremedaille uit. In Pica Mare werden de decorandi een voor een in het zonnetje gezet door burgemeester De Koning. De volgende personen ontvingen een onderscheiding: Ridder in de orde van Oranje Nassau: Paul Wessels. Lid in de orde van Oranje Nassau: Cor van Duuren, Henni Heynen, Wim Janssen, Nellie Lamers-Janssen, Jeroen Liebrand, Sjaak van Roozendaal, Marjorie van der Spek, Martien van der Spek, André van der Steen, Gerrit Wijers, Riek Wijers. Vanwege vakantie en familieomstandigheden zijn de onderscheidingen aan Wim Janssen en Sjaak van Roozendaal nog niet uitgereikt. Dit gebeurt op een later tijdstip. Wel zijn zij door de burgemeester op de hoogte gesteld. (van de gemeentesite)

De Zwarte Ruiter

Ik las dat de Typhoon binnenkort 25jr bestaat. Voor mijzelf is het eigenlijk nog steeds de Pul, omdat ik er in de jaren 70 de nodige uren heb doorgebracht (aan de bar of een tafeltje in de kelder). Daarvoor zat Martien Smits er met zijn melkhandel. De foto links laat zien hoe het er nog vroeger, voor de oorlog, uitzag: café de zwarte ruiter.

Omdat ik het over het voormalige belastingkantoor in de Niersstraat gehad heb, in het gebouw waar daarvoor hotel Verzett zat, rechts een foto van dat hotel aan de Niersstraat in het begin van de vorige eeuw.

Belastingen

Als overheden geld uitgeven moet dat natuurlijk ook ingezameld worden. Een van de geijkte methodes is het innen van belastingen. In de jaren 50 en 60 was het belastingkantoor in Gennep in de Niersstraat in het gebouw dat voor de oorlog hotel Verzett was. (in de jaren 80 werd het apotheek). Ik heb een tijd geleden al eens foto's van dat belastingkantoor aan de Niersstraat op de site gezet. (link naar die update). Begin jaren 70 werd er aan het Europaplein driftig gebouwd en werd ondermeer een nieuw belastingkantoor neergezet. De 2 foto's rechts zijn uit 1971, nu 42 jaar geleden en tonen de bouw.

In 1972 is het belastingkantoor naar dit gebouw verhuisd totdat de belastingdienst compleet uit Gennep verdween. Op de foto links zien we de "belastinginners" van Gennep zo rond 1980. De foto is gemaakt voor de muur van het winkelcentrum (na de wederopbouw na de brand in 1977)

Ik ben niet slim genoeg... :-(

dit was het bedrag nog in augustus (raadsvergadering van toen)

Het is wel duidelijk dat ik niet slim genoeg ben, want ik begrijp hier niets van. In 2008 staan er 3 gebouwen tussen de Rabo-bank en de stadsherberg (zie luchtfoto hieronder). Deze worden door de gemeente opgekocht, onteigend en vervolgens gesloopt. De grond wordt vervolgens voor bijna 3 miljoen minder dan het gekost heeft aan een projectontwikkelaar verkocht.. Aan het eind van het verhaal is de gemeente dus 3 miljoen armer, zonder dat er iets tegenover staat dan dat de projectontwikkelaar belooft om voor derden zoals de Aldi aan de Martinushof een 13m hoog neer te zetten (Aldi met flats zoals nu aan de Spoorstraat, maar dan nog een stukje hoger)

Ik ben duidelijk niet slim genoeg, want hier begrijp ik dus helemaal niets van. Het bedrag was eerst 2,6 miljoen, maar is inmiddels blijkbaar opgelopen tot 2,95 miljoen. Gelukkig krijgen we wel nog een subsidie van de provincie van 730 duizend euro. Maar waarom geven we bijna 3 miljoen weg?????

Weet u hoeveel 2,95 miljoen eigenlijk is? Dat is 1,67x zoveel als de totale netto jaarlijkse inkomsten uit de OZB. Het staat ook gelijk aan meer dan 1000 jaar subsidie voor de Gennepse harmonie. Wie kan me dit uitleggen, want ik begin me toch echt heel onnozel te voelen. Er moet toch een verklaring te vinden zijn waarom de gemeente 3 miljoen euro weggeeft.

uit de lucht in juli 2012

dit is klaarblijkelijk het huidige bedrag

Wie, waar en wat?

