Cook's bridge

Ik heb de zoon van de engelsman die in februari 1945 aan de Baileybrug over de Maas gewerkt heeft natuurlijk geantwoord en zoveel mogelijk informatie en afbeeldingen gestuurd. Deze Steve Bartlett heeft mij inmiddels geantwoord:

"Dear Harm. Thank you so much for your e mails and photos. I really am grateful for your kindness.
Interestingly the website (Het Utrechts Archief) to which you referred me has a photo-158890-De spoorbaan te Gennep 1945-1946. I have zoomed in on this photo to read the signs on the bridge which reads "Cooks Bridge, 70, February 1945". This refers to the date the Bridge was built and 70 being 70 Field Coy Royal Engineers but what is most interesting is the name on the bridge. Corporal Dennis Clayton Cook 2133481 of 70 Field Coy died on 14th February 1945 aged 26. It seems that the bridge was named in his memory. The details of his death are conflicting. On the one hand I understood from my father that a Messerschmidt made 2 passes over the bridge and strafed the bridge on the second pass-Corporal Cook falling into the swollen waters of the river. On the other hand the War Diary records that Corporal Cook fell from a motor tug which had been despatched to rescue two stranded sappers from the low level pontoon bridge. In either case Corporal Cook was lost not to be found. Do you have any knowledge of the naming of the bridge? Kindest regards, Steve
"

Een belangwekkend relaas van Steve. En ik vroeg me af of korporaal Dennis Cook wel werd vermeld bij het oorlogsmonument. Nee dus, maar op zich wel verklaarbaar. Het betrof immers een andere eenheid dan de Black Watch of de Gordon Highlanders en bovendien is het lichaam niet gevonden. Maar hoe het ook zij, ik denk dat ook Dennis Cook vermeld zou moeten worden op de plaquette, want ook hij heeft zijn leven gegeven bij/in Gennep in die februari-dagen van 1945. Verder zou het erg fijn zijn als er iemand meer informatie over de baileybrug, korporaal Cook of de vader van Steve Bartlett zou hebben.

gezicht op het oudste huis. Op Funda.nl zijn de woningen al te koop die aan de ZO Wal gebouwd gaan worden
de fundatie voor de te metselen keermuur is bijna gereed achter de Gennepermolen
de kraaien weten nog niet dat ze moeten verhuizen
lente in aantocht
Zijn dit de markeringen die de gemeente gebruikt voor "markante bomen"?
Opfrisbeurt dankzij een gulle gever
al een paar dagen wandelt een groepje politieagenten door Gennep
de bouw van de aanleunflats aan de Brugstraat vlot nog niet erg
Coy-70 Field Coy Royal Engineers

Ik was afgelopen week naar Madrid. Vandaar dus geen updates. Het was er lekker weer overigens, 22 graden en stralendblauwe lucht. En op vrijdag op de retour-vlucht naar Schiphol was het boven Nederland ook al zo helder. Ik zal in mijn leven al zo'n 500x gevlogen hebben, maar ik heb nog nooit zo'n mooi uitzicht op Nederland gehad. De landing (met een Boeing 737 van KLM) was afgelopen vrijdag trouwens op de Polderbaan. Ik heb het wrak niet zien liggen want daar vlieg je pal overheen.. Ik heb vandeweek wel een aantal mailtjes gekregen en daarom de titel van deze update. 1 van de mailtjes was namelijk van de zoon van een van de engelse soldaten die in februari/maart 1945 op de pijlers van de door de duitsers opgeblazen brug een nieuwe baileybrug hebben gelegd (in 2,5 week). Hij schreef: "Hi. I found your excellent gallery which is very interesting. In particular I saw the photos of the Bridges across the River Maas from Oeffelt to Gennep. My father's Coy-70 Field Coy Royal Engineers- built the high level Class 18 bailey bridge on the peirs which remained after the destruction of the former railway bridge by the Germans. Bridge building commenced 14th Feb 1944 and was completed 2nd March 1944. Yours is the only photo that I have ever seen of this bridge (being constructed). Do you perhaps have knowledge of any other photos? Do you know when the bailey bridge was dis-assembled. 
Thank you again for your gallery and I hope I may hear from you." V
oldoende reden om er nog wat foto's bij te zoeken. Maar ik kreeg ook van Fons en Tonny een mailtje. Overigens heeft Vitesse op zondag 15 maart zijn koppositie versterkt door een uit-overwinning met maar liefst 0-7!

Fons stuurde een mailtje over de foto links. Hij staat al op de site, (snuffelhoekje) maar er staat bij dat de foto onbekend is. Fons wist te melden dat we hier kijken naar het Gennapium (Martinusstraat ed) dat pas gesloopt is. De straat links is de Loodsstraat. Let ook eens op de dubbele noodwoning aan het eind van de Loodsstraat. De foto is denk ik van rond 1948
En van Tonny komt de foto rechts, die dateert uit 1925. We zien een van de transportmiddelen van het Maasbuurtspoor (MBS). De chauffeur was Piet Gerrits uit de Milsbeek Vader van Marinus , Harrie en Cor Gerrits. Woonden toendertijd op de Rijksweg te Milsbeek. Iedereen noemde hem Pietje Gerrits van de Maasbuurt
Eind februari, begin maart 1945 kwam Churchill (in de jeep met sigaar) een kijkje nemen in Gennep, hoe de bruggen erbij stonden. Montgomery wachtte hem op. Churchill kwam overigens van Jalta waar hij met Roosevelt en Stalin geconfereerd heeft en waar de kiem werd gelegd voor de opsplitsing van Europa en het ijzeren gordijn
De andere foto's laten de werkzaamheden van de Engelsen zien (het regiment van de vader van de meneer van het mailtje aan mij)
Tegelijkertijd werd er een stukje stroomafwaarts ter hoogte van de loswal nòg een tijdelijke brug gelegd, voor de aanvoer van troepen en materieel. Deze brug lag ongeveer op de plek waar de Duitsers in 1940 ook een noodbrug (pontonbrug) hadden gemaakt. De brug van 1945 (Gennep bridge) was op dat moment de langste brug van Europa.
Nest-perikelen

"In mei leggen alle vogels een ei". De nesten moeten dus weer worden voorbereid.

Marian van Baal-Peters stuurde de foto links van de activiteiten van de gemeente om het ooievaarsnest op orde te brengen.

De foto rechts is van de kraaien-populatie in de populieren bij de Niersbrug.

Een brug te ver?
Neen, ik heb het niet over de septemberdagen van 1944 die de opmaat vormden voor de "belegering" van Gennep, de evacuatie, en de uiteindelijke verovering van Gennep door de geallieerden in mei 1945. Het gaat over een andere brug, namelijk de geplande fietsbrug over de Niers. Ik lees (link Gelderlander) dat er een actiegroep is opgericht om deze fietsbrug te proberen tegenhouden. De argumenten zijn de kosten (zeker 8 ton in euro's), de aantasting van het Niersdal en verkeersonveiligheid op het Raadhuisplein in Ottersum. Het laatste argument lijkt mij er een beetje met de haren bijgesleept maar soit. (Ik vraag me overigens ook af of er nu ook een actiegroep komt tegen de boomhut aan de Niers, die bedoeld is voor commerciële exploitatie en die dan toch ook een aantasting van het Niersdal betekent, maar misschien horen we dat nog). Een heel andere brug ziet u op de foto links. In de meidagen van 1940 viel de spoorbrug bij Gennep ongeschonden in duitse handen. Maar dit was nog onvoldoende voor een goede troepenaanvoer van de Duitsers richting vesting Holland. Daarom legden de Duitsers een pontonbrug aan waar het veerpont gelegen had. Op de foto ziet u deze pontonbrug in mei 1940. Op de achtergrond de torens van Gennep. De boom rechts op de foto staat er overigens nog steeds. De foto is afkomstig van de Romein en gescand door Henk en is er een van een serie, die nog zal volgen en ook wordt toegevoegd aan de special over WOII (LINK)
Update

Een goed weekend voor Vitesse. Zelf won Vitesse met maar liefst 5-0 van Montagnards uit Bergen en andere clubs lieten steken vallen, zodat Vitesse nu liefst 6 punten voor staat op nummer 2. En ook de dames en heren van Flamingo's hebben gewonnen, de dames met 3-2, de heren met 3-1. En buiten gaat het langzaam richting lente. De sneeuwklokjes en krokussen bloeien al, de narcissen bijna en ook de bomen beginnen uit te botten. De Martinuskerk krijgt ondertussen zijn metamorfose en ik heb weer een nieuwe special in voorbereiding. Het betreft een special met foto's uit de oude doos van Jacques Builtjes, waarvan hier nu alvast een klein voorproefje. En er volgen ook nog foto's van Tonnie Derks en, heel speciaal, van de meidagen van 1940, waar de Duitsers een noodbrug over de Maas leggen bij de Gennepse loswal voor de aanvoer van hun troepen om vesting Holland te veroveren.

De dames van Flamingo's wonnen met 3-2
Werkzaamheden achter de Gennepermolen voor de keermuur
metamorfose van de Martinuskerk
Niersdijk
merel in het lentezonnetje
huizebouw tussen W Boyeweg en dr Nolensstraat
Voorproefje van de foto's van Jacques Builtjes. Oude familiefoto's, Vitesse, kermis en carnaval in het Gennepse
de ransuil is er nog
en er komen nog meer oude foto's
22 september 1969: dè verhuizing

Een nieuwe special, met dank aan Marijke. Dit jaar is het 40jr geleden dat de kleuterschool verhuisde van bij de nonnen naar een nieuw gebouw aan de Picardie. Een nieuwe special met de opening van de school en de verhuizing van de kleuters op 22 september 1969 onder begeleiding van zuster Benita en burgemeester Gilissen.

de opening
de verhuizing
de kleuters

Er staat trouwens een leuk artikel in de M&N Bode over het weer in bedrijf zijn van een vroegere MBS tram. Ik heb zo'n 3 jaar geleden al over deze restauratie bericht, maar nu schijnt deze tram dan eindelijk weer gereed te zijn. U moet wel naar Ouddorp. LINK. En verder wordt Gennep officieel "Vitale Vestingstad". We zijn weliswaar nooit een vestingstad geweest (LINK uit 2006 ), maar dat mag de pret niet drukken. Ikzelf zou de voorkeur gegeven hebben aan zoiets als "Niersstad". Daar is tenslotte niks mis mee en het is historisch tenminste correct. Enfin, binnenkort volgen nog meer nieuwe foto's van lang vervolgen tijden. Veel plezier.

Meldingenformulier

Even tussendoor: ik ben vandaag nu al 3x aangesproken op de abominabele staat van de Niersdijk. Daarom zet ik maar even de link op de website. De gemeente is verantwoordelijk voor (het toezicht en de handhaving van) het op orde houden van de openbare ruimte. Op de site van de gemeente kunt u de procedure, het telefoonnummer en het meldingenformulier vinden. Ik betwijfel of het veel helpt, want de Niersdijk ligt er al 3 jaar erbarmelijk bij. Er zijn blijjkbaar weinig ambtenaren of raadsleden die door Gennep wandelen....

website van gemeente met meldingen-procedure en meldingen-formulier

Maar ook een positief bericht over de gemeente, want het college heeft (in lijn met de meerderheid van de wensen in Ottersum) gekozen voor het oostelijke traject voor de fietsbrug over de Niers. Het kost wel bijna een half miljoen extra. LINK

"Ik ben er"...even niet

Zou de conclusie mogen zijn van de foto links. Want de Martinuskerk wordt onderhanden genomen. De gehele buitenkant en binnenkant worden gereinigd en in de oude glorie hersteld dankzij een ruimhartige gift van zo'n € 200.000 van een gulle gever, namelijk Arie Teunissen, die afgelopen december de lotto jackpot gewonnen heeft.

Ik moet zeggen dat deze gulle gift mij veel plezier doet. Goed dat er nog dergelijk particulier initiatief bestaat, want de Martinuskerk stond er niet bepaald meer fraai bij. LINK naar artikel Nog mooier is dat de hele operatie klaar is nog vóór de bruiloft van mijn dochter zodat de kerk, die nog (mede) door mijn opa gebouwd is er weer fraai op zal staan.

Als u op de foto rechts klikt dan krijgt u een foto-reportage van de sloop van het gedeelte van het Gennapium aan de Martinusstraat en Gr Kruisstraat van afgelopen weken. De reportage is gemaakt door Gijs vd Berg.

laatste restanten buiten bij Picamare
Ook de rozenperken worden onderhanden genomen
Opbouw van de steiger
De stadsgracht wordt blootgelegd bij de sloop van "van Bentem"

Nog even over de vliegtuigramp van afgelopen woensdag. Op de hart van Nederland site staat een filmpje dat door 1 van de passagiers gemaakt is. LINK. Het was afgelopen woensdag best nog wel spannend omdat een collega in dat vliegtuig zat.

Kinder-optocht en Tropibal

Marco heeft vandaag weer zijn best gedaan en voor u de kinder-optocht en het Tropibal op de foto gezet. Klik op de foto links voor de optocht en op de foto rechts voor het Tropibal,

De albums van Marco zijn ook te bekijken op Picasa via deze link

23 feb Krumelbal in ESG

Marco, onze hoffotograaf voor het Gennepse jeugdcarnaval heeft weer een reportage gemaakt van het Krumelbal dat vanmiddag, ma 23 feb, plaatsvond in de zaal van ESG aan de Picardie.

 

Marco: " het was er warm en erg druk en niet alleen de krumels waren vertegenwoordigd maar ook veel ouders die van de gelegenheid gebruik maakte om een pilsje te drinken. "

 

U kunt de foto's van de diverse bals van de Coloradokevers overigens ook bekijken op de website van de Coloradokevers

De optocht van 2009

Het bleef gelukkig (zo goed als) droog tijdens de optocht van 't Bombakkes op zondag 22 feb 2009. Het was een mooie, maar lange optocht. Roze vogols, Arnold in bed bij de vrouwen, herindelen, eten, de bezuiniging op de muziekkorpsen, het kwam allemaal terug. Klik op 1 van onderstaande foto's voor het album van de optocht van 2009. Veel plezier.

film van de optocht

Film-impressie van de Optocht van 2009

een korte impressie van www.gennep.nu. Zoals altijd mag u dit filmpje net als alle foto's voor privé-gebruik downloaden en gebruiken. Veel plezier. De foto die ik hier gebruik is afkomstig van Tonny Wilbers, die vandaag weer optrad als chauffeur van de oudste deelnemer van de optocht, deken/pastoor Huisman. Ik neem immers aan dat er geen andere deelnemers van 84jr of ouder waren, maar ik laat me graag corrigeren.

de foto

Mèrtzitting 2009

Het was droog, niet al te koud en weer hardstikke druk. Een webalbum met foto's van de Mèrtzitting van 2009. En omdat er vaak heel veel mensen op de foto's staan, heb ik de foto's in 1e instantie niet verkleind. Op deze manier kunt u op de foto's nog veel beter zoeken of u uzelf of bekenden tegen komt. Over enige dagen zal ik het webalbum met de (hele) grote foto's verwijderen om ruimte te besparen. (dus als u foto's voor eigen gebruik wilt downloaden, kunt u dat het beste meteen doen). Klik op 1 van onderstaande foto's voor het webalbum. Veel plezier.