De foto links komt van Trudie Weijers. Zij schreef: " Ik heb deze foto uit het album van mijn oma. Zij kwam van d'n iesheuvel, looi Ottersum. Ik heb geen idee wie er op staat. Welke school is dit eigenlijk. In Gennep, Ottersum?"

Wie kan helpen? Ik vermoed dat de foto van voor de oorlog is. De deur achter de kinderen is in ieder geval anders dan die van de latere kleuterschool aan de Doelen. Maar dat is logisch, want die is na de oorlog gebouwd. Wie heeft enig idee, waar deze foto gemaakt zou kunnen zijn, in welk jaar en het zou helemaal mooi zijn als mensen herkend zouden worden.

Opgeblazen
Tonny stuurde gisteravond de foto's links. "Vanavond is er weer een groot kunstwerk van Blow Up naar Gent ( B ) vertrokken. Heb vanmiddag enkele opnames gemaakt van de 4 opleggers van Jenniskens Beugen Wijchen . Het is een stoel van 16 meter hoog en bestaat uit 4 delen. Bijgaand een tekening van de “ stoel “." . Van Heijen/Gennep naar Gent in België.
Reddingsactie op de Niers

De Gennepse brandweer kwam dinsdagavond 23 april in actie op de Niers. Ik vermoed dat er een koe te water was geraakt (o.i.d.). Enfin, de Gennepse brandweer rukte met 2 ploegen uit, waarvan 1 met reddingsvaartuig. Barend voerde zo te zien commando over het reddingsvaartuig. Waarvoor de blauwe handschoentjes diende weet ik niet, want zo smerig is de Niers nu ook weer niet. In de zomer wordt er zelfs in gezwommen.

Het gat van rooije Piet (ik mocht van Piet die naam gebruiken) groeit gestaag. Op andere plekken wordt ook nog druk gebouwd. Het nieuwe kantoor van Dichterbij op de hoek van de Stiemensweg is bijna klaar en ook het dienstengebouw een stukje verderop (foto rechts) vordert gestaag. De bouwplannen voor de Heikant zijn blijkbaar aangepast aan de tijden (minder nieuwbouw). Ook het nieuwe bejaardenhuis vlot al aardig en bij het Bolwerk is het parkeerterrein zo te zien net op tijd klaar voor Flamingo's. Jan Linders opent de week na het volleybal-toernooi.
Koninklijk bezoek
De nieuwe koning en Maxima maken na de huldiging een toer door alle provincies. Op 12 juni bezoeken ze Limburg en Noord Brabant. Mijn verwachtingen waren al niet hooggespannen want voor limburg en Maastricht ligt Gennep wel heel erg ver weg (en andersom) en denken ze er volgens mij dat Limburg bij Venlo ophoudt. (ze noemden dat tenslotte Noord-Limburg, terwijl er nog bijna 60km Limburg ten noorden van Venlo ligt). Ze komen dus inderdaad niet naar Gennep. U zult het dus moeten doen met wat plaatjes van het laatste echte koninklijke bezoek aan Gennep van zo'n 62 jr geleden. Koningin Juliana op bezoek in Gennep. Enfin, we kunnen in ieder geval zeggen dat we in 1641 7 weken lang door een Oranje (Frederik Hendrik) belegerd zijn en dat de latere troonsopvolger met een kanon op het Genneperhuis geschoten heeft . Wel leuk is dat Hans Gilissen in Venray het kunstje van zijn vader meer dan 60jr geleden na kan doen. Toen was het zijn vader, in Gennep, die Juliana welkom heette. Hans mag hetzelfde doen in Venray bij Willem Alexander en Maxima. En Hans is natuurlijk een Gennepenaar. Zodat het toch nog een beetje goed komt.... ;-)
Filmpjes Flamingo's

voor de liefhebbers: wat filmpjes van za avond 20 apr 2013

huldiging kampioenen
de nieuwe kledinglijn
de laatste punten van D1
1e communie in Zuid
Vandaag, zondag 21 april, was de 1e communie in Zuid, in de Norbertusparochie. En ook daar had pastoor Bouman weer voor mooi weer en een zonnetje gezorgd. De foto's zijn gemaakt door Pascal en doorgestuurd door de pastoor.
Flamingo's

In PicaMare werden zaterdagavond de kampioenen van dit seizoen gehuldigd (boven), terwijl even daarvoor dames 1 zijn eigen feestje had gehad nadat ze de laatste wedstrijd van het seizoen gewonnen hadden. Een waardig afscheid voor Kelly, Bianca, Peggy, Anne en Lucie. De heren daarentegen zaten na afloop van hun wedstrijd een beetje in een dip, nadat ze met 2-3 verloren hadden en nu promotie-degradatie wedstijden moeten spelen. De uitgebreide albums staan een stukje lager.