Druk op 1 van beide foto's links voor het webalbum met de grote foto's.

Wilt u een album met normaal formaat foto's, druk dan op de foto rechts

Film-impressie van de Mèrtzitting van 2009

een korte (3,5 minuut) impressie van www.gennep.nu. Zoals altijd mag u dit filmpje net als alle foto's voor privé-gebruik downloaden en gebruiken. Veel plezier.

Ochtendrood
Beide foto's links heb ik vanochtend (18 feb) rond 07:45h vanuit mijn keuken gemaakt. Een reiger zit afgetekend tegen het ochtendrood op een dak in de Middelweg. Ondertussen wachten de kraaien een stukje verderop op het ochtendgloren. Rechts ziet u de huidige situatie op de Niersdijk. Verder commentaar lijkt mij overbodig

En bij van Benthum vordert de sloop gestaag. Het dak is er inmiddels al vanaf en morgen zullen waarschijnlijk ook de laatste bovengrondse resten verdwenen zijn.

De sloop heeft me trouwens wel een bekeuring gekost. Ik wilde voor ik na mijn werk ging vanochtend een foto maken en dat gaat onhandig met een autogordel. U raadt het?

Ook de rubriek Toen en Nu van Wiel van Dinter in de M&N Bode is aan de sloop gewijd.

De informatie is natuurlijk ook toegevoegd aan de special over de Zandpoort.

Special

De sloop gaat weer door.

Na een intermezzo voor asbest-verwijdering werd de sloop op 17 feb weer voortgezet. Bert heeft dit op bovenstaande 2 foto's vastgelegd. Voor de gehele special (die nog wordt uitgebreid) over dit speciale stukje Gennep klik op de volgende link. Link naar special de Zandpoort

Politie zoekt getuigen voor ontvoeringspoging in Gennep

Een zwak bestuur en....onteigening

Zwakke besturen kiezen voor herindeling, een sterk bestuur niet. Dat zou de conclusie kunnen zijn na de discussie in de Provincie afgelopen week over de herindeling van Mook, Gennep en Bergen. Ipv herindeling zou ik dan trouwens eerst eens proberen iets aan die blijkbaar tekortschietende bestuurders en besturen te doen en zeker niet aan die zwakke besturen zo'n belangrijke vraag als over herindeling voorleggen. Want dat zou aan de burger voorbehouden moeten zijn! (de termen zwak en sterk komen niet van mij maar van de overheid zelf ). Een andere vraag zou kunnen zijn: gooi 2 "zwakke" besturen en 1 "sterk" bestuur bij elkaar: wat is dan het eindresultaat?? En verder is afgelopen week het Koninklijk Besluit gepubliceerd over de onteigening van Zandstraat 76.....

De discussie en de stemming in de Provincie afgelopen week (13-2-09) heeft in ieder geval ook gezorgd voor uitbreiding van onze cartoon-pagina. (waarvoor mijn dank)

En zie verder ook nog dit filmpje op L1

Het "sterke" Bergen moet meedoen in de herindeling om het zwakke Gennep en Mook overeind te houden.......

De onteigening: Het Koninklijk Besluit (toch wat anders dan het lintje voor Hans de Wit)

Al met al toch ook een beetje vreemd. De eigenaar van Zandstraat 76 wilde best meewerken, mits ie maar mocht participeren... In een ander geval wilde een eigenaar niet meewerken en is de gemeente nu zelf op een klasse 1 lokatie een stulpje aan het opttrekken voor die andere eigenaar. Zwak bestuur of rare fratsen? Voorbeeldje van zwak bestuur....

Griezelen

Vrijdag 13 feb (het kan bijna niet toepasselijker) was weer het griezelbal van de Coloradokevers in PicaMare. Toen ik 's avonds langs de zaal liep hoorde ik huiveringwekkende geluiden de nacht in gaan. Marco heeft weer een hele serie foto's geschoten. Ik heb een album met zo'n 40 foto's gemaakt. Klik hiervoor op 1 van de foto's links of rechts.

Wilt u alle foto's van Marco zien, dan kunt u deze vinden op: LINK ALBUM MARCO

Ook op andere plekken op het internet is informatie, maar zijn ook foto's en filmpjes van, uit of over Gennep te vinden. Hans Jaspers stuurde bv een link naar een film over de sloop van Gennapium die hij op youtube heeft gezet: LINK naar YOUTUBE En op youtube staan nog meer filmpjes. Zoek maar eens onder "Gennep". Een beetje komisch is het wel als op internet allerlei onjuiste en grappige berichten verschijnen, die dan weer klakkeloos worden overgenomen door anderen. 2 voorbeelden van afgelopen week: Gooische vrouwen lonken naar Milsbeek en Gedenkwaardige handeling aan de Niers Komisch is het wel een beetje, vind u niet?

Ook "griezelen" is het verhaal in de Gelderlander over de herindeling. De provincie Limburg heeft de voorgenomen herindeling goedgekeurd en stelt 2 miljoen ter beschikking. Maar vervolgens moet dat geld dan blijkbaar aan Venlo besteed worden. En ook blijkt de floriade Gennep niet alleen jaarlijks een behoorlijke bedrag te kosten, er zijn volgens de provincie ook grote risico's... Ja, ja: als het in Venlo regent, dan drupt het in Gennep. Gelderlander: " Gedeputeerde Ger Driessen hoopt dat de drie gemeenten zich bij het besteden van de twee miljoen aansluiten bij hun iets zuidelijker collega's. Die besloten eerder al om hun toegezegde acht miljoen te gebruiken voor de ontwikkelingen rond om de wereldtuinbouwtentoonstelling Floriade in 2012. Die is ook van belang voor de kop van Noord-Limburg, stelt Driessen. Gennep draagt mee in het risico van het aan de Floriade gekoppelde Greenpark Venlo. Door nu twee miljoen vrij te krijgen, wordt dat risico beperkt, stelt Driessen.De gedeputeerde beloofde verder te onderzoeken in hoeverre de nieuwe gemeente extra geld nodig heeft vanwege de ligging. De fusiegemeente is 45 kilometer lang en ligt ingesloten tussen de grens met Duitsland, Gelderland en Brabant. Een studie moet duidelijk maken in hoeverre grensoverschrijdende samenwerking tot hogere kosten leidt. "

IJs op de Niers

We hadden een tijdje geleden een behoorlijk koude periode. Maar niet koud genoeg voor de Niers. Gerrit Janssen stuurde 2 foto's (van Elly van Riet-Berbers) van de 1 na laatste keer dat de Niers bevroren was. En dat is nog niet eens zo heel lang geleden, want het was in januari 1987. (laatste keer was blijkbaar in 1996: zie bijdrage in gastenboek van Ton)

Mooie gelegenheid voor wat oude plaatjes uit de albums van Piet Snijders (60-er jaren) en Dora Noij (langer geleden, nog voor WOII) over een bevroren Niers en ijspret bij Gennep.

buizerd bij de Niers
werkzaamheden langs de Niers
Sloop bij de Zandpoort

En voor meer recente winterse taferelen (2008 en 2009) moet u terug naar: 29 dec 2008, 11 jan 2009

Het Sprookjesbal door Marco + 2 filmpjes
 

Marco heeft vanmiddag (8 feb) foto's gemaakt op het Sprookjesbal van de Coloradokevers.

zie ook PICASA

 
korte (5 min) film-impressie van de receptie van prins Maarten op za avond 7 februari in PicaMare
Deze bal werd afgekeurd door de scheids bij de heren van Flamingo's. Terecht of niet? De heren wonnen uiteindelijk met 3-2
Receptie prins Maarten

De hulp van de prins voor de 1e opslag mocht de dames van Flamingo's niet baten. Vrij kansloos werd met 1-3 van Havoc verloren.
De heren behaalden een zwaar bevochten 3-2 zege (18-16 in de 5e set). Wat impressies.
druk bezochte receptie van prins Maarten van 't Bombakkes op zaterdag 7 februari
   
Prins Maarten doet 1e opslag

bij de dames van Flaminog's in hun wedstrijd tegen de koploper Havoc. Het punt van prins Maarten werd gewonnen (telde helaas niet mee), maar daarna ging het erg moeizaam voor dames 1 van Flamingo's. Ze verloren dan ook met 1-3

Intermezzo

Achteraf bleek dat ik afgelopen zaterdag in PicaMare niet 1 maar zelfs 2 prinsen van het 5e team van Flamingo's heb vastgelegd. Rik van Riet kwam later die avond namelijk uit als prins van de Waldkrekels uit Ven-Zelderheide. Leuk.

Inmiddels heb ik ook een aparte special gemaakt over de Zandpoort en de sloop van de smederij van Beckers (de latere 1e supermarkt van Jan lInders en weer later tehuis van van Bentem Sport). Dat die Zandpoort daar inderdaad gelegen heeft blijkt uit de foto rechts van zo'n 15jr geleden (van Henk). De fundamenten liggen er dus nog.

De sloop gaat ondertussen driftig door. Aan het eind van deze week zal er nog maar weinig overeind staan. Maar ook op het Gennapium is de sloop ver gevorderd. Verder stuurde Mirso nog een 2tal foto's van de bomen in het Nierspark die gisteren geknot zijn. Achter de Gennepermolen vorderen ondertussen de werkzaamheden.

oud en nieuw
op/bij
het
Gennapium
Foto's van Mirso
Achter de Gennepermolen
Schorriemorrie kan niet helpen

De Raad van 11 kwam vanavond de prins ondersteunen bij zijn volley-wedstrijd met het 5de van Flamingo's. Het mocht niet baten, want het werd een kansloze 0-4. De roze vogols moeten de Raad van 11 toch maar eens een lesje geven in hoe een team aangemoedigd moet worden.

En de vorige prins van de Waggelaars, Mat, stuurde de statiefoto van de nieuwe prins van de Waggelaars, prins John de 2e (van de Typhoon), die vandaag was omgebouwd tot een heuse residentie en waar een grootse receptie werd gehouden.

wat wedstrijdplaatjes van de wedstrijd van het 5de van Flamingo's van za 31 jan
Gelukkig deed het 4e van Flamingo's het stukken beter. Ze wonnen afgetekend met 4-0
De residentie van de nieuwe prins van de Waggelaars
Een nieuwe klas, de sloop, de dijk, een uil en de Rabo met kleerscheuren?

Hetty Lemmen stuurde een foto van de 6e klas van de Martinusschool uit 1978-1979. Hetty Lemmen wist zelfs nog de namen: foto met de namen De foto is ook toegevoegd aan het schoolalbum van de Martinusschool.

Bert stuurde een foto met de laatste stand van zaken mbt de sloop van van Bentem, annex 1e supermarkt Jan Linders, annex smidse van Beckers. Zo te zien zal het vanaf nu snel gaan.

En zelf heb ik nog wat plaatjes op de Niersdijk geschoten. Ik zag de vos zelfs weer terug (had alweer alleen maar mijn compact camera), maar ook een fuut en ook de rijp-aangroei levert altijd mooie plaatjes op. Ook de ransuil zat op zijn plekje in hartje Gennep. De direkteur van de Rabo-bank vertelde vandaag nogmaals dat de Rabo geen last heeft van de krediet-krisis. Ik zag echter de vlag boven de Rabo in Gennep en die schijnt mij toch niet geheel en al zonder kleerscheuren te zijn....

De Zandpoort

Gennep had vroeger 3 stadpoorten, de Nierspoort, de Maaspoort en de Zandpoort. Daarnaast bestond er nog een kleine poort de zgn Norbertuspoort aan de noordzijde, waardoor de bewoners van het Genneperhuis rechtstreeks naar de kerk konden. Wellicht heeft er nòg een poort bestaan de zgn houtpoort.

De Zandpoort is in de franse tijd, zo rond 1810, gesloopt, dwz dat de bovengrondse delen verwijderd zijn. Helaas bestaat (voor zover ik weet) geen afbeelding van de Zandpoort. Dit in tegenstelling tot de Nierspoort en de Maaspoort, waarvan etsen bestaan. Deze etsen zijn opgenomen in het album prenten (Gennep op gravures en prenten). Maar we weten wel nauwkeurig waar de poorten en dus ook de Zandpoort gelegen heeft. Als 1 van de allereerste plaatsen van het huidige Nederland is het Gennepse grondgebied in 1731-1732 nauwkeurig door landmeters in kaart gebracht. Dit wordt beschreven in het boek "Gennep aan de ketting"

Links ziet u een weergave uit deze publicatie. Rechts laat ik een gedeelte meer in detail zien met daarop aangegeven de stadspoorten, een aantal straten en bv ook de lokatie van slot Lonenstein.

Ik heb de inmeting uit 1732 en een satelietopname (google earth) op elkaar gelegd zodat heden en verleden elkaar ontmoeten en u zich een beeld kunt vormen, waar die stadspoort dan wel gelegen heeft.

Dat is op dit moment vooral interessant, omdat het nabijgelegen pand gesloopt wordt. Het meest recent heeft hier van Bentem sport gezeten, maar eerder was het de 1e supermarkt van Jan Linders (vanaf 1963) en in het begin van de vorige eeuw was het de smederij van Beckers (de initiator van de jacht op het goud van de Lutine en de latere eigenaar van de moutfabriek Aurora)

De Zandpoort ligt op een ogenschijnlijk wat vreemde plaats en niet direkt waar je hem anno 2009 zou verwachten. De vroeger poort lag tot dicht tegen het pand dat nu gesloopt wordt. Ik heb dit pand in rood aangegeven. De sloop biedt wellicht dus de kans voor een inkijkje in Genneps verleden.

Helaas hield men in het verleden niet echt goed rekening met het verleden, want kijk maar eens naar het niet al te lang geleden gebouwde complex van de Hema en Rabo-bank met bovenliggende appartementen. Dit gebouw is dwars door de vroegere stadsmuur en gracht heengebouwd. Gelukkig is dit slechts de enige echte grote ruimtelijke aantasting van het beeld van Gennep als vestingstad.

Maar nu de sloop: Bert van de Bosch heeft een mooi uitzicht op de sloopwerkzaamheden en heeft toegezegd ons met foto's van de sloop op de hoogte te houden. De 1e 2 foto's staan hier rechts.

Zó mooi!

Gennep aan de Niers..... Met zo'n pareltje hoef je geen "kansen voor Gennep" te verzinnen. Alleen de puinzooi op de Niersdijk fatsoeneren zou al voldoende zijn. (en alhoewel ik een stadsmuur ipv een zeedijk ter hoogte van de kern ook wel leuk gevonden zou hebben) . Het winterzonnetje lokte de vossen uit hun hol. En een aalscholver zocht een paaltje om zijn vleugels aan het winterzonnetje te drogen, temidden van de meerkoeten, eenden, ganzen, meeuwen en waterhoentjes.