De albums van het volley, dames 1 afscheid en de huldigingen

Vogels

Een wandeling langs de Niers levert altijd de nodige vogels op.

Deze zie ik niet zo vaak. Een koppeltje scholeksters.
De fuut is op zoek naar een maatje zo te zien
Aan maatjes is bij de kraaien bij de Niersbrug geen gebrek
Als motoren, brommers en quads (zoals de quad afgelopen vrijdag op de foto links) de Niersdijk kapot rijden, dan is er inderdaad weinig eer te behalen om er een net wandel- en fietspad van te maken.
Bij de Elckerlyc is een beeld geplaats bij de toegang aan de Martinushof.
Zandpoort 1926

Ik blijf de plek links gewoon noemen zoals deze al eeuwen en eeuwen heet, namelijk de Zandpoort (en dus niet het JL plein). De foto is afkomstig van Tonny en dateert uit 1926, het befaamde hoogwater. Links zien we het Geveltje dat in 1908 gebouwd is. Op die plek, pal achter de vroegere stadpoort stond daarvoor een schuur. Ook daarvan is een foto, die ik nog eens moet opzoeken.

Het water is al aan het zakken. Op de plek van de fotograaf, voor de smederij van Beckers (waar in 1963 de supermarkt van JL in kwam) zien we achtergebleven modder en zand op de tramrails. In 1926 was men zo te zien ook bezig met het aanleggen van riolering, want rechts naast de weg liggen de rioolpijpen.

Ik was vanavond (wo 17 apr) op de startconferentie van het zonnepark op de Brem in D'n Toomp in Heijen. Goede opkomst met zo'n 60 mannen n vrouwen. De case was ook netjes voorbereid alhoewel er natuurlijk nog hele series vraagtekens blijven. Dit is een behoorlijk technisch verhaal waar ik u niet tot in detail mee wil vermoeien. Maar er zijn in principe 2 zaken die cruciaal en bepalend zijn. 1) subsidie: er is tenminste zo'n 6-7ct subsidie per kWh nodig, welke men behoopt te verkrijgen via een soort gedeeltelijke vrijstelling op de REB (Regulerende Energie Belasting) welke alle kleinverbruikers moeten betalen. Men hoopt dat de 2e kamer dit binnenkort mogelijk gaat maken, want op dit moment kan dit niet. De 2e cruciale zaak is het vinden van voldoende leden/deelnemers zodat een eigen vermogen (direct en/of indirect) van zo'n 10 miljoen gerealiseerd kan worden. Daarvoor is het nodig dat ook mensen uit bv Boxmeer en Cuijk kunnen meedoen, omdat anders de groep te klein zou worden.

Daarnaast is er natuurlijk de technische inplanning, project-voorbereiding ed, maar dat is allemaal niet zo spannend. Persoonlijk zou ik toch (alsnog) een ander subsidietraject proberen te benutten en dat is het traject via de SDE regeling (Stimulering Duurzame Energie). De betrokken politieke partijen zouden mi best nog intensiever kunnen lobbyen in vooral Den Haag om van de Brem bv een pilot-project te maken. Groot voordeel is dat dan ook het bedrijfsleven in het project geïnteresseerd kan worden hetgeen het draagvlak enorm zou vergroten. Dat is bij het huidige traject via de REB korting geen optie, omdat deze voor het bedrijfsleven nauwelijks van toepassing is. Energiebesparingen bij het bedrijfsleven worden vooral gerealiseerd via MJA regelingen met de overheid.

Ook vraag ik me af of de beoogde stuurgroep niet beter voorbereid had moeten worden, zodat de gewenste deskundigheden zoveel mogelijk aan boord zijn.

Maar, wat mij betreft: Laat de zon maar komen! En alle respect en complimenten voor de voorbereiders. Of het nu doorgaat of niet, men heeft zijn stinkende best gedaan voor Gennep, een postief idee uitgewerkt en Gennep ook nog eens positief op de kaart gezet.

foto-album

Ik las net trouwens in de M&N Bode dat men de Zandpoort daadwerkelijk JL Plein gaat noemen. Wat mij betreft een enorme gemiste kans voor Gennep vitale vestingstad en een aanfluiting voor meer dan 6 eeuwen historie. Dit lijkt erg veel op de eerder geplande en ook al ondoordacht ideeën om de kinderkermis ban de Markt weg te halen. Enig historisch besef en/of kennis van Gennep is blijkbaar ver te zoeken. Ikzelf blijf het in ieder geval de Zandpoort noemen. Het is eeuwen de grens geweest voor iwe vinnen en buiten de poort woonde en kenmerkte de plek waar men de zandduinen/Maasduinen in ging richting het zuiden. Ik vermoed trouwens dat ook Jan Linders zelf deze vernoeming idioot gevonden zou hebben.

Robèr naar de zijkant verbannen
Robèr Aarnoutse is naar de zijkant verbannen. Blijkbaar was hij te pregnant aanwezig in de slaapkamers aan de Picardie, zodat de gemeente gehoor heeft moeten geven aan de dringende verzoeken om de foto te verplaatsen. Uitermate grappig.
Van voor naar opzij. Ik weet niet niet of het nou goed of slecht is als je als enige verbannen wordt omdat je tè aanwezig bent met je blik alleen........
woensdag 17 april: het zonnetje en de aangename temperaturen verleidden mensen naar de dijk
Citroentjes had ik al eerder gezien. Deze vlinder heeft het nog een beetje lastig want veel bloemen zijn er nog neit
Alhoewel, het langzamerhand wel begint
Veel share, weinig space
moet ik toch blijven constateren, zoals hier afgelopen zaterdag. Ook vreemd is dat op de site van de gemeente staat: "Het gebied tussen het Martinushof en het Bolwerk wordt in 2014/2015 autoluw gemaakt (zie kaartje). Dat besloot het college van B en W oktober jl." terwijl het adviesbureau MTD landschapsarchitecten, dat met de plannen bezig is, stelt "dat het huidige verkeer een gegeven feit is en als randvoorwaarde door de gemeente aangegeven is". Bovendien geven ze heel duidelijk aan niet deskundig te zijn op het gebied van verkeer, maar zich vooral bezig houden met inrichting.
De nieuwe weg langs Centrum Centraal krijgt inmiddels vorm.
Wilma stuurde deze foto van dit gevaarte dat dinsdagavond 16 april aangevoerd werd voor het boren van de "collega-palen" van de 7 premature palen van december. Fons kijkt vanuit zijn dakraam toe.
Ook op andere plaatsen wordt gebouwd. Als het huis niet verkocht wordt, dan maar zelf verbouwen.
En het Jan Lindersplein krijgt vorm. Net op tijd voor het volley-tournooi van Flamingo's
en de opening van Jan Linders, hetgeen blijkbaar op 15 mei staat gepland.
Bij het KBO was het afgelopen zondag feest, vanwege het 50jr bestaan.
Maar ook elders in Gennep had men het afgelopen zondag (eindelijk) goed naar zijn zin op de terrasjes.

Het schijnt dat er tbv Diekendaal een compromis in voorbereiding is. Lijkt mij goede zaak voor huidige bewoners maar ook wat betreft het vermijden van giga-bedragen aan handhaving.

1e communie en zon

kort foto-album

Zondag 7 april: 1e communie in de Martinuskerk en de zon breekt eindelijk door. De pastoor heeft blijkbaar van de deken het kunstje afgekeken om voor zon te zorgen.

Na de mis ging het gezelschap, zoals vanouds aangevoerd door de harmonie, naar de Mariakapel aan de Touwslagersgroes. Dit jaar hoefde men niet tussen de kramen en attracties van Gennep on Wheels door, want dat was afgelast. Hopelijk zet het mooie weer nu eindelijk door.

Ook prettig voor de harmonie die ma, di en woensdag-avond haar donateursactie houdt.

kort filmpje

Lente?

volgende week is de jaarlijkse donateursactie van de harmonie, 1 van de oudste van heel Nederland.

Hoe doneren onverwachte gevolgen kan hebben merkt u akls u op bovenstaande foto klikt.

Poe poe. Die winter wil maar van geen wijken weten Afgelopen week hadden zowel Nellie als ik weer eens de griep. Ik was bijna vergeten hoe vervelend je je kunt voelen van zo'n griep. Maar verandering schijnt in de lucht te zitten.