Een stukje verder dommelen de eenden langs de waterkant, terwijl de ganzen, luid gakkend, in formatie overvliegen en het Nierswater langzaam weer terugzakt in zijn eigenlijke bedding.

Jeugdprinses Janiek en kleuterprinses Nina van de Coloradokevers

Het album dat Marco gemaakt heeft van het prinsenbal van de Coloradokevers op 25 jan 2009

Jeugdprinses Janiek en kleuterprinses Nina

Alle foto's van Marco kunt u ook vinden op Picasa via de volgende link: LINK naar ALBUM

Marco heeft trouwens ook een eigen website, die de moeite waard is: website Marco Thijssen

Nieuwe Prins: Maarten 1 (Maarten Daniëls)
Gennep heeft een nieuwe prins, je zou zeggen een "roze" prins, want het is Maarten Daniëls. De "Roze Vogols" waren opgetogen. Een uitgebreide fotoreportage, De officiële statiefoto, de proclamatie, de personalia van de nieuwe prins en een kort filmpje met wat sfeerbeelden..

De nieuwe prins Maarten 1, geflankeerd door vorst Theo en prinses Birgit leest zijn proclamatie voor.

PROCLAMATIE

de officiële stattiefoto

PERSONALIA

 

het fotoalbum van www.gennep.nu

1963-1964

Ger Geutjes stuurde een klassefoto van de 6e klas van St Martinus van 1963-1964. Hij wist nog alle namen, zodat ik deze onder de foto kon zetten. Dezelfde jongens zien we trouwens ook in de hangar op Schiphol Oost waarnaar een schoolreisje was eerder dat jaar.

1e rij van boven (van links naar rechts): 1) Theunissen 2) Tonnie Bernards 3) Eddy Jansen 4) Eddy Reijnen 5) Frans Thissen 2e rij van boven (van links naar rechts) 1) Peter? Noy,. 2) -- 3) Tonny Bernards 4) -- 5) Marcel Hermsen 6) Hans Achterberg  3e rij van boven (van links naar rechts) 1) Sjaak Janssen 2) Harrie Gerrits 3) Theo Noy 4) ......Peeters 5) Geert Reijnen 6) Hans Claassen 7) Meester Dohmen 8) Meester Marcelis  4e rij van boven (van links naar rechts) 1) Tonny Witjes 2) ......Dinissen (Emmastraat), broer Hans staat op 22 3) Meester Beckers 4) Rein Noy 5)..... Berends?, van de garage aan de Heyenseweg 6) Luc Witjes (info van Luc zelf per 27/8/07) 7)  ..... Loock?, uit de Looij 8) -- 9) Bert Fleuren10) Tonnie van Est 11) Nobert Verstraaten van de Fritex12)  ..... Hermsen, van de kapper aan de Brugstraat 13) Harrie Jetten (niet van de Heyenseweg14) --15) Sjeng Noy16) Peter Roersch, uit de Hei 17) vermoedelijk Tonnie Lamers 18) Jan Geurts uit de Looij.19) Hans Heynen 20) Ger Geurtjens 21) Andre Schenk van de Picardie 22) Hans Dinesen (Emmastraat) 23) Chris Hermsen uit de Hei onderste rij van links naar rechts 1) Jan Derks van de Bergstraat 2) Ad van Beers 3) Henny Peters 4) Hans Bakker 5) Peter Vos van de Markt 6) ... Verbeeten 7) -- 8) Leo Derks 9) van Lieshout?? 10)  ..... 11) Hans Hollanders van de tandarts12) Norby Giebels13) Johnny Roersch van de Heyenseweg 14) -- 15) Gerrie Ackerschott uit de Hei 16) Adrie Nillesen 17) Fons ten Haaf 18) Gerry Publickhuizen 19) --"

6e klas 1963-1964

Voorste rij vlnr Bert Fleuren, Pierre Voss, Marcel Hermens, Hans Hollanders. Tweede rij Rein Noij, Sjeng Noij, Ger Geutjens, Sjaak Janssen, Geert Reijnen, Henny Peters. Achterste rij Guus de Jong, Hans Claessen, meester Beckers, Norbert Gilissen, Leo Derks, Hans Achterberg, Chris Hermsen

foto van de schoolreis op 27 juni 1963 van de hoogste klassen van de Martinusschool (hier in een hangar op Schiphol-oost met oa de meesters Beckers en Dohmen)

 

 

'n Buizerd, 'n Ekster, 'n Kiep, slopen en bouwen

Harry Beckers stuurde een mailtje met alle namen van de 6e klas van de Martinusschool 1976-1977. De info is toegevoegd aan het school-album van de Martinusschool. En Henk bevestigde dat het inderdaad Ronnie Schoenmakers was op de klassefoto van 't Meulenpérd. Vanmiddag liep ik met Bobbie over de Niersdijk en zag ik een buizerd èn een ekster gebroederlijk in een boom bij de Niers.

Dat is nog eens wat anders dan die vogel die bij Bombakkes op de nieuwe prins aan het broeden is. "De kiep" doet in ieder geval zijn uiterste best om voor een nieuwe prins te zorgen. De datum en zelfs het tijdstip is al gepland: as zaterdag 24 januari om 11 voor half 11 in PicaMare. (zie hieronder)

Ondertussen wordt er hard gesloopt, zoals hierboven de oude smederij van Beckers, waar in 1963 de 1e supermarkt van Jan Linders geopend werd. Straks ligt hier een plein. En ook op Gennapium is men driftig aan het slopen.

Maar er wordt ook gebouwd, zoals hier rechts aan de Picardie.

Die woning in aanbouw aan de Picardie nr 12 herinnert me er trouwens aan dat ik nog steeds aan het wachten ben op antwoord van de gemeente, en niet 1x, maar zelfs 3x.

Ik zet die brieven van de gemeente hiernaast. De oudste dateert van volgende week 1 jaar geleden. De gemeente zou in 6 of 10 of 12 weken antwoorden........... Los van een inhoudelijke discussie, laten de brieven wel goed zien hoe de overheid met de burger om gaat. En dàt is eigenlijk nog erger dan wel of geen gelijk krijgen.

Het is wellicht aardig om binnenkort de verhalen erachter nog eens te vertellen. De grond die door een wethouder verkocht werd voor 150% van de standaard prijs, maar toen toch maar niet; het afsluiten van een openbare weg zonder verkeersbesluit; het omhakken van bomen voordat het kapbeleid werd herzien; het nemen van verkeersbesluiten die dan weer slecht onderbouwd zijn geworden. Maar misschien moet ik het ook maar niet doen, want het heeft zo bitter weinig zin.....

Meulenpérd op Maria Goretti

Ook het Meulenpérd (zie bijnamen) heeft op Maria Goretti gezeten. Bart wist zelfs nog de meeste namen (zie rechts). De foto is ook toegevoegd aan het album van Maria Goretti

 

 

Het schooljaar was trouwens 1978 volgens Bart !

En net is president Obama beëdigd. De site van het witte huis was direkt aangepast. Ben benieuwd of en in hoeverre bv zijn milieuplannen daadwerkelijk worden gerealiseerd. ... 80% emissie-reductie in 2050. 25% van de energie groen in 2020..... We'll see of yes we can uitkomt. Het zou mooi zijn.

Stadhuis en de uitkomst van de "BOP"

Een stuk of 7, 8 sprekers waren er en er was een zeldzaam vertoonde eensluidendheid van de meningen: DIT NIET(horeca in gehele gebouw en een sjiek restaurant op de 1e verdieping). Vraagtekens bij het onderzoek, vraagtekens bij de onderbouwing of beter, het gebrek aan onderbouwing, vraagtekens bij het financiële verhaal en vooral heel, heel veel zorgen dat de parel van Gennep verkwanseld zou worden. Een spreker noemde het stadhuis de "briljant" van Gennep en van Noord Limburg en kreeg daarvoor luide bijval. En wat dan wel? Mogelijkheden die geopperd werden waren een "grand café" op alleen de begane grond, een openbare functie waar wellicht ook de VVV weer in het stadhuis gevestigd zou kunnen worden, vergaderruimte voor de gemeente, tentoonstellingsruimte of gewoon een aantal jaren de ontwikkelingen afwachten. Opvallend was overigens het driftige hoofdgeschud en het net niet luidruchtige "tegensmiespelen" van de 2 hoofdrolspelers van het huidige voorstel van het gemeentebestuur.. Niet helemaal gepast en zeker niet van deze personen! Enfin: het woord is nu aan de raad. Ik ben benieuwd of de zin van de enkeling wordt doorgeduwd en de raad knarsetandend akkoord gaat met het huidige horeca-voorstel of dat er daadwerkelijk sprake is van het luisteren naar de stem van het volk (dit nog afgezien van het gebruik van het gezonde verstand door de individuele raadsleden). We'll see, maar ik ben er niet helemaal gerust op....... Ik heb het dokument van Monarch nog even laten staan

Het sprookje is over

Helaas, het sprookje is over voor de dames van Flamingo's, die donderdagavond (15/1) in een "uitverkocht" en roze-gekleurd PicaMare verloren van Dynamo (Piet Zoomers) uit Apeldoorn. Ik kon er helaas niet bij zijn want ik moest wo en do naar Lleida in Spanje. Maar Yannick heeft de honneurs waargenomen en daarom alsnog een uitgebreide reportage van deze voor Flamingo's en Gennep toch unieke wedstrijd. Veel plezier. (en ook L1TV was present)

Klassefoto's (èn: geen 10, maar 18 miljoen!)
Nieuwe klassefoto's: van Maria Goretti, St Martinus, de MAVO, de Goede Herder en de Brink. Met dank aan John en Ini Hofmans en aan Arjan van Ommeren. In 2 gevallen staan de foto's al op de site, maar weten we nu de namen of hebben we andere informatie. De foto's worden later natuurlijk ook toegevoegd aan de schoolalbums. Veel plezier. Ik begrijp inmiddels overigens dat Gennep zelfs 18 miljoen rijker wordt door de verkoop van haar aandelen Essent (LINK)
 
Misschien wordt het geld wel bestemd voor allerlei doelen zoals horeca in het stadhuis (wie zal het zeggen). De gemeente is in ieder geval actief aan het lobbyen, gezien alweer een artikel in de Gelderlander (14 jan). De krant refereert daarin aan een brief van de gemeente aan Monarch. (opvallend: de krant heeft de brief wèl, maar Monarch heeft de brief nog niet gehad. Monarch stond dan ook vreemd te kijken toen de Gelderlander om commentaar vroeg.) Ik ben overigens wel benieuwd naar dat rapport of verslag van dat onderzoek door de gemeente naar alle mogelijkheden voor het stadhuis.
1971 Martinusschool. Foto met namen
1973 MAVO: Foto met namen
1971 Maria Goretti: foto met namen
1973-1974 de Brink (kleuterschool): foto met toelichting

En u weet waar u as donderdag terecht kunt?

De dames van Flamingo's, die as donderdag in PicaMare moeten aantreden voor de 1/8 finale van de nationale beker hebben zelfs de volleybalkrant gehaald. Zie daarvoor dit artikel

1974-1975 de Brink (kleuterschool): foto met toelichting
1975-1976 Goede Herder: foto met toelichting
1976-1977 Goede Herder: Foto met toelichting
1979-1980 Goede Herder: foto met namen
€ 10 miljoen?

Essent wordt overgenomen door RWE voor het lieve sommetje van € 9,3 miljard. Limburgse gemeenten waaronder Gennep zijn aandeelhouder van Essent (voor ca € 1.000.000.000). Krijgt Gennep dan € 10.000.000 bijgeschreven?? (ik ken niet het exacte aandeel van Gennep)

Winterse taferelen op zondag 11 januari

De weersvoorspellingen geven aan dat het bijna afgelopen is met de winterse taferelen. Maar vandaag was het nog errug mooi. Klik op 1 van onderstaande foto's voor het album. En ik heb ook nog een compilatie gemaakt van een hele week sneeuw- en ijspret. Veel plezier

Rechts:

Filmpje van één week

sneeuw- en ijspret

in het Gennepse

FILM-compilatie

En even voor de duidelijkheid, over de poll in de Gelderlander over het stadhuis en de berichtgeving zoals ondermeer op Magic. De stichting Monarch wil niet zozeer een "museum" in het oude stadhuis zoals het Petershuis maar wil het stadhuis zijn eigenlijke functie teruggeven namelijk als huis van de stad, als huis van de burger. Dus geen galerie, met betaalde entree en zeker niet elitair, maar een gebouw waar de burger van Gennep en ook de bezoeker binnen kan lopen en waar een stukje Gennep te voelen en te beleven is. En dat is nogal wat. Eerst en vooral is echter belangrijk dat eerst eens een keer goed gekeken wordt naar wat de gebruiksmogelijkheden zijn en dat niet hap snap tot een horeca-bestemming wordt besloten omdat dit sommigen wel leuk lijkt.

Zilver en Roze

Vanmiddag (10 jan) vierde museum het Petershuis haar zilveren (25jr) jubileum. En as donderdag 15 jan is Roze aan de beurt als het damesteam van Flamingo's om 20:00h aantreedt in de 8e finales van de landelijke volley bekercompetitie (gratis entree)

Van 4 tot 5 was er eerst een ontvangst in het stadhuis met diverse toespraken, oa van oud-burgemeester Eric Berger, die verhaalde hoe het ruim 25jr geleden allemaal tot stand gekomen was, nadat ie van dhr Müskens een schoenendoos met allerlei papaerassen gekregen had, waaronder het testament van professor Peters

Na de ontvangst vond de eigenlijke receptie plaats in het Petershuis zelf. ( Link naar de officiële uitnodiging)

 

 

"Ouderwetse" schoolgymnastiek en aankondigingen

Maria Goretti maakte van het prachtige winterweer gebruik om voor de gehele bovenbouw "schoolgymnastiek" buiten te organiseren en wel op de Ziep. De kinderen hebben in ieder geval zat beweging, maar ook plezier gehad op de zonovergoten Ziep. Zo zie je, dat je ook met schaatsen en sleetjes "schoolgymnastiek" kunt bedrijven. Gennep.nu was natuurlijk paraat en heeft deze bijzondere gymles vastgelegd. Ook op andere plekken heb ik nog een paar foto's gemaakt, want het was vandaag weer oogverblindend mooi in het Gennepse. Na de foto's volgen nog een tweetal aankondigingen: van de Rozevogols en van het Petershuis. Veel plezier.

Hieronder nog wat plaatjes uit het Gennepse op vrijdag 9 jan. Ik heb oa 3x de Ottersumse kerk gefotografeerd met telkens een koppel vogels en wel met reigers, eenden en zwanen.
Vrijdag 9 jan: de bovenbouw van Maria Goretti heeft gym op de Ziep
Pa Aalders treedt op voor de koningin!