Morgen geen Gennep on Wheels en dus ook geen koopzondag. Maar wel 1e communie in de Martinuskerk. Dan is er dus toch nog wat te beleven in Gennep. Op verzoek van de Deken ook nog enige uchtbaarheid aan het feit dat de Crypte inmiddels weer open is op zondag. En extra voor de deken een film waarin hij u laat zien wat er allemaal te bekijken is in de vroegere onderkerk. Klik hiervoor op de foto rechts.

En natuurlijk doneren wij met zijn allen aan het stuk cultuurhistorie dat de Gennepse harmonie feitelijk is. Nog voor de zomer hoopt de harmonie zijn nieuwe repetitieruimte onder het bolwerk te kunnen gaan inrichten. Ik heb gelezen dat de opening van Jan Linders al op 15 mei gepland zou zijn, dat is de week na de volleybalfeesten. (onder voorbehoud natuurlijk).

De soap van de Floriade schijnt ook al geen einde te kennen. Nu blijken de Floriade-bestuurders al in 2011 een deel van hun bonus gekregen te hebben. Bovendien heeft de Raad van Commissarissen al in 2011 de gemeente-vertegenwoordigers gewaarschuwd dat de gehoopte bezoekers-aantallen niet gehaald gingen worden. Oorspronkelijk was de planning 2,4 miljoen betalende bezoekers, waarmee de gemeenten uit de kosten zouden zijn. Vervolgens werden dat er 2 miljoen in de Floriade-begroting, hetgeen de 5 gemeentes uiteindelijk 12 miljoen zou kosten en daarna vond men zelfs dit getal rooskleurig, hetgeen uiteindelijk geleid heeft tot nog hogere kosten. De gemeenten kunnen in ieder geval niet beweren niet gewaarschuwd te zijn. Alleen vreemd dat die kosten die er aan zaten te komen pas zo laat in de gemeente-begrotingen werden opgenomen (of bv aan de gemeenteraad kenbaar gemaakt)

Gemeente laat Niersdijk eggen en inzaaien

Nadat de gemeente de Niersdijk vorige week al had laten eggen, is maandag de dijk ingezaaid. Volgens een gemeente-woordvoerder was het ondoenlijk om te proberen van de Niersdijk een begaanbaar wandelpad te maken en worstelt men al 7 jaar met de slechte toestand, welke geen reclame is voor een gemeente die toerisme belangrijk vindt.

Ook al vanwege de jarenlange discussie met het Waterschap over wie nu voor dat pad verantwoordelijk is en vanwege de overlast vanwege alle hondedrollen is besloten om de Niersdijk komende week af te sluiten en de dijk met mais in te zaaien. Op deze wijze hoopt de gemeente ook nog enige inkomsten te genereren in deze financieel moeilijke tijden.

De keuze voor het gewas hangt enerzijds samen met de te verwachten opbrengst maar ook met het feit, dat vanwege het hoogwater-risico pas na 1 april ingezaaid mag worden en dat voor 1 oktober geoogst moet worden.

Kinderboerderij open, met cadeautje

Ondanks het koude weer was het erg gezellig op de kinderboerderij op eerste paasdag. Erg veel gezinnen zijn langs gekomen en veel kinderen hebben de paasspeurtocht gelopen! Waren ze klaar, kregen ze een kleine beloning van de paashaas. Ook konden de kinderen allerlei jonge dieren bewonderen; zo waren de 5 dagen jonge geitjes soms buiten de wei aan het verkennen, kregen de 2 lammetjes de fles, waren er kuikentjes en konden de kinderen zelfs zien hoe een kuikentje uit het ei kwam!

 

De kinderboerderij werd ook nog verrast door Spelotheek Gennep. Zij hebben de stichting erg leuk speelmateriaal voor buiten aangeboden. Na de overhandiging hiervan werd er gelijk gebruik van gemaakt door de kinderen!

site van de kinderboerderij

MBS 1930-2013

De schitterende baan van de MBS, waar het Gennep van zo'n 80jr herleeft, heeft in maart op de tentoonstelling TraXs in Utrecht gestaan in het spoorwegmuseum. Het tijdschrift Rail Magazine heeft in het blad van feb-0mrt 2013 een zeer uitgebreide reportage over deze mooie baan waar grote stukken van het toenmalige Gennep zijn nagebouwd, 9 pagina's maar liefst.