De opa van Bèr Elling is dhr Aalders (in de volksmond "pa" Aalders), die een kapperszaak had op Zandstraat 75 (tegenover de Witte Olifant). Bèr stuurde mij een mailtje met een oproep: " Hallo Harm, Bij deze een verzoek. Ik kan geen enkele foto van mijn opa Aalders terug vinden in het archief van mijn overleden moeder. Kun jij hierover een oproep plaatsen op de site van Gennep. Ben trouwens wel een brief tegen gekomen over Piet Aalders.(oorlogslachtoffer).Naar nu blijkt heeft mijn moeder alle briefwisselingen geschonken aan kamp Vugt.(Nationaal Monument). Mijn opa had een kapsalon in de Zandstraat 75.Daar heb ik als klein manneke veel gelogeerd. M.V.G.  Ber Elling." En eerder had ik al een verzoek ontvangen van Roos Spilt (Groesbeek) of er geen foto's bestonden van de kapsalon van opa Aalders. (ze is daar zelf geboren en heeft er later gewoond).

Henk stuurde me een foto op die al op de site stond van de harmonie rond 1952, waar Jo ("pa") Aalders op stond. Hij was namelijk tambour Maitre van de harmonie. Dat was voldoende om bij mij een lichtje te doen branden. Er staat namelijk al een hele serie foto's van pa Aalders op deze website. Het is gewoon en kwestie van goed zoeken. Het leuke is, dat ik zelfs een foto heb gevonden van de opa van Bèr, samen met de koningin! En ook heb ik de kapsalon gevonden. Weliswaar geen goede foto's, maar toch. Genoeg in ieder geval om een special te maken

op de foto rechts zien we het bezoek van koninging Juliana aan Zonlichtheide. De harmonie staat links. Met de rode pijl is Jo Aalders aangegeven

Wilt u alle foto's van de nieuwe special zien, druk dan op deze link.

Over NIMBY's, plannen en sneeuw (en een oproep)

U vraagt zich miscchien af wat een "NIMBY" is? Nou dat is een uit het angelsaksische afkomstige kreet die staat voor "Not In My BackYard". De kreet is in de 80-er jaren in Engeland ontstaan en daarna ook in Nederland ingevoerd. Het betreft mensen die vanalles en nog wat willen, zoals windmolens, stations, wegen enz, zolang het maar niet in hun achtertuin gebeurt. De term werd vanavond gebruikt door onze wethouder tegen de omwonenden van Wilhelminaplein en Emmastraat toen de plannen voor dit gedeelte van Gennep werden toegelicht. En dat was deze keer toch echt volstrekt ongepast, want de omwonenden hebben niks tegen glasbakken, verkeers- en parkeer-overlast zolang er tenminste maar naar hen geluisterd wordt en zolang aandacht aan zaken als hinder en veiligheid besteed wordt. Men accepteert dat men in het centrum woont en dat daar soms bezwaren aan kleven. Het waren juist in dit geval de ondernemers en de omwonenden die gezamenlijk plannen ontwikkeld hebben met respect voor de soms volstrekt tegengestelde belangen. Dit sloeg dus werkelijk nergens op. Evenmin trouwens als de opmerking van de wethouder, dat, als het aan het gemeentebestuur had gelegen, de Spoorstraat al lang 2-richtingverkeer zou hebben. Beste wethouder: het ligt juist aan het gemeentebestuur: maak dan eerst fatsoenlijke plannen, gebaseerd op deugdelijke onderzoeken en waar in samenhang naar problemen gekeken wordt. Dan zijn er namelijk ook geen (goede) gronden voor bezwaren zoals nu. Een typisch gevalletje van "de pot verwijt de ketel". Wellicht kom ik hier nog een keer wat uitgebreider op terug evenals op de herinrichting van Wilhelminaplein en Emmastraat. (hier in ieder geval al de info van de gemeente). Maar u vindt het vast veel interessanter om wat plaatjes te zien.. Marco stuurde een foto. Ook Barbara Hoenselaar stuurde foto's. En ook ikzelf heb nog een paar foto's (ondermeer van het parkeerterrein op mijn werk in Boxmeer, als contrast met de wegen in Gennep). En de oproep? Kijk na de foto's. Veel plezier

 

Barbara Hoenselaar stuurde bovenstaande foto's van de "Rijksvluchthaven", ofwel Paesplas
En Marco stuurde deze foto van een "ongelukje" op het Voorhoevepark.
bovenstaande foto heb ik vanavond gemaakt op weg naar de informatie-avond
sneeuwpret in Gennep op woensdag 7 januari
de wegen en het parkeerterrein op mijn werk in Boxmeer. Tijdig geruimd en geen problemen
en dit zijn de straten en pleinen in Gennep op woensdag 7 jan
Gister (6 jan) zat er trouwens weer een vrachtauto vast onder het portaal voor de Maasbrug

En ook nog een oproep. Bèr Elling, achterkleinzoon van Perolles, maar ook kleinzoon van kapper Aalders stuurde me een mailtje met de volgende oproep: " Ik kan geen enkele foto van mijn opa Aalders terug vinden in het archief van mijn overleden moeder. Kun jij hierover een oproep plaatsen op de site van Gennep. Ben trouwens wel een brief tegen gekomen over Piet Aalders.(oorlogslachtoffer).Naar nu blijkt heeft mijn moeder alle briefwisselingen geschonken aan kamp Vugt.(Nationaal Monument). Mijn opa had een kapsalon in de Zandstraat 75.Daar heb ik als klein manneke veel gelogeerd."

Pérolles, deel 2
Een tijdje geleden heb ik een special gemaakt over dè Gennepse fotograaf Pérolles aan wie we te danken hebben dat we zoveel mooie foto's van en uit het Gennepse hebben van de periode rond 1900. (LINK naar special Pérolles) Deze special was mede mogelijk door Bèr Elling, achterkleinzoon van Lambertus Pérolles en woonachtig in Tilburg, die me een hele serie oude foto's stuurde. Inmiddels heeft Bèr nog verder gezocht en nieuwe foto's gestuurd, maar ook bidprentjes en rouwbrieven van de familie Pérolles, maar ook andere Gennepenaren. Ook Tonny Wilbers stuurde nog een aantal foto's gemaakt door Pérolles. Met dit materiaal heb ik een 2e deel gemaakt voor de special over Pérolles. Indien u op de foto links (familie Pérolles met de fotograaf zelf achter het stuur) klikt, dan opent dit 2e deel.

En de sneeuw...., die blijft natuurlijk prachtig. Hieronder nog een aantal plaatjes. De meest linkse is van Arthur Vaanhold uit het Ottersumse en is van (ondermeer) de kerktoren van Ottersum. Achter de foto van de appel zit een kort filmpje van de Niersdijk van vanmiddag. En de foto geheel rechts? Eigenaardige vliegmanoeuvres zag ik vanmiddag boven het Gennepse. Een aantal straaljagers waren blijkbaar formatie-vliegen aan het oefenen. Veel plezier.

Ik ben net (di.avond 21:45h) nog even met de hond over de dijk gelopen. Dickens-achtige taferelen als je richting het stadhuis kijkt. De rookgassen van de ketels laten lange laagblijvende pluimen achter). De lucht zelf lijkt wel bevroren. Thuis op de thermometer in de tuin staat het kwik op -12 graden. (volgens het weerstation volkel is het al -14 graden) Het wordt vannacht dus nog ècht koud en ik vrees het ergste voor nogal wat van mijn planten, zoals de azaleas, oleander en nog wat van dat spul.

Sneeuwpret op maandag 5 januari

We zijn afgelopen weekend naar Kijkduin geweest en vandaag naar Gennep teruggekomen. En we zijn met de neus in de boter, of beter, sneeuw beland. Ouderwetse taferelen van straten die volledig bedekt zijn met sneeuw. Dat is al heel wat jaren geleden, want in het verleden werd de sneeuw met man en macht bestreden zodat er voor de kinderen met hun sleetjes niet veel lol aan was. Het beleid is blijkbaar aangepast. (?) (noot: ik begrijp van de website van de gemeente inmiddels dat men "overvallen" is door het "onverwacht heftige winterse omstandigheden". Zou men de weerberichten niet volgen in het weekeinde? Blijkbaar dus toch geen nieuw beleid..)"En het wordt nog koud. -15 graden voorspellen ze voor vanacht. Dat belooft dan dus nog veel sneeuwplezier voor de kids. En voor de ouderen? Ik blijf het een fantastisch gezicht vinden. Alsof de hele wereld is schoongespoeld en bedekt met een maagdelijk schoon kleed. Frank en Bert stuurden foto's en ook ikzelf heb een paar plaatjes geschoten. En ook een filmpje gemaakt. En heeft u zelf leuke sneeuwfoto's? Stuur ze dan op. Ik kan dan een speciaal album maken.

het album (links)
het filmpje
Wist u trouwens wat Frank in Den Haag zag? Onze (Gennepse) kerstversiering maar dan in een dubbele uitvoering.
Niersjaarsduik 2009

Er waren toch nog bijna 30 dapperen, die in het ijskoude weer in het ijskoude water sprongen. 2 albums, 1 van mij en 1 van Marco. Veel plezier.

album Harm
album Marco
klik op het plaatje links voor een korte vuurwerkimpressie uit het Gennepse van 1-1-09.
Plons, de Nierskangoeroe

"Plons, de Nierskangoeroe" bewaakt de lokatie waar morgen de Niersjaarsduik zal plaatsvinden (zie hieronder). Het was er trouwens koud, toen ik de foto maakte, aan het eind van de middag van 31 dec.

Langs de Niers groeit de rijp aan, zodat de dames en heren deelnemers morgen maar beter schoeisel aan kunnen houden. Hieronder een paar plaatjes van de Niers van vandaag en gister. Ik zag onder andere jagers op pad aan de overzijde van de Niers.

Niersjaarsduik 2009

Morgen, 1 januari, is natuurlijk weer de inmiddels traditionele Niersjaarsduik in het Nierspark bij de Martinuskerk. Aanvang is om 14:00h.

Bombakkes heeft een speciale website ingericht met alle details. SITE NIERSJAARSDUIK

Dè gelegenheid om elkaar de beste wensen te doen toekomen en natuurlijk om de dapperen te bewonderen (het water schijnt zo'n 3-4 graden te zijn). Of wellicht behoort u zelf tot die categorie??

Genneps Jaaroverzicht
Oliebollen

Marco stuurde nog de foto links van de "oliebollen-baksters" van de Coloradokevers.

Zoals elk jaar staat de kraam op het Europaplein en is de opbrengst bedoeld voor de jeugdige carnaval-vierders van Gennep.

Dus...: als u nog oliebollen wilt of het jeugdcarnaval wilt steunen, dan kunt u nog terecht op het Europaplein (beide tegelijk mag natuurlijk ook, zowel oliebollen lusten als jeugdcarnaval steunen)

De Lotto Jackpot van 17,8 miljoen is maandag 29 dec in Gennep gevallen. Dat is nu eens een "kerst-verrassing", ergens in het Gennepse....: zie LINK Gennep.nu wenst de gelukkige in ieder geval veel geluk en plezier met dat enorme bedrag.

Het jaaroverzicht is inmiddels geactualiseerd en een paar foutjes zijn eruit gehaald.

Genneps Jaaroverzicht
Schaatsen op de Ziep

Genneps enige echte jaaroverzicht, natuurlijk van www.gennep.nu

Er kan in 2008 toch nog geschaatst worden. De eerst dapperen gingen op zondag 28 december het ijs van de Ziep op. Een enkeling moest het met een nat pak bekopen. Op maandag 29 december was het druk op de Ziep. Alhoewel ik wel moet bekennen dat het ijs op sommige plekken behoorlijk kraakte. Een foto-impressie van Gennep.nu (later vandaag volgt nog een film-impressie). En ik moet nu natuurlijk het jaaroverzicht nog aanpassen..

Foto-album 29dec"08................................Film-impressie

En Marco is er vanochtend op uitgetrokken om in de vroege ochtend foto's te maken. Zijn foto's kunt u vinden op de volgende LINK

U kunt het jaaroverzicht op uw computer bekijken, maar ook opslaan om te bewaren of om op uw televisie te bekijken. (druk dan op de rechter muisknop en kies "doel opslaan als". Hieronder staan ook de vorige jaaroverzichten van 2005, 2006 en 2007. Als u de jaaroverzichten opslaat en bewaart, kunt u over enige jaren altijd nog eens nakijken wat er in Gennep in dat jaar gebeurd is. Ik wens u allen, het allerbest voor 2009. Harm

Burgemeester wordt op haar wenken bediend

In de laatste "Schout en Schepenen" vertelt de burgemeester dat na de wegen en de stenen (bolwerken, circulatieplannen enz), de gemeente nu op zoek is naar de invulling om Gennep aantrekkelijker te maken. De gemeente en de burgemeester worden op de wenken bediend middels het voorstel van de stichting Monarch voor het oude stadhuis. Een laagdrempelig "huis van de burger van Gennep", waar op thematische wijze allerlei onderwerpen worden belicht zoals bv: Gennep en het water, Gennep als Spoorstad, het Genneperhuis met het verhaal hoe we het aan de bekende zilvervloot te danken hebben dat Frederik Hendrik een leger bij elkaar kon krijgen voor de verovering van eerst den Bosch en daarna Gennep. En zo zijn er nog veel meer thema's: Gennep en papier (1e papiermolen van Nederland en later de Page), de geschiedenis van het gebouw zelf, Gennep in de vaart der volkeren, het pottenbakken, de archeologische vondsten, maar zelfs Gennep op prentbriefkaarten. Teveel mogelijkheden om op te noemen. Monarch heeft de bedoeling dat de deur open staat (geen entree oid) en dat er licht verteer is. De Raadzaal kan gewoon in gebruik blijven en bouwkundige ingrepen blijven beperkt. Wilt u het schrijven van de stichting Monarch vers van de pers zelf lezen druk dan op de volgende LINK VOORSTEL MONARCH (wordt morgen op gemeentehuis bezorgd). Als het lukt, dan wordt Gennep niet alleen voor de burger, maar ook voor de toerist weer een stukje aantrekkelijker.

Over de Niersdijk, die er erbarmelijk bij ligt. Goof heeft wat "diepte-research" gedaan bij de gemeente en bij het Waterschap. Tja....! Zwartepieten heet zoiets!

Gemeente (omgevingsloket), op 10 december 2008:

" De Niersdijk is in het bezit van Verkeer en Waterstaat, postbus 2222, 4800 CE  Breda. De gemeente Gennep heeft recht van Opstal. Volgens de heer Strijbosch van gemeente Gennep is Verkeer en waterstaat ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de Niersdijk."

Waterschap (dhr Valckx), telefonisch op 23 dec 2008:

" Het beheer en onderhoud van het dijklichaam ligt bij het waterschap. De gemeente is toestemming verleend om op het dijklichaam een 'fietspad' aan te brengen en heeft daar het beheer en onderhoud over!"

Nu online: Klik op het icoon en voeg uw naam toe.

Ook in de toekomst volgen nog meer nieuwe leuke en interessante afbeeldingen. Blijf kijken!

Voor degenen die de oude voorpagina's nog eens willen zien:Oude voorpagina's

  www.gennep.nu Binnenkort..... NIEUWE UPDATES.....Blijf kijken!

Bobbie, onze Heidewachtel test