Indien u op de foto hieronder klikt, dan opent een webalbum met deze 9 pagina's met heel veel foto's. Hoe herkenbaar sommige gebouwen in 2013 nog zijn toont de vergelijking van de foto's links en rechts. De foto links is van de modelbaan, de foto rechts is uit een luchtfoto, die ik augustus 2012 gemaakt heb. U ziet dat waar indertijd de blauwe Brabander voortdenderde momenteel de auto's over de Brabantweg daveren. TINQ was er toen niet, evenmin als het flatgebouw Eurora. In het spoorgebouwtje achter de blauwe Brabander woonde indertijd de familie Goertz.

1930
Rail Magazine feb mrt 2013
2013
De Zandpoort als "shared space"

Je ziet het helemaal voor je: 7000 auto's per etmaal, vrachtauto's, bussen, motoren, bromfietsen, scooters, fietsers, rollators, kleuters, kinderwagens en ga zo maar door, op die toekomstige "shared space", die bij de Zandpoort gepland wordt. Maar ook nog helicopters? Vanochtend was het weer zo ver dat de traumahelicopter opgeroepen moest worden na een ongeval. Heel toevallig was ik vrijdagmiddag bijna zelf omver gereden toen ik op de fiets naar Jan vd Ende fietste. Een mevrouw die uit de ZO Wal kwam had mij blijkbaar niet gezien. Ik kan het haar eigenlijk ook niet echt kwalijk nemen, want je moet ogen in je achterhoofd hebben en een duivelskunstenaar zijn om alles in de gaten te houden op die toekomstige "shared space". En dan heeft Gennep ook nog eens waarschijnlijk de hoogste dichtheid aan minder validen van heel Nederland. Je vraagt je af of dit nu echt serieus is. En al helemaal als een aantal politieke partijen al klaagt over de hinder van fietsers op de Zandstraat....

Shared space? Mooi, leuk idee, maar alleen als het meeste autoverkeer eerst eens weg is. Het autoverkeer dat al vanaf de opkomst van de auto na WOII het grote probleem van Gennep is geweest en tot op de dag van vandaag nog steeds is. De Nieuwstraat werd aangelegd en hielp heel even. Daarna de rondweg. Daarna werd het verkeer over de ZO Wal geleid. Een nieuwe brug over de Niers bij Hoesen (was gratis te krijgen in de 70-er jaren) werd weggestemd in de gemeenteraad, zodat we anno 2013 nog steeds met hetzelfde probleem zitten. We willen wel graag bereikbaar zijn, maar de auto's moeten niet dwars door het centrum. Er is nog steeds één haalbare oplossing en dat is de ontsluiting vanaf de Niersbrug over het Melkstraatje naar een nieuwe aansluiting op de rondweg bij de Stamelbergerdijk en van daar verder over het Straatje naar de Brugstraat. Maar dan moeten onze politici eerst dit probleem eens goed in de gaten krijgen. Het is belangrijker voor Gennep dan een helehoop andere zaken, waarover men zich druk maakt en is de investering meer dan waard voor de toekomst van Gennep.

dat er volop "geshared" wordt blijkt uit deze plaatjes van zaterdag 30 maart.

Hieronder nog wat nostalgie uit het verleden.

oudste kadastertekening van Nederland (1731)
de fundering van de oude poort zit nog onder de grond
na de oorlog werd de bevrijding herdacht oa met deze (nep) Zandpoort
Rond 1900
Rond 1975
Rond 1970
Rond 1930
rond 1890 (de schuur helemaal links is nu het Geveltje)
Plaatjes van Piet
1966 bedrijfsvoetbal (Jetten)
carnaval 1968
feestje 1961
carnaval 1967
1966
1966
schoolreis ULO 1960
De huishoudschool van 1950

Mientje had ook nog een foto van de klas van 1950-1951. De foto is gemaakt in het steegje links van hotel de Kroon

Bovenste rij vlnr: Henny Fransen, Miens Jacobs, Zuster Theorarda, Juf Peters, Diny Builtjes, Beb Koenen
Middelste rij vlnr: Jo Schoofs, Marietje Koster, Anny Arts, Tinie Laemers, Bertha Laracker
Onderste rij vlnr: Lenie Martens, Mientje Zwartjens, Truus Vink, Nellie Jacobs, Marij Muskens

foto met namen (1950-1951)

De huishoudschool in 1949

Mientje Rutten-Zwartjens stuurde de foto links van de huishoudschool in 1949. Die was toen nog bij de nonnen bij het bejaardenhuis. Mientje heeft de namen er bij gezet zodat we weten dat:

Kitty Stensen, juf Peters, Jo Weijers, Lenie Martens, Dinie Builtjes, Truus Verstraaten, Hennie Fransen, Marij Muskens, Truus Vink, Mientje Zwartjens, Annie Arts, Tinie Laemers, Bep Koenen en Dora Queens (?) op de foto staan.

Mientje zelf zit dus precies in het midden van de middelste rij. (ik heb haar nog gevraagd of ze de foto in betere kwaliteit kan krijgen). En ik voeg de foto natuurlijk toe aan het album van de huishoudschool.

foto met de namen er op

Voorjaar?

Het is inmiddels 27 maart en nog steeds erg koud. Maar de zon schijnt tenminste en de zon doet zijn best de aarde en alles er op te verwarmen. Sein om te gaan ploegen, hetgeen voor de vogels een feestmaal oplevert.

De bouwwerken in Gennep vorderen inmiddels gestaag. Ook het kantoor van Dichterbij nadert voltooing. Op de Paeplas heeft een hele grote heistelling meerpalen aangebracht.

Lekker dat zonnetje. Laat de Paashaas maar komen. Morgen witte donderdag. De werkweek stopt vandaag al voor nogal van mijn collega's in andere landen. Daar staat tegenover dat de meesten geen 2e Paasdag kennen.

Jong talent in Gennep
Over 2 weken is het de jaarlijkse donateursactie van de harmonie. Dan bent u alvast gewaarschuwd. Dit hoorntrio was vanmiddag al driftig aan het oefenen als opmaat voor de donateursactie! We kunnen in ieder geval niet zeggen dat er geen jong talent in Gennep is. Want ook de mini's hieronder van Flamingo's werden afgelopen weekend kampioen, waarbij er zelfs sprongservices werden gemaakt (heb ik van horen zeggen). Chiel,Elle, Evelyn,Imke,Minima en Lara en natuurlijk coach Marijke...Gefeliciteerd

Alles beter dan dat afgrijselijk koude weer van de laatste paar dagen. Siberië is er niks bij. Ik had gister te doen met de winkeliers, die vol goede moed aan hun koopzondag begonnen waren. Economisch mogen het dan barre tijden zijn. Het weer van de laatste dagen is nog een graadje erger.

Trieste aanblik van de Zandstraat op de koopzondag
dacht dat de bladeren weg waren
In de Picardie heeft de Floriade plaats gemaakt voor eten
De jeu de boule baan is opgeknapt, nu het weer nog
graffiti is verwijderd
maar de ooievaars vragen zich af waarom ze niet in Afrika of in Spanje gebleven zijn
Gaat het al slecht in de bouw. Staan de bouwvakkers op het dak van het nieuwe bejaardenhuis ook nog eens letterlijk in de tocht.
Plaatjes van en vanuit Bolwerk

Ik was vandaag op de bouwplaats en heb daar wat plaatjes geschoten. Schitterend uitzicht, zeker vanuit het penthouse. Morgen is open dag. Kunt u zelf gaan kijken, want ze moeten nog de nodige flats verkopen. Kleed u wel warm aan, want het is dit weekend errug koud. En denk ook aan goed schoeisel want het is en blijft natuurlijk een bouwplaats, waar je tot je enkels in de modder loopt.

Palmpasen as zondag. Maar ook koopzondag dit weekend. brrrr. En er zijn nog geen betere vooruitzichten. Volgende week met Pasen kunt u paaseieren zoek (of beter: de kinderen kunnen dat) op de kinderboerderij.

De kaart van 1939

Inmiddels is ook het binnenblad van de Gennepse Almanak van 1939 terecht. Tonny Wilbers had hem. Op dit middenblad stond een schets met de plattegrond van Gennep, de straten en de voornaamste gebouwen. We zien straten en gebouwen die er niet meer zijn. En tevens ontbreken straten, die we anno 2013 kennen.

Wilt u weten waar dokter Stiemens zat, of de andere doktoren? De meisjesschool, slachterij of de fabriek van Kann en Co of de Daco? Of misschien het kermisterrein of stadsbleek?

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

 

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!